icon

Ako zvládať dnešné platy a žiť komfortne?

17. jan 2026

Ahojte. Vcera sme mali s priatelom taku debatu, ze ako to je mozne ze si tolko ludi moze dovolit normalne fungovat, neobracat kazde euro, este aj na dovolenku idu kazdy rok, niektori navyse aj v zime, maju obaja auto, domcek, jednoducho nestradaju po financnej stranke. Ja ked si vezmem moj a priatelov plat, tak si neviem predstavit ze az budeme mat deti, ako budeme z takych platov zit. Nemyslim teraz prezivat, to je na inu temu... ale myslim zit tak aby sme mali aj spomienky, hlavne deti, aby z toho zivota clovek aj nieco mal, mohol si dovolit hobby. Nehovorim o luxuse, ale o urcitom konforte kde nemusi clovek premyslat, na ukor coho urobit alebo kupit nieco.

Zacnem teda ja. Priatel zarobi nejakych 1200 v cistom, ja 900, mame byt na hypoteku, za ktoru platime 500e, a obaja dochadzame svojimi autami do prace, co nas vyjde cca 350e mesacne, plus samozrejme auta treba servisovat, prezuvat, atd, dajme tomu 50e mesacne. Na stravu minieme nejakych 600 eur s tym ze na obedy chodime obaja asi kazdy druhy den s kolegami v praci na menu, alebo si menu objedname. To nam ostane nejakych 600e s tym ze treba poplatit este internet, mobily, drogeriu, lieky, oblecenie, poistky, bytove + energie, vedenie uctu, co ked odratam tak sme na cca 200 eurach. Z toho mame odlozit, aj zit? Ked odlozime 100, ostane 100. Rezerva to je dost mala, tempom 1200e rocne. A clovek chce ist obcas aj do kina, divadla, na koncert, von si sadnut s priatelmi. To je dajme tomu 50 mesacne, co som podla mna povedala malo. A tych zkstatkovych 50e ked si odlozime, to mame 600 za rok, 1200 za 2 roky, mozno na nejaku velmi zlavnenu dovolenku by to vyslo, ale je to o drzku. A to nemame dieta, a nie som na materskej. Nieco zjavne robime zle. Alebo zarabame malo?
Priemerny plat je cca 1600eur udajne. To ozaj tolko mate aj vy aj vasi muzi? Alebo nas klamu? Ale potom ako to robia tie rodiny ktore ziju komfortne? Nehovorim o hornych 10%.
To taka vikendova depresia a zamyslenie 😄

anonym_c7c2c5
20. jan 2026

@anonym_autor manzel zarobi cca 1800 eur, ja som na RD, plus mame bocny prijem cca 500 eur/mesacne a 2 deti. Manzel nechodi na menu, ale berie si jedlo z domu, nemame hypoteku, nekupujeme drahe oblecenie, mame auta na plyn a mesacne minieme cca 100 eur na tankovanie. Nejaku udrzbu auta mu robi kamarat automechanik a manzel plati len za material. Nieco si dopestujeme, zavarime, Internet mame zadarmo a tv neplatime ( niekedy si predplatime netflix ci hbo), pausaly mame dokopy za 40 eur. Opravy a udrzby domu robi manzel, aj prezuva gumy, je polovnik a mame vela masa z diviny, domace vajicka, v sezone ovocie a zelenina Atd. Manzel je vasnivy zberatel starozitnosti, restaurator, nieco vyrobi a sem tam preda po bazaroch. Ja predavam vsetky veci po detoch. Skratka euro k euru. Nejdem rozpisovat vsetko. Platy v mojom obore su momentalne od 1500 eur na juniorske pozicie, ja soˇ uz senior, takze po navrate do prace nam bude lepsie. aRocne odlozime 10k a viac a tie investujeme dalej, chodime kazdy rok na dovolenku a wellness pobyty, deti chodia na kruzky. Niekde setrime ale co sa tyka deti, potravin, volneho casu a zazitkov, tam nepozerame na peniaze.

anonym_7db1c5
20. jan 2026
@marsmykkok

No radia tu zrušiť menúčka, ale za mňa divné že osoba čo pracuje si nemôže dovoliť obed v robote a nosiť si z domu ako žobrák. Je nonsens že tie pomyje čo človeku dajú ako menu stoja 10 eur pričom suroviny na tú ochutenú vodu koreninami a minikus mäsa s prílohou sú možno 1,50 až 2 eurá. Fakt je otázka že kto na tom ryžuje? Ale je to o tom, že je stále viac bohatších pre ktorých 10 eur je nič a takí to kúpia aj za 10 eur a potom stredná trieda mizne, lebo ceny sú také že si nemôže nič dovoliť, lebo všetko je predražené.

