Ako prežívate zdražovanie?
Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.
@anonym_db78c3 tu nejde o to, ze deti potrebuju luxus v Dubaji. Ale ved predsa si vedeli vyratat, kolko im zostane na zivot, ked ona pojde na druhy rodicak. Ked si nemozem dovolit druhe dieta, uspokojim sa len s jednym. Oni predsa ledva nakupia potraviny a zakladne veci na zivot, o nejako luxuse v Dubaji tu nie je rec.
Autorke drzim palce nech sa im financne polepsi ale pri planovani rodiny treba ratat s vypadkom jedneho platu a treba si vyrata ako sa s tym bude zit. Nejaka financna gramotnost musi fungovat, ked planujem dieta.
@carolynka prosim ta pekne,keby vsetci kalkulovali ako ty a boli taki planovaci,polovica ludstva by nikdy nebola.
Ja som bola dnes v lekarni,ze idem malemu lieky vybrat.Vravim pani,ze budem platit kartou,pani mi este vravi,ze pride druha a ta mi to nauctuje.
Kokos,ja hladam kartu v penazenke nikde,peniaze,co som mala som dala za gyros,tam sa neplati kartou.A ja ze,boze ja som stratila kartu.Pani sa na mna diva ako na blba,ved ju mate pod penazenkou.
Och,no ako debil som sa citila.Vravim jej,no ked toho clovek ma vela,potom to takto dopada.
Od pondelka len beham,lietam po meste,kazdy den gyros.Este som nemala ani 1den volny a to mam volno.
A to naozaj nemam 2 prace,ale iba 1.
@anonym_bb49ba ako to suvisi s temou autorky?
@anonym_bb49ba ako to suvisi s temou autorky?
@anonym_dbfae8 ze keby mam 2 prace,asi by ma fyzicky drblo.Treba 1,kde je normalny plat,kde si clovek aj cez volno odpocinie,a nie sa chvilu nahanat s 2ma pracami a potom zdravie povie STOP.
@anonym_autor k ďalšiemu dieťaťu vo vašej situácii a hypotéke sa nejdem vyjadrovať, takže len k súčasnej situácii. Pozerám sa na to očami človeka, čo dlhé roky žije v zahraničí.
1. Manžel ma nízky príjem, musíš ísť do práce. Je irelevantné, čo štát umožňuje, keď nemám na to, aby som bez prace sedela doma a brala len nejaký príspevok 3 roky , tak sa zdvihnem a idem do roboty a dieťa do jaslí.
2. Škôlka niečo stojí - ak dieťa nie je v predškolskej je to ďalši zbytočný (pri vašom prijme luxusný) výdavok, ak si s druhým dieťaťom doma.
3. Treba spestriť jedálniček roznymi strukovinovymi jedlami (nie dokola variť privarky) - sú zdravé, výživné a plné kvalitných bielkovín
4. Neviem, aká je na Slovensku cena tofu, u nás je oproti masu lacné a dá sa z neho urobiť kopec chutných jedál - to je další zdroj bielkovín
5. Zemiaky a ryža sú tiež lacné prílohy, netreba dokola jesť len cestoviny
6. Ak chce manžel jesť mäso častejšie , musí si nájsť druhú prácu, alebo aspoň brigádu a to nielen koli masu, absolútne nechápem, že ho (vlastne vás oboch) neštve, že deťom nemôžte dopriať ani poriadnu stravu. To nie je chyba štátu, mladí, zdraví ľudia sa majú v prvom rade spoliehať na seba, nie na socialne dávky od štátu
@sisaka kedze dlhe roky zijes v zahranici ,nemas sajnu ako je to u nas s dostupnostou skolok.statne maju vekovu hranicu pod ktoru nejdu a sukromne su vo vyske jedneho platu.co zarobis,zaplatis na sukromnej skolke
@anonym_dbfae8 ze keby mam 2 prace,asi by ma fyzicky drblo.Treba 1,kde je normalny plat,kde si clovek aj cez volno odpocinie,a nie sa chvilu nahanat s 2ma pracami a potom zdravie povie STOP.
