icon

Ako ušetriť peniaze aj pri zdražovaní?

Včera o 15:46

Ahojte, tiež to máte tak, že kvôli tejto drahote neviete ušetriť? Každý mesiac niečo vybehne už som z toho zúfalá a stále musím brať z rezervy ktorá sa zmenšuje.

Strana
z2
katkaseiner
Včera o 15:49

Skus trochu viac vykreslit situaciu... Si mama, mas deti, manzela, obaja pracujete ci MD/RD? Kazdopadne skus si spisat vydavky aspon 1-2 mesiace aby si videla kde to vsetko odchadza... My napr. vela penazi prejeme, cize skus nejake tyzdne vyberat zasoby z mraznicky, pripadne planovat s akciovymi potravinami, sezonnou zeleninou, atd. Kazdopadne skus viac napisat. Iste sa nieco podari vymysliet..

sara07
Včera o 15:50

dakedy som vedela aj odložit aj sa mať dobre, teraz nie,
a diviš sa platy stagnuju, ekonomika ide dole vodou, ludia menej kupuju, tym sa uzatvara kruh
štát a vlada rozhadzuje na totálne kraviny, kedže je menšia spotreba maju menši vyber dph čiže si stále viac a drahšie požičiavaju a robia kraviny pri konsolidovani
nie je to len a iba tvoja chyba ako ti tu možno niekto bude písať
to máš ako plavanie, sice vieš plavat ale lahšie sa ti plava v studenšej vode ako v teplej - prirovnanie - takže nie nie je to len o teba ale aj pre okolnosti ktore nevieš realne ovplynit,

katkaseiner
Včera o 15:51
@sara07

a diviš sa platy stagnuju, ekonomika ide dole vodou, ludia menej kupuju, tym sa uzatvara kruh
štát a vlada rozhadzuje na totálne kraviny, kedže je menšia spotreba maju menši vyber dph čiže si stále viac a drahšie požičiavaju a robia kraviny pri konsolidovani
to máš ako plavanie, sice vieš plavat ale lahšie sa ti plava v studenšej vode ako v teplej - prirovnanie - takže nie nie je to len o teba ale aj pre okolnosti ktore nevieš realne ovplynit,

@sara07 suhlasim, platy stagnuju ale vsetko je ovela drahsie a este sa ceny zvysuju... jedlo, sluzby, pohonne hmoty, poplatky, ucty, dane..

catherin4
Včera o 15:52

Tiez som to tak mala, teraz robim v Rakusku, plat 2500 v cistom a konecne aj usetrim, dokonca dost. Na Sk som len prezivala, ani auto som si nemohla dovolit, a to ani jazdene.

sara07
Včera o 15:54
@katkaseiner

@sara07 suhlasim, platy stagnuju ale vsetko je ovela drahsie a este sa ceny zvysuju... jedlo, sluzby, pohonne hmoty, poplatky, ucty, dane..

@katkaseiner nám vedenie rovno povedalo že tento rok nevedia pridať ,chceli ako vždy ale su radi že nemusia prepuštat, prežívaju nejak nedá sa to nazvat podnikanie

anonym_764338
Včera o 16:27

@anonym_autor u nás sú zamrazené platy už druhý rok,ale už roky mám brigádu. Nemusím siahať na rezervu

autor
Včera o 16:53
@katkaseiner

Skus trochu viac vykreslit situaciu... Si mama, mas deti, manzela, obaja pracujete ci MD/RD? Kazdopadne skus si spisat vydavky aspon 1-2 mesiace aby si videla kde to vsetko odchadza... My napr. vela penazi prejeme, cize skus nejake tyzdne vyberat zasoby z mraznicky, pripadne planovat s akciovymi potravinami, sezonnou zeleninou, atd. Kazdopadne skus viac napisat. Iste sa nieco podari vymysliet..

