icon

Ako vyžiť z nižšieho príjmu?

26. nov 2025

Ahojte, vplyvom roznych udalosti v mojom zivote budem musiet vystacit z pomerne nizkeho prijmu. Po zaplateni vsetkych vydavkov mi ostane asi 450 eur. A teraz pre mna nova vec, musim sa naucit s tym zit. Bola som zvyknuta po ine roky na vyssie prijmy. Uspory nechcem narusit. Co by ste mi poradili? Na com sestrit? Ako usetrit? Som sama, cize nezivim deti a rodinu. Velke mesto. Dakujem.

Strana
z2
anonym_9a33be
26. nov 2025

Och, už hádam stá téma na rozvýrenie vášní

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
anonym_f6e172
26. nov 2025

@anonym_autor nam ostane po odpoctu vydavkob 500 euro a to sme 3.

autor
26. nov 2025
@anonym_f6e172

@anonym_autor nam ostane po odpoctu vydavkob 500 euro a to sme 3.

@anonym_f6e172 a ako fungujete s jedlom, s drogeriou apd? Nakupujete len take lacne veci z Lidla, ci aj take normalne kvalitnejsie maso a vyrobky? Lebo tu uz asi z farmy brat nebudem...

anonym_f6e172
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_f6e172 a ako fungujete s jedlom, s drogeriou apd? Nakupujete len take lacne veci z Lidla, ci aj take normalne kvalitnejsie maso a vyrobky? Lebo tu uz asi z farmy brat nebudem...

@anonym_autor kupujem akcie. varim na viac dni. varim s rozumom. setrim na kureni a elektrine. kupujem oblecko z druhej ruky pre dieta, okrem topanok ....ale asi najviac sa da na tej strave setrit. je jasne ze ideme aj na servis auta ci zubarka a to uz ideme s uspor.

anonym_98b080
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v Lidli je inac cela skala kvality... od supackych po kvalitne. Staci pozriet zlozenie...

anonym_52c5f6
26. nov 2025

Znížiť výdavky, nekupovať nepotrebné veci, do obchodu ísť len so zoznamom a nie často.
Možno máš nejaké zlozvyky kde utrácaš peniaze, tak je načase s nimi skončiť.
Urob si rozpočet a drž sa ho.
Jedlo si pripravuj doma namiesto reštaurácií a donášok.
Možno kupovať použité veci na bazároch a nemusíš kupovať nové.
Neporovnávať sa s druhými na sociálnych sietiach a potom túžiť sa im vyrovnať.

anonym_f6e172
26. nov 2025
@anonym_52c5f6

Znížiť výdavky, nekupovať nepotrebné veci, do obchodu ísť len so zoznamom a nie často.

@anonym_52c5f6 👍

autor
26. nov 2025
@anonym_52c5f6

@anonym_52c5f6 nejem sladkosti, nepijem alkohol, nefajcim. jedinym mojim prehreskom bolo jedlo - bezlaktozove mlieko stoji okolo 2 eur, celozrnny razny chlieb tiez okolo 2 eur a mam to na tri dni, bezlaktozove maslo a produkty su trosku drahsie, maso od farmara, potrpim si na zelenine a ovoci, na tom davam dost penazi mesacne.

anonym_f6e172
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_52c5f6 nejem sladkosti, nepijem alkohol, nefajcim. jedinym mojim prehreskom bolo jedlo - bezlaktozove mlieko stoji okolo 2 eur, celozrnny razny chlieb tiez okolo 2 eur a mam to na tri dni, bezlaktozove maslo a produkty su trosku drahsie, maso od farmara, potrpim si na zelenine a ovoci, na tom davam dost penazi mesacne.

@anonym_autor mlieko kupuj v akcii, viem o com pises, kupujeme tiez. Lactose frei.

dzulli1980
26. nov 2025

Po odpočítaní všetkých povinných výdavkov nevieš vyžiť sama zo 450 EUR? ... kdesi je chyba, ja by som ešte 100 EUR ušetrila ... bez obmedzovania.

anonym_b1de60
26. nov 2025

@anonym_autor po zaplateni " vsetkych" vydavkov? Strava drogeria je v tomto zahrnuta?

pribinak
26. nov 2025

Teraz pred vianocami hľadajú všade brigádnikov.
Si sama, tak sa nemusíš ponáhľat dokov k malým deťom, tak chod na brigádu. Nemusíš makat na brigáde každý deň, ale 2-3x do týždňa môžeš

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
autor
27. nov 2025
@anonym_b1de60

@anonym_autor po zaplateni " vsetkych" vydavkov? Strava drogeria je v tomto zahrnuta?

