icon

Ako šetriť z výplaty, keď mi skoro nič neostáva?

24. okt 2025

Poraďte ako mám našetriť z výplaty keď skoro nič mi neostáva navyše?
Zarobím 1100 v čistom, v tom je zarátané aj DB 200 eur.Plus 120 eur rodinné, máme 2 deti. Manžel zarobí tiež tisícku.
Platíme hypotéku, energie plyn elektrika voda smeti kredit na mobil. Na stravu dám 600-700 eur mesačne v tom je aj zaratana drogéria. Benzín 250 mesačne.
Aj si doprajeme deťom výlety, oblečenie, hračky, knižky.
Sebe moc nekupujeme nič.
Mesačne viem si odložiť 50-100 eur. To beriem ako rezervu keby sa niečo pokazilo doma nejaký spotrebič alebo zubárka a pod.
Všade píšu že máme šetriť si na dôchodok no ako keď z výplaty moc si nemôžme vyskakovať keď všetko zaplatíme?

Strana
z8
anonym_62b089
27. okt 2025
@mateson2004

@anonym_ed156c aha. To mi nedošlo, že cez víkend . Som myslela, že ľudia si dávajú väčšinou upratovať keď sú v práci. Takže ja robím za tých toľko tu spomínaných 1100 € v čistom. Od 7 do 15, lebo 8-16 ako chcem. A v sobotu na ktorú čakám ako na spásu ,pôjdem upratovať celý deň niekomu dom. V nedeľu budem variť a riešiť svoju domácnosť ( a to môj manžel doma fakt pomáha)lebo budem ležať hotová z toho sobotňajšieho upratovania. A v pondelok do roboty . Krásny život.

@mateson2004 presne a deti hodím susedovi cez plot alebo nech sa 5r sama postara o seba ked pôjdeme s mužom upratať cudzi dom. Super riešenie 😀

margotka17
27. okt 2025

@anonym_autor dosť veľa na benzín mesačne sa mi zdá. Možno by som pozrela na nákupy, čo kde kedy v akcii a kúpila aj do zásoby mäso do mrazáka, mlieko, maslo, sú akcie na cukor, ryžu...premyslieť, čo sa bude variť, možno aj na 2 dní, ovocie kúpiť deťom v dostatočnom množstve aj zeleninku. Miesto sladkosti im upiecť koláč, bábovku, bublaninu...miesto drahého výletu ich zobrať do kina, do lesa na prechádzku cez turistický chodník....Aj 100€ ušetrených mesacne je pekne. Spisuj si čo kupuješ, kde das najviac a podľa toho za zariad, kde sa dá ušetriť.

martinadomianova
27. okt 2025

@anonym_autor ja sa ani nečudujem, že nič poriadne neušetríte, keď toľko prejete a prejazdíte. Náhodou máte celkom pekné platy. Ja by som sa nesťažovala. Inak treba ubrať tam, kde sú vysoké výdavky. Alebo si nájsť lepšie platenú prácu.

sara07
27. okt 2025
@nyusika

@sara07 pozri - kto chce, hlada sposob, kto nechce - najde si milion dovodov, ako nieco nejde.

mne je jasne, ze stat hadze SZCO a zivnostnikom polena pod nohy a komplikuje vsetko, co sa skomplikovat da...ja si kvoli tomuto rusim vsetky zivnosti (neboli hlavnym zdrojom prijmu)
a ja som este donedavna tiez hlasala, ze ani cent nedam bez potvrdenia - zmenila som nazor, zial

k nam chodi jedna pani dvakrat tyzdenne upratat dom - neziadam potvrdenie
ani za zehlenie kosiel nechcem papier - dam jej pekne kes na ruku

ja na V. "zarobim" take dve stovky mesacne - mam na kavu a na sprosticky
kamoska pecie torty, priemerne jednu tyzdenne - sup, hned dve-tri stovky k platu ma
poznam manzelsky par, co chodi raz tyzdenne upratovat domy - za jeden kompletny hlbkovo upratany dom maju od 150 do tristo eur - ale dvaja to robia cely den
chlapi chodia pomahat s domacimi pracami typu kosenie, kutilstvo...

