Ako prežívate zdražovanie?
Baby ako prezivate toto zdrazovanie? My sme 4-clenna rodina, muz zarobi 1100 v cistom ja som na rodicaku so 400 eurami. Ked poplatime hypo (isla nam hore o 150 eur), inkaso, telefony a skolku pre starsiu dceru tak nam ostane na stravu a drogeriu asi 450 eur na cely mesiac. Ja uz fakt neviem co mam varit. Kupujem len v akciach, maso mame mozno dvakrat do tyzdna, aj to len kuracie. Ovocie a zelenina su take drahe ze malej kupujem len jablka a banany. Muz sa hneva ze preco stale jeme cestoviny a privarky, ale z coho mam kupovat steaky? Ste na tom niektora podobne ze fakt obracate kazde euro? Mate nejake tipy na lacne a syte recepty pre deti? Lebo ja uz kazdy vecer len placem nad uctami.
@abbey1 toto neviem povedat, mne sa nejak v anglicku nikdy nepačilo ,nesadlo mi, ako na vylet pobehat to ano
moja srdcovka je česko a tam reálne je lahšie, lacnejšie , stále uvidime do kedy ale má vo mne väčšiu dôveru.. tam tie prachy čo vracia štát do krajiny proste citim, na sk proste nie ...
podnikatelske prostredie je uplne niekde inde
napr máš dieta ztp , neplatiš dane si oslobodena, maju realnu odlahčovaciu službu čo funguje ... nefunguje to tam všetko top ale lepšie ako na sk
tak anglicko malo potrebu vystupit z eu tak niektore veci šli ako šli ... všetko niečo stojí ...
tak ako v londyne su štvrte kde by som nešla za bieloho dna, tak aj tu v tomto mojom zapadakove su také miesta - seriozne som tam nikdy nebola - to isté aj v rodnom meste,
to isté napr ostrava alebo brno, no praha to je jasné ... toto jedine je asi uplne všade rovnake
@sara07 Ver, že nie. Bohužiaľ, tie štvrte, niektoré mestá v UK už sú úplne mimo kontrolu. Tam už ani polícia nerieši. To pár rokov späť nebolo. Ja sama som mala srandu, že aké No Go zóny. Neverila som, aké zlé to môže byť.
Aj ja so prajem, aby to u nás na Svk fungovalo inak. V tom sa zhodneme. A dúfame, že sa to ešte vráti do normálu.
Avšak, často sa po návrate z niektorých krajín vrátim a poviem si, že ako dobre, že sme tu tak pozadu, že ešte funguje taký ten ľudský element na úradoch, medzi susedmi, že môžeš zaklopať a poprosiť o pomoc.
Snáď sa chápeme.
@anonym_256dfe bavime sa o sukromnej škôlke
ano niekde su poplatky u štatnej menšie
u nas si rada že nejaku škôlku vôbec dostatneš
zlava na surodenca je 10% to ta ako skutočne spasí 😂
u nás sukromna od 490€ + stravne , jasle nad 500 ale to sa tam dostat je nadludsky vykon
štatna škôlka 75 € na mesiac poplatok + 40€ strava ---- 35 € riaditelsky fond na začiatku šk roka, 40 € triedny fond na pol roka + vylety, divadla, mikulaš čokolvek cvakaš v plnej vyške zbieraš sa priebežne cely rok každy mesiac na nejaku aktivitu
balik kancelarskeho papiera + mydlo, vreckovky každe 3 mesiace ...
nie v každej doline je zriadovatel tak na tom aby si mala normálne poplatky v škôlke
umiestnit niekde 2,5 ročne dieta sci fi u nas jedine sukromna čiže tam ti padne komplet rodičak + doprava skutočne si tam na hranici ako ked si doma
@sara07 ale autorka nepíše ,že má dieťa v súkromnej škôlke .
Situácia u nás mám 1,5 ročnú dcéru,ktorá je v jasliach a 3,5 ročnú,ktorá je v štátnej škôlke.
