Ako prežívate zdražovanie?
Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.
@sara07 ja sa bavím o štátnej, keďže nevieme vek detí môžeme tu polemizovať...
Takto je to u vás, tu v okolí sú iné sumy a žiadna len 10% zľava...
Veľa známych aj kolegovia, čo majú deti im bez problémov vzali 2.ročné do štátnej škôlky.
Teraz som sa pýtala kolegu v kancli, jeho syn nastúpil 2-ročný do štátnej škôlky v meste. Má tam obe deti za jedno platí 40 eur a druhé iba 20 eur a k tomu strava.
@anonym_256dfe ak to máš takto tak to je super, parada
ale nemôžeš brat paušalne v mojej doline je to takto tak inde to platí tiež
môžem sa spytat len zo zvedavosti v ktorom kraji meste ?
@anonym_autor ja mam plat nieco cez 3000 euro, najomne z troch bytov ktore prenajimam mi prinasa mesacne cez 1400 euro, mazelka na vysokom manazerskom poste zaraba 5000-7000 euro, a zdrazovanie sme si ani nevsimli. A prave ovocie ktore spominas , podla mna uz roky stoji rovnako.
@anonym_9300ad My sme na tom financne priblizne narovnako ale zdrazovanie sme si teda rozhodne vsimli. Nie v zmysle, ze zdrazeli konkretne potraviny, ja nemam ponatia kolko stoji kilo bananov alebo jedno maslo, ale skor v zmysle, ze urcite mesacne odlozime menej aj ked zijeme rovnaky standard ako pred par rokmi. Dokonca prehodnocujeme ci vobec mozeme mat dieta. Velmi tazko sa mi citaju taketo prispevky financne negramotnych ludi. Chudata ich deti.
@anonym_9300ad My sme na tom financne priblizne narovnako ale zdrazovanie sme si teda rozhodne vsimli. Nie v zmysle, ze zdrazeli konkretne potraviny, ja nemam ponatia kolko stoji kilo bananov alebo jedno maslo, ale skor v zmysle, ze urcite mesacne odlozime menej aj ked zijeme rovnaky standard ako pred par rokmi. Dokonca prehodnocujeme ci vobec mozeme mat dieta. Velmi tazko sa mi citaju taketo prispevky financne negramotnych ludi. Chudata ich deti.
@anonym_0215c9 ja si celkovo nedokazem predstavit cloveka ktory by zarabal menej ako 4000 v cistom. Nechapem ako to niekto moze tvrdit, a ak, tak iba aby sme ho lutovali.
@anonym_0215c9 ja si celkovo nedokazem predstavit cloveka ktory by zarabal menej ako 4000 v cistom. Nechapem ako to niekto moze tvrdit, a ak, tak iba aby sme ho lutovali.
@anonym_9300ad aj preto má vraj 90 % domácností nárok na energodotáciu, keďže podľa niektorých ľudia bežne zarábajú 4000 € v čistom
@anonym_9300ad aj preto má vraj 90 % domácností nárok na energodotáciu, keďže podľa niektorých ľudia bežne zarábajú 4000 € v čistom
@anonym_38b779 my sme tiez dostali energodotaciu. aj na elektriku aj na plyn. na plyn este nevieme aka ciastka. Ale plynom vykurujeme bazen tak asi dost velku.
@anonym_38b779 my sme tiez dostali energodotaciu. aj na elektriku aj na plyn. na plyn este nevieme aka ciastka. Ale plynom vykurujeme bazen tak asi dost velku.
@anonym_9300ad včera večer nám poslal správca, nový výmer. Zdviholi nám o 50 eur od marca . Bude to ešte dosť zaujímavé pre niektoré rodiny, ktoré energopomoc nedostanú.
@anonym_295f12
@carolynka lenže to dieta ano/ nie sa riešilo pred cca 2 rokmi min u autorky a vtedy im to vychadzalo
vtedy boli ine ekonomické podmienky
my máme hypoteku splatenu + na spôsobe života sme menili len to že sme ubrali spotrebu, vylety - už nemám čo kde ubrat
a aj tak sa máme finančne horšie
pred 10 r ked to porovnam sme sa mali kralovsky, vychadzali nam aj mimoriadne splatky na hypoteku - vedeli sme no ano dáme 3 dieta
keby sme mali riešit ano /nie 3 dieta tento rok, idem na interupciu aj ked mame splatenu hypo
nik nema veštecku gulu doma , skutočne sme si svoje odžili za mečiara a nenapadlo ma že sa budeme mat ešte horšie ako vtedy
takže to nie je kolko si naplanujem deti, to je o tom aké mi dáva štat podmienky na život , zoberie mi54% mysliš že je to v poriadku ? a doplacam totalne všade
ked na to máš - to tu bolo vždy-neriešiš ... či tzv bezplatne zdravotnictvo alebo škosltvo , pofrfleš si a zaplatiš
opakujem toto nie je otazka deti ale užasnymi zrychlenymi novelami a konsolidaciou tejto vlady ....