@katkaseiner ahoj, som matka 5 ročného syna, ocino mu umrel 3 roky dozadu takže poberam aj sirotský dôchodok napriek tomu že pracujem plus ten dôchodok je to bieda :( som rada keď odložím aspoň niečo no ale skoro vždy musím presúvať. Som z toho smutná a veľmi, napríklad tento mesiac som platila 100 € synovi koncoročný výlet( išli na týždeň aj s prespanim) odchádza nám kolegyňa tej sme sa skladali po 20 € ( bolo mi blbé nedať) , malý potreboval sandále a dneska mi prišlo vyúčtovanie za elektrinu a šup necelých 50 € nedoplatok, viem až tak hrozna suma, ale nakoľko som bola minulý mesiac na očrke tak som mala mega slabú výplatu ( už aj keď mi prišla očrka zo sociálky) a musela som presúvať z rezervy. Tak som nejako klesla na duchu

autor
Včera o 16:54
@katkaseiner

@katkaseiner ja si zeleninu sadím máme záhradu a aj dva ovocné stromy

autor
Včera o 16:56
@sara07

@sara07 rozmýšľam už aj nad brigádou, že malého dám postrážiť starým rodičom a aspoň na pár hodín si niečo nájdem aj keď teda plat plus ten dôchodok mi robí okolo 1200 plus mínus. Ale mám hypotéku, plyn, škôlka, životná poistka plus strava, pes a mačka a peniaze sú ta tam. No ešte samozrejme elektrina, voda a Telekom

autor
Včera o 16:58
@katkaseiner

@katkaseiner veď práve, všetko také drahé, aj dnes po práci som šla na taký základný nákup že chlieb, pagáče, syr, banány, sirup, pár kapsičiek ovocných jaaj a ešte jogurty a platila som 22 € a to som vyberala tie lacnejšie veci a nie drahé

autor
Včera o 16:59
@anonym_764338

@anonym_autor u nás sú zamrazené platy už druhý rok,ale už roky mám brigádu. Nemusím siahať na rezervu

@anonym_764338 budem musieť aj ja tu brigádu poriešiť , pretože z tej rezervy už nechcem brať potom klesám na duchu. Akože keď je taký mesiac že nie sú nejaké extra výdavky tak sa tam snažím doplniť ale väčšinou každý mesiac niečo vyskočí. Budúci mesiac mi príde vyučtovanie za plyn a v auguste máme ja aj syn zubára.

anonym_764338
Včera o 17:03
@anonym_autor

@anonym_764338 budem musieť aj ja tu brigádu poriešiť , pretože z tej rezervy už nechcem brať potom klesám na duchu. Akože keď je taký mesiac že nie sú nejaké extra výdavky tak sa tam snažím doplniť ale väčšinou každý mesiac niečo vyskočí. Budúci mesiac mi príde vyučtovanie za plyn a v auguste máme ja aj syn zubára.

@anonym_autor ja nič také že pagáče a sirupy nekupujem. Čím čias spracované potraviny tým viac zbytočne vyhodených peňazí

anonym_2570bd
Včera o 17:05

No bohužiaľ keby som mala tak málo peňazí, tak na žiadny darček pre kolegyňu by som neprispela, ani syn by nešiel na výlet za 100 eur.

autor
Včera o 17:05
@anonym_764338

@anonym_autor ja nič také že pagáče a sirupy nekupujem. Čím čias spracované potraviny tým viac zbytočne vyhodených peňazí

@anonym_764338 pagáče som si kúpila dva do roboty áno viem že sa dajú aj doma upiecť ale zasa pagáč za 30 centov má nezabije a sirup som kúpila lacný malemu

autor
Včera o 17:06
@anonym_2570bd

No bohužiaľ keby som mala tak málo peňazí, tak na žiadny darček pre kolegyňu by som neprispela, ani syn by nešiel na výlet za 100 eur.

@anonym_2570bd všetci dali nechcela som byť jediná čo nedá a taktiež syn sa na ten výlet tešil pol roka dopredu, vedela som že budem platiť tých 100 € , akurát som nevedela že syn dostane zápal priedušiek a budem na očrke, preto som aj brala z rezervy

anonym_764338
Včera o 17:11
@anonym_autor

@anonym_764338 pagáče som si kúpila dva do roboty áno viem že sa dajú aj doma upiecť ale zasa pagáč za 30 centov má nezabije a sirup som kúpila lacný malemu

@anonym_autor nechce rýpať,ale lacný šmejd plný farbív a ečok by som dvojmo svojmu dieťaťu nekúpila, tak si radšej urobím doma

sara07
Včera o 17:13
@anonym_764338

@anonym_764338 ja som mala 15 rokov szoč popri TTP lenže pre mikroodvod ju musim na rok pozastavit .v pohode 100-400€ mesačne , bohate stačilo , časovo som si to prispôsobila . všetko išlo ... kedže som hranicu prekračila 2900 tak proste nie, nejak to vydržim rok žial alebo možno sa na jesen spamätajú , lebo to budu mat dalši vypadok ,
ked si zoberieši 30 ,000 szoč ako ja ked rovno zaplati 5€ zdravotne každy mesiac a nejaku dan , za rok je to iná čiastka do štatnej kasy + v podstate pridu aj o dph čo som napr ja platila za nejaké služby alebo prenajom - ale tak zrejme netreba
brigadu u nás tažko, je tu pretlak vš ,každy radšej berie ich
že máš stabilnu brigadu tiško zavidím