@anonym_bb49ba v tom mas pravdu.a vlastne,podla zakonika prace mozes mat 1,5 uvazku.takze ludia splietaju dve na tri.niekto ma akoze 3 prace ale odrobi aj zarobi menej ako iny na plny uvazok. Ale napise tu ze ma 3 prace.
@anonym_bb49ba v tom mas pravdu.a vlastne,podla zakonika prace mozes mat 1,5 uvazku.takze ludia splietaju dve na tri.niekto ma akoze 3 prace ale odrobi aj zarobi menej ako iny na plny uvazok. Ale napise tu ze ma 3 prace.
@anonym_dbfae8 my zase za chvilu odchadzame prec,prideme az po obede,takze 4den volna a ja sustavne niekam sa nahanam,aj preto sa mi stalo to v lekarni.A tu kartu som drzala v ruke sekundu predtym.No prepracovanost.
@anonym_dbfae8 my zase za chvilu odchadzame prec,prideme az po obede,takze 4den volna a ja sustavne niekam sa nahanam,aj preto sa mi stalo to v lekarni.A tu kartu som drzala v ruke sekundu predtym.No prepracovanost.
@anonym_bb49ba a z coho si taka prepracovana?
@anonym_ff89e7 nielen fyzicky si ma clovek odpocinut ale aj mentalne,proste nic neriesit.Vypnut hlavu od vsetkeho.Byt len doma a nikam sa neponahlat,nenahlit.
@anonym_ff89e7 aj ked vieme,ze taketo zeny si nikdy neodpocinu,lebo sustavne v hlave riesia peniaze,z coho nakupi,ako budu zit do konca mesiaca.Potom sa to odzrkadli aj na tom fyzickom tele,sustavnom v napäti.
@anonym_50ae78 Tak to je "charakter", ked mu nevadi, ze deti maju malo a on sam pre seba 3k...snad sa mu spi dobre🤢
@anonym_c88dce možno by nebolo zle ked sme v dobe počitačov, AI a podobne raz za rok ,dva roky prehodnotit vyšku vyživneho k pomeru platu, ved na danovo tie data su predsa .. len to je asi sci fi, tu nemame prepojene urady ktore maju byt behame s papierikom stale
Milá autorka tu si písať nemala len ťa tu dajú dole načo ste si robili dieťa a aký oni majú božský život, ako máš dať dieťa do jaslí. Jasné dajte ich do jaslí ktoré stoja 300€ niektoré aj viac, bože dobrotivý nepíšte jej blbosti ako čo má robiť, pár rokov sa z tej sumy dalo normálne vyžiť lenže žijeme v posratej dobe kde nikto nemá peniaze nazvyš a není to žiadna hanba je taká doba a bude ešte horšie. A tie čo zdedili domy/byty ktoré predali ti tu budú písať ako oni majú rezervy a čo máš robiť, ja takých ľudí poznám osobne dosť, staráte sa ako môžete tiež nám to ledva niekedy vychádza a máme deti ale sme radi že majú všetko čo potrebujú, a tiež som sa naučila variť aj skromnejšie jedlá a ide to. Dnes pokiaľ nevlastniš dva byty vilu v Dubaji tak načo si robíš dieťa, hej hej lebo tie deti potrebujú luxus, nie milujúcich rodičov nie všetko čo je potrebné a čo potrebujú, kašli na komentáre si dobrá mama že sa snažíš navariť aj z mála, je dôležité že máte kde bývať čo jesť a deti budú mať čo potrebujú, zlepší sa to keď budeš pracovať aj ty život na rodičaku je vždy ťažký každý si musí niečím prejsť.