A teda rodičák celý neminiem ani na obe tieto inštitúcie.Ešte ten zbytok čo mi z neho zostane aj odložím a normálne mám výplatu,ktorú zarobím a nemíňam ju na žiadne poplatky čo sa týka škôlok.A to nebývam vôbec v nejakom lacnom kraji,ale v krajskom meste.
@sara07 Ver, že nie. Bohužiaľ, tie štvrte, niektoré mestá v UK už sú úplne mimo kontrolu. Tam už ani polícia nerieši. To pár rokov späť nebolo. Ja sama som mala srandu, že aké No Go zóny. Neverila som, aké zlé to môže byť.
Aj ja so prajem, aby to u nás na Svk fungovalo inak. V tom sa zhodneme. A dúfame, že sa to ešte vráti do normálu.
Avšak, často sa po návrate z niektorých krajín vrátim a poviem si, že ako dobre, že sme tu tak pozadu, že ešte funguje taký ten ľudský element na úradoch, medzi susedmi, že môžeš zaklopať a poprosiť o pomoc.
Snáď sa chápeme.
@anonym_ff89e7 tak ja som vcera vybavovala na danovom urade danove priznanie 17r syna z brigady a ja musim naozaj pochvalit,pan mi s tym velmi pomohol.Poradil,co kde mam vypisat na necisto,potom som to na novy harok vypisala,este mi to skontroloval a hned sme to aj podali.Ako je ozaj super,ked clovek natrafi na milych ludi a to tam maju zakazane takto pomahat.
@sisaka pozerala som ano je to tam vysoke ale máte lepšie podmienky na podnikanie a menšie odvodove zataženie , viac ti proste ostane z vyplaty ...
nepíšem že niekde padaju holuby pečene rovno na stôl ...
makat sa musi všade ale tu makaš a nič z toho ...
Kanada je 9. až 11
. najväčšia ekonomika sveta s nominálnym HDP presahujúcim 2,3 bilióna USD (2024/2025). HDP na obyvateľa sa pohybuje okolo 55 000 USD, pričom rast ekonomiky v roku 2025 sa očakáva na úrovni 1,2 % až 1,6 %.
Slovenské HDP dosiahlo v roku 2025 (podľa odhadov MMF) nominálnu hodnotu približne 154,6 miliardy USD
. HDP na obyvateľa sa pohybuje okolo 28 400 až 28 500 eur, čo je pod priemerom EÚ (38 100 eur). V roku 2025 ekonomika rástla pomalým tempom, v 3. štvrťroku o 0,7 % v stálych cenách
kde by si chcela žit a pracovat v ktorej ekonomike ...
@sara07 už sme sa pekne odklonili od podstaty tejto témy. Podstata je - či žijem v bohatej krajine, alebo v chudobnej, musím si vedieť vyrátať, či si môžem dovoliť mať deti a koľko a či si môžem dovoliť s tými deťmi ostať doma a ako dlho. Keď nemám na základné potraviny, tak nesedim na zadku doma,
ale idem do roboty a/alebo si muž hľadá ďalšiu prácu, a/alebo ide do 2 - je to jedno, či sa v tej krajine rozkráda a kto je vo vláde a kde idú moje/tvoje/naše dane.
@anonym_ff89e7 tak ja som vcera vybavovala na danovom urade danove priznanie 17r syna z brigady a ja musim naozaj pochvalit,pan mi s tym velmi pomohol.Poradil,co kde mam vypisat na necisto,potom som to na novy harok vypisala,este mi to skontroloval a hned sme to aj podali.Ako je ozaj super,ked clovek natrafi na milych ludi a to tam maju zakazane takto pomahat.
@anonym_bb49ba ja tiez nemam zle skusenosti s uradnikmi. Ja len pisem, ze vsetci ti slovaci, ktori ziju v zahranici sa v diskusiach rozhorcovali nad slovenskymi uradnikmi
@anonym_bb49ba ja tiez nemam zle skusenosti s uradnikmi. Ja len pisem, ze vsetci ti slovaci, ktori ziju v zahranici sa v diskusiach rozhorcovali nad slovenskymi uradnikmi
@anonym_ff89e7 ono stale si myslim,ze co vyzarujes to ti pride do cesty,teda aj pri tych ludoch to plati x nasobne.Znechuteni ludia sa stretnu rovnako znechutenymi ludmi a potom sa takto vyjadruju.
