Obálky na šetrenie: Aké názvy by ste navrhli?
Ahojte, pre niekoho možno divná otázka, ale je mi to jedno 🙂 viem, že je XY rôznych spôsobov šetrenia a takisto ich aj mám, ale....keby ste mali možnosť založiť si takéto obálky doma, aké názvy by mali? Že každý mesiac by ste si tam dali napr 20 eur...obálka napr...dovolenka...drogéria...darčeky...?
@sisaka tak my setrime na setriacich poductoch v banke, ale na bezne mesacne fungovanie mame obalky, minieme tak menej. Ale ani ja nechapem tomu, ze napr. usetrim 4000€ na dovolenku a potom to musim vkladat, lebo u nas sa v hotovosti tolko platit nemoze. A este mozes aj dokazovat banke a danovemu, odkial tie peniaze v hotovosti mas. Ale na druhej strane je vzdy dobre mat doma rezervu aj v hotovosti. Nikdy nevies, aky bude problem. Napr. u nas minuly rok nesla elektrina takmer v celej krajine. V hotovosti si mohol nakupit, lebo obchody mali generatory, ale nefungovali platby kartou ani bankomaty.
@amelie2017 mať doma hotovosť je jedna vec, šetriť v hotovosti druhá. My máme doma dlhé roky hotovosť pre tento prípad, ale je v trezore, neberiem z nej, ani do nej nepridavam, raz dostal muž zaplatené na ruku, tak sme to dali do trezoru pre prípad, že by sme niekedy potrebovali. Presne ako píšeš - platiť dovolenku v hotovosti si neviem predstaviť, osobne som v hotovosti vyplácala dovolenku naposledy v cestovnej kancelárii pred cca 30. rokmi, takisto vysvetľovanie banke vyšišie vklady hotovosti na účet… no neviem si to predstaviť takto fungovať, ale ani vyberať peniaze na mesačné výdaje. Ja nemusím mať peniaze v ruke, aby som vedela, koľko môžem minúť.
Ja mám podúčty, tiež spôsob "obálok". Jedna je platby, myslím, že veľa ľudí na to zabúda. Mám spočítané všetky nepravidelné platby ( štvrť, pol, ročné platby) a mesačne odkladám trochu viac ako 1/12. Keď príde platiť, zaplatím z toho, nemusím brať z úspor, alebo siahať na domáci rozpočet.
Ja mám podúčty, tiež spôsob "obálok". Jedna je platby, myslím, že veľa ľudí na to zabúda. Mám spočítané všetky nepravidelné platby ( štvrť, pol, ročné platby) a mesačne odkladám trochu viac ako 1/12. Keď príde platiť, zaplatím z toho, nemusím brať z úspor, alebo siahať na domáci rozpočet.
@ekira1 aj my mame poducty s pravidelnymi mesacnymi ciastkami, same sa prevedu, nemame starosti, nemame to doma
@anonym_autor my máme pár tisíc v trezore, v € a USD. Ale to sú peniaze, ktoré akoby ani neboli. Nepočítame s nimi na nič, je to taká tá železná rezerva, na ktorú dúfame, že nebude nikdy treba hrabnúť. Šetríme tam, kde sa nám peniaze úročia a generujú ďalšie peniaze.

@anonym_autor ja mám obálku, ktorú volám Ponožka. 🙂 Inak 3.pilier, setriace fondy, investičny fond nevolam inak, ale doma je Ponožka