Ako efektívne šetriť v domácnosti?
Ahojte, dajte nejake rady a triky akymi sa vam podari doma trochu setrit. Kludne aj malickosti, lebo ved v dnesnej dobe je kazde euro dobre…
Take ze bazare a letaky robime bezne. Ked je v akcii maso, zelenina a ovocie, ide do mrazaku… co este robite? 😊
Tv mobil poistky... Prehodnotit prepocitat. Vyslovene na mobil a pausal podla mna v dnesnej dobe ludia davaju extremne peniaze a velakrat zbytocne.
autorka, ak chces relevantne rady a nie len tipy a triky ohladom potravin, musis napisat, ake mate fixne a variabilne vydavky. teda byvanie, plyn, elektrina, poistky, hypo?, auto (benzin, poistky, ine), sporenie, net, mobily, jedlo, drogeria, oblecenie, lieky, lekari, skola, atd. atd. takto sa velmi neda radit. nemozem ti napisat, ze minaj menej na benzin a oblecenie, ked netusim, kolko minas.
@anonym_autor KAZDY DEN TATO TEMA, vazne?
autorka, ak chces relevantne rady a nie len tipy a triky ohladom potravin, musis napisat, ake mate fixne a variabilne vydavky. teda byvanie, plyn, elektrina, poistky, hypo?, auto (benzin, poistky, ine), sporenie, net, mobily, jedlo, drogeria, oblecenie, lieky, lekari, skola, atd. atd. takto sa velmi neda radit. nemozem ti napisat, ze minaj menej na benzin a oblecenie, ked netusim, kolko minas.
@deedol 190 bytove, 41 elektrina, 12 plyn… hypo a poistky nemame, benzin tak cca 100 mesacne, mobil 2x10€ mesacne (aj ked platime rocne)
@anonym_2b4a46 ano vazne. Lepsie ako ocikane testy nie?
@anonym_autor vieš pracovať s počítačom? aspoň základy s excelom?
urob si tabuľku kde si budeš zapisovať VŠETKY výdaje do haliera…
náklady na bývanie osobitne, telefony osobitne, poistky, mesačníky, školné, telka, dane, odpad - všetko osobitne - a toto budeš mať fix
a potom v druhej časti tabuľky budeš mať variabilné náklady (aj keď to neberme doslovne ako ekonomický termín) - jedlo, oblečenie, lieky, výlety, posilka, proste všetko čo vieš nekúpiť alebo obmedziť…
@anonym_autor vieš pracovať s počítačom? aspoň základy s excelom?
urob si tabuľku kde si budeš zapisovať VŠETKY výdaje do haliera…
náklady na bývanie osobitne, telefony osobitne, poistky, mesačníky, školné, telka, dane, odpad - všetko osobitne - a toto budeš mať fix
a potom v druhej časti tabuľky budeš mať variabilné náklady (aj keď to neberme doslovne ako ekonomický termín) - jedlo, oblečenie, lieky, výlety, posilka, proste všetko čo vieš nekúpiť alebo obmedziť…
@biba_18 ano, asi budem musiet, vdaka, dobry napad
@anonym_autor ja presne viem čo som kde minula, koľko musím zaplatiť a koľko mi ostane voľných peniazov, koľko môžem dať na darčeky a koľko na nový kabát a koľko musím odložiť na lyžovačku… zapisujem si všetko, aby som fakt nezabudla…
Objednávam si nákup z Tesca. Cca 1x do týždňa. Cielene síce nešetrím, ale vidím že minime menej ako keď sa chodilo do obchodu. Kupujem produkty značky a ono sa to nazbiera aj takto. Nie veľa, ale niečo áno.
@anonym_2b4a46 ano vazne. Lepsie ako ocikane testy nie?
@anonym_autor aj na toto je. ako vyzit z 500 euro, dalsi den ako vyzit zo 600 euro a dalsi den ako vyzit zo 700 euro...