@anonym_ff89e7 ono stale si myslim,ze co vyzarujes to ti pride do cesty,teda aj pri tych ludoch to plati x nasobne.Znechuteni ludia sa stretnu rovnako znechutenymi ludmi a potom sa takto vyjadruju.
@anonym_bb49ba ja s tebou suhlasim
1.Nevyplakavaj na koni
2.chod do prace a nesed doma (zrejme retazovo 6rokov)
3.nevol SMER
@anonym_716455 opakujem že oni sa rozhodovali pred 2-3 rokmi nie TERAZ ...
čo teraz sa ako narozhoduje ??????????????????????????
ty si vedela že vlada nas dovedie do takého srabu že prepad tržieb bol ešte aj na vianoce ??? bavime sa o roku 2025
ma fascinuje ako rieši uderka zo sumračnej nemali si robit, ale my riešime teraz a tu nie čo bolo
@sara07 aka uderka zo sumracnej? :D jaaj takze pred 2 rokmi zarabali dobre a mali financnu rezervu a zrazu maju prijem 1000e ano? :D totalne nezodpovedne si robia hore dole deti a potom nadavaju, ze stat je na vine, ked sa maju zle. Bez ohladu na to, kto tento stat vedie, by mal byt clovek schopny sa o seba postarat a nie hladat kadejake vyhovorky preco sa ma na hovno….1000e ani pred 3 rokmi nebol peniaz z kt uzivis rodinu s 2 detmi a zenou na rodicaku.
@anonym_295f12 vlada ma plnu hubu sloveskej retoriky tradičnej rodiny
nič pre ne nerobi
a podla teba je teda mat čo najmenej deti ideal 1 alebo žiadne momentálne lebo ekonomika nepusti
a o 20 rokov dovezieme mladych uzbekistanov, albancov, maročanov atd ..
načo riešime vôbec rozvoj tejto krajiny ... alebo čokolvek okolo slovakov vlastne ...
@sara07 v mnohom s tebou súhlasím. Nesúhlasím však s tým, aby mal niekto 2,3, 4 deti ak si to nemôže dovoliť. Pre mňa osobne život z ruky do huby nie je život. Alebo u rodičov v podkroví. To fakt radšej jedno dieťa.
@anonym_autor veď často býva v Kauflande akcia bravčové mäso pliecko za 3,99 €. Ak kúpiš kilo, uvaris z pol kila segedínsky, máš na 2 dní. Z ďalšieho pol kila uvaris rizoto tiež na 2 dní. Francúzske zemiaky je tiež jedlo na 2 dní. Ostane ti 1 deň bez mäsa, kľudne ten prívarok s klobásou či volskym okom. Musíš to premyslieť 👍
@sara07 v mnohom s tebou súhlasím. Nesúhlasím však s tým, aby mal niekto 2,3, 4 deti ak si to nemôže dovoliť. Pre mňa osobne život z ruky do huby nie je život. Alebo u rodičov v podkroví. To fakt radšej jedno dieťa.
@anonym_295f12 len treba rozlišovat
ano je nezodpovedne aby niekto mal 3 dieta a rozhodol sa pren teraz , len potom by nebolo zle mat lacnejšiu dostupnu antikoncepciu alebo menšiu sumu na interupciu , zrušit prikaz na nepouživanie tablety pri prerušeni bez zdravotnych dôvodov, a v každej nemocnici
ale ked máš už 3 deti a maju 10 viac rokov tak to neberem, čo mam 3 zaniest do lesa ???
ja ked som ostala tehotna 3 x tak sme boli tak na tom že sme dokazali mať mimoriadne splatky každy mesiac na hypoteku, my sme boli finančne dobre na tom ,
TERAZ je ina situacia, ano teraz by som išla bez vahania na interupciu lebo 4 by sme nedavali ani nahodou .. nijak proste ... po žiadnej stránke ..
