icon

Nevychádzajú vám peniaze na jedlo?

20. nov 2025

Dnes je doba aka je, ale stalo sa vam, ze ste nemali co vlozit do ust? Ze ste proste nemali financie na stravu a cakali ste niekolko dni, kym vam nabehne vyplata, alebo socialne davky? Stalo sa vam to raz? ci stava sa vam to opakovane? pripadne ze sama sa nenajete aby ste dali jest detom? Poznate aj dovod preco?

Strana
z5
sara07
22. nov 2025
@dadis

@sara07 Nie, tvoj pravnik sa myli. Tvoje dieta by od teba dostalo vyzivne v prislusnom % podla tabulky metodiky Ministerstva spravodlivosti.

@dadis ano ale to dietatko by muselo dokazat že je nespôsobilé si najst pracu bez požadovanej vš
a môžeš mat aj 4 tabulky, pomerné % z ich prijmov, nemôžu ta donutit za dietatko tahat vš
je to tak napisane že šikovny pravnik to dá

dadis
22. nov 2025
@sara07

@dadis vyživovacia povinnosť rodičov voči ich deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú objektívne schopné samé sa živiť. Pritom rodičia majú prispievať na výživu svojich detí podľa svojich objektívnych možností, schopností a majetkových pomerov.
Navyše bez ohľadu na možnosti, schopnosti a majetkové pomery rodičov, každý rodič je povinný prispievať na dieťa aspoň tzv. minimálne výživné, ktoré predstavuje 30 % sumy životného minima (v súčasnosti ide o sumu 27,32 €).

Podľa ustanovenia § 62 ods. 1 zákona o rodine platí, že: „Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.“

realne z teba dietatko nevydriape viac proste

máš pocit že 27,32 € + rodinne vydavky stačia na vš ? v takej blave, to sotva, 😂😂
a zmaturovane dietatko 19 r je objektivne samé sa už o seba starat ,sorryyyy

dadis
22. nov 2025
@sara07

@dadis ano ale to dietatko by muselo dokazat že je nespôsobilé si najst pracu bez požadovanej vš
a môžeš mat aj 4 tabulky, pomerné % z ich prijmov, nemôžu ta donutit za dietatko tahat vš
je to tak napisane že šikovny pravnik to dá

@sara07 To nie je vobec pravda, kde to mas uvedene? 😀

sara07
22. nov 2025

@dadis to je to čo som ti hore dávala %
však si to vypočitaj % z min mzdy alebo dajme tomu o niečo vyššej , nepokryje ti to nič

dadis
22. nov 2025
@sara07

@dadis to je to čo som ti hore dávala %
však si to vypočitaj % z min mzdy alebo dajme tomu o niečo vyššej , nepokryje ti to nič

@sara07 Moja ❤️. To nie je z minimalnej mzdy.. to he z cisteho mesacneho prijmu otca a/alebo matky. Mas 3 deti, takze 17% prinalezi jednemu z nich ..chapem, ze ak dieta pochadza zo socialne slabsieho prostredia, tak 17% nemusi byt vysoka ciastka, ale teda zanedbatelna rozhodna nie je 🙂.

sara07
22. nov 2025
@dadis

@sara07 Moja ❤️. To nie je z minimalnej mzdy.. to he z cisteho mesacneho prijmu otca a/alebo matky. Mas 3 deti, takze 17% prinalezi jednemu z nich ..chapem, ze ak dieta pochadza zo socialne slabsieho prostredia, tak 17% nemusi byt vysoka ciastka, ale teda zanedbatelna rozhodna nie je 🙂.

@dadis č,1
tvoja tabulka citujem z nej z čistého prijmu rodiča - ked su dvaja tak z oboch
čiže ak máš 1300 v hrubom druhy mininalku 😂
min mzda bola príklad, lebo z nej je to % smiešne
ked máš prachy zaplatiš školu
nemáš prachy nezaplatiš školu respektivne len tych povinne % čo je nič alebo plati to čo písal pravnik, vš v mieste bydliska
ovšem ked dá rodiča na sud tak neviem si predstavit tu atmošku potom 😂
nikde nemáš napísane ani v tej tabulke že ako rodič máš povinost zaplatit komplet všetky naklady spojene s vš, ano je presne rozpísané že ktoré ale nikde nemáš že to ma byt 100% pokrytie
ale reálne ked nechceš platit vš tak vyraketuju z prijomov rodiča 26% + pridavky a to ti nepokryje tie vydavky ani nahodou

