Tipy na šetrenie pre slobodnú ženu
Ahojte, doposiaľ som bola na tom finančne celkom dobre, som samostatná jednotka, čiže som si zo svojho príjmu žila veľmi pekne a aj dokázala peniaze ušetriť, jednoducho som sa neobmedzovala.
Ale posledný rok a pol išlo naozaj všetko veľmi hore a plat zostáva rovnaký a dokonca mi išiel dole o cca. 300 eur, lebo som prišla o jeden príjem na dohodu, čo som mala. Náklady mám vyššie, takže si musím utiahnuť opasok a šetriť, na sebe, na jedle asi najviac.
Rátam s tým, že budúci rok mi príjem klesne (odvody a daň) a náklady stúpnu.
Musím teda šetriť. Kde sa mi to už celkom darí: Nekupujem si drahé oblečenie, ani drahé topánky, kabelky, peňaženky.Aj kozmetiku mám z drogérie a z Notina, nemám high end značky, stačí mi make up za 12 eur , korektor za 8 eur apd.
Na čom nešetrím je:
- lieky a výživové doplnky - tu mesačne miniem aj 80 eur
- skin care, starostlivosť o pleť - náklad cca. 50 - 70 eur/m
- starostlivosť o vlasy, kaderníčka každé dva, tri mesiace - 120 eur
- pedikúra, manikúra/gélové - mesačne 80 eur, tu chcem redukovať náklad na polovicu, pedi si budem robiť doma
- streamovacie služby Voyo, Netflix, Youtube Premium, HBO - cca. 35 eur
- nemám TV, mám iba internet doma za 19 eur a pár základných programov, ale tie nepozerám
- mobil s internetom mi platí firma
- auto mám svoje, náklad na poistku 560 eur/r, prezutie a uskladnenie pneu - 120x2, PHM 60 eur/m
- poistka za byt ročne 180 eur
- cvičenie mesačne cca. 80 eur
- rehabilitácie mesačne 80 eur
Som v práci väčšinou od rána do večera a nejako ja veľa tomu vareniu nedám popravde, ani ma to nebaví, ani mi to nejde. Zvládnem samozrejme cestoviny, kuracie mäso, šaláty apd.
Doteraz som si jedlo objednávala a stravovala som sa v meste počas obeda.
Čiže menu cez obed cca. 8 - 10 eur a potom niekedy donáška večer 10 eur. Medzitým som si kúpila kávu, niečo sladké apd, čiže denný náklad na jedlo bol 20 denne.
Bez nákupov jedla domov. Teda seriózne miniem cca. 500 eur mesačne len na obedy a donášky. Spolu s nákupmi jedla domov ( mlieko, chlieb, maslo, šunka, tvaroh, proteíny, ovocie, zelenina apd ) je to aj 1000 eur/m. Mám nejaké obmedzenia, teda kupujem bezlakto produkty, ktoré sú drahšie, chlieb iba celozrnný ten je dosť drahý, a samozrejme bio ovocie, zeleninku.
Ja na jedlo dám mesačne teda skutočne 1000 eur, niekedy aj viac. Ako sama osoba.
Takže tu je cieľ zredukovať náklad aspoň o 1/3 do konca roka.
Čiže idem si variť doma cestoviny, kuskus, nejaké mäso a zeleninku apd.
Jednoducho obmedziť stravovanie vonku.
Máte iné nápady, kde ušetriť?
Nejaké tipy? Budem vďačná za čokoľvek. Prvý krát som v situácii, že idem šetriť.
@anonym_autor jednoznacne viac varit doma a zredukujes 1000eur na jedlo a donasky na polovicu. A dalej vyzivove doplnky 80eur - to kolko toho kupujes? Ano kvalitne su drahe, ale vacsinou balenie vydrzi cca 3mesiace.
Ja len vseobecne uvahy - verite vyzivovym doplnkom (ich spracovatelnosti - vstrebatelnosti telom)? Myslim, ze drviva vacsina z nich je necisty biznis (vsemocny marketing). Auto nema vela rokov? Aka je jeho aktualna hodnota (ktoru by poistovna ak tak celu nevyplatila v pripade totalnej skody). Svoje pekne nechty by neboli krajsie ako umelohmotove? Verite bio potravinam (nezavislosti ich kontrolovania)?