pokial máš brať tvoj vzorec že nerobim si deti lebo nan nemám, tak potom je idealne ich nemat alebo len 1 pretože nevieš čo bude o 15 rokov ...
skutočne ma pred 10 r nenapadlo že budeme v takom srabe slovensko ako sme, platy ani jednemu nevalorizovali už minuly rok, inak vždy pridali , dokonca tento rok sme boli prvy raz bez premii , bola tam 0 ,, ano toto by ma fakt nenapadlo ... do toho čakam poslednu kudlu do chrbta ak nezrušia mikroodvod
my sme zvladali lebo sme obaja makali a ked chybalo potiahli sme to cez živnost,
nie nemám pocit že chyba je v tom že máme 3 deti alebo neviem hospodarit
JA mám problem pre alebo vdaka momentalnym zakonom, konsolidacii , a rozhodnutiam vlady na tom trvam ., mna všetky tie davky a neviem čo pre tehotne a zyšene rodičaky obišli nejak, dali sme to bez nich ...
ja nepotrebujem pridavky , obedy zdarma ,energopomoc a neviem čo , mne stačia normalne odvody, dane ,dph, zakony , podmienky na podnikanie
jedine ferove beriem danovy bonus na dieta ale nie v tetjo vyške
@anonym_295f12 len treba rozlišovat
ano je nezodpovedne aby niekto mal 3 dieta a rozhodol sa pren teraz , len potom by nebolo zle mat lacnejšiu dostupnu antikoncepciu alebo menšiu sumu na interupciu , zrušit prikaz na nepouživanie tablety pri prerušeni bez zdravotnych dôvodov, a v každej nemocnici
ale ked máš už 3 deti a maju 10 viac rokov tak to neberem, čo mam 3 zaniest do lesa ???
ja ked som ostala tehotna 3 x tak sme boli tak na tom že sme dokazali mať mimoriadne splatky každy mesiac na hypoteku, my sme boli finančne dobre na tom ,
TERAZ je ina situacia, ano teraz by som išla bez vahania na interupciu lebo 4 by sme nedavali ani nahodou .. nijak proste ... po žiadnej stránke ..
pokial máš brať tvoj vzorec že nerobim si deti lebo nan nemám, tak potom je idealne ich nemat alebo len 1 pretože nevieš čo bude o 15 rokov ...
skutočne ma pred 10 r nenapadlo že budeme v takom srabe slovensko ako sme, platy ani jednemu nevalorizovali už minuly rok, inak vždy pridali , dokonca tento rok sme boli prvy raz bez premii , bola tam 0 ,, ano toto by ma fakt nenapadlo ... do toho čakam poslednu kudlu do chrbta ak nezrušia mikroodvod
my sme zvladali lebo sme obaja makali a ked chybalo potiahli sme to cez živnost,
nie nemám pocit že chyba je v tom že máme 3 deti alebo neviem hospodarit
JA mám problem pre alebo vdaka momentalnym zakonom, konsolidacii , a rozhodnutiam vlady na tom trvam ., mna všetky tie davky a neviem čo pre tehotne a zyšene rodičaky obišli nejak, dali sme to bez nich ...
ja nepotrebujem pridavky , obedy zdarma ,energopomoc a neviem čo , mne stačia normalne odvody, dane ,dph, zakony , podmienky na podnikanie
jedine ferove beriem danovy bonus na dieta ale nie v tetjo vyške
@sara07 to čo sa deje v tomto štáte štve skoro každého. Deti nemusíš nosiť do lesa. Stále si však za tým stojím, že treba zvážiť vopred počet detí . Aj 30 rokov dozadu bolo pre mňa veľa počet detí 3. Aj 10 rokov nazad. Vieš prečo? Lebo dieťa je záväzok na minimálne 20 rokov. A je predsa logické, že ak mám peniaze pre seba, alebo s jedným dieťaťom, situácia sa úplne mení s 2,3 deťmi. A či to bolo v 80,, 90, 00 rokoch, alebo dnes 🤷♀️ Takže radšej 1 dieťa ako 3. A ako tak pozerám okolo, dosť ľudí by ich nemalo mať vôbec.