dadis
22. nov 2025
@sara07

@dadis č,1
tvoja tabulka citujem z nej z čistého prijmu rodiča - ked su dvaja tak z oboch
čiže ak máš 1300 v hrubom druhy mininalku 😂
min mzda bola príklad, lebo z nej je to % smiešne
ked máš prachy zaplatiš školu
nemáš prachy nezaplatiš školu respektivne len tych povinne % čo je nič alebo plati to čo písal pravnik, vš v mieste bydliska
ovšem ked dá rodiča na sud tak neviem si predstavit tu atmošku potom 😂
nikde nemáš napísane ani v tej tabulke že ako rodič máš povinost zaplatit komplet všetky naklady spojene s vš, ano je presne rozpísané že ktoré ale nikde nemáš že to ma byt 100% pokrytie
ale reálne ked nechceš platit vš tak vyraketuju z prijomov rodiča 26% + pridavky a to ti nepokryje tie vydavky ani nahodou

@sara07 Evidentne mas vo viacerych oblastiach medzery. S cim s tebou suhlasim, je to, ze by to nastrbilo vztahy. Ale ak by si ty bola moja mama a posielala ma studovat s 27eurami a vyhadzovala ma pracovat, tak by som asi nemala zaujem tie vztahy s tebou velmi zlepsovat a asi ani udrzovat. Ukoncujem tuto diskusiu, pekny vecer.

anonym_4dbd0a
22. nov 2025
@januska12323

Mne sa to nestalo ale niektorí ľudia tak žijú, viď cigánov. Týždeň hojno, tri týždne ho*no. Ani počas covidu sme nestresovali, keby to bolo nutné nemusíme ísť tri týždne do obchodu a nebudeme hladní.

@januska12323 to fakt mate doma take zasoby? Kde to vsetko skladujete?

anonym_a7f24a
23. nov 2025

@anonym_autor no veľmi davno sa stalo. Teraz už mame rezervu cca 10 tisíc. Keď som mala 19 rokov a kupovala som prvé auto (staré ) tak mi zostali len stravné lístky a tak som vykríkla asi 2 týždne, ale to som bola sama, slobodná. Nechcem aby moje deti pociťovali tak stres v živote že nemajú čo do úst.

anonym_f7d516
23. nov 2025

Nie. Skôr sa mi stalo že som mala za čo natankovať. Ale to ako tragédiu neberiem.

sara07
23. nov 2025
@dadis

@sara07 Evidentne mas vo viacerych oblastiach medzery. S cim s tebou suhlasim, je to, ze by to nastrbilo vztahy. Ale ak by si ty bola moja mama a posielala ma studovat s 27eurami a vyhadzovala ma pracovat, tak by som asi nemala zaujem tie vztahy s tebou velmi zlepsovat a asi ani udrzovat. Ukoncujem tuto diskusiu, pekny vecer.

@dadis ked si talent máš štipendia + si ta odchytia hned v 1 ročniku firmy ,v tomto pripade niet čo riešit , ano to by som prispela
ale pokial je to len preto lebo chce titul alebo si predlžit detstvo tak to nie ,nie nie som typ ako svokor čo jedaval roky kaše lebo nemal na zuby , škritl radiatory že ta u nich klepalo aby dcerenka mala na vš, a sama povedala že si chce predlžit detstvo že ju to nebavi, samozrejme uplatnenie teraz v zamestnani žiadne , mimo obor
to má takéto niečo zmysel ? za mna nie
opakujem rodič nie je otrok ,ktory dietatku musi komplet všetko splnit, potom je tu xy bab čo su vyhorene, čo nemaju čas na seba, nemaju čas ani prachy na welnes nič lebo dietatko
ja s radostou sa postaram o vnučata, tam pomoc bude 100% to má zmysel ale nie vš bez uplatnenia

