Ako prestať míňať na nepotrebné veci?
Na Novy rok som sa rozhodla urobit zmeny a to aj tie financne.
Uvedomujem si, ze vela minam na hluposti, resp. nie na hluposti, ale skor na veci, ktore ani nepotrebujem. Napriklad idem do obchodu a tam kupim krem - aj ked doma mam 4 a este nevyuzite, kupim deodorant - aj ked doma mam 3. To iste oblecenie, kupim si pyzamo, aj ked ho nepotrebujem alebo nejake tricka, bluzky ci topanky, pritom nepotrebujem. Kupujem akoby "na sklad", ale realne tie veci nemusim kupovat.
Chcem zacat viac setrit a ked som pozerala IB kde minam najviac, tak som sa zhrozila kolko minam na hore uvedene.
Mate nejake tipy, ako nekupovat, ked netreba? Mna to proste laka. Uz som mohla mat nasetrene na zaklad hypoteky, na dovolenku, ale ja to prehajdakam na blbostiach.
Celkom sa mi paci, ako si vsetko vieme zvalit na traumu z detstva a vyhovarat sa na to. Vsetko je v hlave a na mojom postoji - chcem to riesit alebo nie? Ak ano, dolezite je vediet, preco, co ms k tomu vedie... ked to riesit nechcem, tak som spokojny. Je to o discipline.
@guiseppinka To vobec nie je vyhovorka, ale vysvetlenie. Všetko so vsetkym suvisi.
@anonym_autor ehm. Ja som sa práve vratila z obchodu...vianočný papier 24 centov...hneď som vzala asi 8 ...(reálne cca 4'-5 miniem ked balím darčeky) a kúpila som hrnček....1e stál....manzelnked uvidi asi ma prerazi....tiež sa musím asi ovládať...
@maja367 tak toto je zase ina vec.. ja som dnes tiez pozerala vianocne ozdoby, lebo by sami zislo doplnit a pred vianocami su predrazene riadne... Ak ten papier realne minies, tak preco neusetrit a nekupit to po sezone, ak to doma nezavadzia rok ? :DD
@januska12323 To robim, tulam sa bezcielne a potom samozrejme narazim na nieco, co by sa mi "hodilo", rozumej, co nepotrebujem, ale ved je to pekne, budem to nosit, hodi sa to... Neviem, ci je to uz moja negramotnost (ako decko som stale chodila v tom istom, rodicia nemali penazi nazvys) alebo cim to je.
@anonym_autor a keby si si miesto tulania sa po obchdodoch nasla ine hobby? 🙂) nebudes narazat na veci, ktore ti "treba" :D
@anonym_autor osobne roky už nakupujem len cez internet a to všetko od potravin až cez oblečenie, obuv, techniku všetko s princípom ,že neotváram náhodne stránky, ale len vždy len to dám do vyhľadávača čo potrebujem, týmto pádom ma neláka kupovať nezmysli čo mi priamo padne do oka ,ako by to bolo v obchode
@guiseppinka To vobec nie je vyhovorka, ale vysvetlenie. Všetko so vsetkym suvisi.
@anonym_autor nie je to vysvetlenie, su to len vyhovorky. Snazime sa tym obhajit samych seba pred sebou samym. Zvalit "vinu" a zodpovednost za nas stav na nieco ine, niekoho ineho. Vsetko je v tebe a na tebe. Ak chces, tak to zmenit dokazes. Ak mas ciel, zmenis to. Je to o discipline. Existuje vela ludi, ktori boli na dne a dostali sa z toho, lebo chceli. To, kym si bola, je tvoja minulost, ktora ta ovplyvnuje iba do takej miery, do akej jej to dovolis.
@anonym_autor osobne roky už nakupujem len cez internet a to všetko od potravin až cez oblečenie, obuv, techniku všetko s princípom ,že neotváram náhodne stránky, ale len vždy len to dám do vyhľadávača čo potrebujem, týmto pádom ma neláka kupovať nezmysli čo mi priamo padne do oka ,ako by to bolo v obchode
@anonym_479162 keby aj u nas donasali,tiez by som radsej donasku z Tesca,veru.Alebo z inych potravim rovno domov.
