Ako efektívne hospodáriť so spoločnými peniazmi?
Ahojte žienky téma je len pre tie co sa ich to týka
Ako hospodáriťe v spoločnej domácnosti, co mate z mužom alebo partnerom spoločne peniaze.
Pride výplata zaplatíte co treba, stanovite si koľko môžte minút alebo ako spolu odkladaťe?
Blbé komentáre prosím si nechajte večer pred televízor Ďakujem krásny deň
áno, my sme to mali tak - prišli peniaze, všetky sme dali dokopy, zaplatilo sa čo bolo treba, odložilo sa koľko sme sa dohodli - a zvyšok sa rozdelil 50/50...
len nie je to dobrý model pokiaľ muž spochybňuje ženské potreby viacerých topánok alebo kabátov a pod alebo keď žena spochybňuje mužské potreby nového prehrávača do hifi zostavy alebo nového udělátka do garáže ...
@anonym_autor keďže muž má lepšiu výplatu platí auta(poi, splátky, servis, tankovanie) elektriku, mobil, net aj pre deti, telku, okolo domu čo treba. Hypo už nemáme ale aj to platil on. Ja platí nákupy a deťom čo treba okolo školy výlety a pod
Mame nastavené trvale príkazy, teda odidu všetky povinne platby ako najom úver krúžky poistky sporenie obedy ….
To čo zostane už každý míňa na čo potrebuje. Samozrejme ak je nejaký vyšší väčší výdavok tak to konzultujeme s rým druhým
Ale ja minam viac ako muž a rýchlejšie, ale aj robím väčšie nákupy a kupujem väčšinu veci do domácnosti
Na všetko máme trvalé príkazy , ide to z jedného účtu
Aj výplaty idú na jeden účet
Na sporenie máme tiež čiastku na deti a zvlášť pre nás , tiež trvalý príkaz
Keď mám 250€ na účte a príde výplata , presunieme ich na sporenie
Keď ostane 750€ a pípne výplata , presúvam na účet sporiaci , vždy pol na pol deťom/nám
Manžel platí všetko, ja čo chcem. Odkladáme spoločne kto koľko chce v danom mesiaci. Každý mame svoj účet
Účet máme spoločný, nastavené trvalé príkazy + mesačne odkladáme peniaze bokom na iný účet.
Čo zostane tak míňame kto ako potrebuje.
@anonym_autor u nás riešim peniaze len ja,muz absolutne netuší koľko zarába on a ani ja. Ak potrebuje niečo kúpiť povie a ja mu poviem kedy to môže kúpiť ,teda či je dosť peňazí ,mame jeden spoločný účet ktorého sme aj obaja majiteľom a každý mame svoju kartu a kupujeme z toho čo treba
Máme samostatné účty a dva spoločné. Na jeden z nich posielame každý mesačne rovnakú sumu peňazí ( obaja zarábame +/- rovnako). Z toho účtu sa platia všetky naše záväzky vo forme trvalých príkazov, pravidelné ako aj mimoriadne platby. Rovnako z neho odchádza každý mesiac suma na sporiaci účet s vyšším úrokom. Ak máme nečakané výdavky nad rámec, pošleme tam obaja rovnakú sumu peňazí. Z týchto spoločných peňazí sa platia všetky spoločné záväzky, veci do domácnosti, a všetky náklady na deti, poistenie, opravy apd. Ja si svoju kozmetiku, výživové doplnky, lieky, oblečenie, kabelky, manikúru, kaderníka, cvičenie a kávičky platím zo svojich zostávajúcich peňazí na účte. Takisto manžel ( barbier, oblečenie, lieky + doplnky, cvičenie, jeho hobby apd.) Máme dve autá a PHM si hradíme do áut samostatne zo svojich účtov. Dovolenka sa kupuje zo spoločných peňazí na účte.
@anonym_autor príde výplata, platíme z nej čo treba. Občas urobíme presun na sporiaci účet, aby to neostávalo na bežnom. Nemáme stanovené, koľko môžeme minút a koľko musíme odložiť. Míňame rozumne, nie štýlom, že tento mesiac môžeme minút X eur, tak ich nasilu minieme.
@anonym_autor tak my mame spoločný účet od.svadby ...moja vyplata(poprípade MD) jeho výplata kedze zarobí viac podla toho aka vyplata pride sa odklada zalezi ake mame vydaje(stale okolo domu nieco dokončujeme) cca.20% z vyplaty.odkladame...obcas aj viac(posielam na vedľajší ucet do fondov)
Z účtu platime vsetko ostatné povine nepovinne platby
Nakupujeme....
Ak riešime nieco drahsie tak konzultujeme spolocne kedy je vhodne atd
Ale zas obaja neminame peniaze na blbosti atd ;) nemame cas ani chut 🤣🤣behat po obchodoch ak treba kupit oblečenie tak vtedy ideme ci sebe alebo detom
mi máme každý svoj účet, ale s môjho platíme hypo, inkasá a poistky a muž platí stravu, výdavky okolo stredoškoláka, benzín na autá. Odkladám na sporiace sebe a synovi a pomáhame ešte finančne ex-svokrovcom. Muž tiež si odkladá na sporiaci. Ak príde dalšia výplata a ostanú nám peniaze na účet pošleme na sporiace.
