icon

Pridajte tipy a triky na efektívne šetrenie peňazí

21. aug 2026

čo vám najviac pomohlo osekať pri šetrení? čo ste vypustili z bežných dní? robiť lepší rozpočet pri potravinách? oblečení? na nejaký čas nikam necestovať?

Strana
z2
anonym_95c9f3
21. aug 2026

To nie je pravda, že deti si výlety a dovolenky nepamatajú. Pripomínajú si ich pravidelne ešte aj fotkami a sú šťastné, keď niekam ideme. Chodíme na cyklotúry a na túry do hôr, lacné krásne a plné zážitkov. Nádherná príroda, výhľady, zvieratá.
A v lete chodíme na 10 dní do Chorvátska. Bývame tam v apartmáne. Doma nazaváram mäso a kapustnicu, berieme cestoviny, omáčky, nátierky, müesli… Takže navarené rýchlo a lacno - cestoviny, ryža alebo zemiaky ku tomu. Tam pár vecí ešte pokúpime plus pečivo, nanuky, ovocie.
Pár krát reštika, pizza, zmrzlina. Deti šťastné a za 1500 aj s benzínom 7 ľudí nás to vyjde. Celý rok odratávajú, kedy tam zase pôjdeme. Chodíme na prírodné pláže, kde je okrem nás pár ľudí. Šnorchlujú, lovia, skúmajú, lozia.

anonym74
21. aug 2026
@anonym_376d50

@anonym_7071be daj typy na tie o 50% lacnejsie dovolenky

@anonym_376d50 prvy ist v medzisezone, druhy vsetko si poriesit sama

anonym_406389
21. aug 2026
@anonym_83e352

My chvalabohu šetriť nemusíme, ale mám kamarátku ktorá otáča každé euro. Ak ti pomôže tak ti napíšem čo viem, že robí ona.
Sleduje leták Lidl , Kaufland , čo je v akcii to kúpi a vyskladá z toho jedlo na celý týždeň. Tiež tam kupuje to, čo je pred dátumom spotreby. Deckám jogurt, tvaroh na slíže a pod.
Na výlety chodia, vlakom. Nejdú sa najesť do reštaurácie, zbalí doma rožky so šunkou, paprikou. Chodia si opekať, stanovať.
Drogériu kupuje najlacnejšiu Balea sprchové, denkmit prací prášok. Zberá si v dm body, ja jej dávam moju kartičku občas.

@anonym_83e352 mne to pride ako taky smutny zivot, neviem no...

anonym_7071be
21. aug 2026
@anonym_376d50

@anonym_7071be daj typy na tie o 50% lacnejsie dovolenky

@anonym_376d50 ceny leteniek a ubytovania sa stale menia, staci si pozriet stranku leteckych spolocnosti raz letenka stoji 20eur na jedno a to iste miesto inokedy aj 250eur, to iste ubytovania nestoja rovnako kazdy termin a nie su vzdy rovnake volne. Treba len tomu venovat cas a hladat vyhodne ponuky. A ak ubytovanie sa neriesi cez tretie strany ako booking ale priamo cez siet hotelov tak tie ponukaju pre svojich clenov naozaj vyhodne ponuky a cim viac v hoteloch z danej siete sa ubytujes tym, lepsie mas benefity a to nie len co sa tyka cien. Takze najidealnejsie je dlhodobo ostat verna jednej alebo dvom velkym sietam aby sa co najlepsie ziskavali body ale je pravda, ze nie stale ma hotelova siet na danom mieste zastupenie ale cim je vacsia tym viac sa sanca zvysuje.

anonym_83e352
21. aug 2026
@anonym_406389

@anonym_83e352 mne to pride ako taky smutny zivot, neviem no...

@anonym_406389 áno, veselý bezstarostný život to nie je. Ale v rámci možností to nie je ani najväčšia tragédia.

anonym_fd9bca
21. aug 2026
@anonym_578618

@anonym_29d7b5 mam uz velke deti, ale aj ked boli mensie, tak sme az tak vela nevyletovali. Ja ako dieta som tiez nevyletovala vobec, soboty sme chodili robit ked sa uz dalo na chalupu a v lete som isla na tyzden do tabora.
Dneska sa to velmi prehana, moje deti si nepamataju z detstva ziadne vylety, ani prve dovolenky pri mori si nepamataju. To len rodicia si myslia, ze ako super kazdy vikend vylet s dietatom. To nie je vobec nutnost. A ked na to niekto nema, alebo chce setrit, alebo musi setrit, tak urcite tym dieta neutrpi. Uz o rok si nebude pamatat, ze niekde na vylete bolo. To je fakt iba na to, aby mohli v skole na zaciatku roka povedat a predhanat sa, kde kto bol.