@sara07 to čo sa deje v tomto štáte štve skoro každého. Deti nemusíš nosiť do lesa. Stále si však za tým stojím, že treba zvážiť vopred počet detí . Aj 30 rokov dozadu bolo pre mňa veľa počet detí 3. Aj 10 rokov nazad. Vieš prečo? Lebo dieťa je záväzok na minimálne 20 rokov. A je predsa logické, že ak mám peniaze pre seba, alebo s jedným dieťaťom, situácia sa úplne mení s 2,3 deťmi. A či to bolo v 80,, 90, 00 rokoch, alebo dnes 🤷♀️ Takže radšej 1 dieťa ako 3. A ako tak pozerám okolo, dosť ľudí by ich nemalo mať vôbec.
@anonym_295f12 nie nezodpovedná je tato vlada svojim rozhadzovanim a nehospodarenim ,absolutnym nešetrenim na jej strane
v inych štatoch to vedia, na slovensku to nestači .... stále to nestači ...
ty si vedela kam to až dotiahne fico ekonomicky so slovenskom , ja nie, nerobila som si iluzie ale toto je cez čiaru ...
nech mi vratia odvody, dane, dph , bonus , szoč podmienky na podnikanie spred 3 rokov a ja to budem davat do pohody, nebudem mat žiadny ekonomicky problem
ja sa viem o seba postarat , ale štat mi hadže polena pod nohy ...
ked som sa vedela postarat doteraz , tak v čom je problém , ked navyky som žiadne nezmenila ... dobe a cenam sme sa vždy vedeli prispôsobit ... ceny potravin, energii nie je možne a udržatelne mat stale rovnake, s tým vždy treba počitat že toto priebežne pôjde stale hore každy rok ..
@anonym_295f12 máš pocit že toto je v poriadku toto je graficke znazornenie ceny prace na slovesku , danovy bonus tam je / a to je tam je najnižšia dan pri vyške , máme aj vyššiu dan
@sara07 mne to nemusíš posielať, to ja veľmi dobre viem. Píšem niekde o tom, že bordel menom Slovensko je v poriadku? Píšem o tom v celej diskusii, že počet detí treba vždy zvážiť. Ak mám 1500 príjem, nemôžem asi uvažovať o 2 dieťati, nebodaj 3. Ak mám príjem 1500 nemôžem chcieť aby sme chodili na výletné lode a mať apartmán v Dubaji. Je to to isté. + - =
V 80, 90 rokoch aj po revolúcii mali tiež ľudia rôzne príjmy, myslím tým aj nižšie a mali 3, 4 deti, to som nikdy nechápala. Žiť z mesiaca na mesiac.
@anonym_295f12 nie nezodpovedná je tato vlada svojim rozhadzovanim a nehospodarenim ,absolutnym nešetrenim na jej strane
v inych štatoch to vedia, na slovensku to nestači .... stále to nestači ...
ty si vedela kam to až dotiahne fico ekonomicky so slovenskom , ja nie, nerobila som si iluzie ale toto je cez čiaru ...
nech mi vratia odvody, dane, dph , bonus , szoč podmienky na podnikanie spred 3 rokov a ja to budem davat do pohody, nebudem mat žiadny ekonomicky problem
ja sa viem o seba postarat , ale štat mi hadže polena pod nohy ...
ked som sa vedela postarat doteraz , tak v čom je problém , ked navyky som žiadne nezmenila ... dobe a cenam sme sa vždy vedeli prispôsobit ... ceny potravin, energii nie je možne a udržatelne mat stale rovnake, s tým vždy treba počitat že toto priebežne pôjde stale hore každy rok ..
@sara07 ešte takto skúsim. Ja som mala 3 súrodencov, čiže 4 deti spolu. Mala som aj spolužiakov jedinákov. Hádaj, ktorej rodine s akým počtom detí sa ľahšie žilo. O tomto rozdiely ja píšem.
@sara07 ešte takto skúsim. Ja som mala 3 súrodencov, čiže 4 deti spolu. Mala som aj spolužiakov jedinákov. Hádaj, ktorej rodine s akým počtom detí sa ľahšie žilo. O tomto rozdiely ja píšem.