Mužova výplata príde skôr. Zaplatí všetko okolo domu, poprípade poistky na autá,splátku, výmenu oleja, kolies, atď. Zvyšok ostáva. Príde moja výplata, zaplatím splátku, deťom čo treba a zvyšok ostáva. Z toho odložíme a zvyšok je náš spoločný. Každý sibkupi, čo chce . Väčšie položky sa odhadujeme a rozhodujeme spolu
Manžel má účet, karta k nemu vydaná je na moje meno. Financie spracujem ja, čiže poplatím, čo je potrebné. Doma je obálka s peniazmi, odkiaľ sa berie na bežné nákupy, výdaje, výlety a podobne, aby bola hotovosť vždy doma.
Inak manžel absolútne nerieši, na čo míňame.
@anonym_autor mame spolocny ucet k hypoteke, z ktoreho sa platia vsetky spolocne vydavky (byvanie, deti, poistka, sporenie, potraviny…). Na ten posiela kazdy z nas dvoch 80% svojho platu. Zvysok si nechavame kazdy na svojom ucte na svoje somariny.
@anonym_autor jednoducho najprv všetko priplatíme a potom si odložíme na nákupy 500 EUR a keď niečo nutne je treba alebo niečo chceme si kúpiť tak sa dohodneme navzájom
mm mi pošle na náš spol. účet 80 perc. svojej výplaty. 20 perc. si nechá. čo s tým robí? väčšinou míňa na hlúposti typu fajčenie
Každý máme svoj účet, hypotéku platí manžel, energie platím ja. Strava spoločne, okolo deti veci spoločne. Výlety manžel natankuje, ja platím vstupné.
Takto nám to vyhovuje.
Mame 1 ucet,kde chodia vyplaty.Vsetko,co treba odide vzdy 1 den a zo zbytkom hospodarime.Mame aj poducty,tam odchadzaju tiez peniaze ako sporenie.Obaja mame karty od uctu,takze ked treba zaplati bud muz alebo ja.
@anonym_autor hospodarime spolu, ale kazdy ma svoj ucet, manzel plati inkaso, poistky, nejake peniazs idu do fondov ako setrenie do buducnosti. Ja platim vacsinou jedlo, oblecko...manzel to co on potrebuje...veci okolo domu, naradie. Info o prijme a vydajoch riesim ja, ale detailne uz nestiham vsetko zapisovat. Nezijeme z vyplaty do vyplaty, vieme, ze prijem mame vacsi a peniaze ostavaju, takze kupujeme co treba...lebo raz treba na topanky detom aj 100e a potom 3 mes.nic., oblecko rovnako.
@anonym_autor do skoly detom tiez ja davam peniaze, vylety manzel alebo ako vyjde. Nejako neriesine kto co ma platit, kedze su to vsetko nase peniaze, len na 2 uctoch. Su fixne a zauzivane veci a zvysok podla situacie. Velke veci riesime spolu.
@anonym_autor Od kedy sme sa zobrali mame jeden spolocny ucet. Na ten chodi vsetko a z neho aj vsetko odchadza. Bolo to tak aj pocas nikeolkorocnej rodicovskej. Ziadne ine ucty, ziadne bokovky, proste nic. Este aj hotovost mame spolocnu v trezore. Vsetko davame tam. Myslim take ked dostaneme peniaze k sviatkom alebo nieco extra od rodicov a ine. My mame fakt nakompletku vsetko spolocne 🙂 Funguje to perfektne, nikomi nikto nic nevycita, mame o vsetkom prehlad, proste parada. Ale asi mame podobny styl minania penazi, nevrazame do hluposti, vacsie veci spolocne komunikujeme. Nam to v tomto funguje naozaj velmi dobre.
@anonym_autor tak my mame spoločný účet od.svadby ...moja vyplata(poprípade MD) jeho výplata kedze zarobí viac podla toho aka vyplata pride sa odklada zalezi ake mame vydaje(stale okolo domu nieco dokončujeme) cca.20% z vyplaty.odkladame...obcas aj viac(posielam na vedľajší ucet do fondov)
Z účtu platime vsetko ostatné povine nepovinne platby
Nakupujeme....
Ak riešime nieco drahsie tak konzultujeme spolocne kedy je vhodne atd
Ale zas obaja neminame peniaze na blbosti atd ;) nemame cas ani chut 🤣🤣behat po obchodoch ak treba kupit oblečenie tak vtedy ideme ci sebe alebo detom
@zuzkaa1991 Tak to presne ako u nas, jak cez kopirak 🙂
my mame oddelene ucty, manzel plati hypo, energie, auto a svoje vydavky na oblecko, veci co potrebuje, prip. chce...ja platim stravu, syna, seba
my mame oddelene ucty, manzel plati hypo, energie, auto a svoje vydavky na oblecko, veci co potrebuje, prip. chce...ja platim stravu, syna, seba
@poisonblu Do účtov si vidíte?
Máme jeden účet, chodia tam výplaty. Platby mám na starosti ja. Príde výplata, odložím koľko potrebujem, poplatí sa čo treba, so zvyškom hospodárime. Manžel má svoju kartu od účtu, kupuje čo potrebuje, s väčšími vecami sa dohodneme. Potraviny kupujem ja, mám to cestou z práce, ak treba ťažšie veci, ideme spolu.
@anonym_autor všetko viac menej spravujem ja. Máme dva účty ale prístup máme obaja.
Keď da zaplatia trvalé príkazy a všetky účty, tak odložíme niečo bokom a ostatné ostáva na jedlo.

@anonym_autor o financie sa starám ja. Každý máme vlastný účet a 1 spoločný. Každý odloží určitú čiastku na svojom sporiacim úcte a ostatné peniaze sa posielajú na spoločný. Muž je živnostník tak má nepravidelný príjem aj keď sa snaží písať Fa na deň príchodu mojej výplaty , ja ako zamestnanec zasa pravidelný.