@marsmykkok to nie je ryzovanoe ten, čo ma tu reštaurácia platí odvody, energie, zamestnancov.Ale súhlasím za kúsok rumunského kuracie mäsa 100-120 gr v menucki kúpim 2 kg kuracieho, keď menu rátam 10 eur

anonym_fd99c4
20. jan 2026

Problém tejto generácie je, že všetko chcú hneď a finančná NEGRAMOTNOSŤ im to paradoxne sťaží

Terajší 40-50-tnici (aj my):
Postupnosť - garsónka - dvojizbak - stvorizbak /dom
Mladi: okamžite trojizbak alebo dom
Auto: nemali sme do mojej 35, v prípade potreby taxík na nákupy, k lekárovi… (práca bus, vlak) - po zaplatení hypo nezostalo.
Obedy: my take zahraničné - raňajky sýte doma, obed bageta, večera tepla doma
Topánok asi pätina ako dnes, oblecenia menej.
Deti mali stravu, zážitky, aj nový dom postavený na kľúč.

Teraz v klude 2 auta, dovolenky, starostlivosť o seba, fyzio, masáže, kvalitnejšie handry a topanky. Ale nemu sme to vo veku 25 rokov

anonym_de7a1f
21. jan 2026
@anonym_96defd

Potrebujete obaja zvýšiť príjem. Priateľ by mal zarobiť aspoň 1600 eur/m v čistom a ty aspoň 1200 v čistom. Dve autá sú vám dosť, stačilo by možno iba jedno. A variť si doma. A plus prepočítať hypo. My s manželom sme stredná trieda, naozaj poznám kopec ľudí, čo zarobí 2x toľko ako my. Manžel má v čistom 3300 eur, ja mám 2500 eur. Auto máme jedno služobné (žiadne výdaje) a jedno súkromné. Hypo už nemáme. Ale mali sme, 15 rokov. Ale na začiatku sa nám žilo ťažko, to je pravda. Neboli sme na súčasných pozíciách a začínali sme v prenájme rok a pol. Ale ešte raz, my sme bežná stredná trieda, nevyskakujeme si.

@anonym_96defd bežná stredná trieda muž 3300 a ty 2500? Bežná? Tak potom autorka je čo,aká trieda?

anonym_bf53e1
22. jan 2026
@anonym_de7a1f

@anonym_96defd bežná stredná trieda muž 3300 a ty 2500? Bežná? Tak potom autorka je čo,aká trieda?

@anonym_de7a1f
@anonym_96defd ma pravdu. Len skoda, ze nepise, ci ma deti, to dost ovplyvnuje vydavky. My mame o trosicku vyssi prijem ako oni, tri deti a tiez sme len stredna trieda tu v okoli. Ti co su na tom lepsie vacsinou bud podedili, dobre sa vydali alebo maju vlastny biznis. Ja viem, ze aj z polovicneho prijmu sa da vychovat raz tolko deti, ale naozaj je vela ludi, ktori su dobre zabezpeceni.

anonym_c7dec8
22. jan 2026

Strava a auta. Zarábame násobne viac a auto iba jedno. Lebo je to neskutočný žrút peňazí. Ja viem chodiť do prace vlakom, muž autom. Ak potrebujem auto, chodí vlakom alebo sa zvezie s kolegom (a zaplatí mu za jazdu) on. On ma v práci jedáleň, dopláca si nejaké 2.50 Eura za obed, ja si nosím obedy iba z domu. Radšej tie peniaze, čo by som denne investovala obedu (denne menu pod 10 eur už nenájdem), odložím na kvalitne potraviny alebo s deťmi raz za mesiac ideme na nejakú naozaj výbornú večeru.