Pochadzam tiez z podobneho prostredia a tiez mam s tym problem. U mna to bolo ze ked zarabam tak si mozem konecne kupit. Cize tiez vela obleceniea, oci mi otvoril az moj financny poradca ked mi zratal kolko rocne som minula na oblecenie a to sa bavime o stvorcifernyh sumach. Minuly rok som si dala zavazok cely rok si nic nekupit, pokial to nebude nutne. To som dodrzala a celkom aj usetrila. Mne pomohol AI naplanovat cely mesacny rozpocet, zvysok mi vyratal kolko mam volnych penazi a to som si uz odkontrolovala ze tolko mozem minut. Prekvapivo som nemala pocit, ze chodim stale v tom istom. Tiez sa mi pominali zasoby kozmetiky, lebo ved ked mi AI vyratal ze tento mesiac po poplateni a odlozeni penazi mozes minut 50e tak som si tych 50e vybrala v hotovosti a uz len to minala. Kazdopadne cely rok mam uspesne za sebou, teraz som objavila bazar kde dost dobrych veci je za lacny penaiaz nohavice za 5e a ak chcem doplnit satnik tak z toho. Oblecenie online v kosiku si nechaj dva dni a potom sa k tomu vrat, vacsinou sa ti uz nebude pacit po case respk nebudes po nom tuzit
A tiez zaklad je netulat sa po obchodoch chod sa radsej prejst do parku, ja som zacala na jogu alebo nahanam kroky po uliciach v teplakoch aby ma to nelakalo nakupovat nastastie byvam mimo centra
Celkom sa mi paci, ako si vsetko vieme zvalit na traumu z detstva a vyhovarat sa na to. Vsetko je v hlave a na mojom postoji - chcem to riesit alebo nie? Ak ano, dolezite je vediet, preco, co ms k tomu vedie... ked to riesit nechcem, tak som spokojny. Je to o discipline.
@guiseppinka Nenazývala by som to traumou, ale proste detstvo človeka ovplyvňuje a dieťa nie je celkom ok s tým ak počuje že nemajú ani zajtra na chlieb... Lebo sa tu vyplakáva že ako to dnes majú mladé rodiny ťažké, ale veru 90te roky boli oveľa ťažšie, málo práce, často ľudia aj robili u súkromníkov a výplaty sa nedočkali a podobne. A čo čítam a počúvam rôzne podcasty s vyslovene chudobou že nebolo ani na chlieb a kúpil sa na dlh sa stretlo dosť ľudí 30 plus v detstve a ovplyvní to človeka. Ja tiež som ked som začala zarábať mala tendenciu rozhadzovať a narobila som si aj dlhy-menšie. Potom som na to doplatila a zase prešla do druhého extrému a nedopriala si nič, napríklad kávu von, pizzu a tak lebo všetko zbytočnosť a len šetrila aby mi zožrala peniaze inflácia. Teraz sa roky snažím zlatý stred, aj si doprajem, ale s obmedzením a aj šetrím a snažím sa aj trocha investovať. Ale aj tak cítim že ma to ovplyvnilo, síce hospodárim rozumne viac menej, ale peniaze majú väčší význam v mojom živote ako by mali mať. Veľmi prežívam to ak si niečo nemôžem dovoliť a zase rovnako mám výčitky ak si dovolím niečo drahšie ako dovolenka, rekonštrukcia že či to bolo nutné, rovnako veľmi lipnem na odkladaní, bojím sa o peniaze a napríklad tento rok som koncom roka urobila prvýkrát krok že som sa odhodlala aspoň menšiu časť úspor investovať do fondov. Lebo proste mám strašný strach že o tie peniaze prídem a držím ich na účtoch so zhodnotením 1 percento ročne.
@anonym_autor nie je to vysvetlenie, su to len vyhovorky. Snazime sa tym obhajit samych seba pred sebou samym. Zvalit "vinu" a zodpovednost za nas stav na nieco ine, niekoho ineho. Vsetko je v tebe a na tebe. Ak chces, tak to zmenit dokazes. Ak mas ciel, zmenis to. Je to o discipline. Existuje vela ludi, ktori boli na dne a dostali sa z toho, lebo chceli. To, kym si bola, je tvoja minulost, ktora ta ovplyvnuje iba do takej miery, do akej jej to dovolis.
@guiseppinka To nie su výhovorky. Až keď zistíš príčinu, až potom môže začať liečba. Ja sa predsa neupokojujem a neospravedlňujem tým, že som v detstve nemala a tak teraz to robím a nijak to riešiť nemienim. Ja chápem, čo je za tým a tak môžem začať to riešiť. Je to psychologicky podložené a nehnevaj sa, aké verím psychológom a odborníkom viac.
