icon

Ako obmedziť neustály pocit hladu a nemíňať peniaze len na jedlo?

Dnes o 10:22

Ahojte, mám problém. Stále by som len jedla. Ja často cítim veľký hlad a musím niečo jesť... a nechcem toľko jesť, naozaj to ide do peňazí. V prvom rade, nemám nadváhu, osobne nejem žiadne sladkosti a somariny, ale moje telo si stále niečo pýta a už mám toho dosť. Naozaj mám pocit, že zarábam iba na jedlo. Po raňajkách už o pol hodinu mám chuť na jablko, o pol hodinu na pomaranč, potom na kúsok syra, potom na nízkotučný jogurt, potom si dám obed a po obede dostanem chuť na ovocie, potom zase na jogurt, potom okolo tretej na celozrnný chlebík so šunkou a zeleninou, potom pomaranč, na večer mäso, zelenina, nejaká ľahká príloha, potom okolo 19.00 zase mám chuť na syr alebo jogurt, alebo cottage cheese, a po 20,00 ešte bežne idem smer jablko, pomaranč, iné ovocie. A keď nejem, tak pijem čaj, alebo vodu. Mám pocit, že len stále do seba niečo tlačím. A nechcem to. Obťažuje ma to. Ale chytí ma taký vlčí hlad, že musím. Pls ako prestať toľko jesť? Chcem iba raňajky, obed, večeru. Môj život sa točí len okolo jedla. Už mám toho dosť ... mám roztiahnutý žalúdok. Ešte štastie, že jem skôr zdravšie potraviny, ale aj tak. Toto sa nedá...

autor
Dnes o 11:34
@procrastique

Aké máš porcie raňajok obedu a večere? Máš to popočítané kaloricky a výživovo? Možno je to málo a potom to dobiehaš na snackoch

@procrastique normálne porcie, nič prehnané, ale ani veľa. Mäso cca. 150 -200g a k tomu nejaká príloha a zelenina. Na raňajky dva krajce celozrnného chleba, šunka, vajce, zelenina. Miska 250-300g ovsenej kaše, k tomu strúhaný kokos a čučoriedky, maliny apd.

sara07
Dnes o 11:41
@anonym_autor

@sara07 ja keď si dám jogurt, o pol hodinu chcem chlieb s maslom 🙂. A čučoriedky ma všetko, len nezasýtia. 🙂 Ale to som ja.

@anonym_autor aký jogurt, to urobí dost ... zvlašt ked su tam nahražky za cukor a podobne , ked si dam napr marelnku tak dva su málo, ked si dám jogurt poriadny tu hollandiu stačí mi tá miska
a ked si dám do misky lyžicu kakaa. malu cukru chia mám lahky obed
neješ náhodou z nervov, zo stresu

autor
Dnes o 11:44
@sara07

@anonym_autor aký jogurt, to urobí dost ... zvlašt ked su tam nahražky za cukor a podobne , ked si dam napr marelnku tak dva su málo, ked si dám jogurt poriadny tu hollandiu stačí mi tá miska
a ked si dám do misky lyžicu kakaa. malu cukru chia mám lahky obed
neješ náhodou z nervov, zo stresu

@sara07 skyr, alebo kefírový jogurt, alebo biely jogurt nízkotučný s ovocím. Nejem zo stresu, ani z nervov. Pred vybratím žlčníka som vydržala celý deň nič nejesť kľudne, netrhalo ma za jedlom. Zmenilo sa to po CHE.

anonym_963cc7
Dnes o 12:02

Ak jes dost kcal, dost bielkovin a vlakniny, poriadne prezuvas, nehlces a jes jedlo aspon 20 minut.. krvne testy ok?

anonym_dd8a74
Dnes o 12:05

Vela cvicis, tam je aj výdaj väčší. Jogurt je uplne nic, ja zjem cely tvaroh a hladna som, ze by som aj slona zjedla.

simsalabim
Dnes o 12:06

Tak ja neviem, keby si skusila si povedat, ze teraz nie, az o pol hodinu? To sa neda? Lebo ja by som tiez stale nieco jedla, ale proste si poviem, ze nemozem a basta. Zaludok sa tvari, ze v nom mam prievan, ale tak "mind over body". Skus to zobkanie najprv poposuvat a potom vynechavat. Alebo skus zuvacku ci vycmulat cukrik.

maminkadeticiek
Dnes o 12:22
@anonym_autor

@maminkadeticiek že je to obmedzujúce a stojí to peniaze. Bola som na SC. Celú cestu autom som v kuse niečo hrýzla, našťastie som mala mrkvu, zeler a jablko. Keď som išla na druhý deň do iného mesta, už som nemala čo jesť, prišla som večer a utekala som do najbližšieho obchodu, aby som si kúpila jedlo, lebo som myslela, že zomriem od hladu. len som vybehla z obchodu, musela som natlačiť do seba jednu čistú celozrnnú žemľu... ktorú som chrúmala po izbu, kde som sa riadne najedla. Všade kde idem, musím so sebou brať nejaké jedlo, keď idem do mesta, na výlet, niekde na viac ako hodinu. V práci na mňa pozerajú ako na mimoňa, čo furt niečo je. V potravinách som viac ako doma. Toto sa nedá takto dokelu.