anonym_40fe6a
22. jan 2026

zijete nad vase pomery. keby sa len trochu uskromnite, viete odlozit 300e mesacne. neda sa aj dovolenky, aj divadla, aj menucka, aj sadnut s kamosmi, aj oblecenie nakupovat.
obed v meste 10-12e, ked varim doma, tak za tu sumu mam 5 porcii jedla navareneho. vacsina ludi si musi vybrat, ci si v dany mesiac daju veceru v restauracii, alebo kino, alebo posedenie s kamosmi. dajte si budget napr 50e mesacne na zabavu a ked miniete tak smola

anonym_850384
22. jan 2026
@anonym_96defd

Potrebujete obaja zvýšiť príjem. Priateľ by mal zarobiť aspoň 1600 eur/m v čistom a ty aspoň 1200 v čistom. Dve autá sú vám dosť, stačilo by možno iba jedno. A variť si doma. A plus prepočítať hypo. My s manželom sme stredná trieda, naozaj poznám kopec ľudí, čo zarobí 2x toľko ako my. Manžel má v čistom 3300 eur, ja mám 2500 eur. Auto máme jedno služobné (žiadne výdaje) a jedno súkromné. Hypo už nemáme. Ale mali sme, 15 rokov. Ale na začiatku sa nám žilo ťažko, to je pravda. Neboli sme na súčasných pozíciách a začínali sme v prenájme rok a pol. Ale ešte raz, my sme bežná stredná trieda, nevyskakujeme si.

@anonym_96defd no nehovor zase, že 5800 je stredna trieda

milanemila
22. jan 2026

@anonym_autor vzdelanie, makat a dalej sa vzdelavat kvoli zvysovaniu prijmu. Ja som si napriklad auto nedovolila kupit este ani ked som zarabala viac ako ty. Jednoducho som chodila hromadnou dopravou. To mas hned usetrene peniaze za kupu auta aj za jeho reziu. Kym sme nemali deti, tak sme absolutne nepotrebovali 2 auta a nepotrebujeme ich ani teraz s 2 detmi 🤷🏼‍♀️ Po vyske ked som nastupila do prace, tak som si obedy nosila z domu, nechodila som za menucka za 8-10e…

anonym_96defd
22. jan 2026
@anonym_850384

@anonym_96defd no nehovor zase, že 5800 je stredna trieda

@anonym_850384

Sociálne odkázaní ľudia sú obyvatelia s príjmami na člena domácnosti nižšími ako 40 % priemernej mzdy.

Nižšia príjmová skupina sú domácnosti s príjmami na jedného člena od 40 % do 66 % priemeru.

Stredná trieda má príjmy na člena domácnosti od 66 % do 200 % priemernej mzdy. Priemerná mzda v BA kraji je za I-III. štvrťrok 2025 na úrovni 1866 eur. Čiže 200% z toho je 3.732 eur na jedného člena domácnosti. My máme dohromady v hrubom príjem 8300 eur/5 členov domácnosti = na jedného člena domácnosti 1600 eur v hrubom, čiže sme v strednej triede.

Bohatí ľudia - ich príjmy na jedného člena domácnosti prevyšujú 200 % priemernej mzdy.

scila
24. jan 2026

@anonym_autor tak my nepatríme k horným 10 000 ale žije sa nám lepšie, ako keď sme s mužom brali hypotéku a boli sme ešte bezdetní. Vtedy sme obracali každú korunu (a neskôr aj euro😵‍💫) . Muž zarobí teraz podstatne lepšie ako pred cca 15-20 rokmi, ja mám kvoli deťom skrátený úväzok takže zarobím len niečo viac ako voľakedy.
Zas nemôžeš čakať, že v mladosti budeš mať hneď to čo ľudia v zrelom veku. Plat im už väčšinou stúpol vďaka skúsenostiam a odrobeným rokom.
A mám v okolí seba aj mnohých ľudí, ktorým je lepšie lebo už aj niečo zdedili. Prípadne takých čo ich rodičia dotovali vždy.
Samozrejme nemyslím tým lekárov či právnikov, tí dediť nemusia čo si budeme nahovárať 🙂

terry658
24. jan 2026

@anonym_autor poriešiť bývanie blízko práce alebo prácu blízko bývania. Príliš veľa prejazdíte.
Jedlo si variť, uskromniť sa. Ja napr. rátam 200eur na osobu na mesiac.
Ak nestačí príjem, treba zobrať prácu navyše. Vzdelávať sa aby bola vyššia kvalifikácia. Prosto nejakým spôsobom ten príjem navýšiť.