proste nevyskusa - nema
treba si doma sadnut a nieco vymysliet

opakujem - setrenie nie je cesta.
tym nemyslim,z e maju rozhadzovat, ano - skrtnut velke vydavky mozu, ale nie je to riesenie nastalo.
lebo stale sa bude zdrazovat, ci sa nam to paci, alebo nie

@nyusika ano viem si toto predstavit vo väčšom meste
ale niekde toto nefunguje, nie sú na to prachy alebo čo sú tak to majú už svojich stálych
bráško chodil napr pílit drevo a ukladat , nemá komu , každy mu odpovedal , urobíme si to ozveme sa ,synovec kosenie to isté ostali mu 3
tie baby čo som písala si hladaju tiež upratovanie čokolvek . proste nie je , je im jedno ako
to škrtenie a konsolidovanie sa už proste začina prejavovat , u nás dost vyrazne , u surodencov tiež , nie je to o tom že sme lemry ukecané čo sa stažuju
škrtnut vydavky sa da ale niekde už nemáš čo

autor
27. okt 2025
@nyusika

@anonym_autor zaklad je POKUSIT sa...potom mozes vypisovat, ako sa nieco neda.

nastastie, je vas vela takych, co sa pokorne zmierite s osudom a tesite sa, ze niekto sa ma aj horsie, ako vy - presne toto vam staci ku stastiu.

@nyusika Ja sa pokúšam stále ako sa mať lepšie aj hľadať si lepšiu platenú prácu alebo brigádu, takže môžem si napísať že nie všetko sa dá ako si to ty predstavuješ.
Ten druhý odsek čo si písala že je nás veľa takých čo sa tešíme keď niekto sa má horšie. To vychádzas sama zo seba? Teba teší keď niekto sa má horšie? Lebo mňa to neteší vôbec. Viem že veľa ľudí musí vyžiť aj z menej peňazí čo máme my a je mi to ľúto. Vôbec to není na smiech ako to prezentujes ty.

sara07
27. okt 2025
@martinadomianova

@anonym_autor ja sa ani nečudujem, že nič poriadne neušetríte, keď toľko prejete a prejazdíte. Náhodou máte celkom pekné platy. Ja by som sa nesťažovala. Inak treba ubrať tam, kde sú vysoké výdavky. Alebo si nájsť lepšie platenú prácu.

@martinadomianova ak musia dochadzat lebo nemaju spojenie , tak ten bezín chápem
nemáš ho ako stopnut , maximalne stopnut kružky
nie všade máš vlak a primestka to je kapitola sama o sebe , a bicyklom môžeš len čast roka ist

sara07
27. okt 2025
@anonym_ed156c

@nyusika vies, co znamena "priemerna"? to znamena, ze VELA VELA ludi ma menej a par ludi ma viac. cize ano, hlavne mimo BA a vacsich miest ma vela ludi aj minimalku (vygoogli si, kolko to je V CISTOM) a tych tvojich priemernych 1500 v hrubom je mozno tolko, ako ma autorka. problem je, ze sa z toho v poslednych rokoch NEDA normalne vyzit, dokonca aj ked pracuju obaja partneri. a nie, nemoze kazdy zarabat 5000, a nie, nemoze (a nechce!) kazdy mat dve prace. neznasam tuto logiku, ze treba sa zodrat, aby sa mal clovek nie ze luxusne, ale aspon normalne. nechapem tuto vecnu snahu radit druhym, aby "si nasli lepsiu pracu" a "viac sa snazili" a podobne. su pripady, kde sa to hodi, ale autorkin to rozhodne nie je, oni sa s muzom snazia az az.

@anonym_ed156c absolutny suhlas

autor
27. okt 2025
@margotka17

@anonym_autor dosť veľa na benzín mesačne sa mi zdá. Možno by som pozrela na nákupy, čo kde kedy v akcii a kúpila aj do zásoby mäso do mrazáka, mlieko, maslo, sú akcie na cukor, ryžu...premyslieť, čo sa bude variť, možno aj na 2 dní, ovocie kúpiť deťom v dostatočnom množstve aj zeleninku. Miesto sladkosti im upiecť koláč, bábovku, bublaninu...miesto drahého výletu ich zobrať do kina, do lesa na prechádzku cez turistický chodník....Aj 100€ ušetrených mesacne je pekne. Spisuj si čo kupuješ, kde das najviac a podľa toho za zariad, kde sa dá ušetriť.

