Ako znovu nasporiť na splnenie snov?
Mám 2 deti a manžela, po poslednej RD s menším dieťaťom som bola pol roka na podpore a vďaka tomu som ušetrila celkom pekné peniaze. Dá sa povedať že 6 mesačny môj príjem. Pokazilo sa mi auto potrebujem si kúpiť nový. Vôbec neviem aké ani koľko ma to bude stáť no isto to nebude lacný špás. Čo mám robiť auto potrebujem do práce aj menezovat a nosiť vyzdvihovať deti. Lenže tie peniaze som šetrila na môj sen, chcela som si dať spraviť jeden estetický zákrok.
Je mi za tým ľúto lebo vidím aké je všetko drahé, každým rokom je to ťažšie finančne a už možno nikdy nenasetrim na ten svoj sen. Robím všetky rady čo som kedy čítala na tému ako šetriť, občas si doprajem pre seba niečo malé. No neviem ako znova získať nejakú rezervu a tiež neviem sa s tým stotožniť že musím sa rozlúčiť s mojím snom.
@anonym_107f46 ja som napríklad dala skoro 15 tisíc za zuby a mohla som sa o ne starať koľko som chcela
@minenkaa keď na to máš, nech sa paci. Autorka na to zjavne nemá.
Ja poznám človeka, co dal za zuby 50 000. Ale je hlboko, hlboko za vodou. Plus mu aj bolo jedno, kolko stoja, cize zubár na ňom naozaj krásne zarobil. To sú pre nich zakaznici snov.
@anonym_107f46 Ja sa nevyhovaram ale keď rodičia to mali na háku či si umývam zuby alebo nie, či chodím k zubárke alebo nie, tak dieťa sa má starať sama od seba však o svoje zuby. Podľa teba.
Keď odmalička som meumyvala zuby ani nechodila k zubárke tak to sa podpísalo na mojich zubov a boli v katastrofálnom stave.
@anonym_autor neviem, za frajermi si predpokladám behať vedela, ale ze si mas umývať zuby nie?
Mimo to, naša generácia mala ešte aj tých školských zubarov. Takže nehovor, ze si nemala príležitosti. Alebo máš 20?
Skôr sa ti zuby už uplne dokazili ešte počas tehotenstva, co si na to tiež kaslala, vsak?
@ekira1 vôbec nemusis platiť postupne a ani to nemusí trvať toľko ajnked môže trvať aj viac ,ja sim platila implantáty naraz všetky
@minenkaa vytrhol ti koreň a hneď si platila všetky implantáty? To počujem prvý krát. Mne vytrhol zlomený zub, jedna platba. Po zahojení asi cca 3 mesiace dával šrob, druhá platba. Pi zahojení odtlačky, po zhotovení nasadenie korunky a posledná platba.
@anonym_autor Implantaty zubne...chod mimo SR, tu sa nedoplatis. Ja som bola na Ukrajine, ovela lacnejsie
@anonym_autor Ty si si z detstva odniesla aj iné hnusy ako zhnitý chrup. Neuraz sa, ale si naozaj hlúpa a finančne negramotná. Predražené zuby a nové autá si kupujú ľudia, ktorí sú za vodou a majú pravidelný vysoký príjem. Vy nemáte nič, len úver, poplatky a deti, ktoré treba vybaviť si života. V takejto situácii máš premýšľať rozumne. Každý tu tu píše, že zuby si daj urobiť lacnejšie - dá sa to a auto ti na pár rokov postačí aj ojazdené. Keď budete na tom časom lepšie, vymeníš oboje. A ty ideš stále ako kolovrátok.
Ak budeš konať hlúpo, skončíš zle a deti si túto generačnú negramotnosť odnesú si svojho života.
@anonym_70412e svätá pravda!
@minenkaa vytrhol ti koreň a hneď si platila všetky implantáty? To počujem prvý krát. Mne vytrhol zlomený zub, jedna platba. Po zahojení asi cca 3 mesiace dával šrob, druhá platba. Pi zahojení odtlačky, po zhotovení nasadenie korunky a posledná platba.
@ekira1 absolutne mi nic netrhal a som hneď platila,šla sim sa opýtať na inplantaty koľko budú stat ,poslali mi cenový navrh zaplatila som a riešilo sa a jeden ešte nemám ani dorobeny nakoľko musel ist srob von
@anonym_autor a implantaty sa ti nemusia ujat s telom,ako ti to potom povedali platis znova celu sumu??Lebo vecsinou to tak byva.
