icon

Ako šetriť z výplaty, keď mi skoro nič neostáva?

24. okt 2025

Poraďte ako mám našetriť z výplaty keď skoro nič mi neostáva navyše?
Zarobím 1100 v čistom, v tom je zarátané aj DB 200 eur.Plus 120 eur rodinné, máme 2 deti. Manžel zarobí tiež tisícku.
Platíme hypotéku, energie plyn elektrika voda smeti kredit na mobil. Na stravu dám 600-700 eur mesačne v tom je aj zaratana drogéria. Benzín 250 mesačne.
Aj si doprajeme deťom výlety, oblečenie, hračky, knižky.
Sebe moc nekupujeme nič.
Mesačne viem si odložiť 50-100 eur. To beriem ako rezervu keby sa niečo pokazilo doma nejaký spotrebič alebo zubárka a pod.
Všade píšu že máme šetriť si na dôchodok no ako keď z výplaty moc si nemôžme vyskakovať keď všetko zaplatíme?

autor
24. okt 2025
@anonym_055893

@anonym_autor prestan deťom kupovať každý mesiac oblecenie a hračky, prestaň chodiť do pepca atd a máš minimálne 100vku ďalšiu usetrenu. Vobec to detom netreba. Výlety voľte také kde sa neplatí, napriklad do prírody s vlastnou stravou a máš zas plus 200€ mesačne. Nemáš za co😁

@anonym_055893 Nechodím do pepca a na výlety väčšinou ideme do prírody no aj tam keď ideme platím na benzín a chystám z domu jedlo to tiež treba nakúpiť a nachystať.

autor
24. okt 2025
@yoginka231

Pri takomto plate sa zameraj na zvyšovanie svojho platu. Ak nemáš aspoň 5000 mesačne, tak najviac tvojej energie by malo ísť na zvýšenie platu. Sú školenia kurzy, prednášky, konferencie. Získavaj pravidelne kontakty, vylepši si životopis, sprav si linkedin, štát prepláca hromadu rekvalifikačných kurzov, vzdelávaj sa vo voľnom čase. Ale z takých penazí sa nedá vyžit dlhodobo.

@yoginka231 Nie každému zvýšuju každý rok plat, sú odvetvia kde máš základnú mzdu stále.

autor
24. okt 2025
@anonym_fae575

Boze tieto dristy "tak zmen pracu". No ano,lebo keby sme vsetci zmenili pracu,tak si mozete sami upratovat,piect chleba,vykladat a blokovat tovar (ani len vlastny nakup si ludia nie su ochotni nablokovat,nie to 8hod.blokovat cudzie),varit detom v jedalni...
Autorka,to si este dobre na tom,ked ti ostane 1100,ja som z hlavneho mesta a mam cca 800 v cistom (statna sprava). Odlozime asi tolko,co ty, ,pretoze detom platime doucka,kruzky,lekarov. Tam sa ubrat neda. Bud rada aj za to malo,co usetris vdacna.

@anonym_fae575 Ja som rada aj za to málo čo mám len vieš všade píšu že dôjde väčšie zdražovanie a potom sa človek boji ako to dá finančne.

autor
24. okt 2025
@amdornik

inak, vy ste tu všetky fakt bohovské. namiesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, že sa im možno FAKT nedá z akéhokoľvek dôvodu nájsť lepšie platená práca alebo sa im nedá robiť 2 práce, pretože chcú aj žiť, nielen 16 hodín z 24 pracovať, namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, prečo sme sa dopracovali k tomu, že dvaja ľudia, ktorí majú spolu cca 2000 - 2200 eur na domácnosť, poplatia výdavky a neušetria.... že kto za toto môže... tak idete autorku zdrať z kože. alebo jej muža. nájdi si prácu, alebo rovno 2 alebo 3, muž tiež... zvýšte príjem.... na deti sa najlepšie vykašľať, nevadí, že rodičia budú celý deň v práci, lebo je všade drahota. nechápete, že ak toto v tejto republike pôjde takto ďalej, že toto postupne čaká ďalších a ďalších ľudí, rodiny? že sa začnú postupne prepadať do priemeru až chudoby z doteraz ešte akého-takého blahobytu?