@anonym_autor okrem bežných vecí čo ti tu radili, mne sa osvedčilo platiť v hotovosti. Mám v peňaženke určitý rozpočet napr na týždeň a presne vidím koľko som minula, na účte ten prehľad nemám, priložím kartu a v ďalšom obchode zasa. Keď to reálne vidíš koľko ti ubúda v peňaženke dávaš si väčší pozor na to čo kupuješ. A čo sa týka akciových vecí, skôr pozerám na všetkom cenu za kilo, lebo častokrát je akcia napr. 4 activie a pritom pri prepočte na kilo vychádza samostatne oveľa lacnejšie takže nie vždy je väčšie balenie výhodnejšie, to isté treska, väčšia je na kilo drahšia ako tá malá.
@anonym_2b4a46 po novom roku,budu este mensie sumy a castejsie ako teraz raz za cas.
@anonym_autor aj na toto je. ako vyzit z 500 euro, dalsi den ako vyzit zo 600 euro a dalsi den ako vyzit zo 700 euro...
@anonym_2b4a46 a co?
@anonym_2b4a46 a co?
@anonym_autor a nic. ze sa kazdy den pytate na to iste. 😝
@anonym_2b4a46 po novom roku,budu este mensie sumy a castejsie ako teraz raz za cas.
@anonym_7cfc92 ano 3 vlna konsolidacie. a vobec. tie zmeny co pridu to bude este otazok. lebo nikto sa nemoze informovat priebezne. a google neexistuje
@anonym_7cfc92 ano 3 vlna konsolidacie. a vobec. tie zmeny co pridu to bude este otazok. lebo nikto sa nemoze informovat priebezne. a google neexistuje
@anonym_2b4a46 https://najmama.aktuality.sk/clanok/xDLbzkx/vel...
K tomu kupovaniu vo veľkom. Odporúčam, ale nie u sladkostí a sladených nápojoch, polotovaroch a tak. Keď kúpiš veľa koly v akcii, lebo veď vydrží aj na návštevu tak ti garantujem že ju proste iba budete častejšie piť😁 základ je sledovať akcie a skúsiť prispôsobovať varenie tomu. Pri veciach, pri ktorých to ide. Napríklad takú brokolicu alebo karfiol neviem kedy som naposledy kúpila mimo akcie.
Sme kupili teraz z alzy,domacu pekarnicku.Ze si budeme piect chleba sami,aj rozky sa tam daju piect,mame doma aj el.krajac tak by sa aj pekne pokrajal,rovnomerne.Ale ten cas,aspon,ze su uz teraz tak vymakane tie spotrebice,ze sa to vsetko vymiesi,vykvasi samo.
@anonym_2b4a46 https://najmama.aktuality.sk/clanok/xDLbzkx/vel...
@dadis vidis a uz tu bola tema na danovy bonus,vsetko je to len navrh,co aj tak neschvalia a dan.bonus zostane rovnaky aj buduci rok.A uz som aj taky navrh citala,ze na kazde dieta 100eur aj tie,co su na vyske a pre tych,co zarabaju 3000eur.Ano aj u nas muz nedostal dan.bonus vobec,alebo riadne skrateny alebo cely.Ale zase mu to vratia vsetko v marci.
@dadis vidis a uz tu bola tema na danovy bonus,vsetko je to len navrh,co aj tak neschvalia a dan.bonus zostane rovnaky aj buduci rok.A uz som aj taky navrh citala,ze na kazde dieta 100eur aj tie,co su na vyske a pre tych,co zarabaju 3000eur.Ano aj u nas muz nedostal dan.bonus vobec,alebo riadne skrateny alebo cely.Ale zase mu to vratia vsetko v marci.
@anonym_7cfc92 Mna sa ten bonus netyka teraz vobec..nevyjde mi ani v rocnom
@anonym_autor podľa mňa dosť zožerú také tie blbosti, čo človek nakúpi, lebo sa mu zdajú lacné.. výzdoba sezónna, ľudia kupujú úplne hovadiny, sem euro, tam 2€. Kozmetika do zásoby, ktorej možno prejde aj záruka, kým príde na rad. Alebo také že vyskúšam pletovu masku, veď je v akcii, aj keď také nepoužívam a ani túto vlastne nepoužijem…
@anonym_autor nie je to tip na šetrenie, ale ja som si spočítala všetky platby čo platím štvrťrocne, polročné, ročne.. a vydelila dvanástimi. Každý mesiac si túto sumu odložím na podúčet a keď treba zaplatiť, nemusím brať z rozpočtu..