anonym_e8b199
25. jan 2026
@scila

@anonym_autor tak my nepatríme k horným 10 000 ale žije sa nám lepšie, ako keď sme s mužom brali hypotéku a boli sme ešte bezdetní. Vtedy sme obracali každú korunu (a neskôr aj euro😵‍💫) . Muž zarobí teraz podstatne lepšie ako pred cca 15-20 rokmi, ja mám kvoli deťom skrátený úväzok takže zarobím len niečo viac ako voľakedy.
Zas nemôžeš čakať, že v mladosti budeš mať hneď to čo ľudia v zrelom veku. Plat im už väčšinou stúpol vďaka skúsenostiam a odrobeným rokom.
A mám v okolí seba aj mnohých ľudí, ktorým je lepšie lebo už aj niečo zdedili. Prípadne takých čo ich rodičia dotovali vždy.
Samozrejme nemyslím tým lekárov či právnikov, tí dediť nemusia čo si budeme nahovárať 🙂

@scila och veru,veru.Kedy si som snivala,ze raz budeme mat prijem aspon 3000eur,dnes 4000 az 5500.A aj tak je malo,lebo s jedlom rastie chut.Tak to je.

anonym_f3f22c
25. jan 2026

@anonym_autor nic nerobite zle.zijete v chudobnej krajine.a kde sa ta chudoba ma prejavovat?no na normalnych ludoch ako ste vy dvaja. Nejake vydavky by ste mohli okresat,ale pri tych platoch a pripadnej hypoteke zazraky nenarobis

anonym_f3f22c
25. jan 2026
@anonym_c7c2c5

@anonym_autor manzel zarobi cca 1800 eur, ja som na RD, plus mame bocny prijem cca 500 eur/mesacne a 2 deti. Manzel nechodi na menu, ale berie si jedlo z domu, nemame hypoteku, nekupujeme drahe oblecenie, mame auta na plyn a mesacne minieme cca 100 eur na tankovanie. Nejaku udrzbu auta mu robi kamarat automechanik a manzel plati len za material. Nieco si dopestujeme, zavarime, Internet mame zadarmo a tv neplatime ( niekedy si predplatime netflix ci hbo), pausaly mame dokopy za 40 eur. Opravy a udrzby domu robi manzel, aj prezuva gumy, je polovnik a mame vela masa z diviny, domace vajicka, v sezone ovocie a zelenina Atd. Manzel je vasnivy zberatel starozitnosti, restaurator, nieco vyrobi a sem tam preda po bazaroch. Ja predavam vsetky veci po detoch. Skratka euro k euru. Nejdem rozpisovat vsetko. Platy v mojom obore su momentalne od 1500 eur na juniorske pozicie, ja soˇ uz senior, takze po navrate do prace nam bude lepsie. aRocne odlozime 10k a viac a tie investujeme dalej, chodime kazdy rok na dovolenku a wellness pobyty, deti chodia na kruzky. Niekde setrime ale co sa tyka deti, potravin, volneho casu a zazitkov, tam nepozerame na peniaze.

@anonym_c7c2c5 rocne odlozite 10k a viac a kamaratovi automechanikovi platite len za material a nedate mu za robotu.tomu sa hovori špekulanstvo a zdieračstvo

anonym_f3f22c
25. jan 2026
@anonym_71c8cd

Ja sa považujem za strednú vrstvu, s manželom máme spolu príjem 2200 eur mesačne, jedno dieťa chodí na ZŠ, jedno na SŠ, máme hypotéku na dom, 2 autá, chodíme na dovolenky a na výlety, aj si vieme ušetriť.