Pochadzam tiez z podobneho prostredia a tiez mam s tym problem. U mna to bolo ze ked zarabam tak si mozem konecne kupit. Cize tiez vela obleceniea, oci mi otvoril az moj financny poradca ked mi zratal kolko rocne som minula na oblecenie a to sa bavime o stvorcifernyh sumach. Minuly rok som si dala zavazok cely rok si nic nekupit, pokial to nebude nutne. To som dodrzala a celkom aj usetrila. Mne pomohol AI naplanovat cely mesacny rozpocet, zvysok mi vyratal kolko mam volnych penazi a to som si uz odkontrolovala ze tolko mozem minut. Prekvapivo som nemala pocit, ze chodim stale v tom istom. Tiez sa mi pominali zasoby kozmetiky, lebo ved ked mi AI vyratal ze tento mesiac po poplateni a odlozeni penazi mozes minut 50e tak som si tych 50e vybrala v hotovosti a uz len to minala. Kazdopadne cely rok mam uspesne za sebou, teraz som objavila bazar kde dost dobrych veci je za lacny penaiaz nohavice za 5e a ak chcem doplnit satnik tak z toho. Oblecenie online v kosiku si nechaj dva dni a potom sa k tomu vrat, vacsinou sa ti uz nebude pacit po case respk nebudes po nom tuzit
A tiez zaklad je netulat sa po obchodoch chod sa radsej prejst do parku, ja som zacala na jogu alebo nahanam kroky po uliciach v teplakoch aby ma to nelakalo nakupovat nastastie byvam mimo centra
@anonym_c46565 To je skvele, gratulujem. Tiež som takmer odpadla, keď som videla, koľko peňazí odišlo na kozmetiku a oblečenie. Mohla som to mať v úsporách. Hnevá ma to, ale už mám záväzok nekupovať.
Jakypak cooak.Si dospela osoba.Ak nepotrebujes,nekupis,bodka.
@anonym_autor mne na toto najviac pomohli deti, lebo odkedy ich mame, tak ziadne “tulanie po obchodoch” sa nekona. Je mi luto takto marnit cas a chodit obzerat handry a podobne. Takze ja objednavam vsetko online okrem potravin. Aj tak urcite nakupujem viac ako nevyhnutne potrebujeme, ale zas menej ako ked som sa chodievala spacirovat po nakupakoch 🤷🏼♀️
@guiseppinka To nie su výhovorky. Až keď zistíš príčinu, až potom môže začať liečba. Ja sa predsa neupokojujem a neospravedlňujem tým, že som v detstve nemala a tak teraz to robím a nijak to riešiť nemienim. Ja chápem, čo je za tým a tak môžem začať to riešiť. Je to psychologicky podložené a nehnevaj sa, aké verím psychológom a odborníkom viac.
@anonym_autor ja sa vobec nehnevam. Je to tvoje presvedcenie. Ked pojdes trochu dalej, dostanes sa do stavu, ktory som popisal ja. Drzim palce, aby sa ti darilo usetrit.
Toto dôverne poznám, tiež som bola taká a vždy som mala nejakú “fázu”, napr fázu oblečenia, potom fázu dekoratívnej kozmetiky ( hlavne očných paletiek- kupila som ich okolo 100 ks, a to tých drahších ako Urban Decay, Too Faced atd 😳😳), fáza kozmetiky na tvar, atd. ) teraz som už staršia, mám 33 rokov a všetko ma to nejako prešlo, možno ta to prejde tiež 🙂
Mne hotovosť nevyhovovala, ale mala som v banke sporiaci účet, kde som mohla peniaze vybrať len raz v mesiaci alebo osobne v banke v prípade núdze. Takže hneď po vyplate som tam dala všetko navyše od mojich výdavkov, poplatila som si účty a kým prišiel ten deň, kedy sa to dalo vybrať, 90% nákupov som si rozmyslela (toto ale nie je samozrejme pre každého, ja som sa to takto učila, kým mi rodičia vedeli vykryť, ak som si to zle rozrátala). Plus mi pomohlo vytriediť veci, tak naozaj. Nechala som si pár kúskov kozmetiky čo reálne používam a chcem domíňať, oblečenie len čo naozaj nosím a je dobrej kvality a materialu. Keď som fyzicky videla akú kopu vecí mám a nepotrebujem, koľko ma to stalo peňazí a že toto ani nikto už nebude chcieť a vytvára to len odpad, predýchavala som to ešte pol roka. Treba to robiť pravidelne, vidieť čo máš doma. A ostatné nákupy robím online - dm objednávam vždy online aj potraviny. Lebo tam reálne vidím koľko to spolu je peňazí v košíku, mam ešte priestor to z košíka odstrániť, pozrieť sa medzi tým doma do zásob. Nebehám po obchodoch vôbec, odkedy toto robím nákupy len vyzdvihnem, je mi lepšie, nevidím kvantá ľudí medzi regálmi a kopy a kopy nekvalitneho oblečenia po pár eur na vešiakoch, umelé svetlá. Teraz po asi 3 rokoch si už ani len neviem predstaviť, že by som mala ísť do obchodu sa len tak popozerať. Skús aj podcasty na túto tému napr. Fashion session. Veľa šťastia a motivácie.