dadis
23. nov 2025
@sara07

@dadis ked si talent máš štipendia + si ta odchytia hned v 1 ročniku firmy ,v tomto pripade niet čo riešit , ano to by som prispela
ale pokial je to len preto lebo chce titul alebo si predlžit detstvo tak to nie ,nie nie som typ ako svokor čo jedaval roky kaše lebo nemal na zuby , škritl radiatory že ta u nich klepalo aby dcerenka mala na vš, a sama povedala že si chce predlžit detstvo že ju to nebavi, samozrejme uplatnenie teraz v zamestnani žiadne , mimo obor
to má takéto niečo zmysel ? za mna nie
opakujem rodič nie je otrok ,ktory dietatku musi komplet všetko splnit, potom je tu xy bab čo su vyhorene, čo nemaju čas na seba, nemaju čas ani prachy na welnes nič lebo dietatko
ja s radostou sa postaram o vnučata, tam pomoc bude 100% to má zmysel ale nie vš bez uplatnenia

@sara07 Ja verim, ze pre cloveka bez vzdelania je vzdelanie nepodstatne. Ale tvoje dieta moze mat iny nazor. Tvoje deti nemozu za tvoje nazory a preto ich chrani zakon.

sara07
23. nov 2025
@dadis

@sara07 Ja verim, ze pre cloveka bez vzdelania je vzdelanie nepodstatne. Ale tvoje dieta moze mat iny nazor. Tvoje deti nemozu za tvoje nazory a preto ich chrani zakon.

@dadis nemusíš ma uražat, mám strednu školu s maturitou
a mimochodom tu som si robila popri praci a celu som si ju zaplatila a ani ma nenapadlo pytat si prachy od rodičov lebo som vedela že to maju tak akurat pred vyplatou
nehekam nenariekam že mi to nedotovali ako pôvodny prispevok tu a ani ma nenapadlo im to niekedy vôbec vyčitat, že si dovolili malo zarabat a ja som si musela platit školu 😂 lebo som ju chcela
na učnovku som šla pre kadrovy nevyhovujuci posudok
opakujem ked ta vš bude mat zmysel/ talent/ nemám problém
mám problém ked to je lebo sa mi nechce pracovat a predlžim si detstvo alebo sa neviem nájst čo by som od radosti robila lebo ja som dieta 😂
neviem ale nechceš vnimat ten rozdiel
deti chrani zákon tak že ich nechrani, pridavky a 26% z čisteho prijmu rodičov to nepokryju , takže zakon a ochrana na dve veci - matika nepusti ,nechápem čo sa s tym ohanaš ked je totálne nepoužitelne ale na máme 😂
a ohladne vzdelania platim svojim sukromnu školu + kružky+ športovy klub takže ano , platime ale musia mat vysledky nie preto lebo tam chodi nejaky kamarat alebo aby mal
neviem čo mi vyčitaš😂😂 ale máš v tom jasne 😂

vevesh
23. nov 2025
@dadis

@dadis z cisteho prijmu vyslo nasim 50e na mesiac. No nic, musela som popri skole makat, ak som vs chcela mat. Takisto ako kopec mojich spoluziakov. Socialne stipendia boli pre "jednorodicovych" a podnikatelovske deti, kde rodicia mali 0 zarobenu🫣🫣🫣tak z realu....

dadis
23. nov 2025
@sara07

@dadis nemusíš ma uražat, mám strednu školu s maturitou
a mimochodom tu som si robila popri praci a celu som si ju zaplatila a ani ma nenapadlo pytat si prachy od rodičov lebo som vedela že to maju tak akurat pred vyplatou
nehekam nenariekam že mi to nedotovali ako pôvodny prispevok tu a ani ma nenapadlo im to niekedy vôbec vyčitat, že si dovolili malo zarabat a ja som si musela platit školu 😂 lebo som ju chcela
na učnovku som šla pre kadrovy nevyhovujuci posudok
opakujem ked ta vš bude mat zmysel/ talent/ nemám problém
mám problém ked to je lebo sa mi nechce pracovat a predlžim si detstvo alebo sa neviem nájst čo by som od radosti robila lebo ja som dieta 😂
neviem ale nechceš vnimat ten rozdiel
deti chrani zákon tak že ich nechrani, pridavky a 26% z čisteho prijmu rodičov to nepokryju , takže zakon a ochrana na dve veci - matika nepusti ,nechápem čo sa s tym ohanaš ked je totálne nepoužitelne ale na máme 😂
a ohladne vzdelania platim svojim sukromnu školu + kružky+ športovy klub takže ano , platime ale musia mat vysledky nie preto lebo tam chodi nejaky kamarat alebo aby mal
neviem čo mi vyčitaš😂😂 ale máš v tom jasne 😂