@anonym_295f12 ja som mala tiež 3 surodencov, žili sme podla mna normalne, skromne ako za komančov bez vyhod ...
mám 3 deti maju sa ovela lepšie ako som sa mala ja ,,,, doteraz ...
ano teraz to škrtime dost a robim všetko preto aby mohli pracovat a žit mimo sk
nezdali sa mi jedinačikovia nejak štastny pretože všetka pozornost , ambicie všetko padalo na nich, pri viac je taky rozptyl ...
fakt si mysliš že je tažké si vypočitat či dám dalšie dieta alebo nie ? platby ktore šli na hypoteku sa presnuli na 3 dieta, hypoteku máme splatenu už par rokov ...
nie nieje vina v 3 dietati alebo vo mne 😍
@sara07 mne to nemusíš posielať, to ja veľmi dobre viem. Píšem niekde o tom, že bordel menom Slovensko je v poriadku? Píšem o tom v celej diskusii, že počet detí treba vždy zvážiť. Ak mám 1500 príjem, nemôžem asi uvažovať o 2 dieťati, nebodaj 3. Ak mám príjem 1500 nemôžem chcieť aby sme chodili na výletné lode a mať apartmán v Dubaji. Je to to isté. + - =
V 80, 90 rokoch aj po revolúcii mali tiež ľudia rôzne príjmy, myslím tým aj nižšie a mali 3, 4 deti, to som nikdy nechápala. Žiť z mesiaca na mesiac.
@anonym_295f12 ja som zmierená že v dubaji nikdy nebudem ani ma to tam nelaka , vyletnu lod ked nou nepôjdem nezblaznim sa
otazka priorit, život nie je o dovolenkách
apartman niekde by som si napr teraz absolutne nekupila , načo ked si vieš prenajat byt kdekolvek na ako len dlho chceš
ja žijem z mesiaca na mesiac tento rok a čast minuleho roka , nemam pocit že mojou vinou ...
@anonym_295f12 ja som zmierená že v dubaji nikdy nebudem ani ma to tam nelaka , vyletnu lod ked nou nepôjdem nezblaznim sa
apartman niekde by som si napr teraz absolutne nekupila , načo ked si vieš prenajat byt kdekolvek na ako len dlho chceš
ja žijem z mesiaca na mesiac tento rok a čast minuleho roka , nemam pocit že mojou vinou ...
@sara07 poviem ti tak u nas sa celkom pekne zvysila od noveho roku aj priemerna mzda az od 2300eur do 2450eur v hrubom,ked to donesu obaja rodicia tak aj po zdrazeni sa stale celkom slusne zije aj usetri.Je to priemer takze niekedy je to aj v cistom viac,inokedy menej.Zalezi od mesiaca,ci bonusov,13te,14te platy obaja.A to kazdym rokom rastie,stale sa tu nezije zle.
@anonym_295f12 ja som mala tiež 3 surodencov, žili sme podla mna normalne, skromne ako za komančov bez vyhod ...
mám 3 deti maju sa ovela lepšie ako som sa mala ja ,,,, doteraz ...
ano teraz to škrtime dost a robim všetko preto aby mohli pracovat a žit mimo sk
nezdali sa mi jedinačikovia nejak štastny pretože všetka pozornost , ambicie všetko padalo na nich, pri viac je taky rozptyl ...
fakt si mysliš že je tažké si vypočitat či dám dalšie dieta alebo nie ? platby ktore šli na hypoteku sa presnuli na 3 dieta, hypoteku máme splatenu už par rokov ...
nie nieje vina v 3 dietati alebo vo mne 😍
@sara07 ťažko s tebou diskutovať, keď nevidíš rozdiel v rozdelení financií a fungovaní domácnosti, životného štýlu medzi 3 osobami domácnosti a 6. Príjem- výdaj, to ťa nepustí. Snažili sa ti to tu aj iné vysvetliť, ale ty stále svoje. Ja píšem o mne, mojich skúsenostiach a aj so odôvodnila prečo. Vždy je finančne ľahšie s 1 2 deťmi ako 4. Pokrivený pohľad na jedináčikov nemám, boli to fajn spolužiaci, kamaráti a určite dostali do života viac ako ja. A tie roky ti nikto nevráti. Jedináčik neznamená automaticky zlý človek. Sa pozri na rodiny s 3 4 deťmi, žerú sa ako také svine, vzťahy otrasné. Tvoj postoj k jedináčkom je fakt prežitok. Odchádzam pracovať, maj sa.