môj prípad. školstvo. v čistom? úprimne? spolu s daňovým bonusom na pubertiaka mám do 1.200 už aj s triednictvom. zdravotné problémy, pre ktoré momentálne dlhodobo marodujem, lebo inak sa vážne nedá, ledva chodím na nohy (kolená). jedno po operácii, druhé to čaká asi tiež. neviem si predstaviť momentálne zvládať ani svoju prácu, nie ešte ďalšiu. a je to tu. hoci donedávna som ešte vedela ušetriť, teraz (aj kvôli PN, ale aj kvôli dražobe) siaham na úspory. Ďalej... som sama. už mám veľké decko, OK. čo ale ženy, samoživiteľky, ktoré majú 1 alebo 2 menšie deti? deti, ktoré potrebujú tú starostlivosť a prítomnosť rodiča aspoň pár hodín denne? to si tá matka má vziať 2-3 práce? ako? a na čo vlastne? aby príjem jednej z nich minula na pestúnku?

vy si uvedomujete, že toto nie je vôbec, ale vôbec dobré? ja osobne nemôžem robiť 2 práce, zdravotný stav mi to absolútne zamedzuje, som rada, že som ako-tak mobilná, že sa už nepantlám po byte a do obchodu o barliach, lebo zákrok bol komplikovaný a poškodenie vážne... inú prácu nechcem, pretože moja ma naozaj baví a napĺňa. nemá to tak byť? a uvedomujete si, že v takejto situácii môže byť množstvo ľudí? nemusia mať oni zdravotné problémy, stačí, že sa starajú občas o rodičov, že potrebujú ten voľný čas nielen pre svoje deti, ale z času na čas aj pre rodičov... veď preboha, sme ľudia, nie otroci. a toto pôjde takto ďalej, kým my, ľudia, s tým niečo reálne neurobíme.

a som úplne pri zmysloch, som úplne triezva a nie som pod vplyvom liekov ani ničoho iného. ale ja osobne, ja, čo som doteraz vedela ušetriť, odrazu som pocítila doslova zúfalstvo a uvedomila som si, v akej situácii je denno-denne množstvo ľudí na slovensku. to, že na MK je vzorka práve tej vyššej vrstvy, budiž. ale verte alebo nie, je kopa rodín, ktoré idú od výplaty do výplaty a naozaj musia (teraz už) obracať každý cent. ja si toto uvedomujem naplno a ja mám strach, čo nás tu ešte čaká. vážne strach.

@amdornik Presne aj ja tak pomaly mám strach čo nás ešte čaká asi nič dobrého. Tiež mám prácu čo ma napĺňa a baví ma, tak ťažko si hľadať inú prácu a čo som pozerala pracovné ponuky aj inde by som zarábala tak isto ako tu v mojej profesii.

autor
24. okt 2025
@amdornik

@cacianka prepáč, inak mám tvoje názory naozaj rada. ale vari obyčajný človek si nemôže z času na čas dopriať? raz mesačne napríklad? ísť na výlet a zaplatiť si tam obed? alebo LEN ísť na výlet? ja žasnem. my aby sme dreli a niekto poberá vyše 12 000 príjem.... ja fakt žasnem, ako sa k tomu ženy, matky staviate. a keď tu čítam vetu: ak nemáš aspoň 5000....? fakt? no už som ticho, lebo by som začala nadávať....