@sara07 Ist studovat na VS neznamena si predlzit detstvo. Ty si si maturitou detstvo predlzila? 🤯 Toto o com ty pises - sa vola tiez generacna chudoba. Nevies mat otvorenu mysel a svojim detom dopriat lepsi zivot, nez aky si svojim vlastnym vnimanim dokazes predstavit. Vzdelanie nebolo dolezite pre tvojich rodicov (mmch ak si si maturitu dorabala externe, tak ozaj ti rodicia nic nedlzia), nie je ani pre teba a asi nebude dolezite ani pre tvoje deti.

marta83
23. nov 2025
@anonym_18c0cd

@anonym_autor stalo sa mi to raz. 3 dni sme nemali moc čo do úst. Maximálne tak vločky s mliekom a suché cestoviny (našťastie som mala doma len dojčené babatko). Vtedy som si povedala, že sa v živote nechcem už dostať do tej situácie. A odvtedy si dávam sakra pozor na to, kam idú financie, či vyhadzujeme jedlo alebo zjeme všetko. Mám v zásobe strukoviny a trvanlivé potraviny. Do tej situácie som nikdy už neprišla, dokonca som sa naučila vtedy šetriť a napriek tomu, že už nemusím šetriť, v tom čase sa vo mne niečo zlomilo a vždy musím mať doma plnohodnotné zásoby jedla na 2 týždne. Ego mi nedovolilo si požičať peniaze od rodičov, aj keď by mi požičali bez problémov. Ale lekcia do života dobrá, potrebovala som ju.

@anonym_18c0cd akoby som o sebe čítala, tiež som 1x zažila a poučila sa dostatočne z toho, lekcia na celý život

anonym_18c0cd
23. nov 2025
@marta83

@anonym_18c0cd akoby som o sebe čítala, tiež som 1x zažila a poučila sa dostatočne z toho, lekcia na celý život

@marta83 no najťažšie bolo priznať si to, že za to nemohol nedostatok financií ale nerozvážne rozhadzovanie. Hanbila som sa ako pes ešte aj v zrkadle ale určite to viacerí zažili a určite to všetci finančne negramotní potrebujú zažiť - lebo úprimne aspoň za seba ja som bola negramotná.

sara07
24. nov 2025
@dadis

@sara07 Ist studovat na VS neznamena si predlzit detstvo. Ty si si maturitou detstvo predlzila? 🤯 Toto o com ty pises - sa vola tiez generacna chudoba. Nevies mat otvorenu mysel a svojim detom dopriat lepsi zivot, nez aky si svojim vlastnym vnimanim dokazes predstavit. Vzdelanie nebolo dolezite pre tvojich rodicov (mmch ak si si maturitu dorabala externe, tak ozaj ti rodicia nic nedlzia), nie je ani pre teba a asi nebude dolezite ani pre tvoje deti.

@dadis čítaj s porozumením
vytahuješ z kontextu ale totálne
nie jeden vš ti povie že si predlžuje detstvo , to je z reality , mali sme to aj v rodine ani sa s tým netajijla
ideš ako pokazeny verklik
ked to bude mat vyznam vš, dieta bude mat na to talent , bude jasné že bude mat uplatnenie nie je problém
po ako ti to treba napisat
naši skladnici maju komplet bc , k čomu to je dobre mat vš a potom robit skladnika, pracu ktoru zvladneš v podstate s učnovkou bez maturity 😂😂 - presne toto nepodporujem
čo tu splietaš o vyšom vzdelani

anonym_1083d1
24. nov 2025
@sara07

@dadis čítaj s porozumením
vytahuješ z kontextu ale totálne
nie jeden vš ti povie že si predlžuje detstvo , to je z reality , mali sme to aj v rodine ani sa s tým netajijla
ideš ako pokazeny verklik
ked to bude mat vyznam vš, dieta bude mat na to talent , bude jasné že bude mat uplatnenie nie je problém
po ako ti to treba napisat
naši skladnici maju komplet bc , k čomu to je dobre mat vš a potom robit skladnika, pracu ktoru zvladneš v podstate s učnovkou bez maturity 😂😂 - presne toto nepodporujem
čo tu splietaš o vyšom vzdelani