@sara07 dovolenka, šport, starostlivosť o seba nemusí byť priorita. Pre mňa je to kvalita života. 😉
autorka a koho ste volili? a ked nie preco ste nevolili? slaydu ja mam , cmuk
@sara07 ťažko s tebou diskutovať, keď nevidíš rozdiel v rozdelení financií a fungovaní domácnosti, životného štýlu medzi 3 osobami domácnosti a 6. Príjem- výdaj, to ťa nepustí. Snažili sa ti to tu aj iné vysvetliť, ale ty stále svoje. Ja píšem o mne, mojich skúsenostiach a aj so odôvodnila prečo. Vždy je finančne ľahšie s 1 2 deťmi ako 4. Pokrivený pohľad na jedináčikov nemám, boli to fajn spolužiaci, kamaráti a určite dostali do života viac ako ja. A tie roky ti nikto nevráti. Jedináčik neznamená automaticky zlý človek. Sa pozri na rodiny s 3 4 deťmi, žerú sa ako také svine, vzťahy otrasné. Tvoj postoj k jedináčkom je fakt prežitok. Odchádzam pracovať, maj sa.
@anonym_295f12 pozri skusim to cez metafaru
viem plavat, dobre plavat každý štyl ,
čiže ked viem že viem dobre plavat a roky napriek počasiu - vietor, vlny atd - tak si trufnem ist plavat ...
lenže ak ti dajme tomu plavčík zaviaže jednu ruku , je to o niečom inom , štát je v podstate plavčík, zmenil ti podmienky
podla tvojej teorie by v podstate ani nemali sme mat deti, lebo čo ak sa niečo stane a budu siroty a chudatko štatik sa bude musiet postarat ...
ja by som nechcela aby môj syn bol jedinačik, alebo mala mat len 2 deti lebo štat nevie čo rohami
ja sa viem aj bez dávok postarat o seba, nemusi nam dat absolutne nič , žiadnu pomoc žiadnu dávku nič ale nech vkuse nezvyšuje odvody dane a dph - to je čisto v jeho režii a
a za to kde sme má zodpovednost on , nie rodiny s 3 detmi , bavíme sa o rodinach kde su staršie tie deti , kde rozhodnutie ich mat sa neda zvratit
@sara07 dovolenka, šport, starostlivosť o seba nemusí byť priorita. Pre mňa je to kvalita života. 😉
@anonym_295f12 ano plny suhlas
mám rada dovolenky , aj tatry, vylety, muzea , sauna masaž nie je problém , doteraz tri roky na to sme na to všetko mali, teraz to mám okresané
je to o kvalite života , nikomu sa tu nechce len robit, a starat sa o rodinu a deti ...
nie som na dubaj ale na siciliu, taliansko a ten apartman by som si teraz ja napr nekupila , radšej za tie prachy by som si dopriala viac destinacii alebo zážitkov ...
@anonym_295f12 pozri skusim to cez metafaru
viem plavat, dobre plavat každý štyl ,
čiže ked viem že viem dobre plavat a roky napriek počasiu - vietor, vlny atd - tak si trufnem ist plavat ...
lenže ak ti dajme tomu plavčík zaviaže jednu ruku , je to o niečom inom , štát je v podstate plavčík, zmenil ti podmienky
podla tvojej teorie by v podstate ani nemali sme mat deti, lebo čo ak sa niečo stane a budu siroty a chudatko štatik sa bude musiet postarat ...