katkaseiner
Včera o 17:21
@anonym_autor

@katkaseiner ahoj, som matka 5 ročného syna, ocino mu umrel 3 roky dozadu takže poberam aj sirotský dôchodok napriek tomu že pracujem plus ten dôchodok je to bieda :( som rada keď odložím aspoň niečo no ale skoro vždy musím presúvať. Som z toho smutná a veľmi, napríklad tento mesiac som platila 100 € synovi koncoročný výlet( išli na týždeň aj s prespanim) odchádza nám kolegyňa tej sme sa skladali po 20 € ( bolo mi blbé nedať) , malý potreboval sandále a dneska mi prišlo vyúčtovanie za elektrinu a šup necelých 50 € nedoplatok, viem až tak hrozna suma, ale nakoľko som bola minulý mesiac na očrke tak som mala mega slabú výplatu ( už aj keď mi prišla očrka zo sociálky) a musela som presúvať z rezervy. Tak som nejako klesla na duchu

@anonym_autor uf, no situaciu nemas lahku...a k tomu pride leto, kde budes mat dieta kym budes v praci?

anonym_d07565
Včera o 17:22

No vela ti zrejme zozerie hypoteka. My zijeme z 1240e traja, predtym styria, to bolo tesne, ale prezili sme. Teraz je to tak akurat, ze aj mi nieco ostane. Ale teda topanky kupuje synovi otec, tak to mi vie pomoct. Ale nemame hypo, platim za byt 300, elektrina a plyn 50, 15e mesacne mi odchadza na smeti, 7e internet, no a este mame aj psa, takze dan za psa raz rocne, dan za byt raz rocne, no a tak… brigadu ak si vies zohnat a ma ti kto pomoct s dietatom, tak by ti to velmi pomohlo. Nemusis ist z roboty do roboty, mozno nejake upratovanie 2-3krat do tyzdna, nejake priestory.

anonym_8a07e9
Včera o 17:26
@anonym_autor

@katkaseiner veď práve, všetko také drahé, aj dnes po práci som šla na taký základný nákup že chlieb, pagáče, syr, banány, sirup, pár kapsičiek ovocných jaaj a ešte jogurty a platila som 22 € a to som vyberala tie lacnejšie veci a nie drahé

@anonym_autor sirup nie je nutný,namiesto kapsičky mu daj jablko

belllinka
Včera o 17:59

Na tyzden? Tak to mali extra lacny vylet.

anonym_745131
Včera o 18:47
@anonym_autor

@anonym_2570bd všetci dali nechcela som byť jediná čo nedá a taktiež syn sa na ten výlet tešil pol roka dopredu, vedela som že budem platiť tých 100 € , akurát som nevedela že syn dostane zápal priedušiek a budem na očrke, preto som aj brala z rezervy

@anonym_autor vylet pokial sa to da, tak urcite... ale napriklad tie potraviny by som mozno trosku "prevetral"... lebo ked kupujes smejdacky sirup (co sice stoji malo, ale je to smejd a nepotrebujes to), tak mozno vyhadzujes peniaze aj za ine typy potravin, ktore by si mohla "vypustit" alebo nahradit niecim iny.
Sirup sprav bazovy (ak musite mat nutne sirupy do vody a nestaci napriklad caj a ten ochladit), vynechavat aj polotovary a proste si robit desiatu do prace / skoly (rozky, sunku / vajce)... babka k babke...

autor
Včera o 20:12
@katkaseiner

@anonym_autor uf, no situaciu nemas lahku...a k tomu pride leto, kde budes mat dieta kym budes v praci?