@anonym_dcfdd7 tam ale riskujes ze nespracujes uplne vsetko a cast vyhadzujes (po tom co tvrdo platis za cas kym to u seba opatrujes ako poklad). Kazdy samozrejme inak ale nejaku pascu zakernu mame vsetci niekde
@martinmmartin ale toto nie je vec zásob, ale nerozumného nakupovania.. veci s kratšou zárukou dám dopredu a spracujem medzi prvými. Končí jogurt, kyslé mlieko, nikto to nechce, upečiem z toho koláč. Končí syr, urobím nátierku, zapečiem s niečim atď. Nekúpim predsa 30 jogurtov čo končia o dva dni, kúpim štyri, nezjedia sa, bude jogurtová bábovka..
@martinmmartin ale toto nie je vec zásob, ale nerozumného nakupovania.. veci s kratšou zárukou dám dopredu a spracujem medzi prvými. Končí jogurt, kyslé mlieko, nikto to nechce, upečiem z toho koláč. Končí syr, urobím nátierku, zapečiem s niečim atď. Nekúpim predsa 30 jogurtov čo končia o dva dni, kúpim štyri, nezjedia sa, bude jogurtová bábovka..
@ekira1 mne sa stavalo, ze som takto vyhadzovala, ale rokmi a skusenostami som sa naucila, coho radsej nekupovat viac. jogurty a syry viem zuzitkovat vzdy, ale napr. mozzarelly nesmiem kupit viac, lebo viem, ze mam problem ju minut a potom vyhadzujem 🙂 tiez pozeram, ci je zlava az taka velka, ak je to napr. 2,50 vs 2,70e, tak radsej kupim len tolko, kolko zjeme, a nie viac. ale ked je rozdiel napr. 7 vs 10 e (za kg masa), tak hodim do mrazu.
@ekira1 pouzijem tvoj priklad babovky- mas dve moznosti - investujes svoj cas peniaze za plyn a suroviny a babovka sa zje - cisty minus . Alebo ju predas aby si ziskala prijem . A toto je presne rozdiel medzi tym ako rozmysla (nevedomky) chudobny vs bohaty
Chudobny ludia robia seriovo rozhodnutia co im pomalicky tahaju prachy z vacku a nikdy sa toho zlozvyku nezbavia
@ekira1 pouzijem tvoj priklad babovky- mas dve moznosti - investujes svoj cas peniaze za plyn a suroviny a babovka sa zje - cisty minus . Alebo ju predas aby si ziskala prijem . A toto je presne rozdiel medzi tym ako rozmysla (nevedomky) chudobny vs bohaty
Chudobny ludia robia seriovo rozhodnutia co im pomalicky tahaju prachy z vacku a nikdy sa toho zlozvyku nezbavia
@martinmmartin Ty dnes davas rady 🙂) Nehnevaj sa, ale toto je uz druha rada, ktora je uplne mimo 🙂)
@martinmmartin Ty dnes davas rady 🙂) Nehnevaj sa, ale toto je uz druha rada, ktora je uplne mimo 🙂)
@dadis to nieje ani rada ale jeden z prikladov ako a preco funguje generacna cyklycka chudoba pritom ako zaroven v tom istom priestore su aj bohaty
@dadis to nieje ani rada ale jeden z prikladov ako a preco funguje generacna cyklycka chudoba pritom ako zaroven v tom istom priestore su aj bohaty
@martinmmartin wtf? 🤦 Bohaty clovek by predal babovku? Ci co?
@martinmmartin okej, cize co mame robit? Muz ma dobru pracu na nas region kde ludia zarabaju minimalku. Ja som na md. Brigada neni sanca. Stahovat sa neplanujeme.

@anonym_e61717 kupili sme aj to ale teda na cely mesiac 20chlebov,160rozkov by sme asi nikde,ani doma nedali.Ledva sa tam zmestili chleby.
@anonym_7cfc92 idealne je chlieb pokrajat na male krajce