@anonym_092ce9 poznáš niekoho? Ja nikoho, ale teda lacné náhrady ani ja ani nikto z okolia si nedávali .
@anonym_autor Ty si si z detstva odniesla aj iné hnusy ako zhnitý chrup. Neuraz sa, ale si naozaj hlúpa a finančne negramotná. Predražené zuby a nové autá si kupujú ľudia, ktorí sú za vodou a majú pravidelný vysoký príjem. Vy nemáte nič, len úver, poplatky a deti, ktoré treba vybaviť si života. V takejto situácii máš premýšľať rozumne. Každý tu tu píše, že zuby si daj urobiť lacnejšie - dá sa to a auto ti na pár rokov postačí aj ojazdené. Keď budete na tom časom lepšie, vymeníš oboje. A ty ideš stále ako kolovrátok.
Ak budeš konať hlúpo, skončíš zle a deti si túto generačnú negramotnosť odnesú si svojho života.
@anonym_70412e zuby niesu predražene ,nie každý môže a zvládne a mať protézu
@anonym_autor neviem, za frajermi si predpokladám behať vedela, ale ze si mas umývať zuby nie?
Mimo to, naša generácia mala ešte aj tých školských zubarov. Takže nehovor, ze si nemala príležitosti. Alebo máš 20?
Skôr sa ti zuby už uplne dokazili ešte počas tehotenstva, co si na to tiež kaslala, vsak?
@anonym_107f46 Áno mali sme školských zubárov ale nechodila som k nim, a veď to je jedno čo bolo, ja riešim to čo je teraz aktuálne.
@ekira1 absolutne mi nic netrhal a som hneď platila,šla sim sa opýtať na inplantaty koľko budú stat ,poslali mi cenový navrh zaplatila som a riešilo sa a jeden ešte nemám ani dorobeny nakoľko musel ist srob von
@minenkaa aha, ja som zub mala, ale nešťastne zlomený až koreň. Autorka má skazené zuby, takže koreň tam zrejme bude..
@anonym_autor Načo sú chudobe zuby za 10 a viac tisíc? A nové auto? Predpokladám, že zuby máš v dezolátnom stave, tak si daj urobiť nejaké lacnejšie a peniaze investuj do auta a do rozumnejšich vecí. Ty sa snažíš žiť nad pomery a nejde to. Ak si chudobná, robíš nejakú primitívnu prácu za pár stovák a doma žeriete suché rožky, tak sorry, ale takéto zuby sú nonsens, nie sen. Nepotrebuješ sa vyškierať ani ukazovať, potrebuješ sa zbaviť pokazených zubov a mať funkčný chrup. A aj funkčné auto, nemusí byť nové. Aj bohatší ľudia jazdia na starších autách.
@anonym_107f46 Ty si inak dost jebnuta.
Akoze zuby su dost dolezite a mozu sposbit zdravotne problemy a tvoje uzasne rady ako fazety ci mostiky su uplne nanic
@anonym_107f46 Áno mali sme školských zubárov ale nechodila som k nim, a veď to je jedno čo bolo, ja riešim to čo je teraz aktuálne.
@anonym_autor fakt chod k lekárovi a rieš to postupne
@anonym_autor no vidíš, tak neklam tu aspon, ze za to môžu rodicia. A ked na to nemáš, daj si urobiť vyklapacky.
@anonym_autor no vidíš, tak neklam tu aspon, ze za to môžu rodicia. A ked na to nemáš, daj si urobiť vyklapacky.
@anonym_107f46 Evidentne sama tries biedu, inak si tie trapne hejty neviem vysvetit
@anonym_107f46 i ja som mala školského a chodila som k nemu a mám katastrofálne zuby.. neriešila medzery, mliečne mi nevytrhla keď už mi rástli druhé, strojček mi nedala.. našťastie si teraz môžeme zubára vybrať, roky nemám problémy, deti nemajú žiaden kaz za celý život.. takže školský v mojom prípade nebola výhra.. ale nepochopím ľudí, čo chodia do zhnitýmu zubami, veď teraz je toľko možností, ako mať pekné zuby..
@anonym_107f46 ty si teda fakt nejaká posadnutá
@anonym_107f46 ty ideš po jej zuboch ako pes po údenom.. implantát je najlepšie riešenie chýbajúceho zuba aké existuje a pri dobrej starostlivosti vydrží až do smrti.