@anonym_b1de60 nie po zaplatení povinných výdavkov ( hypo, nájom, energie, telefón, internet, poistky). Čiže tieto peniaze sú na jedlo, drogériu, benzín, oblečenie, veci do domácnosti, lieky apd.

olimuc
27. nov 2025

Ak si chodila na kavicky a jest von - zrusit. Nekupovat oblecenie a veci do domacnosti, co nie su nutne. Ak si sama tak na drogeriu nepotrebujes vela a vypusti nechty atd a na jedlo ti ostane pekna suma. Zvyknes si aj ked to bb na zaciatku tazsie

dadis
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b1de60 nie po zaplatení povinných výdavkov ( hypo, nájom, energie, telefón, internet, poistky). Čiže tieto peniaze sú na jedlo, drogériu, benzín, oblečenie, veci do domácnosti, lieky apd.

@anonym_autor A kolko si mala predtym? Podla mna pri takejto sume na 1 cloveka nemusis setrit v potravinach, skor na kozmetike, drogerii (nakup v dm lacnejsich variantov), menej oblecenia, nestravovat sa pravidelne v restauraciach, ale inak asi celkom v pohode vyjdes..

autor
27. nov 2025
@dadis

@anonym_autor A kolko si mala predtym? Podla mna pri takejto sume na 1 cloveka nemusis setrit v potravinach, skor na kozmetike, drogerii (nakup v dm lacnejsich variantov), menej oblecenia, nestravovat sa pravidelne v restauraciach, ale inak asi celkom v pohode vyjdes..

@dadis v prvom rade som žila s manželom a on zarábal nadštandardne. Okrem toho som mala svoj stabilný vyšší príjem. Po rozvode som si kúpila vlastný byt - vznikli náklady na hypo apd. a klesol mi príjem v práci /vario zložka/, tým pádom mám oveľa nižší príjem, v porovnaní s tým, na čo som bola roky zvyknutá. Pred manželstvom som žila u rodičov, čiže opäť bol príjem ok a náklady boli oveľa nižšie.

anonym_f6e172
27. nov 2025
@anonym_autor

@dadis v prvom rade som žila s manželom a on zarábal nadštandardne. Okrem toho som mala svoj stabilný vyšší príjem. Po rozvode som si kúpila vlastný byt - vznikli náklady na hypo apd. a klesol mi príjem v práci /vario zložka/, tým pádom mám oveľa nižší príjem, v porovnaní s tým, na čo som bola roky zvyknutá. Pred manželstvom som žila u rodičov, čiže opäť bol príjem ok a náklady boli oveľa nižšie.

@anonym_autor este raz, mnohe rodiny s detmi maju 500 euro na zivot. a ty sma 450? paradicka.este by som aj usetrila. pokial si nie obor co zje za dvoch. a ked mas problem, sup k rodicom a jednoizbak prenajimaj 🙂

dadis
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A preco nechces zmenit pracu, ked vam znizovali mzdy? Lebo ano, vyzit sa z toho nejako da, ale naco a uskromnovat, ked vies poriesit problem aj inak?

autor
27. nov 2025
@anonym_f6e172

@anonym_autor este raz, mnohe rodiny s detmi maju 500 euro na zivot. a ty sma 450? paradicka.este by som aj usetrila. pokial si nie obor co zje za dvoch. a ked mas problem, sup k rodicom a jednoizbak prenajimaj 🙂

@anonym_f6e172 ja si šetrím každý mesiac 500 eur, to je mimo toho. Toto mi ostáva na život, jedlo, drogériu, kozmetiku, vlasy, domácnosť, na občas kávu raz do týždňa apd. Ku rodičom by som rada išla, ale žiaľ už nie sú medzi nami.

autor
27. nov 2025
@dadis

@anonym_autor A preco nechces zmenit pracu, ked vam znizovali mzdy? Lebo ano, vyzit sa z toho nejako da, ale naco a uskromnovat, ked vies poriesit problem aj inak?

@dadis Je to prechodné obdobie, toto bude trvať tak pol roka max. Ja som v práci spoko, len aktuálne určité veci ovplyvnia moju vario zložku, ktorá bola dosť vysoká. Ale presunom na inú pozíciu v horizonte pol rok, 9m by to malo byť ok.

dadis
27. nov 2025
@anonym_autor

@dadis Je to prechodné obdobie, toto bude trvať tak pol roka max. Ja som v práci spoko, len aktuálne určité veci ovplyvnia moju vario zložku, ktorá bola dosť vysoká. Ale presunom na inú pozíciu v horizonte pol rok, 9m by to malo byť ok.