@sara07 veď ja súhlasím a tým, že je brutálna dražoba. A zároveň si myslím, že práve ty niesi prípad, ktorý by bezhlavo rodil deti. Ale autorka má príjem do domácnosti 1500 2 deti a má dilemu ako z toho vyžiť. Nechcem byť zlá, neviem ako staré deti má, ale ak sa pre ne rozhodli cca pred 5, 3, 2 rokmi, už vtedy to bolo asi na pováženie. Preto mám názor takýto, sama som v tom vyrastala aj v čase mečiarizmu, dzurindovcov, každá doba má niečo. Tiež si myslìm, že by nám lepšie bolo, keby sme neboli 4 deti. Ja teda poznám mnoho príkladov v okolí. Jeden môj bratranec, žena mu pìlila uši, že 2 bábätko, on sa vyjadril, že v žiadnom prípade. 15 okov dozadu, a to nežili ako sociálne prípady, ani brutál luxus. Tak akurát. Druhého bratranca žena chcela tretie dieťa. Ich deti majú 14, 10 a ona chcela tretie pred šiestimi rokmi. Tiež sa vyjadril, že nehrozí. Dnes sa vyjadruje, že by ho kleplo ak by mal 3 deti. A to on zarába cca 2500 v čistom, ona 1200. Krúžky, doučovanie, rehabilitácie fyzio, zubné strojčeky, bicykle, korčule, okuliare, + starnúci rodičia= fakt finančná nálož. A to ešte nikdy neboli pri mori. Sem tam nejaká chata na Orave, návšteva Zoo, bowling, majú staré jazdené auto, nepijú, nefajčia. V tomto prípade mali obaja chlapi v hlave viac jasné, koľko sú schopní utiahnuť. Lebo ženy sa dosť často rozhodujú emóciami a túžbou.
@sara07 veď ja súhlasím a tým, že je brutálna dražoba. A zároveň si myslím, že práve ty niesi prípad, ktorý by bezhlavo rodil deti. Ale autorka má príjem do domácnosti 1500 2 deti a má dilemu ako z toho vyžiť. Nechcem byť zlá, neviem ako staré deti má, ale ak sa pre ne rozhodli cca pred 5, 3, 2 rokmi, už vtedy to bolo asi na pováženie. Preto mám názor takýto, sama som v tom vyrastala aj v čase mečiarizmu, dzurindovcov, každá doba má niečo. Tiež si myslìm, že by nám lepšie bolo, keby sme neboli 4 deti. Ja teda poznám mnoho príkladov v okolí. Jeden môj bratranec, žena mu pìlila uši, že 2 bábätko, on sa vyjadril, že v žiadnom prípade. 15 okov dozadu, a to nežili ako sociálne prípady, ani brutál luxus. Tak akurát. Druhého bratranca žena chcela tretie dieťa. Ich deti majú 14, 10 a ona chcela tretie pred šiestimi rokmi. Tiež sa vyjadril, že nehrozí. Dnes sa vyjadruje, že by ho kleplo ak by mal 3 deti. A to on zarába cca 2500 v čistom, ona 1200. Krúžky, doučovanie, rehabilitácie fyzio, zubné strojčeky, bicykle, korčule, okuliare, + starnúci rodičia= fakt finančná nálož. A to ešte nikdy neboli pri mori. Sem tam nejaká chata na Orave, návšteva Zoo, bowling, majú staré jazdené auto, nepijú, nefajčia. V tomto prípade mali obaja chlapi v hlave viac jasné, koľko sú schopní utiahnuť. Lebo ženy sa dosť často rozhodujú emóciami a túžbou.
@anonym_295f12 pred 2 to ešte šlo
3 a viac to bolo do pohody rokov
tento rok nie , minuly tiež nie ...
mám domace učtovnictvo , tam graf vidiš pekne . je tam každy vydavok alebo prijem
my se teda nemali planovane ani 1 dieta ,nie vždy je to o planovani
však porodit a vychovat ludské dieta je hlavna uloha ženy, to že chcu mat deti ženy je prirodzene ... načo sme tu ako skutočne aby sme len platili dane a odvody ?
v inych krajinach nie su v takom srabe čiže problem je v slovensku, nelietaju tam pečene holuby ..ale stále je to lepšie
máme najvyššiu cenu prace v europe, prečo asi ?
prečo si požičiavaju na dôchodky prachy ? a kto bude robit na naše ??? načo vlastne platime a trpime tuto vladu ???