Riadne veľa mínaš zbytočne
ja tam vidím 3-4 veci ...
strava ako si písala... to je rozpočet 3-člennej rodiny ...
kaderník (120€ každý druhý mesiac akože fakt?)
nechty 80€
skincare 80€
streamovacie služby zredukovať...
Lieky a výživové doplnky každý mesiac 80 eur je fakt dosť
Každé 2-3 mesiace 120 eur za kadernicku je tiež dosť
Detto 80 eur za nechty
Tuto vidim priestor na šetrenie. Ja napr na strave nesetrim, ale varím si často doma, ale kupujem kvalitne potraviny a mam rada akcie
Kokso
Fuh no. Zamna: manikura/pedikura su vyhodene peniaze.
Vyzivove doplnky - mas niecoho diagnostikovany deficit? Ci preco tolko € vyhadzujes mesacne na doplnky?? Ved sama pises aku mas stravu a z tej “bio” ovocia a zeleniny a stravy za 1000€/mesacne by si mala vsetkoho dost. Nepoviem ak clovek berie D-cko ale to nestoji 80€.
Detto skoro 40€ za streamovacie platformy? Tie si zaplatim jednu raz za cas na mesiac a vypozeram co pribudlo a zase zrusim. Potom zas inu. Platit ich pravidelne nemienim (ani ked setrit nepotrebujem).
velku palku ti robi cvicenie a rehabilitacia -160€mesacne fuh. Si po uraze ze rehabilitujes? Ako minies 80€ len na cvicenie ked este k tomi 80 na rehabku? Nevies to sklbit niecim?
Kazdopadne to najlepsie si si nechala na koniec a to je vlastne aj to kde najviac minas a najviac vies usetrit - 1000€ za jedlo nedame ani davaja s muzom, a to vkuse kupujeme kvalitnu stravu, maso,ryby, vajicka, ovocie,semtam restika a obcas obedy v praci. 500 len na obedy a donasky plus kazdy den kava a kolac je zamna az nevazenie si penazi :D preco musis mat kavu z kaviarne s kolacom kazdy den? To su take hluposti kde sa vela penazi rozuteka. Ohladom stravy sa teda bud naucis varit a chystat si jedlo alebo nech sa paci zvysit prijem-novy side job, zvysenie platu a podobne. Ina cesta nie je.a neminat denne na kavy a somariny mimo domu.
Ja len vseobecne uvahy - verite vyzivovym doplnkom (ich spracovatelnosti - vstrebatelnosti telom)? Myslim, ze drviva vacsina z nich je necisty biznis (vsemocny marketing). Auto nema vela rokov? Aka je jeho aktualna hodnota (ktoru by poistovna ak tak celu nevyplatila v pripade totalnej skody). Svoje pekne nechty by neboli krajsie ako umelohmotove? Verite bio potravinam (nezavislosti ich kontrolovania)?
@madeincssr to su lieky a vyzivove doplnky. Cize na lieky na predpis dam cca 30 eur/m minimalne. Zvysok to, co mi dojde, bud zelezo, magnezium, draslik, vitamin D, vitamin C, magnezium, vapnik. A samozrejme to, co aktualne potrebujem, ci Teraflu, ci paralen apd.
Lieky a výživové doplnky každý mesiac 80 eur je fakt dosť
Každé 2-3 mesiace 120 eur za kadernicku je tiež dosť
Detto 80 eur za nechty
Tuto vidim priestor na šetrenie. Ja napr na strave nesetrim, ale varím si často doma, ale kupujem kvalitne potraviny a mam rada akcie
@pribinak nechty su do 40 eur/m, pedikuru uz idem setrit.
myslím že stačí na začiatok rozumne nastaviť stravovanie, možno zrušiť jednu streamovaciu službu a prehodnotiť kaderníka ... a už máš 500-600€ doma ...
Fuh no. Zamna: manikura/pedikura su vyhodene peniaze.
