Ako prežívate zdražovanie?
Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.
@anonym_autor asi máte vysokú hypo.Treba okresať všetko čo sa dá mobily lepší paušál, pozrieť poistky, keď platíte mužov plat je nízky to je pravda.Nepises koľko má mladšie dieťa, ale muž nepoberá daňový bonus, ty prídavky to už spolu máte celkom prijateľnu sumu.Setrit a šetriť a čim skôr nastúpiť do práce.Bravcove kare stojí teraz v obchode 3 eur mäso sa mi nezdá drahé skôr mliečne výrobky atď ..sprav prívarok kelovy, hrachový a mäso, cestoviny sú lacné, ale nič nezasytia a k cestovinám treba aj omáčku, vajíčka a nenaje sa.
@anonym_autor Autorka, a čo stravné z mužovej práce? Dostáva lístky, peniaze na kartu alebo má obed v robote? Lebo to urobí + cca 150€ každý mesiac.
@anonym_autor som rozvedená s 2 detmi už staršími, minulý rok mi po zaplatení výdavkov zostalo 800e na mesiac, na stravy, lieky, oblečenie, nemusím sa rozpisovať. Rezerva sa míňala, tak som si poziadala o zvýšenie výživného. Keď som sa dozvedela príjem môjho exmanžela, 3400e + odmeny a premie , že ja som živorila a s ním to ani nehlo, chcelo sa mi grcat
Je nás viac, čo nedokážu vykryť bežné výdavky domácností, ľahko napísať , zmeň prácu, zarob viac, keby to bolo také jednoduché
@anonym_50ae78 to kde pracuje ex ?
@anonym_50ae78 to kde pracuje ex ?
@jogy1984 myslím, že je to úplne nepodstatné
@anonym_autor
Problém je že chýba tvoj príjem.
@jogy1984 myslím, že je to úplne nepodstatné
@anonym_50ae78 Tak to je "charakter", ked mu nevadi, ze deti maju malo a on sam pre seba 3k...snad sa mu spi dobre🤢
@sara07 doteraz mal stat celkom bohaty socialny system... Na to ale nemame. A ani na kukuricu a ani na ich oslavy, to je pravda... A teraz co? Nemozeme takto zit vecne....
@anonym_6a6776 nemali sme žiadny bohaty socialny systém
v čom ? jedina tak dôchodci , čo maju aj teraz
a čo takto nerozhadzovat , prikryt sa perinou čo mame a potom nemusia riešit že rodiny nemaju z čoho žit, však doteraz to šlo
to predsa nie je dôvod na tieto kroky nie
mohli zachovat čo bolo ale nie .. tak ekonomika mrzne
ono je najlahšie napisat najdi si novu pracu ale velakrat nie je kde alebo aj doma ak niečo vyrobiš nepredava sa ako dakedy,
máme najviac stopnutych szoč , nedavaju to proste ludia ale ty stale podprahovo ideš že štat nieje na vine ale ludia
@anonym_50ae78 Tak to je "charakter", ked mu nevadi, ze deti maju malo a on sam pre seba 3k...snad sa mu spi dobre🤢
@anonym_c88dce súhlasím
Ked budes volit, tak si spomen kvoli ciej, v poradi uz stvrtej vlade su nizke platy, vysoke poplatky, vysoke ceny a tym zo Smeru nacicanym na stat nic nechyba. Ak si provladna, tak dalej pocitaj kazdy cent.
Toto nema ine riesenie ako stat, ktory neokrada.
Ludia idu carovat s nizkym platom davat detom lacne potraviny, nezoberu ich na dovolenky, len aby nemuseli nadavat na vladu, ktora to sposobila. Kebye nie sme v eu a nie su eurofondy, to by sme este len videli tu biedu, ktora by tu bola. Takto to eu zmiernuje a nie vsetci su na pokraji nudze.