@anonym_db78c3 presne tak pred rokom, 2-3 sme v pohode vychadzali aj my , dokonca sme mali aj na vylet , muzeum, pizzu v reštauracii, festival , nato dni,zoo .. proste makali sme , nerozhadzovali sme a v pohode sme vyšli
teraz žiadne vylety, muzeum nič ... proste nam to nevychadza
máme sozč popri ttp tam sme si vedeli trošku prilepšit, teraz mikroodvod ak nezmenia budeme to musiet stopnut ... a vidim že aj tam ludia šetria , ked si pozriem prave predane vecičky tak vidim predaj že drhne doslova ...
mna osobne tiež vytačaju vety načo si si robila deti, no pred 10 rokmi bola doba ok .. nikto nepredpokladal že budeme vo väčšom srabe ako za mečiara vo všetkom
@sisaka kedze dlhe roky zijes v zahranici ,nemas sajnu ako je to u nas s dostupnostou skolok.statne maju vekovu hranicu pod ktoru nejdu a sukromne su vo vyske jedneho platu.co zarobis,zaplatis na sukromnej skolke
@anonym_dbfae8 Chceš povedať, že bežné škôlky súkromné stoja cez 1000 eur? A plus si zabudla povedať že rodič dostáva do 3 rokov rodičovský, ktorý mu nevezmú, i keď je dieťa v jasliach a zamestná sa rodič.
@anonym_ff89e7 aj ked vieme,ze taketo zeny si nikdy neodpocinu,lebo sustavne v hlave riesia peniaze,z coho nakupi,ako budu zit do konca mesiaca.Potom sa to odzrkadli aj na tom fyzickom tele,sustavnom v napäti.
@anonym_bb49ba však máme top fungujuce zdravotnictvo, kupelov ...to dáme - myslene ako sarkazmus
V Topoľčanoch krachuje Decodom, budú ďalšie stovky nezamestnaných, ľudia nemajú peniaze a nekupujú nábytok.
@anonym_bb49ba však máme top fungujuce zdravotnictvo, kupelov ...to dáme - myslene ako sarkazmus
@sara07 ved toto,ved toto
@anonym_dbfae8 Chceš povedať, že bežné škôlky súkromné stoja cez 1000 eur? A plus si zabudla povedať že rodič dostáva do 3 rokov rodičovský, ktorý mu nevezmú, i keď je dieťa v jasliach a zamestná sa rodič.
@abbey1 550 € +75 strava + kružky a to nie je blava
blava našla som napr 890 € + 6,99 stava na den +registračny poplatok
registračny poplatok je od 200-350 €
jasle 389€ + 4€ strava den ... blava
namatkove ceny ...
@abbey1 550 € +75 strava + kružky a to nie je blava
blava našla som napr 890 € + 6,99 stava na den +registračny poplatok
registračny poplatok je od 200-350 €
jasle 389€ + 4€ strava den ... blava
namatkove ceny ...
@sara07 Ja viem, koľko stoja. Stále žene zostane viac, ako keď je doma a nemá príjem.
Bohužiaľ, keď príjem jedného rodiča nestačí, musí pracovať i druhý. V ideálnom stave môže byť žena doma tie 3 roky.
Dámy, ktoré máte aj s manželmi 2-3 práce, podeľte sa prosím a dajte tip, v akých pracovných sférach sa pohybujete, a ešte ...je tu nejaká dáma, ktorej sa bez problému, teda okamžite podarilo zamestnať cez pracovný portál, na akú pozíciu? .... ďakujem
@ivicatolic to by aj mna zaujimalo , minule pozicia upratovačka na 2 hod, 300 bab sa prihlasilo , normalne stiahli po pol dni inzerat a šefa skoro zlynčovali čo to nepovedal
on na to nemohol som to vam dat lebo by ste sa mi preto upratovanie pozabijali - ako ano myslim že hej ...
takže kecy najdi si pracu ...ano človek chce makat ale kde ????