@anonym_295f12 problém nie je v ženach alebo mužoch alebo detoch
problém je v tejto vlade - jej rozhodnutia, pôžička, politika, novely, zakony ... zdvihnute dph, dane , odvody ... tu JE problém nikde inde
mrzne nam ekonomika, všade sa prepušta ... rušia alebo sa pozastavuju szoč a napor pride v maji ked začne platit mikroodvod - čiže zase menšie dane a odvody ... a čo robi naša vlada ma prazdniny a rieši že ludia čo žiju vonku sa budu musiet trepat na ambasadu
však prečo su vonku ? to ich netrapi, veselo zatvarame ambasady aby to bolo lahšie a otvarame na filipinach ok 😂😂😂😂
@sara07 získavaš odo mňa 🎖️ za 2 strany výhovoriek, ako sa nič nedá a ako je na vine štát a nie rodičia, ktorí si spravia deti a potom rozmýšľajú, kde zoberú na ich základné životné potreby.
BTW ty si založila túto tému, keď vieš kde autorka býva, či je zamestnaná, koľko u nich stojí škôlka a aké má staré deti, či len fantázia ide naplno? 🤔
@anonym_295f12 vlada ma plnu hubu sloveskej retoriky tradičnej rodiny
nič pre ne nerobi
a podla teba je teda mat čo najmenej deti ideal 1 alebo žiadne momentálne lebo ekonomika nepusti
a o 20 rokov dovezieme mladych uzbekistanov, albancov, maročanov atd ..
načo riešime vôbec rozvoj tejto krajiny ... alebo čokolvek okolo slovakov vlastne ...
@sara07 získavaš odo mňa 🎖️ za 2 strany výhovoriek, ako sa nič nedá a ako je na vine štát a nie rodičia, ktorí si spravia deti a potom rozmýšľajú, kde zoberú na ich základné životné potreby.
BTW ty si založila túto tému, keď vieš kde autorka býva, či je zamestnaná, koľko u nich stojí škôlka a aké má staré deti, či len fantázia ide naplno? 🤔
@sisaka nie , ja mám 3 deti 😂
keby si tak nevytrhavala z kontextu tak do pohody ,
fakt by ma zaujimalo kde su tie lacne škôlky, kde si človek zmysli a na druhy den ma brigadu ...
chápem prispevky ohladne šafarenia tejto vlady nie su vhodne
máme sa predsa dobre❤👏👏👏👏, všetko ok 😂😂😂
keby si aspon poriadne čitala čo som pisala ..
@sisaka ja som si deti "nespravila". moje deti sú výsledkom lásky mňa a môjho muža. a áno, tento štát okráda moje deti ako aj iné deti o to, aby mali základné veci. ide to dolu kopcom. nikto tu nespomínal, že by sa nedalo NIEČO prilepšiť, ale aby sme dennodenne zažívali, ako vyciciavajú naše dane na svoj luxusný život a smejú sa nám do ksichtu?
@sisaka prepáč, ale nie je normálne, aby poctivo pracujúci človek zarábal 1000 euro v čistom. To nie je hanba toho človeka, ale hanba, že to niekto hore neukontroluje, pri dnešných cenách zarábať 1000 euro je hanba! Len u nás vrchnosť netuší čo je to žiť z 1000 euro, lebo oni rozmýšľajú v iných dimenziách a na účtoch sa im kotia iné prachy.
@sara07 hovoríš, ako keby sa platí 500 eur škôlka, škôlka stojí maximálne 50 eur a ak máš druhé dieťa v škôlke, platíš menej. Takto to je u nás v okolí v meste a aj na dedinách.
Doteraz sme to rodičia už dospelých detí sme to zvládali a tu sme, aj naše deti boli choré, nebola pomoc ani rodičov, ani starých rodičov. Za mňa sú toto výhovorky... ked je zlá finančná situácia, treba ísť do práce a takto to proste je.