Obdivujem ze pri tak nizkom prijme mate este hypoteku, a dokazete vyzit. Potom robim niekde chybu zistujem 😄
@anonym_6a6776 nemali sme žiadny bohaty socialny systém
v čom ? jedina tak dôchodci , čo maju aj teraz
a čo takto nerozhadzovat , prikryt sa perinou čo mame a potom nemusia riešit že rodiny nemaju z čoho žit, však doteraz to šlo
to predsa nie je dôvod na tieto kroky nie
mohli zachovat čo bolo ale nie .. tak ekonomika mrzne
ono je najlahšie napisat najdi si novu pracu ale velakrat nie je kde alebo aj doma ak niečo vyrobiš nepredava sa ako dakedy,
máme najviac stopnutych szoč , nedavaju to proste ludia ale ty stale podprahovo ideš že štat nieje na vine ale ludia
@sara07 zase sa netvarme, ze nedostavame nic... 3 roky rodicak, bonusy, kocikovne, tehotenske, po rodicaku maximalne podpory... A kto bude robit? No vidis... Cim menej ludi robi, tym vyssie dane, aby bolo z coho... Tu sa vela rozdava... Ale ano, aj predrazene nakupy, vysoke platy poslancov, drahe cesty, drahe vsetko...
Cítim zdražovanie a veľmi. Robíme viac, ale na účet nám príde menej. Nakupujem tiež len v akciách, varím, skresali sme kiná, reštaurácie, časopisy, knihy, krčmy. Nepijeme, nefajčíme. Menej jazdíme autom, viac chodíme pešo. Každé tričko si poriadne rozmyslím, či kúpim. Príjem máme oveľa, oveľa vyšší, ako vy.
Predtým sme chodili na kávičky a kolotoče do Viedne, na pizzu na víkend do talianska, dovolenky aj 8 krát ročne, autá sme menili každé 4 roky, oblečenie som si kupovala skoro stále, milión topánok. A ešte sme aj veľa ušetrili.
Bohužiaľ aj pred zdražovaním aby zo 450€ vyžila 4-členná rodina je fakt ťažké. Nemôže manžel zobrať brigádu? 1100€ je síce priemerný príjem, ale platiť do toho hypotéku a mať ženu na materskej jednoduché nie je. Rezervu máte akú? Koľko má mladšie dieťatko?
Mame to rovnako od malej roka chodim do prace nastastie sa mi da vtedy ked muz pride domov.dan za to je ze so starsou sa v moj pracovny den vobec nevidim..ked pride z drruziny ja som prec.ked pridem ja tak deti uz spia.ale.muz to ma zmaknute ulohy hotove deti okupane doma poriadok. ked sme zvazovali druhe dieta mali sme dostatocnu rezervu aby sme to vedeli utiahnut ked vypadne prijem.lepsie sa nam ale dycha ked zarobim tych 300-400e rezerva sa moze este hodit na necakanu situaciu.
@anonym_1f806b ako z toho usetrite? Prezrad. My mame tiez dve deti, spolu vyssi prijem ako mate vy ( nase platy + prijem z prenajmu), hypo mame tiez a nedokazeme usetrit. Prosto muz pod urcity standard ist nechce. A deti maju aj kruzky a potrebuju normalne, kvalitne jest, kedze su sportovci, navyse v puberte.
@anonym_3c5b56 Nechodíme do reštaurácie, varím doma, nepijeme alkohol ani kávu, nefajčíme, deti majú krúžky v rámci školy tak nás to vyjde o niečo lacnejšie. Nakupujem podľa akcií a z toho vymýšľam jedlá čo uvariť. Predávam po deťoch oblečenie knižky hračky čo už nepotrebujeme. Na výlety chodíme že to striedame raz zoo, kúpalisko, raz príroda, turistika kde sa neplatí. Chodíme aj na bicykle to je tiež zadarmo. Insie ma teraz nenapadá. Jaj a ešte píšem si príjmy a výdavky tým pádom vidím kam nám peniaze odchádzajú.
Obdivujem ze pri tak nizkom prijme mate este hypoteku, a dokazete vyzit. Potom robim niekde chybu zistujem 😄
@ariannazara Nedostupnosť bývania na Slovensku začiatkom roka 2026 dosahuje kritickú úroveň, kedy vlastné bývanie prestáva byť pre mladých a strednú triedu cenovo dostupné. Priemerný plat na kúpu bytu nestačí.priemerny plat bol v 2025 vo vyske cca 1650 eur...