Vyzivove doplnky - mas niecoho diagnostikovany deficit? Ci preco tolko € vyhadzujes mesacne na doplnky?? Ved sama pises aku mas stravu a z tej “bio” ovocia a zeleniny a stravy za 1000€/mesacne by si mala vsetkoho dost. Nepoviem ak clovek berie D-cko ale to nestoji 80€.
Detto skoro 40€ za streamovacie platformy? Tie si zaplatim jednu raz za cas na mesiac a vypozeram co pribudlo a zase zrusim. Potom zas inu. Platit ich pravidelne nemienim (ani ked setrit nepotrebujem).
velku palku ti robi cvicenie a rehabilitacia -160€mesacne fuh. Si po uraze ze rehabilitujes? Ako minies 80€ len na cvicenie ked este k tomi 80 na rehabku? Nevies to sklbit niecim?
Kazdopadne to najlepsie si si nechala na koniec a to je vlastne aj to kde najviac minas a najviac vies usetrit - 1000€ za jedlo nedame ani davaja s muzom, a to vkuse kupujeme kvalitnu stravu, maso,ryby, vajicka, ovocie,semtam restika a obcas obedy v praci. 500 len na obedy a donasky plus kazdy den kava a kolac je zamna az nevazenie si penazi :D preco musis mat kavu z kaviarne s kolacom kazdy den? To su take hluposti kde sa vela penazi rozuteka. Ohladom stravy sa teda bud naucis varit a chystat si jedlo alebo nech sa paci zvysit prijem-novy side job, zvysenie platu a podobne. Ina cesta nie je.a neminat denne na kavy a somariny mimo domu.
@bg92 co sa tyka doplnkov a liekov, to si veci, ktore musim brat vzhladom na moje chronicke ochorenia. Jedine, kde viem dnes vyrazne zredukovat naklad je strava. Sladke velmi nejem. Ale kavu pijem, a kazdy den, kazdy druhy chodim von, kde len na kavu a mineralku miniem 5 eur. Plus kava po robite -obcas. A to som si nedala kolac. Doteraz mi to problem netobilo, teraz musim setrit viac.
Viac mínaš na stravu ako 4členná rodina ....
myslím že stačí na začiatok rozumne nastaviť stravovanie, možno zrušiť jednu streamovaciu službu a prehodnotiť kaderníka ... a už máš 500-600€ doma ...
@biba_18 kadernicka stoji realne 120 eur. Snazim sa farbit si doma kazdy mesiac, lebo inak by som bola velmi siva. Ale musim ist najbeskor kazdy treti mesiac na strih, plus dofarbenie. Robila som si prieskum, viac menej su ostatne kadernicky rovnako. Usetrila by som max 10 eur, vzhladom na moju dlzku vlasov.
@anonym_autor
- lieky na predpis chápem, výživové doplnky za 50€ mesačne sa mi zdá ustrelené, to koľko toho potrebuješ? Ja napr. ako darca krvi dostávam balíček vitamínov zdarma od poisťovne, ani ten neminiem.
- streamovacie služby - načo ich potrebuješ mať toľko? Koľko filmov si reálne pozrieš za mesiac z každého? Daj si jednu službu mesačne, o mesiac zruš túto jednu a daj si druhú keď to potrebuješ striedať. Ja mám len netflix ale ani to nestíham pozerať. TV ako takú už vôbec.
- jedlo - no donášky lezú do peňazí. Var si sama doma, donášku si daj 1-2x do týždňa (chápem to, ani mne sa nechce vždy variť a sú jedlá, ktoré doma neviem / nechcem spraviť).
- beauty záležitosti - tak je to rozmar, dá sa na tom ušetriť, ale ak napríklad náklady za stravovanie skrešeš o tretinu, tak v pohode ostane na toto
-prezutie a uskladnenie pneu platíš nejak veľa, ja v BA platím polovicu a aj to viem, že sa dá aj lacnejšie zohnať.
Pekne si to tu rozpisala a ty sa vazne pytas, ci mame napad ako usetrit? A ty nevidis tie do neba volajuce zbytocnosti
@biba_18 hbo go dam dole urcite, eventualne mozno netflix. Voyo si necham a youtube premium.