@anonym_256dfe podla zákona vezmu do štátnej škôlky dieťa bezne od 3 rokov a na výnimku (ak je kapacita, co v velkych mestach nie je), tak po dovrseni 2 rokov. to su tie tvoje skolky za 50 Eur mesacne. mladsie dieta musi ist do sukromnej
@sisaka nie , ja mám 3 deti 😂
keby si tak nevytrhavala z kontextu tak do pohody ,
fakt by ma zaujimalo kde su tie lacne škôlky, kde si človek zmysli a na druhy den ma brigadu ...
chápem prispevky ohladne šafarenia tejto vlady nie su vhodne
máme sa predsa dobre❤👏👏👏👏, všetko ok 😂😂😂
keby si aspon poriadne čitala čo som pisala ..
@sara07 ja platim za skolku 42 strava,17eur skolne a zrps som platila na cely pol rok.Mala dedinska skolka,kde mi maly zacal teraz od januara chodit ale keby bol odplienkovany,tak mohol aj od septembra.A to mal az v decembri 3r.
@anonym_256dfe podla zákona vezmu do štátnej škôlky dieťa bezne od 3 rokov a na výnimku (ak je kapacita, co v velkych mestach nie je), tak po dovrseni 2 rokov. to su tie tvoje skolky za 50 Eur mesacne. mladsie dieta musi ist do sukromnej
@anonym_dbfae8 mne syn išiel do škôlky, síce je to už pár rokov, ako 2.ročný a v meste.
@sara07 ja platim za skolku 42 strava,17eur skolne a zrps som platila na cely pol rok.Mala dedinska skolka,kde mi maly zacal teraz od januara chodit ale keby bol odplienkovany,tak mohol aj od septembra.A to mal az v decembri 3r.
@anonym_bb49ba ano na dedine verim v meste su iné poplatky
dobre dá dieta do škôlky na dedine ale minie kopu prachov na benzin na dochadzanie, nerobme si iluzie o vlakoch alebo primestkej ...
čo ušetríš nič ... super že to tak máš, to je fakt dobre aj ked 42 € je dost na dedinsku škôlku
@sisaka ja ti to poviem takto
kludne nech vladne fico , kludne nech obtiahne parlament červenym suknom a vyvesí vlajočky s velkým F
ale
chcem mať dane, dph, odvody, podnikatelské a životne podmienky ako pred 4 -5 rokmi
proste niečo zvrzal chlapec a spol
ked teda tak kopeš napíš mi jeden aspon jeden platny zákon, novelu , pokyn čokolvek v prospech rodiny, deti ... alebo konktrétne teba , idealne bez podpory EU lebo on rad kope a nespolupracuje ale jej prachy mu nesmrdia
ak niečo riešil tak seba a svojich ano pre nich tu urobil raj v zakonoch ...
@anonym_dbfae8 mne syn išiel do škôlky, síce je to už pár rokov, ako 2.ročný a v meste.
@anonym_256dfe a co nevies citat, co pisem?
@anonym_3aedba Nemusí mať 2 práce, ale 2 príjmy, ak to jeden nedokáže pokryť. Čiže ak sa mužovi nedá zvýšiť príjem a im znížiť náklady, musí do prace i žena. 3 roky doma je možnosť, nie povinnosť.
@abbey1 Ale ja nehovorim o 2 prijimoch,ale konkretne o tych,co pisu,ze maju kazdy po 2 prace,aby normalne zili. Ved to je uplne psycho. Clovek by mal mat aj volny cas na zaluby,rodinu a nie muklovat az do dochodku,aby vobec nejaky mal.
@anonym_9300ad Ak zijes v Dubaji,tak to je pochopitelne.
@sisaka ja som si deti "nespravila". moje deti sú výsledkom lásky mňa a môjho muža. a áno, tento štát okráda moje deti ako aj iné deti o to, aby mali základné veci. ide to dolu kopcom. nikto tu nespomínal, že by sa nedalo NIEČO prilepšiť, ale aby sme dennodenne zažívali, ako vyciciavajú naše dane na svoj luxusný život a smejú sa nám do ksichtu?
@anonym_dbfae8 ja som tiež nebola znásilnená 🙄, ale 2. dieťa sme mali po 10. rokoch a nie preto, lebo by sme nechceli, či nemohli mať, ale preto, že máme nejakú finančnú gramotnosť. A 3. dieťa sme si nerobili, lebo sme si nechceli znížiť životnú úroveň a vyhovoval nám životný štandard, aký sme si zabezpečili.
Ak si myslíš, že Slovensko je jediný štát, ktorý vyciciava ľudí a elita sa im smeje do ksichtu, tak si na omyle.