ja by som nechcela aby môj syn bol jedinačik, alebo mala mat len 2 deti lebo štat nevie čo rohami
ja sa viem aj bez dávok postarat o seba, nemusi nam dat absolutne nič , žiadnu pomoc žiadnu dávku nič ale nech vkuse nezvyšuje odvody dane a dph - to je čisto v jeho režii a
a za to kde sme má zodpovednost on , nie rodiny s 3 detmi , bavíme sa o rodinach kde su staršie tie deti , kde rozhodnutie ich mat sa neda zvratit
@sara07 my dve sa nezhodneme. Ja stále opakujem plánované materstvo a finančnú gramotnosť. Opakujem, jen rozdiel živiť 3, 4, 5 detí a rozdiel 1,2. Samozrejme že pri nižšom počte detí mi ostane viac, alebo odložím rezervu, alebo využijem jak je libo. Dubaj bol len príklad, sú aj krajšie kúty sveta to súhlasím ( v Dubaji som nebola a netúžim) a aj tam nechodíš zadarmo. Čo myslíš, ako by sa žilo tejto rodine s 2 deťmi? Predpokladám, že ľahšie 😉
Lebo so 7 deťmi nám to už nevychádza, tak vyhlásime zbierku 🤦♀️Už si rozumieme o čom píšem?
https://www.aktuality.sk/clanok/lCJEI7X/mame-do...
https://donio.sk/myslime-na-viacclenne-rodiny
@sara07 my dve sa nezhodneme. Ja stále opakujem plánované materstvo a finančnú gramotnosť. Opakujem, jen rozdiel živiť 3, 4, 5 detí a rozdiel 1,2. Samozrejme že pri nižšom počte detí mi ostane viac, alebo odložím rezervu, alebo využijem jak je libo. Dubaj bol len príklad, sú aj krajšie kúty sveta to súhlasím ( v Dubaji som nebola a netúžim) a aj tam nechodíš zadarmo. Čo myslíš, ako by sa žilo tejto rodine s 2 deťmi? Predpokladám, že ľahšie 😉
Lebo so 7 deťmi nám to už nevychádza, tak vyhlásime zbierku 🤦♀️Už si rozumieme o čom píšem?
https://www.aktuality.sk/clanok/lCJEI7X/mame-do...
https://donio.sk/myslime-na-viacclenne-rodiny
@anonym_295f12
ok
čo si predstavuješ pod finanačnou gramotnostou , ked sa rozhodnete nechat si 3 dieta a 10 rokov to prestane vychadzat lebo vlada zmeni % a urobi nejaké kroky
ako a kedy teda mám naplanovat to 3 dieta ? ked máme prijmy v čase rozhodovania aj 4 -5 deti ale rozhodneme sa len pre 3 ,, viem že nemame dlhy, ani kreditne karty, pôžičky a hypoteka bude splatena za rok .
ked 10 rokov v pohode všetko zvladáš a 11 nie lebo sa zmenia% , podmienky zákony , dalšia fabriky zatvara pre vysoke ceny energii a vysoku cenu prace , tak podla teba je stale na vine rozhodnutie mat 3 dieta ???
nás netaha dole dieta , nás tahaju dole podmienky a momentálne štatom dana cena prace ...
tá zbierka je cez čiaru , pretože ked nemám pre dieta na vš a nevieme to vykryt tak nan nepôjde , šport sa da nahradit kružkom .. ak je talent má dotacie od štatu na základ
zase keby mali danovy bonus ako predtym by im to vychadzalo, v polsku urobili zákon že rodiny nad 2 deti nebudu platit dane z prijmov
l
v podstate keby mám podla teba kalkulovat tak ideal nemat dieta vôbec ale , lebo aj pri 1 sa ti môže stat že ho nebudeš vediet uživit ... stači uraz, alebo invalidita a máš problém aj s jedinačikom
v tom druhom članku ti v podstate píše to čo ja ... 😂😂😂

@anonym_ff89e7 Tak kľudne ver, čomu len chceš.
@abbey1 pisala som, ze mam v UK kamosku a studovala mi tam neter v Londyne. Minuly rok dokoncila bakalara, magistra tam uz robit nechcela. Cize mam z prvej ruky info o cenach, viem kolko tam platila za byt😏