@anonym_71c8cd ako to robite? Kolko platite hypo?este.mi napada,ze málo jete🙂

anonym_5537cc
25. jan 2026

Moj muz zarobi cca 1400, ja 900. Máme dom,dve deti,dve auta. A zijeme normalne. Chodime aj k moru, na vylety. Jasne ze rozhadzovat nemozme ale mame vsetko.

tomtom2
25. jan 2026
@anonym_11ee5f

@anonym_1dd728 Nehospodarime spolu. Cize ja z mojich ~3500(presne budem vediet az po danovom) zaplatim svoju hypo 650 eur, zaplatim energie a spravcovi dalsich 220, na sport a aktivity miniem mesacne 400, na jedlo pre seba fakt netusim lebo som to nemusela nikdy pocitat, cize neviem dat ani len hruby odhad, zaplatim si poistky a telefon, internet, na kulturu nieco miniem ale tiez neviem kolko presne, nechodim na absolutne nijake beauty procedury, ani len manikure som v zivote nebola, max po dovolenke idem na pedikuru 3x do roka, ku kadernicke chodim len na obyc strih raz za rok za 40 eur, obcas si doprajem masaz, terapia je tak 200-300 za mesiac, zalezi kolkokrat idem. Fakt si nezijem nijak luxusne, dokonca ani nemam auto lebo to povazujem za zbytocny vydavok. Frajer sice ma ale su mesiace, kedy ho pouzijeme 2x. Na dovolenky sice chodime ale ideme velmi lowcost. Ja ked tu citam, ze niekto zaplati 5000 za dva tyzdne v Turecku, tak mi to pride ako brutal luxus. My za tu cenu ideme na 4 tyzdne do Vietnamu/Indonezie a spime niekedy aj v hosteloch. Nekupujem si ani drahe kabelky, svetre a tricka vacsinou len v sekacoch, kabaty tiez. Jedina drahsie vec, ktoru vlastnim je cestny bicykel za 6000. Ten pouzivam v sezone casto. Tento rok som si povedala, ze musim zacat setrit lebo vsetko ide hore a uz nezvladam mat doterajsi zivotny styl. Od zaciatku roka sme boli v restike 2x, zrusili sme dovolenku na jar, uvidime ako to pojde dalej.

@anonym_11ee5f inak toto je častý problém ľudí, že majú trochu bordel vo výdavkoch. Príjem je často vyšší ale nejak sa to furt rozkotúľa. Daj si tu námahu a kukni za posledné 3 mesiace výdavky, zaraď si to do základných kategórií: fixné (strava,hypo, bývanie, poistky,účty) a variabilné a keď uvidíš tie čísla kde sa pália tie peniaze budeš v šoku, potom si človek lepšie uvedomí kde sa dá zlepšiť hospodárenie

anonym_eba263
25. jan 2026

My s manželom napríklad máme obaja viacero príjmov, nespoliehame sa na plat

marsmykkok
25. jan 2026
@tomtom2

@anonym_11ee5f inak toto je častý problém ľudí, že majú trochu bordel vo výdavkoch. Príjem je často vyšší ale nejak sa to furt rozkotúľa. Daj si tu námahu a kukni za posledné 3 mesiace výdavky, zaraď si to do základných kategórií: fixné (strava,hypo, bývanie, poistky,účty) a variabilné a keď uvidíš tie čísla kde sa pália tie peniaze budeš v šoku, potom si človek lepšie uvedomí kde sa dá zlepšiť hospodárenie

@tomtom2 áno máš pravdu, ľudia často nepočítajú opakujúce výdavky čo sú v podstate každý mesiac, napríklad že v januári treba kúpiť 2 krát dialničnú na auto čo je hned 180eur, že vo februári platia poistku nehnuteľnosti čo je 150 eur, že v marci zaplatia smeti čo je 200 eur, že v apríli PZP a tak a potom sa čudujú kde im chýba každý mesiac 200-300 eur

jesenzima
25. jan 2026

@anonym_autor ja s muzom zarábame toľko, čo ty a tvoj priateľ. Máme dve deti 5 a 8 ..a žijeme normálne.. nič nám nechýba.. je tu ale jeden rozdiel, a to je hypo. Tu nemáme. Myslím, že v dnešnej dobe je toto položka, ktora robí dosť s rodinným rozpočtom..
A tiež si myslím, že 600€ za jedlo máte dosť, keď ste dvaja..