@amdornik Príklad do reštaurácie nechodíme lebo to je pre nás drahé. Na výlety to chodíme len kvôli deťom. Najviac do prírody lebo to je zadarmo ale jedlo musíme brať tam so sebou. Občas zoo nejaká atrakcia pre deti. Žiadne zahraničie žiadne more lebo na to nemáme.

nyusika
24. okt 2025
@amdornik

inak, vy ste tu všetky fakt bohovské. namiesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, že sa im možno FAKT nedá z akéhokoľvek dôvodu nájsť lepšie platená práca alebo sa im nedá robiť 2 práce, pretože chcú aj žiť, nielen 16 hodín z 24 pracovať, namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, prečo sme sa dopracovali k tomu, že dvaja ľudia, ktorí majú spolu cca 2000 - 2200 eur na domácnosť, poplatia výdavky a neušetria.... že kto za toto môže... tak idete autorku zdrať z kože. alebo jej muža. nájdi si prácu, alebo rovno 2 alebo 3, muž tiež... zvýšte príjem.... na deti sa najlepšie vykašľať, nevadí, že rodičia budú celý deň v práci, lebo je všade drahota. nechápete, že ak toto v tejto republike pôjde takto ďalej, že toto postupne čaká ďalších a ďalších ľudí, rodiny? že sa začnú postupne prepadať do priemeru až chudoby z doteraz ešte akého-takého blahobytu?

môj prípad. školstvo. v čistom? úprimne? spolu s daňovým bonusom na pubertiaka mám do 1.200 už aj s triednictvom. zdravotné problémy, pre ktoré momentálne dlhodobo marodujem, lebo inak sa vážne nedá, ledva chodím na nohy (kolená). jedno po operácii, druhé to čaká asi tiež. neviem si predstaviť momentálne zvládať ani svoju prácu, nie ešte ďalšiu. a je to tu. hoci donedávna som ešte vedela ušetriť, teraz (aj kvôli PN, ale aj kvôli dražobe) siaham na úspory. Ďalej... som sama. už mám veľké decko, OK. čo ale ženy, samoživiteľky, ktoré majú 1 alebo 2 menšie deti? deti, ktoré potrebujú tú starostlivosť a prítomnosť rodiča aspoň pár hodín denne? to si tá matka má vziať 2-3 práce? ako? a na čo vlastne? aby príjem jednej z nich minula na pestúnku?

vy si uvedomujete, že toto nie je vôbec, ale vôbec dobré? ja osobne nemôžem robiť 2 práce, zdravotný stav mi to absolútne zamedzuje, som rada, že som ako-tak mobilná, že sa už nepantlám po byte a do obchodu o barliach, lebo zákrok bol komplikovaný a poškodenie vážne... inú prácu nechcem, pretože moja ma naozaj baví a napĺňa. nemá to tak byť? a uvedomujete si, že v takejto situácii môže byť množstvo ľudí? nemusia mať oni zdravotné problémy, stačí, že sa starajú občas o rodičov, že potrebujú ten voľný čas nielen pre svoje deti, ale z času na čas aj pre rodičov... veď preboha, sme ľudia, nie otroci. a toto pôjde takto ďalej, kým my, ľudia, s tým niečo reálne neurobíme.

a som úplne pri zmysloch, som úplne triezva a nie som pod vplyvom liekov ani ničoho iného. ale ja osobne, ja, čo som doteraz vedela ušetriť, odrazu som pocítila doslova zúfalstvo a uvedomila som si, v akej situácii je denno-denne množstvo ľudí na slovensku. to, že na MK je vzorka práve tej vyššej vrstvy, budiž. ale verte alebo nie, je kopa rodín, ktoré idú od výplaty do výplaty a naozaj musia (teraz už) obracať každý cent. ja si toto uvedomujem naplno a ja mám strach, čo nás tu ešte čaká. vážne strach.

@amdornik no OK...ale čo majú z toho,, že majú síce čas na všeličo - keď na to všeličo proste nie sú peniaze ?
Nie,z takýchto nízkych platov proste takmer nič neušetrí, to je fakt.