Deje sa to úplne všade, niekde viac okato, niekde menej… ale tu škoda niečo vysvetľovať, keď si niekto mysli, že štát sa má postarať…
@anonym_dbfae8 ja som tiež nebola znásilnená 🙄, ale 2. dieťa sme mali po 10. rokoch a nie preto, lebo by sme nechceli, či nemohli mať, ale preto, že máme nejakú finančnú gramotnosť. A 3. dieťa sme si nerobili, lebo sme si nechceli znížiť životnú úroveň a vyhovoval nám životný štandard, aký sme si zabezpečili.
Ak si myslíš, že Slovensko je jediný štát, ktorý vyciciava ľudí a elita sa im smeje do ksichtu, tak si na omyle.
Deje sa to úplne všade, niekde viac okato, niekde menej… ale tu škoda niečo vysvetľovať, keď si niekto mysli, že štát sa má postarať…
@sisaka aj inde vo vyspelej Europe sa zaraba pri obycajnych zamestnaniach 1000 euro v cistom? Stat sa ma postarat v tom zmysle, aby poctivo pracujuci clovek mohol dostojne zit. Lebo aj upratovacky a predavacky treba, vsak ano. https://www.trend.sk/spravy/slovenske-mzdy-su-t...
@sisaka ty mas tak slovensku financnu gramotnost. 😁
@sisaka aj inde vo vyspelej Europe sa zaraba pri obycajnych zamestnaniach 1000 euro v cistom? Stat sa ma postarat v tom zmysle, aby poctivo pracujuci clovek mohol dostojne zit. Lebo aj upratovacky a predavacky treba, vsak ano. https://www.trend.sk/spravy/slovenske-mzdy-su-t...
@anonym_ff89e7 porovnávať len mzdy, je úplne odveci. Treba porovnávať aj životné náklady, potom to má aspoň nejakú výpovednú hodnotu
@anonym_autor 4 clenna rodina sme tiež, mladší bude mať rok a pol keď nastúpim do práce. Muž zostane doma s ním (zdravotné dôvody), keď bude treba, tak pôjde privyrobiť cez víkend alebo keď prídem domov z práce. Takto to proste vyšlo. Tiež máme veľký vekový rozdiel medzi deťmi, druhé som rodila po 35ke. Finančne budeme na tom podobne ako keď muž zarábal. Jasné, že je mi to ľúto, že idem od malého preč, ale je to hlavne v záujme našej rodiny, tak bez kompromisov, no.
@sisaka ty mas tak slovensku financnu gramotnost. 😁
@anonym_dbfae8 existuje slovenská a zahraničná finančná gramotnosť?
Ja som prvé dieťa porodila na Slovensku a odišli sme, keď malo dieťa 5 rokov. Nerobila som si druhé dieťa, lebo sme vedeli s mužom počitať príjem vs vydaj. Ak nevieš počítať, tak ti nepomôže, že žiješ v zahraničí.
Veľa ľudí až tam pochopí, čo je to nemať xyz dávok len preto, že som si spravila dieťa. U nás keď nemáš odrobené nedostaneš žiadnu rodičovskú, nič a tá najdlhšia je 1,5 roka, ale rozrátaná tá 1 ročná, takže dostávaš menej. Ja keď som bola na rodičovskej bola iba rok. Jasle/školka stali od $1500, čím menšie dieťa tým viac… Robila som na 4 smeny, vrátane víkendov, sviatkov a nočných a muž 6 dní v týždni 12 hodín denne. Tak mne prosím ťa nepíš, čo sa dá a nedá, keď chce človek mať deti a uživiť rodinu a aká je to pohodička v zahraničí, len na Slovensku od teba chcú, aby si si uživila vlastné deti
@anonym_ff89e7 porovnávať len mzdy, je úplne odveci. Treba porovnávať aj životné náklady, potom to má aspoň nejakú výpovednú hodnotu
@sisaka asi jej to nevysvetlíš
pozri si aky danovy bonus maju napr na deti v kanade a u nás , u nás je jasne že ho nezvyšia možno ešte viac zoberu , v kanade idu zvyšovat
a perlička odvijaju sa u nich od čistej mzdy
alebo taka podpora pre nizkoprijmove rodiny no to je tiež fajn, u nás je im jedno ked maš minimalku

@tiezjedna sledujem proroctvá a udalosti vo svete, to čo sa deje posledné roky vo svete nie je žiadna náhoda a nejak bolo, nejak bude, ľudia si poradia už neplatí
v každom prípade dopadne to dobre, ale až po zásahu kedy odstráni zlých ľudí zo zeme
@anonym_38b779 dobrý matroš ako treba uznat , čitala som kadečo ale toto je topka 😂😂😂🐷🐝🙊🙉🙈