@anonym_autor Jaaaj, tak potom v poho. To das, neboj.

janka_266
27. nov 2025

ale veď drogéria sa nekupuje každý mesiac, rovnako tak jedla Vám netreba kupovať toľko ako keď ste boli 2, tak si nekúpite sprcháč za 12€ ale len za 2, častejšie si pozriete letáky, kde je čo v akcii a vybavené, môžete chodiť mhd, pešo do práce, ak je to možné, ušetríte na benzín. keby celý Váš príjem bol 450€, tak pochopím túto otázku, ale takto ani veľmi nie :D

autor
27. nov 2025
@janka_266

ale veď drogéria sa nekupuje každý mesiac, rovnako tak jedla Vám netreba kupovať toľko ako keď ste boli 2, tak si nekúpite sprcháč za 12€ ale len za 2, častejšie si pozriete letáky, kde je čo v akcii a vybavené, môžete chodiť mhd, pešo do práce, ak je to možné, ušetríte na benzín. keby celý Váš príjem bol 450€, tak pochopím túto otázku, ale takto ani veľmi nie :D

@janka_266 nekupujes drogeriu kazdy mesiac? Toaletny papier, bud odide gel na pranie, alebo avivaz, stale nejaky domestos, alebo pripravok na riad, gulcky do WC, tablety do umyvacky riadku, tablety do pracky, filtracna hlavica do kanvice, filter do vysavaca, do digestora, pripravok na nabytok, papierove utoerky v krabicke, kuchynske utierky, vlhcene utierky, pripravok na okna. Ved kazdy mesiac necham v drogesii DM 50 eur minimalne. Bez kozmetiky a dekorativky. Na benzin davam 75 eur. Na oblečko každý mesiac ničo - minulý mesiac čižmy, teraz dva roláky, čiapka, šál, predtým zimná bunda, čo mi odišla, do toho teplé pančuchy a silonky čo nosím. Pyžamo teplé som si kupovala. Veci sa opotrebujú každý mesiac a stále sa niečo dokupuje. Ja minimálne tých 50 eur na oblečko dám. Niekedy aj viac.

dadis
27. nov 2025
@anonym_autor

@janka_266 nekupujes drogeriu kazdy mesiac? Toaletny papier, bud odide gel na pranie, alebo avivaz, stale nejaky domestos, alebo pripravok na riad, gulcky do WC, tablety do umyvacky riadku, tablety do pracky, filtracna hlavica do kanvice, filter do vysavaca, do digestora, pripravok na nabytok, papierove utoerky v krabicke, kuchynske utierky, vlhcene utierky, pripravok na okna. Ved kazdy mesiac necham v drogesii DM 50 eur minimalne. Bez kozmetiky a dekorativky. Na benzin davam 75 eur. Na oblečko každý mesiac ničo - minulý mesiac čižmy, teraz dva roláky, čiapka, šál, predtým zimná bunda, čo mi odišla, do toho teplé pančuchy a silonky čo nosím. Pyžamo teplé som si kupovala. Veci sa opotrebujú každý mesiac a stále sa niečo dokupuje. Ja minimálne tých 50 eur na oblečko dám. Niekedy aj viac.

@anonym_autor Na tej drogerii sa da usetrit, nekuoit domestos ale ten dm brand, gulocky do wc su zbytocnost, avivaz zbytocnost, jednoducho vyberies lacnejsie varianty s neminies 50 ale 30 eur.

janka_266
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie :D v DMke nakupujem podľa ich kupónov, takže sa mi dosť € vráti, aviváž nepoužívam, len na záclony, filtračné hlavice ani filter do vysávača nepotrebujem, papierové utierky sa dajú nahradiť opakovane použiteľnými handrami, okná sa tiež neumývajú každý týždeň a neminie sa celý prípravok, oblečenie sa tiež dá vždy minimalizovať, hlavne, keď doteraz ste nakupovali čo chceli, tak hádam niečo v šatníku máte. ale tak v poriadku, 50€ drogéria, 70€ benzín, 50€ oblečenie, ešte stále máte dosť na jedlo.

o__o
27. nov 2025

Jaj tak ty mimo toho este usetris 500€.. no tak teraz budes pol roka setrit 400€ mesacne a vyzit budes musiet z 550€, ked to inak nepojde..

marcellka32
27. nov 2025

Poviem ti tajomstvo čo kúpiť nemusíš: guličky do wc, aviváz, vlhčené utierky, milión prostriedkov na čistenie
Chod do action/teta drogéria a kúp tam lacnejšie, DM je najdrahšia drogéria

autor
27. nov 2025
@o__o

Jaj tak ty mimo toho este usetris 500€.. no tak teraz budes pol roka setrit 400€ mesacne a vyzit budes musiet z 550€, ked to inak nepojde..

@o__o nie, na tie peniaze nemozem siahnut, potrebujem do maja nasestrit sumu, takze preto 500 eur odchadza kazdy mesiac, aj keby traktory padali.

Strana
z2