Jediná cesta je vložiť energiu do hľadania práce s lepším príjmom.
Muž môže ísť dočasne do zahraničia, napríklad.

marsmykkok
24. okt 2025
@amdornik

@amdornik Tak toto zdražovanie strašné začalo po covide v 2021, lebo proste sa tlačili nekryté peniaze a prišla strašná inflácia, potom vojna na Ukrajine zase spôsobila zdražovanie a stále to pokračuje aj tým že vlastne minimálne obchodná vojna je všade. Ale máš pravdu, nemôže mať každá muža čo zarába 5000 eur mesačne alebo nemôže ona zarábať 5000 eur mesačne a viac a je šialenstvo že dvojica zarába mesačne na koruny 60 000-70 000 korún mesačne spolu a nevychádza im to. Ale tie ceny potravín, drogérie, služieb, aút a o nehnuteľnostiach na ktoré už väčšina ľudí nezíska ani hypotéku ani nehovorím, to je niečo strašné.

marsmykkok
24. okt 2025
@anonym_autor

@marsmykkok Ako funguje bazár na V? Ja som sa tam skúšala registrovať sa ale nejaké to je komplikované.

@anonym_autor ja som tam zaregistrovaná dávno, postup si nepamätám, ale stiahla som appku a potom to išlo ľahko. A predala som tam aj dosť kníh a aj iné veci.

mamutka
24. okt 2025

Veľa ľudí ma problém len z toho dôvodu, že šialene nevýhodne vyberie bývanie. Myslia si, že domček niekde v dedinke a pod ich vyde lacnejšie. A potom sú otrokom situácie a hlavne toho domu. Prejazdia aj spodné gate a nikde blizko bývania nenájdu prácu.
Tam už sa šetriť viac neda, len zvýšiť kvalifikáciu a nájsť lepšiu prácu. Ideálne aj s firemným autom a neplatiť všetko zo svojho vrecka. Ak bývate v dome, tak dopestovať čo sa da. Pár sliepok na vajíčka. Jogurt sa tiež da vyrábať doma a je super. Tiež s tým chcem začať. A variť napr veľa strukovín. Sú lacnejšie a pritom tak výživné.
Zase, nejaké brigády radiť, to je ťažko. Človek musí aj žiť. Pripraviť deti o zážitky v prírode aby sa odložila stovka, to je o ničom. A človek potom kedy oddychuje?
To skôr keby jeden z vás naozaj zvýšil kvalifikáciu a posunul sa v práci. Niekedy sa aj vramci firmy da posunúť vyššie, keď sa naskytne pozícia a vidia, že človek ma potenciál.

amdornik
24. okt 2025
@nyusika

@amdornik no OK...ale čo majú z toho,, že majú síce čas na všeličo - keď na to všeličo proste nie sú peniaze ?
Nie,z takýchto nízkych platov proste takmer nič neušetrí, to je fakt.

Jediná cesta je vložiť energiu do hľadania práce s lepším príjmom.
Muž môže ísť dočasne do zahraničia, napríklad.

@nyusika ak tu toho muža nič nedrží alebo ak si trúfa (jazykové vybavenie, prípadne profesia - nie každý dokáže robiť napríklad stavbárčinu...), tak pre nich dvoch by to dočasné riešenie bolo, áno. ešte stále sú dvaja, našťastie. ale je kopa aj takých, ako som ja. a to ja som už takmer za vodou. neviem si predstaviť mať deti dve a ešte pomerne malé.. ťažké časy nás čakajú poniektorých, fakt.

nyusika
24. okt 2025
@amdornik

@nyusika ak tu toho muža nič nedrží alebo ak si trúfa (jazykové vybavenie, prípadne profesia - nie každý dokáže robiť napríklad stavbárčinu...), tak pre nich dvoch by to dočasné riešenie bolo, áno. ešte stále sú dvaja, našťastie. ale je kopa aj takých, ako som ja. a to ja som už takmer za vodou. neviem si predstaviť mať deti dve a ešte pomerne malé.. ťažké časy nás čakajú poniektorých, fakt.