anonym_4ff1c9
25. jan 2026

Dvaja ludia doslova prezeru 600?Za to mame my stravu a sme 6ti na mesiac.Zijete si nad pomery tak sa necuduj.Varit doma a nosit si jedlo so sebou.A prejazdit 350euro mesacne je tiez prehnané.Tvoj plat je mizerny a jazdis autom,je cas sa zamysliet alebo vyplakavaj dalej.

anonym_71c8cd
25. jan 2026
@anonym_f3f22c

@anonym_71c8cd ako to robite? Kolko platite hypo?este.mi napada,ze málo jete🙂

@anonym_f3f22c Hypotéku platíme 500 mesačne, stravu 500-600 mesačne deti toho pojedia veľa. Aj si doprajeme výlety, kino, dobrú knihu. Je to o nastavení či chce človek šetriť alebo nie. Príklad my nefajcime nepijeme nechodíme do drahých reštaurácii radšej navarim napeciem doma.

dadis
25. jan 2026
@anonym_4ff1c9

Dvaja ludia doslova prezeru 600?Za to mame my stravu a sme 6ti na mesiac.Zijete si nad pomery tak sa necuduj.Varit doma a nosit si jedlo so sebou.A prejazdit 350euro mesacne je tiez prehnané.Tvoj plat je mizerny a jazdis autom,je cas sa zamysliet alebo vyplakavaj dalej.

@anonym_4ff1c9 A vy asi jet korienky 🤡.. lebo to mas v priemere 100 eur na osobu a nieco vyse 3 eur za stravu osobu a den... to jednoducho nie je realne...nehnevaj sa 🫣