@anonym_autor Nemas pasomnicu slebo ine parazity?Co ti povedal lekar?

anonym_4b44ff
Dnes o 12:24

AI
Vlčí hlad alebo zvýšený, niekedy až nezvládnuteľný pocit hladu po vybratí žlčníka (cholecystektómii) je pomerne častým javom, ktorý zažíva veľa pacientov. Hoci sa zdá nelogické, že po odstránení orgánu trávenie "nefunguje" a pýta si viac, má to svoje fyziologické príčiny.
Tu sú dôvody a rady, prečo sa to deje a čo s tým robiť:
Prečo vzniká vlčí hlad po operácii?
Zmena v trávení tukov: Žlčník slúžil ako zásobník žlče, ktorú uvoľňoval naraz pri jedle bohatom na tuky. Po jeho odstránení pečeň produkuje žlč nepretržite, ale tá odteká priamo do čreva, kde je jej menej v čase, keď ju skutočne potrebujete.
Rýchlejšie trávenie a vyprázdňovanie: Telo trávi jedlo inak, čo môže viesť k rýchlejšiemu pocitu prázdnoty v žalúdku.
Kolísanie cukru v krvi: Zmeny v tráviacom procese môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi, čo vyvoláva náhle pocity hladu.
Psychický faktor a zvyk: Po dlhom období žlčníkovej diéty, kedy sa pacient bál jesť, si telo po operácii zrazu pýta kompenzáciu, čo sa prejavuje návalmi jedenia.

Čo pomáha na vlčí hlad po operácii žlčníka?
Jedenie v malých dávkach (často): Je kľúčové jesť 5 až 6-krát denne v malých porciách. Tým zabránite obrovským výkyvom hladu a zabezpečíte plynulejšie trávenie.
Pravidelnosť: Nevynechávajte jedlá. Hlad by nemal nikdy dosiahnuť bod "vlčieho hladu", pretože vtedy človek zje viac a ťažšie stráviteľných vecí.
Vysoký obsah vlákniny: Zahrňte do stravy potraviny s obsahom vlákniny (zelenina, ovsené vločky, celozrnné pečivo - s mierou). Vláknina pomáha udržať pocit nasýtenia dlhšie.
Dostatok tekutín: Často si zamieňame smäd za hlad. Pite dostatok vody alebo nesladeného čaju medzi jedlami.
Obmedzenie tukov: Hoci máte pocit hladu, vyhýbajte sa vyprážaným a mastným jedlám, pretože tie zaťažujú trávenie, ktoré bez žlčníka nestíha spracovať veľké množstvo tuku, čo paradoxne môže viesť k tráviacim ťažkostiam a ďalšiemu hladu.
Pomalé jedenie: Dôkladne prežúvajte. Pomáha to tráviacemu traktu spracovať jedlo aj bez pomoci žlčníka.
Kedy navštíviť lekára?
Ak vlčí hlad sprevádzajú iné príznaky, ako sú silné hnačky, bolesti brucha, žltačka, horúčka alebo pretrvávajúca bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, je potrebné navštíviť gastroenterológa, aby sa vylúčili komplikácie, ako napríklad postcholecystektomický syndróm.
Poznámka: Tieto rady nenahrádzajú odbornú lekársku konzultáciu. Každý organizmus sa zotavuje individuálne.

autor
Dnes o 12:30
@anonym_4b44ff

AI
Vlčí hlad alebo zvýšený, niekedy až nezvládnuteľný pocit hladu po vybratí žlčníka (cholecystektómii) je pomerne častým javom, ktorý zažíva veľa pacientov. Hoci sa zdá nelogické, že po odstránení orgánu trávenie "nefunguje" a pýta si viac, má to svoje fyziologické príčiny.
Tu sú dôvody a rady, prečo sa to deje a čo s tým robiť:
Prečo vzniká vlčí hlad po operácii?
Zmena v trávení tukov: Žlčník slúžil ako zásobník žlče, ktorú uvoľňoval naraz pri jedle bohatom na tuky. Po jeho odstránení pečeň produkuje žlč nepretržite, ale tá odteká priamo do čreva, kde je jej menej v čase, keď ju skutočne potrebujete.
Rýchlejšie trávenie a vyprázdňovanie: Telo trávi jedlo inak, čo môže viesť k rýchlejšiemu pocitu prázdnoty v žalúdku.
Kolísanie cukru v krvi: Zmeny v tráviacom procese môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi, čo vyvoláva náhle pocity hladu.
Psychický faktor a zvyk: Po dlhom období žlčníkovej diéty, kedy sa pacient bál jesť, si telo po operácii zrazu pýta kompenzáciu, čo sa prejavuje návalmi jedenia.