@anonym_70412e Podľa seba súdim teba, ja sa neurazam vôbec môžeš ma uraziť koľko chces to hovorí skôr o tvojej inteligencii. Auto idem kupovať ojazdené, pozerala si vôbec ceny koľko stoja okolo 20 tisíc, nové sú okolo 40-50 tisíc. A zuby ma vyjdú vyše 10 tisíc plus keď sa nastane nejaká komplikácia alebo sa to neujme. Ako dá sa aj na splátky zaplatiť no rátam plnú sumu.
Jaj a za to že sme není ako podľa teba za vodou tak nemôžem v živote nič si dopriať, to len bohatý môžu. A chudobnejší majú chodiť bez zubov a peši.
@anonym_autor tak si dopraj, veď musí si aj “chudoba” dopriať, nie len bohatí. Zadĺž sa a potom ti prídi vyplakávať ako vám financie nevychádzajú. Peši chodit nemusis, nepotrebuješ luxusne auto ktore nove stoji 50 tisic. Hlavne že ľudia v mojom okolí čo maju ozaj královské platy na tak drahých drahých autách nechodia.
@anonym_autor nečítal som ostatné komentáre.
Ak sú nové zuby tvoj sen ze si chces za ním ísť, zisti si presne koľko ta to cele komplet vyjde.
Dohodni sa s manželom, spravte si budúci rok ohodnotenie nehnuteľnosti a chod do banky si cez americkú hypotéku vybrať tú sumu. Za rok niečo drobné ste vysplacali a zároveň nehnuteľnosti trosku porástli.
Je to síce na jednu stranu úplná blbosť zakladať hodnotu nehnuteľnosti na nové zuby ale ak ti na nich tak hrozne záleží a manžel by súhlasil prečo si ho nesplnít.
Na úroku 3-3,3% na 10 rokov, ta to vyjde mesačne menej ako paušál na mobil.
Po najbližších odmenách v práci ich dáš ako extra splátku a splatis si ich za 3-5 rokov.
Auto nepotrbues nové, za pár tisíc zoženieš slušne funkčné auto
@anonym_autor tak si dopraj, veď musí si aj “chudoba” dopriať, nie len bohatí. Zadĺž sa a potom ti prídi vyplakávať ako vám financie nevychádzajú. Peši chodit nemusis, nepotrebuješ luxusne auto ktore nove stoji 50 tisic. Hlavne že ľudia v mojom okolí čo maju ozaj královské platy na tak drahých drahých autách nechodia.
@anonym_c9a283 Ten isty clovek ako anonym_107f46
Staraj sa o svoje zuby, o svoje auto a necum, na com jazdia susedia, bude sa ti menej toxicky zit.
@anonym_c9a283 A este o svoj plat, ak nejaky mas a nie platy susedov
@anonym_107f46 i ja som mala školského a chodila som k nemu a mám katastrofálne zuby.. neriešila medzery, mliečne mi nevytrhla keď už mi rástli druhé, strojček mi nedala.. našťastie si teraz môžeme zubára vybrať, roky nemám problémy, deti nemajú žiaden kaz za celý život.. takže školský v mojom prípade nebola výhra.. ale nepochopím ľudí, čo chodia do zhnitýmu zubami, veď teraz je toľko možností, ako mať pekné zuby..
@ekira1 ja nepochopím to, ze svoj nezáujem a zanedbanie zhadzuju na druhých. Ono zuby sa ti nepokazia len tak lusknutim prstu. Lenže mnohí čakajú až do poslednej chvíľky.
A možnosti sú vždy, len treba chcieť ich hľadať.
@anonym_c9a283 ale ona nemysli ,,nove,,aj nase stoji nove 60tisic a ojazdenka 16tisic,uz s istymi kilometrami,teda uz zabehnute,lebo vydrzia aj pol miliona kilometrov.
@anonym_107f46 Evidentne sama tries biedu, inak si tie trapne hejty neviem vysvetit
@anonym_e5fda8 ja sa najmä o svoje zuby starám.

@ekira1 vôbec nemusis platiť postupne a ani to nemusí trvať toľko ajnked môže trvať aj viac ,ja sim platila implantáty naraz všetky
@minenkaa Môžem sa spýtať kde si to dala spraviť?