@januska12323 To robim, tulam sa bezcielne a potom samozrejme narazim na nieco, co by sa mi "hodilo", rozumej, co nepotrebujem, ale ved je to pekne, budem to nosit, hodi sa to... Neviem, ci je to uz moja negramotnost (ako decko som stale chodila v tom istom, rodicia nemali penazi nazvys) alebo cim to je.
@anonym_autor prečo sa chodíš motať po obchodoch, ak ti nič netreba? Urob si zoznam nákupu na sobotu, choď do potravín, urob nákup a hotovo. Pečivo dokup priebežne. Motať sa choď do prírody. Jasne, že ak si v obchode, zrazu ti všetko treba a všetko sa ti zíde. To čo ubúda z kreditky je menej citeľné, ako to, čo ubúda z hotovosti v peňaženke. Ak obmedzis chodenie do obchodov, viac ušetris 👍.
@anonym_autor ist do obchodu s nakupnym zoznamom a ine proste nekupit. Ak ta nieco velmi zaujme, nekupuj, chod domov, vyspi sa na to a na druhy den sa zamysli, ci to potrebujes. A ak to nepomoze a sama citis, ze ten chtic nevies prekonat, tak smer psycholog.
@anonym_autor Vyhýbaj sa obchodom, radšej zájdi do prírody na prechádzku. Ja mám opačný problém, roky do žiadneho obchodu nevojdem, v drogérii som nebol už desaťročia
Povedz si,že ideš iba na potraviny a v obchode si to stále opakuj.Skús to po dobu jedného mesiaca a každý nákup si zapisuje.Na konci si to spočítaj a uvidíš koľko si ušetrila.
@dorizzz Ja uz teraz po vyplate co mi pride si poplatim co treba a sumu, ktoru chcem usetrit dam na sporiaci ucet. A bacovat skusim s tym co mi zostane.
@anonym_autor ja to takto robím už dlho. Najprv si pošli na sporiaci, ibvestovanie a podobne a hospodár s tým, čo ti zostane.
@amy2807 Je to mozne, ale nastastie nikdy nekupujem tak, ze by som bola na nule. Nieco malo vzdy zostane, ale viem, ze by mohlo viacej. Tak chcem na tom zapracovat. Ja pouzivam vylucne kartu, v bankomate som bola naposledy niekedy v novembri. Nedrzim hotovost, len nejake drobne.
@anonym_autor Zrejme trpíš oniomániou - prečítaj si niečo o tom...
@anonym_autor mam take pravidlo,ak nieco potrebujem a idem do obchodu za tym ucelom tak si to kupim. Ak ma nieco oslovi hoci je to aj drobnost dam si to v eshope do kosika,vratim sa k tomu zas o par dni,ak si to mam zaujem este kupit tak to zakupim. Tym sa vyhnem impulzivnym nakupom,resp porozmyslam ci to fakt stoji za to. Neznasam vetu,ale ved to stoji len par eur,to je skoro zadarmo. Nie,nie je,tym ze si to prinesiem domov vyzaduje to aby som tej veci nasla miesto,skladovala ju,starala sa o nu,a to uz mi nepride ako zadarmo.

Vieš čo? Aj ja minam na hlúposti a? Kupim si další krém aj sveter lebo mi to proste urobí radosť. Nefajčim, nepijem, nechodím ani na nechty a kozmetiku a neviem čo, robím od kedy som skončila školu prečo by som si neurobila radosť?? Do hrobu si peniaze nevezmem. Ak nato raz mat nebudem nekúpim si to. Je ine ak ti tie peniaze niekde chýbajú alebo potom veci vyhadzuješ. Ale takto nemám výčitky. Peniaze musia ísť do obehu 🙂