@anonym_578618 vidis a ja to mam opacne. Tiez si z detstva nepamatam vylety - lebo vlastne ziadne neboli. Sobota bola na upratovanie, ziadne roztopase, len od rana vysavac, handra, okna, kominky v skrini, nalestena podlaha. Nedela bola na varenie, vyvar musel byt aj keby traktory padali. 2x do roka lyzovacka, po 1989 1x rocne more (dovtedy sme nemohli). Ale takto zilo vela ludi v nasom okoli, este tak max na chalupu / zahradu zas len robit.
A ja v mojom dospelackom zivote chcem nieco ine a aj pre svoje deti. Mozno si raz povedia “uz sme vdaka rodicom videli cely svet, budeme radsej doma sediet”, ale zatial ich to bavi a predstav si, pamataju si, spominaju, vsade sa naucia nieco nove, zaujimave.

anonym_684260
21. aug 2026

Setrim hlavne na sluzbach s predplatnym. Nepotrebujem tri alebo styri streamovacie sluzby a clenstva v 10 aplikaciach.

Tiez setrim na obleceni - kupujem si skor kvalitku, ktora nieco vydrzi, ale nie znacky.

Na jedle nesetrim, resp. setrim tak, ze si 90% jedal sama varim alebo pripravujem, v restikach sa nestravujem, alebo len malinko. No odmietam kupovat lacne, nekvalitne potraviny.

Rada travim cas aktivne, ale vyberam si take zazitky a aktivity, pri ktorych nie su velke naklady. Samozrejme, doprajem si obcas aj ine, nakladnejsie, ale napriklad nechodim do kina, ak si viem pozriet film doma a nejde o nejaky, na ktory som sa dlho tesila. Na navstevy múzea a galerie vyuzivam dni, kedy su dostupne zdarma a podobne. Cestujem bez cestovky, ak je to mozne, tak mimo hlavnu sezonu, ale vzdy s dobrym poistenim a planom - ale mna aj bavi si dovolenku dlhsie planovat a hladat napriklad zlavnene ubytka, ktore by som si inak nemohla dovolit.

Cvicim hlavne doma, do fitka nechodim, alebo ak si uz aj fitko zaplatim, tak nie mesacne clenstvo, ale na vstupy. Nechty si robim sama a skincare pouzivam z tych lacnejsich, no davam si pozor,aby bola kvalitna zlozenim, odporucana dermatologmi.

Asi to je o prioritach... Co ti vadi okresat, co nie.

anonym_6db97c
Včera o 01:44
@smutnadeva

@anonym_6db97c To že sa tebe nechce neznamená, že my máme sedieť doma. Áno sú aj ľudia čo najradšej sedia doma a kukajú susedom do záhrady, že neprevádzkujú bazén lebo výlety, že neužívajú svoje domy lebo cestujú - inak nechápem čo ich do toho čo susedia robia ale to je také slovenské. Ja len hovorím, že načo iné by som mala míňať zarobené peniaze, ak nie do toho aby môj syn mal zážitky, videl svet, naberal skúsenosti s cestovaním, nebál sa hovoriť cudzím jazykom atď. Pre mňa sú peniaze nástroj na to aby sme žili a videli, veď do hrobu si ich nezoberiem. A môj syn keď raz bude mať svoju rodinu bude snáď robiť to isté pri svojich deťoch lebo som ho to naučila 🙏.

@smutnadeva
Presne, ja som napísala len to, že mne osobne sa nechce tlačiť po letiskách, nie že ostatní majú sedieť doma a pozerať susedom do záhrady. 😀
Ale oceňujem, ako sa z jednej vety „mňa to nebaví“ dokázalo dopracovať až k tomu, že som zrejme odporca cestovania, zážitkov, cudzích jazykov a osobného rozvoja. 🙃

anonym_e99d7c
Včera o 08:47
@anonym_578618

@anonym_29d7b5 mam uz velke deti, ale aj ked boli mensie, tak sme az tak vela nevyletovali. Ja ako dieta som tiez nevyletovala vobec, soboty sme chodili robit ked sa uz dalo na chalupu a v lete som isla na tyzden do tabora.
Dneska sa to velmi prehana, moje deti si nepamataju z detstva ziadne vylety, ani prve dovolenky pri mori si nepamataju. To len rodicia si myslia, ze ako super kazdy vikend vylet s dietatom. To nie je vobec nutnost. A ked na to niekto nema, alebo chce setrit, alebo musi setrit, tak urcite tym dieta neutrpi. Uz o rok si nebude pamatat, ze niekde na vylete bolo. To je fakt iba na to, aby mohli v skole na zaciatku roka povedat a predhanat sa, kde kto bol.

@anonym_578618 My sme ako deti tiež nechodili na žiadne výlety a dovolenky, jednoducho na to neboli peniaze. Ale mám pekné spomienky na to, že nás rodičia často bravali do lesa, na huby, na čučoriedky, opekať, alebo len tak na vychádzku. Bolo to krásne. Dnes už do tých lesov nechodím, keďže v našom okrese bolo 30 stretov s medveďmi, netrúfla by som si. Deťom ( hlavne malým) netreba stále exotické dovolenky, Non stop výlety každý víkend, stačí niečo zaujímavé, a pocit, že ten rodič sa o nich zaujíma

Strana
z2