@amdornik nehľadajte dôvody, prečo by to nešlo...lepšie je hľadať spôsob,čaji bybti šlo.
Niečo spraviť musia, šetrenie konkrétne v tomto prípade nie je cesta.

anonym_b754bc
24. okt 2025

Znizit vydavky na benzin a na to “aj si doprajeme” - knihy sa daju pozicat v kniznici za par € rocne, oblecenie nemusi byt tiez drahe, vylety sa daju tiez vymysliet pekne a lacne alebo dokonca zadarmo, neviem kam chodievate, no a hracky nepotrebuju snad kazdy mesiac nove. A mas usetrene. Jednoduche.

pribinak
24. okt 2025
@martul

@anonym_autor oblečenie kupuješ každý mesiac? Ja len k jari, leto, jeseň, zima, určite nie každý mesiac. V second hande majú super oblečenie za smiešne ceny, len sa netreba hanbiť tam ísť .
Hračky len na sviatky, knižky z knižnice .
Dosť precestuje, nemáte ani jeden z vás žiadny spoj?
Manžel nech si hľadá ešte jednu prácu, po večeroch, cez víkendy, na chlapa je tisícka proste málo

@martul kedy bude otec s rodinou? S deťmi? Ak pracuje cely týždeň a ešte má pracovať aj cez víkend?
Veď okrem zarábania peňazí jeho funkcia aj formovať a vychovávať deti
Ja by som skôr hľadala ako znížiť cenu za benzín. Platiť pri ich príjmoch 250 eur je šialene

kristiii
24. okt 2025
@marsmykkok

@kristiii No žeby preto že ak máš svoju knihu vieš sa k nej vrátiť opakovane v momente kedy chceš a nie ísť do knižnice a zistiť že je zatvorená alebo titul daný je teraz požičaný? Ale ako píšem, ak deti z knihy vyrastú posunúť ju dalej. A oblečenie z bazáru? No jasné dá z nosené tričko 2 eurá plus 3 eurá poštovné a v Kiku má nové za 1 euro, to sa fakt oplatí...

@marsmykkok nikto jej neradí, nekupovať knižky vôbec. Deti majú meniny, narodeniny, Vianoce, to je knižka super darček. A ak majú deti rady knihy, knižnica je ideálne riešenie, budú sa v nej vyžívať a môžu si požičať aj 4-5 knižiek mesačne. Kľudne opakovane a za symbolickú sumu. A oblečenie som vždy nakupovala vo väčšom množstve od jednej predavajucej, aby sa to logicky oplatilo.

amdornik
24. okt 2025
@nyusika

@amdornik nehľadajte dôvody, prečo by to nešlo...lepšie je hľadať spôsob,čaji bybti šlo.
Niečo spraviť musia, šetrenie konkrétne v tomto prípade nie je cesta.

@marsmykkok áno, je to strašné. to, čo stále pred rokom bežne, sa dnes tvári, že je v perfektnej akcii. tiež sledujem letáky, našťastie mám doslova poruke kaufland, lidl aj billu, bývam v dobrej lokalite a viem zájsť aj peši (ak kolená dovolia). no i tak akosi nestačí. fakt je, že teraz prichádzam o takmer tretinu príjmu, čo som tiež poriadne pocítila. no ale, i také situácie život prináša a smutné je, že v tom období človek pocíti, čo je to "bieda", ak to vezmem z pohľadu ešte menej zarábajúcich, ktorí to takto majú bežne :(

@nyusika väčšinou som toho názoru, ale sú situácie (ako napríklad tá moja teraz), že jednoducho sa fakt nedá. a to je zdravotný stav. písala som aj iné "záväzky" či situácie, ktoré držia ľudí v zamestnaní, v ktorom sú. či obava, že si nájde nové, no prepustia ho, či obava opustiť rodinu, či starostlivosť o rodičov, apod. a teda, ak má niekto makať ako mulica len preto, aby prežil, tak to je čo za život? nikdy som neutrácala nič navyše, som minimalista. ale i tak už začínam mať problém s financiami. moja PN sa pohybuje od 850 do necelých 900 podľa počtu dní v mesiaci. keď si predstavím, že poniektorí takto naozaj reálne zarobia, je mi ich úprimne ľúto. tiež nevyskakujem, ale 300 naviac je aspoň čosi. to je to, čo mne teraz chýba. našťastie, som tvor predvídavý a mám na také situácie našetrené. už len dúfať, že sa dám zdravotne dokopy. už len operácia a liečba ma vyšli na viac ako 1000. plus strata príjmu. suma sumárum, blíži sa to k dvom tisíckam. úbožiaci tí, čo žijú stále od výplaty do výplaty. a zdražovanie ešte len príde + nedajbože nejaká nemoc.... no hrôza pomyslieť. a ver mi, tiež som si myslela kedysi, že všetko sa dá, len treba chcieť. ale niekedy príde situácia, no keď sa proste nedá...