@anonym_db78c3 prečo ideš hneď do extému? Nemusia mať luxus. Ale 450€ je brutal málo. Z toho základné veci nepoplatia, nech akokoľvek čarujú. Stačí, že bude potrebovať dieťa okuliare, niekomu sa pokazí zub a oni na to nemajú. To je pre teba luxus? Pre mňa sú to základné potreby, ktoré ak neviem deťom naplniť, tak ich nie je rozumné mať. A mýliš sa, nie je život na rodičáku vždy ťažký a nemusí si tým každý nutne prejsť. Niektoré sme nič nezdedili a žijeme úplne akurát, žiadny luxus, ale na všetko potrebné sú financie. Ja som jej tu dala rady na jedlá, nesúdim ju, tento koment nie je adresovaný jej ale je odpoveďou na teba, že sa mýliš. Ľudia nerozmýšlajú dopredu. Väčšina takýto. Nemám na mysli nepredvídané situácie.
@anonym_ae8a58 prosím ťa netrep, lebo k tej zubárka chodíš každý týždeň že? Za to že ty potrebuješ okuliare tak nie každý ich potrebuje. Nepíše nikde o tom že majú nejaké zdravotné problémy, to je len rozmaznanosť dnešného sveta, u vás sú základné potreby úplne inde ako u niekoho iného, a áno rodičovský je ťažký a netrep že není. Môj muž je živnostník zarobí 2000€ a poplatime poplatky a tiež nám s mojim rodičakom zostane 500€ a čo? Niekedy zarobí aj viac ale sme viac členna rodina, a máme viac výdavkov, tak o čom tu hovoríš? Nemám teraz utekať rýchlo do práce keď mám malé deti drbnut ich do jaslí ktoré mimochodom sú drahé, alebo ich nechať na starosti starým rodičom a nech poriadne ani nevidia matku a otca aby sme mali na "základné potreby" ty sa v prvom rade obzri aká je doba za posrate jedlo a základné jedlo necháš v obchode 200€. Musím sa smiať že základné potreby v tejto dobe, veď tie základné su najdrahšie, a keď to tebe vychádza super tešíme sa tlieskame ti, prajem ti nech sa ti darí ale nie každý má život med ako ty a žijú ľudia ešte horšie a vážia si každej maličkosti. Nebudem sa tu ja s tebou o tom baviť si človek ktorý má inak nastavené hodnoty ako ja pekný deň ti prajem.
@anonym_ae8a58 prosím ťa netrep, lebo k tej zubárka chodíš každý týždeň že? Za to že ty potrebuješ okuliare tak nie každý ich potrebuje. Nepíše nikde o tom že majú nejaké zdravotné problémy, to je len rozmaznanosť dnešného sveta, u vás sú základné potreby úplne inde ako u niekoho iného, a áno rodičovský je ťažký a netrep že není. Môj muž je živnostník zarobí 2000€ a poplatime poplatky a tiež nám s mojim rodičakom zostane 500€ a čo? Niekedy zarobí aj viac ale sme viac členna rodina, a máme viac výdavkov, tak o čom tu hovoríš? Nemám teraz utekať rýchlo do práce keď mám malé deti drbnut ich do jaslí ktoré mimochodom sú drahé, alebo ich nechať na starosti starým rodičom a nech poriadne ani nevidia matku a otca aby sme mali na "základné potreby" ty sa v prvom rade obzri aká je doba za posrate jedlo a základné jedlo necháš v obchode 200€. Musím sa smiať že základné potreby v tejto dobe, veď tie základné su najdrahšie, a keď to tebe vychádza super tešíme sa tlieskame ti, prajem ti nech sa ti darí ale nie každý má život med ako ty a žijú ľudia ešte horšie a vážia si každej maličkosti. Nebudem sa tu ja s tebou o tom baviť si človek ktorý má inak nastavené hodnoty ako ja pekný deň ti prajem.
@anonym_db78c3 "Zdravotne problemy- rozmaznanost dnesneho sveta". Toto aspiruje na komentar roka😏
Spravit si 2 deti s takymto prijmom je teda odvaha 🙈 ja by som v takomto pripade isla do prace, nech vieme normalne slusne zit.