@katkaseiner máme škôlku otvorenú aj počas leta 🙂

anonym_c097ce
Včera o 21:56

@anonym_autor podĺa mňa sa dá ušetriť aj na drogérii. Kupuj značky práškov z Lidla, alebo DM, žiadny Ariel, Persil, Lenor. Rozdiel v cene aj 10 eur a viac na fľašku pracieho gélu. Kúp tuhé mydlo cca do 1eura, sprcháč tiež. Dove stojí aj 5eur. Bytový textil v akcii v Jysk, Lidl, napriklad jysk bavlnené utierky 3 kusy/2 eurá. Var doma, prívarky, husté jedno hrncové jedlá aj na 2 dni. Knihy a časopisy nekupuj, požičaj z knižnice. Oblečenie zo second hand, nabehnúť do Hm a CA na výpredaje. Dá sa pekne ušetriť, stačí sa poobzerať okolo po možnostiach.

anonym_356ffa
Dnes o 07:26

Ja som SZČO a teda momentálne neusetrim ani jediné euro 🥺, mám obchodík už veľa rokov, no posledné dva roky to ide strašne zle, ľudia nenakupujú....nemajú zaco. Navýšili nám odvody ...je to o držku 👎. Tento štát speje do záhuby. Šetrím kde sa dá, dieťatu neodopieram nič, no sebe nekupujem nič ... na rezervu som ešte nesiahala,no myslím, že budem už musieť.

anonym_764338
Dnes o 10:56
@sara07

@anonym_764338 ja som mala 15 rokov szoč popri TTP lenže pre mikroodvod ju musim na rok pozastavit .v pohode 100-400€ mesačne , bohate stačilo , časovo som si to prispôsobila . všetko išlo ... kedže som hranicu prekračila 2900 tak proste nie, nejak to vydržim rok žial alebo možno sa na jesen spamätajú , lebo to budu mat dalši vypadok ,
ked si zoberieši 30 ,000 szoč ako ja ked rovno zaplati 5€ zdravotne každy mesiac a nejaku dan , za rok je to iná čiastka do štatnej kasy + v podstate pridu aj o dph čo som napr ja platila za nejaké služby alebo prenajom - ale tak zrejme netreba
brigadu u nás tažko, je tu pretlak vš ,každy radšej berie ich
že máš stabilnu brigadu tiško zavidím

@sara07 niet čo závidieť, radšej by som svoj voľný čas venovala rodine a deťom ako šla denne z roboty do roboty, sedela do polnoci pred Pc.

sara07
Dnes o 12:31
@anonym_c097ce

@anonym_autor podĺa mňa sa dá ušetriť aj na drogérii. Kupuj značky práškov z Lidla, alebo DM, žiadny Ariel, Persil, Lenor. Rozdiel v cene aj 10 eur a viac na fľašku pracieho gélu. Kúp tuhé mydlo cca do 1eura, sprcháč tiež. Dove stojí aj 5eur. Bytový textil v akcii v Jysk, Lidl, napriklad jysk bavlnené utierky 3 kusy/2 eurá. Var doma, prívarky, husté jedno hrncové jedlá aj na 2 dni. Knihy a časopisy nekupuj, požičaj z knižnice. Oblečenie zo second hand, nabehnúť do Hm a CA na výpredaje. Dá sa pekne ušetriť, stačí sa poobzerať okolo po možnostiach.

@anonym_c097ce toto robím všetko dávno , spotreba na udržateľné minimum ešte z čias hypotéky , ale teraz toto už nefunguje

anonym_c097ce
Dnes o 13:42
@sara07

@anonym_c097ce toto robím všetko dávno , spotreba na udržateľné minimum ešte z čias hypotéky , ale teraz toto už nefunguje

@sara07 prečo to nefunguje? Asi je rozdiel kúpiť mydlo za 1€ a za 5eur. Rozdiel uvariť šošovicu a rozdiel upiecť rybu z Metra za 1kg 20 eur. Nerozumiem tvojmu príspevku

vanilka83
Dnes o 16:35
@catherin4

Tiez som to tak mala, teraz robim v Rakusku, plat 2500 v cistom a konecne aj usetrim, dokonca dost. Na Sk som len prezivala, ani auto som si nemohla dovolit, a to ani jazdene.

@catherin4 a ako robíš pri takomto plate asi nonstop 12ky?

anonym_35ca94
Dnes o 16:53

Veru v tejto dobe ťažko niečo si ušetriť.
Mne už 3 roky stojí plat a miestami mám dojem že mám menšiu a menšiu výplatu. Sme štátna firma čo nemá peniaze a nechcú nám zvýšiť platy. Mám 2 deti, hypotéku, energie, stravu, benzín atď atď.
Tento mesiac som musela ísť k zubárke a 170 eur oprava zubu, minulý mesiac dane za smeti za dom psa. Teraz idú prázdniny tak tábory pre deti. Stále niečo treba platiť, aj ja som z toho zúfalá ako vyjsť s peniazmi.

Strana
z2