amdornik
24. okt 2025
@pribinak

@martul kedy bude otec s rodinou? S deťmi? Ak pracuje cely týždeň a ešte má pracovať aj cez víkend?
Veď okrem zarábania peňazí jeho funkcia aj formovať a vychovávať deti
Ja by som skôr hľadala ako znížiť cenu za benzín. Platiť pri ich príjmoch 250 eur je šialene

@pribinak no ktovie, ako to majú s prácou, so spojmi. vieš, ak to majú od ruky a spoje na figu, že by stratili denne obaja po 2 hodiny čakaním na spoje, do toho pripočítaš to, že aj spoj niečo stojí... asi vedia prečo autami. ale to by nám musela autorka opísať. jedno je pohodlnosť, druhé, že tie možnosti môžu byť výrazne obmedzené a auto je jediné riešenie ako nerobiť od tmy do tmy len kvôli tomu, že človek čaká na vhodný spoj.

amdornik
24. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_autor ja som tam zaregistrovaná dávno, postup si nepamätám, ale stiahla som appku a potom to išlo ľahko. A predala som tam aj dosť kníh a aj iné veci.

@marsmykkok preklep. malo tam byť "stálo bežne", napísala som stále. ale asi pochopiteľné...

nyusika
24. okt 2025
@amdornik

@marsmykkok áno, je to strašné. to, čo stále pred rokom bežne, sa dnes tvári, že je v perfektnej akcii. tiež sledujem letáky, našťastie mám doslova poruke kaufland, lidl aj billu, bývam v dobrej lokalite a viem zájsť aj peši (ak kolená dovolia). no i tak akosi nestačí. fakt je, že teraz prichádzam o takmer tretinu príjmu, čo som tiež poriadne pocítila. no ale, i také situácie život prináša a smutné je, že v tom období človek pocíti, čo je to "bieda", ak to vezmem z pohľadu ešte menej zarábajúcich, ktorí to takto majú bežne :(

@nyusika väčšinou som toho názoru, ale sú situácie (ako napríklad tá moja teraz), že jednoducho sa fakt nedá. a to je zdravotný stav. písala som aj iné "záväzky" či situácie, ktoré držia ľudí v zamestnaní, v ktorom sú. či obava, že si nájde nové, no prepustia ho, či obava opustiť rodinu, či starostlivosť o rodičov, apod. a teda, ak má niekto makať ako mulica len preto, aby prežil, tak to je čo za život? nikdy som neutrácala nič navyše, som minimalista. ale i tak už začínam mať problém s financiami. moja PN sa pohybuje od 850 do necelých 900 podľa počtu dní v mesiaci. keď si predstavím, že poniektorí takto naozaj reálne zarobia, je mi ich úprimne ľúto. tiež nevyskakujem, ale 300 naviac je aspoň čosi. to je to, čo mne teraz chýba. našťastie, som tvor predvídavý a mám na také situácie našetrené. už len dúfať, že sa dám zdravotne dokopy. už len operácia a liečba ma vyšli na viac ako 1000. plus strata príjmu. suma sumárum, blíži sa to k dvom tisíckam. úbožiaci tí, čo žijú stále od výplaty do výplaty. a zdražovanie ešte len príde + nedajbože nejaká nemoc.... no hrôza pomyslieť. a ver mi, tiež som si myslela kedysi, že všetko sa dá, len treba chcieť. ale niekedy príde situácia, no keď sa proste nedá...