@anonym_716455 rok , dva sa žilo normálne , žiadne takéto diskusie tu neboli
pre 3 rokmi do pohody
nie je problém v detoch problém je kolko im zostane v čistom z vyplaty
ako to robia inde ked vedia mat ludia menšie dane,odvody , dph ???? ako to tam robia
@anonym_dbfae8 ved rodicak jej vykryje sukromnu skolku a plat je predsa ostane, a snad je to viac ako rodicak
@sara07 Ja viem, koľko stoja. Stále žene zostane viac, ako keď je doma a nemá príjem.
Bohužiaľ, keď príjem jedného rodiča nestačí, musí pracovať i druhý. V ideálnom stave môže byť žena doma tie 3 roky.
@abbey1 lenže na sk začina byt fak velka nezamestnanost
ja si pamätam že na taku sanitarku alebo upratovačku sa chodili hlasit len romky,tieto časy su preč ...
fakt je problém si najst pracu - ja to viem podla rodiny a to im bolo jedno čo budu robit skutočne, nieže si vyberáš toto budem toto nie ...
keby chcela doma niečo vyrabat, parada. lenže toto tiež stojí ... viem kolko baličkov niesli kamošky v ramci poobedneho spanku, nie raz sme to pchali aj ku mne do kočika, teraz nič do revu im je , aj ich to fakt bavilo aj si niečo zarobili . všetko na fakturu, žiadna černota .. čakaju do marca tiež čo bude či to nebudu musiet stopnut...
nikdy tu nebolo tolko tem typu poradte ako vyžit, nikdy
fakt sme tu horšie ako za mečiara ..
@anonym_autor neviem aké máš staré dieťa, ale niekde nie je napísané, že máš byť doma 3 roky..
@anonym_autor neviem aké máš staré dieťa, ale niekde nie je napísané, že máš byť doma 3 roky..
@anonym_7d3e79
@anonym_256dfe ale ona ma dve deti
rodičak padne na jedno dieta poplatky , a na druhe dieta ? ak nie je predškolák tak platí za škôlku + taky fond hentaky , pomôcky, triedny fond a neviem čo .. + doprava
alebo sukromna to od 400 hore + strava ....
tak kludne ostane na tom ako je
@abbey1 ok,a teraz realita.ked nemas stareho rodica po ruke a dieta je chore raz do mesiaca(realita vacsiny deti ktore nastupia do kolektivu),dostanes tak OČR,vacsina skolok vyzaduje samozrejme sumu ako ked je dieta pritomne,nijake alikvotne ciastky.prepocitaj a vyjde ti zarobene h...vno.ty mas pomoc mamy alebo svokry?
@abbey1 myslis ze vsetky co sme boli doma 3 roky s detmi sme boli lenive? Ja som nemala ani mamu,ani svokru k dispozicii,2 male deti a na striedacku chore.1.nikto by mi toto v praci netoleroval byt kazde 2 mesiace mimo,2. Sukromna Skolka sa absolutne neoplatila ,mala som to preratane do centu.3. Problemom je system,nie "lenive"matky!!
@anonym_7d3e79
@anonym_256dfe ale ona ma dve deti
rodičak padne na jedno dieta poplatky , a na druhe dieta ? ak nie je predškolák tak platí za škôlku + taky fond hentaky , pomôcky, triedny fond a neviem čo .. + doprava
alebo sukromna to od 400 hore + strava ....
tak kludne ostane na tom ako je
@sara07 neviem, aké má staré dieťa ... podľa toho vieme diskutovať o tom dalej. Ak budú obe v škôlke bude mať výplatu a bude mať rozhodne viac, ako teraz doma na zadku

@tenerifka v tomto prípade mala autorka príspevku hľadať manžela v golfovom klube alebo napísať Borisovi K.
@anonym_295f12 to snad nie, ale ak si vedome robim dieta s muzom, ktory zarobi 1100 eur a nemieni na tom nic zmenit, automaticky musim pocitat s tym, ze budem musiet ist do prace aj popri babatku. Luxus byt 3 roky doma nie je pre taketo manzelky, krute, ale taka je realita