Čo pomáha na vlčí hlad po operácii žlčníka?
Jedenie v malých dávkach (často): Je kľúčové jesť 5 až 6-krát denne v malých porciách. Tým zabránite obrovským výkyvom hladu a zabezpečíte plynulejšie trávenie.
Pravidelnosť: Nevynechávajte jedlá. Hlad by nemal nikdy dosiahnuť bod "vlčieho hladu", pretože vtedy človek zje viac a ťažšie stráviteľných vecí.
Vysoký obsah vlákniny: Zahrňte do stravy potraviny s obsahom vlákniny (zelenina, ovsené vločky, celozrnné pečivo - s mierou). Vláknina pomáha udržať pocit nasýtenia dlhšie.
Dostatok tekutín: Často si zamieňame smäd za hlad. Pite dostatok vody alebo nesladeného čaju medzi jedlami.
Obmedzenie tukov: Hoci máte pocit hladu, vyhýbajte sa vyprážaným a mastným jedlám, pretože tie zaťažujú trávenie, ktoré bez žlčníka nestíha spracovať veľké množstvo tuku, čo paradoxne môže viesť k tráviacim ťažkostiam a ďalšiemu hladu.
Pomalé jedenie: Dôkladne prežúvajte. Pomáha to tráviacemu traktu spracovať jedlo aj bez pomoci žlčníka.
Kedy navštíviť lekára?
Ak vlčí hlad sprevádzajú iné príznaky, ako sú silné hnačky, bolesti brucha, žltačka, horúčka alebo pretrvávajúca bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, je potrebné navštíviť gastroenterológa, aby sa vylúčili komplikácie, ako napríklad postcholecystektomický syndróm.
Poznámka: Tieto rady nenahrádzajú odbornú lekársku konzultáciu. Každý organizmus sa zotavuje individuálne.

@anonym_4b44ff ved to vsetko viem, aj bez AI. Len mne 6x nestaci… neviem.

autor
Dnes o 12:31
@maminkadeticiek

@anonym_autor Nemas pasomnicu slebo ine parazity?Co ti povedal lekar?

@maminkadeticiek nemam ani patazity, ani pasomnicu, krvne testy super, TSH liecbou kompenzovane.

anonym_bdbfd2
Dnes o 12:35

@anonym_autor Veľa vlákniny a veľa bielkovín, to by malo tvoj pocit hladu znížiť

tanyan
Dnes o 12:35

Skúšala si už diabetologickú ambulanciu? Nestarajú sa len o cukrovkárov, ale aj o ľudí s inými poruchami či odchýlkami.

sara07
Dnes o 12:37
@anonym_autor

@sara07 skyr, alebo kefírový jogurt, alebo biely jogurt nízkotučný s ovocím. Nejem zo stresu, ani z nervov. Pred vybratím žlčníka som vydržala celý deň nič nejesť kľudne, netrhalo ma za jedlom. Zmenilo sa to po CHE.

@anonym_autor skyr čo je s mangom alebo kokosom ochuteny - v bille dostat -1 kelimek a som na dve hod syta
nizkotučny jogurt za mna robíš chybu aj , máš tam umelé sladidla

autor
Dnes o 12:41
@sara07

@anonym_autor skyr čo je s mangom alebo kokosom ochuteny - v bille dostat -1 kelimek a som na dve hod syta
nizkotučny jogurt za mna robíš chybu aj , máš tam umelé sladidla

@sara07 skyr si davam aj ja, vacsinou kokos. Mango iba ak kokos nie je. Pripadne kefirovy jogurt.

sara07
Dnes o 12:46
@anonym_autor

@sara07 skyr si davam aj ja, vacsinou kokos. Mango iba ak kokos nie je. Pripadne kefirovy jogurt.