Prepac, ale mat 2 deti, nepracovat a chciet dobre zit z prijmu rodiny 1500 eur vratane hypoteky je ani nie odvaha, skor drzost.... To sa neda. Ak chcem dieta a nechcem ako zena pracovat a mat prijem len rodicak, tak manzel by mal mat ovela vacsi prijem, tam toho vela nevykuzlis, matematika nepusti....
@tenerifka v tomto prípade mala autorka príspevku hľadať manžela v golfovom klube alebo napísať Borisovi K.
Prepac, ale mat 2 deti, nepracovat a chciet dobre zit z prijmu rodiny 1500 eur vratane hypoteky je ani nie odvaha, skor drzost.... To sa neda. Ak chcem dieta a nechcem ako zena pracovat a mat prijem len rodicak, tak manzel by mal mat ovela vacsi prijem, tam toho vela nevykuzlis, matematika nepusti....
@tenerifka Nedostupnosť bývania na Slovensku začiatkom roka 2026 dosahuje kritickú úroveň, kedy vlastné bývanie prestáva byť pre mladých a strednú triedu cenovo dostupné. Priemerný plat na kúpu bytu nestačí, pricom priemerny plat bol cca 1650 eur v roku 2025. Z tvojho prispevku vyplyva ze vsetci co zarabaju priemerne su obycajni vsivavci ktori si nezasluzia slusne byvat
Dám ti tipy na lacné a stýte jedlá. Nie sú to najvyváženejšie a najchutnejšie jedlá ale najete sa.
Var veľa hustých polievok. Šošovicová (mrkva, šošovica, zemiak), pórovo- zemiaková, fazuľová… netreba potom tak sýte druhé jedlo a polievky sú lacné.
Čo sa týka lacných hlavných jedál, ktoré ti zjedia aj deti:
- domáca pizza na plech (bud zamiesiš cesto alebo kúpiš tortilly a tak spravíš rýchle tenké pizze)
- rizoto s mrazenou zeleninou a vajíčkom
- francúzske zemiaky
- parené buchty
- ryžový nákyp
- mexické chilli- opeciem cibulku, cesnak, pridam mletu papriku, mletu rascu, sol, paradajkovy pretlak, kukuricu, fazulu a podávam s ryžou a na vrch syr.
Mleté morčacie kúpiš v lidli za velmi dobrú cenu. Vieš z neho urobiť mäsové guličky, bolognese omáčku na cestoviny, plnenú papriku, karbonátky…
@anonym_autor ako ho prezivame ? Mam 4 deti . Muz zarobi v cistom cca 2000-2500€ . Ja zarobim 1000-1600 . Zalezi od mesiaca . Obaja sme manualne pracujuci. Obycajna rodina , bezna hypoteka ,leasing , energie , poistky, pravidelne investicie , necakane vydavky a potom.ostane nieco na priamu mesacnu spotrebu .
Nejeme privarky nonstop hoci su aj tie zdrave . V lete sadim zeleninu ,mam z toho fajn pocit , chovame sliepky na vajicka .
Kedysi nam ostavalo viac volnych prostriedkov ,ktore sme mohli niekde presunut ,ci minut na nase hoby ci nejaky ten vikend mimo domu . Teraz je to uz o vacsom planovani a vacsej casovej tiesni ,kedze viac casu travime v praci . V jedle sa neuskromnujeme ... ale varim ekonomicky a neznasam plytvanie . Napr akurat chystam maso na zajtra ,lebo varim na dva dni ,deti si zazelali madarsky divinovy gulas s knedlou , maso zdarma z domaceho zdroja , zemiaky zdarma ,cibula zdarma ,cesnak tiez moj , knedla domaca . .. cele ma to vyjde cas a nejku muku koreniny . Ale nech nejem 10 € bez zaratania casu a obed na dva dni pre 6 osob .
Ranajky napr oblubene vajicka na rozne sposoby
Vecere rozne zeleninove ( mrkva ,zeler, zemiak..lacna zelenina ) ,strukovinkve placky s dipom s bieleho jogurtu .