@amdornik
Ja nepíšem nič i chorých ľuďoch, preboha.
Nemusíš byť vztahovačná - písala som o situácii autorky

anonym_14ce54
24. okt 2025

Majú deti jedlo v škole? Lebo mne to príde za stravu dosť. Vôbec nie, že by to bola nereálna suma, ale určite to nie je najnižšia suma, na akú sa viete dostať. Ja pečiem doma chlieb, namiesto sladkostí napečiem slané/sladké. Jogurt kupujeme velký a ochutíme ho džemom. Varím lacné jedlá ktoré zasýtia a sú zdravé. Nekupujeme polotovary, alkohol ani cigarety. Pozerám akcie. Nie je šanca, že tú sumu neviete znížiť. Jedine ak máš dvoch chalanov v puberte tak ešte to viem ako tak pochopiť.

pribinak
24. okt 2025
@amdornik

@pribinak no ktovie, ako to majú s prácou, so spojmi. vieš, ak to majú od ruky a spoje na figu, že by stratili denne obaja po 2 hodiny čakaním na spoje, do toho pripočítaš to, že aj spoj niečo stojí... asi vedia prečo autami. ale to by nám musela autorka opísať. jedno je pohodlnosť, druhé, že tie možnosti môžu byť výrazne obmedzené a auto je jediné riešenie ako nerobiť od tmy do tmy len kvôli tomu, že človek čaká na vhodný spoj.

@amdornik pri takých príjmoch to nejaký lukratívny job nebude
Čiže hľadala by som asi prácu inde

lucia.t
24. okt 2025
@amdornik

@amdornik tiež to vnímam podobne, nie to tu dobré a nepáči sa mi, kam to speje

mooonika1975
24. okt 2025
@anonym_8a3167

Musite jedine obaja zmenit zamestnanie,niekde blizsie a hlavne za vecsiu mzdu aspon 1500v cistom obaja.Vydaje znizit na nevyhnutne.
Inac Vam buduci rok bude velmi tazko.Vsetko pojde hore,vsetko.
Ja sa na buduci rok pripravujem uz od maja,kedy sme len povinne platby mali okolo 2000eur teraz mame 1500,plus este viem carovat s rozpoctom ale zaroven mame istotu,ze sa nam platy obom budu zvysovat.
Takze jedine tak znizit naklady,zvysit prijem.

@anonym_8a3167 ale keď oni nechajú tu prácu, potom ju vezme niekto iný a tiež len bude premýšľať kde usporiť. Hrôza tieto základne mzdy .

marsmykkok
24. okt 2025
@amdornik

@amdornik No ako kedysi bolo drahé mäso a iné lacné, ale teraz práve to mäso vyjde najlacnejšie. Napríklad paradajky v "akcii" bežne 7 eur kilo, preto píšu cenu za 100 gramov lebo keby za kilo ľudí vystrie, karfiol 4 eurá bez akcie, čo mňa dnes dostalo tak tvaroh kupujem občas a v Kaufland letáku akcia že pôvodná cena 2,49, teda 10 eur kilo tvarohu, no šialené ceny. Nedá sa ušetriť na potravinách lebo všetko drahé, nedá na bývaní lebo to neskutočne drahé, fakt by som nechcela byť teraz rodina s priemerným príjmom s dvomi malými deťmi, lebo o chvíľu by som sa mohla ísť pásť jedine... Dobre už proste bolo a tak skoro nebude, stredná vrstva alebo nižšia stredná mizne a bude len úplná chudoba a potom boháči čo nevedia čo s peniazmi.

mooonika1975
24. okt 2025
@amdornik

@cacianka prepáč, inak mám tvoje názory naozaj rada. ale vari obyčajný človek si nemôže z času na čas dopriať? raz mesačne napríklad? ísť na výlet a zaplatiť si tam obed? alebo LEN ísť na výlet? ja žasnem. my aby sme dreli a niekto poberá vyše 12 000 príjem.... ja fakt žasnem, ako sa k tomu ženy, matky staviate. a keď tu čítam vetu: ak nemáš aspoň 5000....? fakt? no už som ticho, lebo by som začala nadávať....