@anonym_autor skus tu diabetologicku ambulanciu
ja mám tiež štitnu , teda rajo to male mlieko acidko ochutene celé ani nedám a viem to mat v lete ako lahky obed

autor
Dnes o 12:48
@sara07

@anonym_autor skus tu diabetologicku ambulanciu
ja mám tiež štitnu , teda rajo to male mlieko acidko ochutene celé ani nedám a viem to mat v lete ako lahky obed

@sara07 bola som 2x vsetko ok, bez nalezu, ani inzulinova rezistencia, ani diabetes apd. Vsetko ok, len som hladna…

zojazoja
Dnes o 13:11

no takto..moj pohlad za mna a na mňa 🙂 z tohto by som bola aj ja hladná. tolko cvicenia a samé biele jogurty, zelenina, jablká, pomaranče. po ovocí byvam najviac hladná, ako keby to mne vzdy nastartuje trávenie. obzvlášť jablká. biele jogurty by som musela zjest 3 naraz. miesto toho radsej tvaroh jedávam, to ma zasýti omnoho viac. ráno si daj viac šunky a menej zeleniny a viac chlebov.

anonym_bfe347
Dnes o 13:16

@anonym_autor máš dobré trávenie, veľa ľudí môže len závidieť. Zrejme si neuvedomuješ, že konzumuješ veľa potravín podporujúce trávenie jablko, jogurty, kefír, pomaranč, citrusy... preto si neustále hladná. Skús banán, orieškové maslo, hummus, vajíčko, tvarohové mlsky...

catherinah
Dnes o 14:06

Problém je v tom, ze to stojí vela peňazí? Ci v com?

autor
Dnes o 14:15
@catherinah

Problém je v tom, ze to stojí vela peňazí? Ci v com?

@catherinah ano iba v tom. Ja sa nedoplatim. Tolko by som usetrila, keby som nejedla. V kuse…

autor
Dnes o 14:24
@zojazoja

no takto..moj pohlad za mna a na mňa 🙂 z tohto by som bola aj ja hladná. tolko cvicenia a samé biele jogurty, zelenina, jablká, pomaranče. po ovocí byvam najviac hladná, ako keby to mne vzdy nastartuje trávenie. obzvlášť jablká. biele jogurty by som musela zjest 3 naraz. miesto toho radsej tvaroh jedávam, to ma zasýti omnoho viac. ráno si daj viac šunky a menej zeleniny a viac chlebov.

@zojazoja no jem maso, ryby, tvaroh, vajcia, strukoviny, soju, zemiaky, syry, zemiaky. ryzu, zeleninu, ovocie, kefir, jogurty, humus, tofu, chlieb, ovsene vlicky, protein.

simsalabim
Dnes o 14:48
@anonym_autor

@zojazoja no jem maso, ryby, tvaroh, vajcia, strukoviny, soju, zemiaky, syry, zemiaky. ryzu, zeleninu, ovocie, kefir, jogurty, humus, tofu, chlieb, ovsene vlicky, protein.

@anonym_autor opytam sa este raz, lebo si nereagovala - naozaj sa neda povedat si - teraz nebudem jest, vydrzim 30 minut? A takto postupne eliminovat velky pocet zobkani? Lebo aj ja by som si stale nieco dala - ale hlava ma drzi.

zobaka
Dnes o 14:49

ked som chodila do posilovne tiez som bola hladna po treningu, ale tak mala som za co sa najest, pokial cvicis hladna budes je to normalne, vydavas energiu a nizkotucny jogurt nie je vyzivna strava, skus sa najest normalne

martinkatinka
Dnes o 15:18
@anonym_autor

@sara07 bola som 2x vsetko ok, bez nalezu, ani inzulinova rezistencia, ani diabetes apd. Vsetko ok, len som hladna…

@anonym_autor neuraz sa, ale ty si posadnuta jedlom. Dokonca az tak, ze v tej prestavke medzi jedlom na to myslis a vo volnom case nakupujes jedlo a teraz o tom aj stale pises. Je to podla mna zcasti aj psychicky problem.

anonym_f20932
Dnes o 15:24

Aj helikobakter si pýta veľa jedla.

autor
Dnes o 15:39
@anonym_f20932

Aj helikobakter si pýta veľa jedla.

@anonym_f20932 áno, to môže byť reálne.

anonym_8c76d6
Dnes o 15:48

ja ked som mala helicobakter som bola vzdy hladna, po prelieceni uz nie

merlinja
Dnes o 15:59

Toľko ovocia čo tu píšeš je zjem za polroka .

autor
Dnes o 16:01
@merlinja

Toľko ovocia čo tu píšeš je zjem za polroka .

@merlinja za den zjem jeden banan, jedno jablko a jeden pomaranc.

autor
Dnes o 16:01
@anonym_8c76d6

ja ked som mala helicobakter som bola vzdy hladna, po prelieceni uz nie

@anonym_8c76d6 zial po liecbe som dostala alergicku reakciu a po 3 dnoch sme to ukoncili s tym, ze nateraz to lekar nechce riesit.