@sisska96 ja som si toho vedoma. Nepotrebovala som to doteraz vobec riesit.
No rozpocet sama na seba mas ako baby pisu, ako pre 4roch ludi... ak mas tak ukazkovu drahu stravu, na co este doplnky?
Pekne si to tu rozpisala a ty sa vazne pytas, ci mame napad ako usetrit? A ty nevidis tie do neba volajuce zbytocnosti
@ljmmm no neviem. Mozno niekto ma tipy ns jednoduche jedla, do 15 min, nejsky link, kde sa inspirujem.
@sisska96 hej, ale varenie je tym efektivnejsie, cim pre viac ludi je. Varit osamelemu sa vyrazne oplati len ak bude varit vo vacsom mnozstve a zamrazovat. Lebo slusne najest sa da v menu jedalnach aj do cca 7-8€ (a to spravidla damy este 1/3 az 1/2 velkej porcie ci celu polievku si zobrat v boxe domov).
@anonym_autor kaderníčka reálne nestojí 120, toľko stojí tvoja... okrem strihu a dofarbenia tam musíš mať kopec hovadín navyše si myslím ...
No rozpocet sama na seba mas ako baby pisu, ako pre 4roch ludi... ak mas tak ukazkovu drahu stravu, na co este doplnky?
@anjelicek26 lebo mam ochorenia, a napriek vyzivnej strave sa mi vstrebava tak 30% zivin. Zvysok musim doplnit - draslik, zelezo, kys listova, vapnik, magnezium. Len na spanie zzzquil stoji 10 eur cez eshop, napr.
@anonym_autor vyjadrím sa len ku kaderníčke, lebo to ma zaujalo najviac. Žijem v Prahe a za strih a farbu dávam v prepočte 60€ 😄 a to je kvalitný salón. Mám vlasy po pás
@madeincssr domáca strava je vždy lacnejšia (ak sa bavíme o porovnateľnej kvalite samozrejme). a ak bude robiť meal prep, nebude musieť variť každý deň ...
@anonym_autor kaderníčka reálne nestojí 120, toľko stojí tvoja... okrem strihu a dofarbenia tam musíš mať kopec hovadín navyše si myslím ...
@biba_18 nie, mam len farbenie, strihanie, a vyfuka ma difuzerom. Pred 10r brala 60 eur, teraz 120, buduci rok pojde hore.
Kazdy mesiac minies kozmetiku na skin care? Mne jeden krem Ordinary za 15 eur vydrzi v pohode 2 mesiace, 80e je strasne vela
Minas prehnane na to, ze si sama, upec si doma kolac a urob kavu, hned mas usetrene kolko
Mas vobec nejaku rezervu, ked takto bezhlavo minas?
@anonym_autor vyjadrím sa len ku kaderníčke, lebo to ma zaujalo najviac. Žijem v Prahe a za strih a farbu dávam v prepočte 60€ 😄 a to je kvalitný salón. Mám vlasy po pás
@anonym_e17742 no ja to mam 120/3, cize mesacny naklad 40 eur. Skusala som kadernicku za 100 eur, lacnejsiu som nemasla. Mam specificku farbu vlasov, ziadna kadernicka mi ju nevie namiesat, to by nevadilo, ale ceny su viac menej rovnake, co som si zistovala.
Mňa by zaujímalo koľko zarábaš keď toľko peňazí rozhadzuješ. Nauč sa variť, jednoduché jedlá zvládne každý. Za cenu denného menu si vieš navariť na dva dni komplet. Môžeš spraviť aj viac a zvyšok zmraziť. Ku kaderníčke a podobnému sa ani nevyjadrujem, to nenavštevujem vôbec. Kávičku si nedáš vonku každý deň ale raz za týždeň alebo sa začnete pozývať na návštevy namiesto toho. Lieky asi potrebuješ tak to nič. Ak platíš internet nepotrebuješ ani streamovacie služby, veľa toho nájdeš zadarmo.

Tak vies na co minas… na tej strave by sa dalo velmi vela usetrit.