@margotka17 To všetko robím aj do zásoby nakupujem aj píšem si výdavky teda mám prehľad koľko som minula a čo som kúpila.

drianaa
27. okt 2025

Stopnúť nákupy malých hračiek, nepotrebujú deti každý mesiac nové hračky. Keď aj stoja do 10 eur, ani novú knihu každý mesiac. To je mesačne ušetrených 50 eur, ak si na každého minula “iba” 25 eur. Chodíte na výlety, super, to je pre deti oveľa dôležitejšie, ten spoločne strávený čas. Chápem, že chodiť autom je pohodlnejšie, ale je to drahé, takže skúsiť brávať spolujazdu na tú trasu. Muž keď ide do Bratislavy do práce, niekedy sa mu nazbiera aj plné auto a preplatia mu jazdu. Nahoďte si inzeráty do FB skupín, blablacar, a aspoň jeden z vás nech nejazdí sám. Aj pár dni do mesiaca ti môžu znamenať peniaze navyše a nič to nestojí, auto by išlo tak či tak. A neviem akú stravu kupujete, ale my neskutočne ušetríme na tom, že nekupujeme sladkosti, skladké vody, teraz je sezóna jabĺk, tekvíc, niektoré mestá a obce majú darovacie skupiny na internete, možno ušetriť aj na tom

nyusika
27. okt 2025
@sara07

@nyusika ano viem si toto predstavit vo väčšom meste
ale niekde toto nefunguje, nie sú na to prachy alebo čo sú tak to majú už svojich stálych
bráško chodil napr pílit drevo a ukladat , nemá komu , každy mu odpovedal , urobíme si to ozveme sa ,synovec kosenie to isté ostali mu 3
tie baby čo som písala si hladaju tiež upratovanie čokolvek . proste nie je , je im jedno ako
to škrtenie a konsolidovanie sa už proste začina prejavovat , u nás dost vyrazne , u surodencov tiež , nie je to o tom že sme lemry ukecané čo sa stažuju
škrtnut vydavky sa da ale niekde už nemáš čo

@sara07 predpokladam, ze pracuju obaja vo vacsom meste...a ako je na koniku vo vymyslenych temach dobrtm zvykom - naaahodou kazdy inym smerom od miesta bydliska - preto to vysoke cestovne.

ale OK, reagujme na to, co nam prdlozili

cize ked pracuju vo vacsich mestach, mozu si odtial nieco zabezpecit.

ale ani nemusia.
je to ich vec, ci sa o nieco pokusia...alebo nepokusia.
ja nikomu nic nekazem. len udavam mznosti

margotka17
27. okt 2025
@anonym_autor

@margotka17 To všetko robím aj do zásoby nakupujem aj píšem si výdavky teda mám prehľad koľko som minula a čo som kúpila.

@anonym_autor tak už len zvýšiť príjem cez víkend brigáda v obchodných centrách, odkladanie tovaru v Tesco, Kaufland, Lidl, zástup cez víkend na benzínke.....No a variť prívarky, gulase segedínsky, maďarský, klasický s chlebom, to sa uvarí viac, zahustene polievky.....

anonym_8a3167
27. okt 2025

Tak si zaloz pokladnicku a z kazdeho nakupu odloz tam napr.5eur.My sme tak malemu urobili pokladnicku,malo to byt na vianoce pre neho,a na oblecenie do skolky a pod.ale rozhodli sme sa,ze mu kupime uz postel s madracom,obliecky,perinu velku tak sme pokladnicku rozbili a napocitali tam 780eur,do vianoc by tam bolo 1000eur.Muz tam hadzal 100vky,50tky,20tky co mal v ruke alebo v penazenke.