@sara07 @dadis obe máte pravdu, na jednej strane je dikcia predpisov, na druhej strane rodinné pomery a vzájomné pochopenie sa medzi rodičmi a deťmi.... (@dadis v tvojom priloženom materiáli čítam: "študenti vysokých škôl, ktorí sa pripravujú na svoje budúce povolanie na ich prvej vysokej škole a nie sú sa schopní sami živiť") . Nejaký Američan žaloval svojich rodičov, že ho nevychovali tak, aby bol schopný sám sa živiť, preto si od nich nárokoval doživotnú rentu...

sara07
24. nov 2025

@anonym_1083d1 ked máš tak akurat na pokrytie vydavkov rodiny a zvyšných deti , tak vš alebo nejaké renty ti nemaju proste z čoho vyrubit , iné je ak prachy v rodine sú
určite v amerike nemaju bežne vyživne pri rozvedených rodičov 33 € na mesiac , čo by vlastne cca vychadzalo aj vš dietatku
my teraz pozastavujeme živnost máme ju popri tpp , tých 300 € sme dávali na deti, vylety muzea, nie je problém ich prehodit možno neskôr ak to bude mat vyznam na vš ale štát mi to berie . máme neumerne odvodove a danovy zataženie
a nikde to necitit , nikde všetko sa sype .. ludia čim dalej minaju , takže vš dietatka budu žial len prachaté alebo talentovane
a uprimne seriozne brigada nie je, každy aj na to dokladanie tovaru zoberie radšej študenta čo chápem

anonym_1083d1
24. nov 2025
@sara07

@anonym_1083d1 ked máš tak akurat na pokrytie vydavkov rodiny a zvyšných deti , tak vš alebo nejaké renty ti nemaju proste z čoho vyrubit , iné je ak prachy v rodine sú
určite v amerike nemaju bežne vyživne pri rozvedených rodičov 33 € na mesiac , čo by vlastne cca vychadzalo aj vš dietatku
my teraz pozastavujeme živnost máme ju popri tpp , tých 300 € sme dávali na deti, vylety muzea, nie je problém ich prehodit možno neskôr ak to bude mat vyznam na vš ale štát mi to berie . máme neumerne odvodove a danovy zataženie
a nikde to necitit , nikde všetko sa sype .. ludia čim dalej minaju , takže vš dietatka budu žial len prachaté alebo talentovane
a uprimne seriozne brigada nie je, každy aj na to dokladanie tovaru zoberie radšej študenta čo chápem

@sara07 tiež som názoru, že keď je dieťa šikovné, tak si vo veku 18r.+ dokáže popri VŠ zarobiť na krytie školských výdavkov, najmä keď sú príjmy rodičov sotva postačujúce na základný chod rodiny... v Dánsku je práca študenta na nejaký minimálny počet hodín podmienkou získania štipendia na VŠ...

sara07
25. nov 2025
@anonym_1083d1

@sara07 tiež som názoru, že keď je dieťa šikovné, tak si vo veku 18r.+ dokáže popri VŠ zarobiť na krytie školských výdavkov, najmä keď sú príjmy rodičov sotva postačujúce na základný chod rodiny... v Dánsku je práca študenta na nejaký minimálny počet hodín podmienkou získania štipendia na VŠ...

@anonym_1083d1 ked je talent tak tie náklady sú podstatne nižššie pretože štipendium + firmy sa idu potrhat kde mu čo ponuknu, má aj prax hned , tých pár € by človek naškrabal
ale bez tohto je to masaker , a hlavne vš nie je základom uspešného dalšieho pracovného postupu, vid náš sklad plný bc , šéfuje im človek s maturitou ,takže vš nie je ani záruka vyššej pozície
mne sa páči na vš ked sa robia aj skúšky na danu školu či vôbec študent študium u nich zvladne a či má nan predpoklady

anonym_a886b3
25. nov 2025

@anonym_autor Nestalo sa, že by nebolo čo do úst, keďže základné potraviny vždy mám doma a keď sa z nich dá uvariť jednoduché jedlo ako granadír, cestoviny s praženicou, zemiakový paprikáš, tak aj keď je to jednoduché jedlo, ale zasyti.

Strana
z5