Zeleninove polievky s chlebikom ktory uz nie je cerstvy ,tak z neho urobim hrianky .
Jedla z kyslej kapusty ,zdrave a syte
Obmienam ryzu, cestoviny , zemiaky a doplnam maso a omacky so zeleninou ...
Kuraci perkelt
@sara07 zase sa netvarme, ze nedostavame nic... 3 roky rodicak, bonusy, kocikovne, tehotenske, po rodicaku maximalne podpory... A kto bude robit? No vidis... Cim menej ludi robi, tym vyssie dane, aby bolo z coho... Tu sa vela rozdava... Ale ano, aj predrazene nakupy, vysoke platy poslancov, drahe cesty, drahe vsetko...
@anonym_6a6776 tie max podpory nemaju všetky baby a ked o tom vedia tak nech to upravia , však čo robia v tom parlamente vlastne
ked to neupravia ?
rodičak ano je 3 roky ale ked nemáš kam dat dieta lebo nie su jasle malo škôlok na vyber nemáš , nie každa baba ma potrebu sediet doma 3 r
pôrodnost prudko klesa čiže aj tieto dávky prudko klesaju a počet bab ktore ich poberaju ...
teraz sa dnes dalo 100 000 € na opravu sovietskeho cintorina ... ano to je skutočne potrebne
tehotenské dávky za min rok boli 3 mega , to je ako jedna alebo dve oslavy čo tu urobili ...
takže ideme si vykrikovat že žena ktora porodi dieta je vlastne vyžieračka ??? tak na odvodoch to vrati určite, tych par retazoviek ?? uprimne 3-4 deti je rarita už tak neviem čo vyčitame
No keďže posledný rok som zdrazovanie na RD citila veľmi výrazne a prakticky každý mesiac som bola viac a viac v mínuse a moje úspory sa začínali blížiť k nule, musela som ist do prace skôr a dieta do jasli. Inak by sme to nedali. Veď ja som sa už bála každej oficiálnej obalky, aby náhodou neprišiel nedoplatok lebo potom čo…odkiaľ?
@anonym_autor nemyslim si ze autorkina situacia je chyba alebo zodpovednost statu ( teraz nehovorim ako stat hospodari). Ale bud si mali zariadit vyssi prijem alebo mensiu hypoteku alebo mat len jedno dieta namiesto dvoch.
@anonym_autor ja mam plat nieco cez 3000 euro, najomne z troch bytov ktore prenajimam mi prinasa mesacne cez 1400 euro, mazelka na vysokom manazerskom poste zaraba 5000-7000 euro, a zdrazovanie sme si ani nevsimli. A prave ovocie ktore spominas , podla mna uz roky stoji rovnako.
@anonym_9300ad Na tie 3 byty ste si urcite podctivo zarobili,uplne ti to verime...
@anonym_autor som rozvedená s 2 detmi už staršími, minulý rok mi po zaplatení výdavkov zostalo 800e na mesiac, na stravy, lieky, oblečenie, nemusím sa rozpisovať. Rezerva sa míňala, tak som si poziadala o zvýšenie výživného. Keď som sa dozvedela príjem môjho exmanžela, 3400e + odmeny a premie , že ja som živorila a s ním to ani nehlo, chcelo sa mi grcat
Je nás viac, čo nedokážu vykryť bežné výdavky domácností, ľahko napísať , zmeň prácu, zarob viac, keby to bolo také jednoduché
@anonym_50ae78 ahoj, prosim ta kolko ti prisudili vyzivne na 1 dieta pri takom prijme exmanzela?
@anonym_autor muz sa hnevá? To málo zarobí aby sa mohol hnevať 🤔😆
Vdaka tejto kretenskej vlade odchadzaju zamestnavatelia a zvysuje sa nezamestnanost. Co urobite, ked muz strati pracu? Mate rezervu a nejaky plan na platenie hypo a najmu? Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt horsie.
Brigádu ty aj muž na striedačku, žiť z 1500 eur je masaker s hypotékou, dieťa ak je staršie ako rok do jaslí a ty normálne do práce, za telefony koľko dávate mesačne, lebo ak viac ako 20 eur tak neviete robiť s peniazmi