eskop
27. okt 2025

@anonym_autor ja šetrím tiež tak úplne minimum ak sa dá. Sú mesiace keď vôbec lebo treba poistku na auto, diaľničnú alebo gumy, nieco v domacnosti opravit alebo kupit nove. mame dve auta, prejazdime dokopy okolo 500e😏
Na vianoce šetrím celý rok ,hádžem hádžem drobné do prasiatka a podarilo sa mi okolo 300e takže som kúpila už darčeky nasej a ešte rodine a bude.. bohužiaľ taka je doba

anonym_bdd31f
27. okt 2025

@anonym_autor treba skúsiť brigádu. Manžel zarobí cca 1700€ v priemere, ja zarobím cca 2200€ v priemere. Manžel ma navyše svoj menší biznis, kde mesačne zarobí v priemere 300€ (zarobil by viac ale neberie si moc roboty, aby to stíhal) A ešte má aj brigádu ak by aj to nestačilo a v prípade potreby ide na brigádu aj keď ho odhováram že netreba, ale niekedy si nedá povedať. Máme 1 dieťa. Keď chceme niečo navyše musíme takto.

anonym_59b289
27. okt 2025

Tvoj chlap zarába a strásne malo

123_monika
27. okt 2025
@pribinak

250 eur na benzín pri vašom prijeme je šialenstvo
Prečo miniete tak veľa?

@pribinak zrejme cestujú do práce

pribinak
27. okt 2025
@123_monika

@pribinak zrejme cestujú do práce

@123_monika to je jasne, že cestujú do prace, ale podľa mna je to príliš veľa pri ich príjmoch

lucioques
27. okt 2025

@anonym_autor možno šetriť na jedle, proste sa naučiť menej míňať peňazí..a deti ak nemajú nad 10 rokov, tak je zbytočne kupovať im veci, kedže tomu moc nerozumejú.. takisto atď proste načo vyhadzovať peniaze za niečo originálne, v číne to máš za polku z ceny bez toho aby kvalita bola horšia napríklad oblečenie.. nekúpiš Značku Nike ale niečo bez toho aby tam nebol napís a bum polka z ceny dole.. to bol len príklad, ja neviem aké máš nákupy

nufafa
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e9ed8b Hračky už okresame pomaly, výlety a knižky to kupujeme každý mesiac. Oblečenie teraz potrebujem kúpiť zimné bundy a zimné topánky.

@anonym_autor nečítam všetko, neviem ako veľké sú deti. Nášmu malému som kúpila zimnú bundu v pepcu za 4€, boty 3,50€ (o 2 čísla väčšie, ale tá cena by mi nedala spať, tak ho počkajú), malej bundu v kik za 7€. Takže aj na oblečení sa dá, len to treba vymaknut.

anonym_d0168c
28. okt 2025
@anonym_8a3167

@anonym_d0168c ak je tvoja napln prace behat po celom Slovensku za klientmi tak sa ani nedivim,ze az tolko.

@anonym_8a3167 nie nič také ale auto potrebujem a aj na ňom byť a za žiadnymi klientmi nebeham, navyše dlhodobú spotrebu mám do 5,5 litra

nufafa
28. okt 2025

@nyusika mala by si vystúpiť z tej svojej bubliny.
@amdornik píše realitu.
Prosím ťa, kto si na dedine nechá vyvenčiť psa? Ozehlit košele? Upratať dom/byt? Mňa by fakt zaujímalo, kto je ochotný za to zaplatiť, keď každý šetrí, kde sa dá.
Som na RD, popri tom mám prácu (Full time). O skrátenom úväzku môžem snívať. Sú tam aj takí, čo sú freelanceri, ale žiaľ,museli ísť makať, lebo nemajú zákazky. A bavíme sa o blbej výrobe, kde nedostaneš ani 1000€ v čistom.
B... už vôbec nie je, čo býval. Pred cca 3 rokmi som točila ako besna. Teraz ak zavolá niekto raz za pár mesiacov, tak sa teším. Ani burzy už sú neni, čo bývalo. Proste každý si necháva na horšie časy, alebo to minie na nutnosti.
A také tie rady, nájsť si bokovku napr.upratovanie.. hľadala som lupou, nenašla som.