@amdornik moja reč, podobnú diskusiu som viedla inde, ale žiaľ dočkala som sa veľkej empatie, len sibanie bičom, viac robiť a viac robiť . 😳😳😳

amdornik
24. okt 2025
@nyusika

@amdornik
Ja nepíšem nič i chorých ľuďoch, preboha.
Nemusíš byť vztahovačná - písala som o situácii autorky

@nyusika vôbec nie som vzťahovačná, snažím sa ti vysvetliť, že nielen choroba je pre ľudí dôvod, prečo nemenia prácu. niektorí si cenia čas strávený s rodinou, niektorí cítia povinnosť a službu pomôcť rodičom apod. takých ľudí je veľa. len mám pocit, že tu, na MK sú paradoxne všetko dokonalé ženy, ktoré prejdú z roboty do roboty behom hodiny, zarobia zrazu o 2t. viac, majú dokonalé domácnosti, všetko ružové... áno, ešte sa to ako tak dá, keď človek nemá deti. potom je to omnoho omnoho ťažšie. ale to asi vieš, asi deti máš...

anonym_6f3a04
24. okt 2025
@amdornik

@amdornik tak napríklad ty si uciteľka, môžeš doučovať. Doma alebo online. Nemusíš ani byť opustiť. Ale rozumiem, nedá sa.

nyusika
24. okt 2025
@mooonika1975

@amdornik moja reč, podobnú diskusiu som viedla inde, ale žiaľ dočkala som sa veľkej empatie, len sibanie bičom, viac robiť a viac robiť . 😳😳😳

@mooonika1975 základ nie je viac robiť - treba viac ZAROBIŤ, to je sakra rozdiel

nyusika
24. okt 2025
@amdornik

@nyusika vôbec nie som vzťahovačná, snažím sa ti vysvetliť, že nielen choroba je pre ľudí dôvod, prečo nemenia prácu. niektorí si cenia čas strávený s rodinou, niektorí cítia povinnosť a službu pomôcť rodičom apod. takých ľudí je veľa. len mám pocit, že tu, na MK sú paradoxne všetko dokonalé ženy, ktoré prejdú z roboty do roboty behom hodiny, zarobia zrazu o 2t. viac, majú dokonalé domácnosti, všetko ružové... áno, ešte sa to ako tak dá, keď človek nemá deti. potom je to omnoho omnoho ťažšie. ale to asi vieš, asi deti máš...

@amdornik chápem.
Ale potom nemôžu čakať, že sa im zlepší situácia.
Kde nie je z čoho šetriť, tam sa šetriť nedá, žiaľ.

Ale aj by chceli, môžu, napríklad, piecť torty, chlieb, predávať domáce vajcia, zeleninu, zohnať si prácu na doma - napríklad žehlenie
Obetovať jeden víkend v nestačí a ísť za cca 159 eur dôkladne upratať niekomu dom... môže si vziať psíka na stráženie.

Proste namiesto 'nefa sa, nemôžem " sa nastaviť "určite sa niečo nájde "

A toto mi napadlo len teraz, pri písaní tohoto komentára.

Nech si sadne aj s manželom a pokúsia sa niečo vymyslieť.

mooonika1975
24. okt 2025
@nyusika

@mooonika1975 základ nie je viac robiť - treba viac ZAROBIŤ, to je sakra rozdiel

@nyusika daj mi prosím radu , ako tá upratovačka viac zarobí , prosím. Ale drž sa toho, že nie viac robiť. A ešte toho , že to niekto robiť musí.

nyusika
24. okt 2025
@mooonika1975

@nyusika daj mi prosím radu , ako tá upratovačka viac zarobí , prosím. Ale drž sa toho, že nie viac robiť. A ešte toho , že to niekto robiť musí.

@mooonika1975 môže upratovať súkromne, napríklad.