bokabuka
Autor odpoveď zmazal
anonym_de751b
25. jan 2026

My s mužom napríklad extrémne “na vonok klameme” že peniaze máme aj keď až tak nemáme. 🤣 Ale tak to myslím, že my máme veľa pekných vecí ale všetko z druhej ruky alebo odmakané. Napríklad auto kupujeme výhradne búrané a manžel ho opraví a prihlási a reálne susedia viem že minule si hľadali na bazoši koľko naše auto stojí, videli tam také za 40-45 tisíc, nenápadne sa ma vypytovali kde sme také nabrali, naše ale vyšlo tuším 22 tisíc. 🤷🏽‍♀️ A teda auto sme si kúpili prvé už extrémne dávno, 10 rokov dozadu za 2500€, dajme tomu každý rok vymeníme, priložíme pár stoviek/ 2-3 tisíc podľa toho koľko máme, predáme zväčša za drahšie ako nás stálo lebo veď tú robotu robí muž zadarmo a máme lepšie a tak si môžeme dovoliť mať v hotovosti autá doma ale pomaličky sme si to vybudovali. Dom máme tiež veľký a nový ale už skoro nikto nevie že sme tu išli bývať keď tu ani sprcha nebola len aby sme ušetrili ten posledný nájom v prenájme a mohli odísť o mesiac skôr, nikto nevidí ako bol muž celý deň v práci a do noci robil na stavbe a ja homeoffice potajme zo stavby a rok sme dreli každý jeden deň a naháňali to, s finančnou poradkyňou sme presne časovali ktorý mesiac konečne nám výjde hypotéka, ešte sme to skladali na 2 rôzne hypo, teraz keď klesajú úrokové sadzby tiež otravujem bankárku, tam už chodím ako na klavír, len aby sme znížili a mali to lepšie. Čakáme dieťa o pár dní/týždňov, mám aj babybjorn lehátko ale nie za 200€ nové ale za 50€ v krásnom stave z druhej ruky a kukala som ho 2 mesiace lebo mi prišli drahé aj na bazoši kým som našla také čo sa mi zdalo za vhodnú cenu. 😁 Oblečenie od kamarátok po ich deťoch, nekúpila som ani jedno body. Kočík máme nový parádny ale ako dar od mojich rodičov. Nástup na materskú som plánovala presne na konkrétny deň 7 týždňov pred termínom aby mi vyšla čo najvyššia aj aby som dostala o jeden rodičák viac. Aj jedlo napríklad ľúbim drahé zipser párky, keď sú na akciu si ich nakúpim a pomrazím do mrazáku. 😁 Mňa to takto naučila babka, oni tiež z 2 normálnych platov išli na dôchodok s tým, že mali vlastný na komplet prerobený dom, jednému synovi dali kapitál do podnikania a pozemok, druhému byt, tretiemu ten dom, všetky 3 deti si obstarali, aj úspory majú a žijú si veľmi slušne. Darmo, bola to šikovná účtovníčka a takto nás aj vždy učila sa obracať. Ale vždy žili skromne, babka aj 77 ročná sadí plnú záhradu jedla, robí ešte aj kečup domáci. Vždy sa tak obracali, žiadne že cigarety, alkohol, míňanie na sprostosti. Čiže asi tak by som to, málokomu to padne do huby, treba si to zaobstarať. Napríklad nechodiť na drahé menučka, 600€ mi príde na stravu pre 2 dosť veľa. Možno sa poobzerať aj po lepšej práci, 900€ je zas celkom málo, ja som sa popri jednej práci pol roka po nociach 2-3 hodiny učila a našla som si potom oveľa lepšiu, kurz bol síce drahý ale zas som našla projekt cez úpsvar čiže mi ho preplatili. 😊 Proste s tým čo mám treba špekulovať aby som dosiahla to čo chcem. A ešte jedna taká “nevyžiadaná rada” - najprv si treba minúť na to, čo je pre teba dôležité, určiť si priority. Keď chcete najviac zo všetkého chodiť na dovolenky dajme tomu za 2000€ ročne tak si proste tých 170€ každý mesiac hneď odložte. Keď to na tom účte na konci mesiaca nebudeš mať, tak to neminieš. Ja mám bežne pred výplatou len pár desiatok eur lebo hneď ako príde poposielam na všetky sporenia a účty a už len míňam čo mám. Samozrejme treba mať sporenie pre prípad krízy ale to je kríza typu pokazí sa práčka nie nechce sa mi variť zas pojdem na menučko. 😁

anonym_4ff1c9
25. jan 2026
@dadis

@anonym_4ff1c9 A vy asi jet korienky 🤡.. lebo to mas v priemere 100 eur na osobu a nieco vyse 3 eur za stravu osobu a den... to jednoducho nie je realne...nehnevaj sa 🫣

@dadis dve deti maju rok a druhe dva,muz si nosi jedlo z domu ma taku pracu,ze inak to nejde.Mame svoje len vajicka inak vsetko kupujem.Varim kazdy druhy den.Mame aj ovocie,zeleninu,jogurty nemam pocit,zeby nieco detom chybalo.Nekupujeme cipsy ani sladkosti,velmi zriedka,peciem doma kolac,zavin.

dadis
25. jan 2026
@anonym_4ff1c9

@dadis dve deti maju rok a druhe dva,muz si nosi jedlo z domu ma taku pracu,ze inak to nejde.Mame svoje len vajicka inak vsetko kupujem.Varim kazdy druhy den.Mame aj ovocie,zeleninu,jogurty nemam pocit,zeby nieco detom chybalo.Nekupujeme cipsy ani sladkosti,velmi zriedka,peciem doma kolac,zavin.

@anonym_4ff1c9 Tak potom sa nenavazaj do niekoho, ze "prezere" 600 eur, lebo si pekne mimo realitu

anonym_4ff1c9
25. jan 2026
@dadis

@anonym_4ff1c9 Tak potom sa nenavazaj do niekoho, ze "prezere" 600 eur, lebo si pekne mimo realitu

@dadis si velmi mila,uz ti to niekto povedal?

dadis
25. jan 2026
@anonym_4ff1c9

@dadis si velmi mila,uz ti to niekto povedal?

@anonym_4ff1c9 Ano, dakujem