anonym_97aee0
29. okt 2025

Ja som donedávna mala brigády typu upratovanie jednej autodielne. Vždy v piatok poobede, cca 5 hodín. Peniaze hned na ruku. Alebo 3 roky po sebe som opisovala plyn keď sa robilo zúčtovanie. Trvalo to síce mesiac, po poobediach, ale vždy cca 400/450€ som si zarobila. Teraz príležitostne vyrábam niečo, co takmer nikto nevie robiť. Keď mi niekto zavolá, napíše, ci mu nespravím, tak spravím. V lete viem svojim známym predať sušené hríby. Alebo orechy zo záhrady. Teraz sa nám pokazil bojler na teplú vodu, peniaze cca 1300€ sme vzali z tých nasetrenych. Keby to mam dat z výplaty, ešte stále sa umývam v studenej. Tiež viem predať domáce vajíčka, domáce kozie mlieko. Je on veľký záujem. Všetky také bokovky odkladám. Z výplaty nie je šanca. Minulý týždeň muž konečne vyviezol železo, co sa povalovalo a bol to odpad, mal to na záhrade odložené, že to vyvezie. Kúpil si za to zimné topánky (cca 80€). Viem, že nie každý môže, ze ma dom, vie chovat. Ale keby bývam v byte, zasa hľadám iné spôsoby. Ale to som ja. Taka. Autorka, držím palce, stále ste na tom lepšie ako väčšina Slovenska.

anonym_8a3167
29. okt 2025
@nufafa

@nyusika mala by si vystúpiť z tej svojej bubliny.
@amdornik píše realitu.
Prosím ťa, kto si na dedine nechá vyvenčiť psa? Ozehlit košele? Upratať dom/byt? Mňa by fakt zaujímalo, kto je ochotný za to zaplatiť, keď každý šetrí, kde sa dá.
Som na RD, popri tom mám prácu (Full time). O skrátenom úväzku môžem snívať. Sú tam aj takí, čo sú freelanceri, ale žiaľ,museli ísť makať, lebo nemajú zákazky. A bavíme sa o blbej výrobe, kde nedostaneš ani 1000€ v čistom.
B... už vôbec nie je, čo býval. Pred cca 3 rokmi som točila ako besna. Teraz ak zavolá niekto raz za pár mesiacov, tak sa teším. Ani burzy už sú neni, čo bývalo. Proste každý si necháva na horšie časy, alebo to minie na nutnosti.
A také tie rady, nájsť si bokovku napr.upratovanie.. hľadala som lupou, nenašla som.

@nufafa a nam,aby sme si zachovali nasu mzdu,tak nam prihodia este dalsiu pracu,baby co k nam nove nastupili uz maju za tu istu pracu ovela mensi plat,tak s nami takto vybabrali.A budu si nas prehadzovat ako horuci zemiak.Raz tam,raz hentam.Takze vecsia lopata,ale aspon kazdym rokom ide plat hore.Som zvedava po novom roku o kolko stupne.

1fifinka1
Autor odpoveď zmazal
anonym_97aee0
29. okt 2025

A po25 rokoch od jedného zubára sme konečne odišli na jednu kliniku. Už je starý a tak aj robil. Po prehliadke som myslela, že budem musieť predať obličku. Uviedli ma do reality. Tak úžasne mi robil zuby. Aj deťom. Sumy sú v tisícoch. Takže teraz tam chodím postupne, jeden dva zuby, už 4 mesiace. Vždy keď niekde bokom zarobím, ideme tam. Fakt strašne dnes zubár. Takže keby nemám bokovky som v keli. Treba skúšať, rozmýšľať, kde by sa co dalo. Lebo fakt sa dá.

evansova
29. okt 2025

@anonym_autor Aj 50 ci100 EUR je viac ako nič. Tiež som tak začínala a keď sa deti postavili na vlastné nohy, začala som odkladať viac..Šetriť, hoci malo, je vždy rozumné.

nufafa
29. okt 2025
@anonym_8a3167

@nufafa a nam,aby sme si zachovali nasu mzdu,tak nam prihodia este dalsiu pracu,baby co k nam nove nastupili uz maju za tu istu pracu ovela mensi plat,tak s nami takto vybabrali.A budu si nas prehadzovat ako horuci zemiak.Raz tam,raz hentam.Takze vecsia lopata,ale aspon kazdym rokom ide plat hore.Som zvedava po novom roku o kolko stupne.

@anonym_8a3167 áno a pri takejto situácii, keď odvšadiaľ prepúšťajú je človek rád, že má prácu, aj keď mizerne zaplatenú. Tiež ideme do predaju z dvora, ale je to sezónne. A občas aj ten kovošrot, keď sa vytriedi. Ale chceme si užiť aj deti a toto naše rozlietanie má veľký dopad aj na ne.

Strana
z8