Tipy na šetrenie pre slobodnú ženu
Ahojte, doposiaľ som bola na tom finančne celkom dobre, som samostatná jednotka, čiže som si zo svojho príjmu žila veľmi pekne a aj dokázala peniaze ušetriť, jednoducho som sa neobmedzovala.
Ale posledný rok a pol išlo naozaj všetko veľmi hore a plat zostáva rovnaký a dokonca mi išiel dole o cca. 300 eur, lebo som prišla o jeden príjem na dohodu, čo som mala. Náklady mám vyššie, takže si musím utiahnuť opasok a šetriť, na sebe, na jedle asi najviac.
Rátam s tým, že budúci rok mi príjem klesne (odvody a daň) a náklady stúpnu.
Musím teda šetriť. Kde sa mi to už celkom darí: Nekupujem si drahé oblečenie, ani drahé topánky, kabelky, peňaženky.Aj kozmetiku mám z drogérie a z Notina, nemám high end značky, stačí mi make up za 12 eur , korektor za 8 eur apd.
Na čom nešetrím je:
- lieky a výživové doplnky - tu mesačne miniem aj 80 eur
- skin care, starostlivosť o pleť - náklad cca. 50 - 70 eur/m
- starostlivosť o vlasy, kaderníčka každé dva, tri mesiace - 120 eur
- pedikúra, manikúra/gélové - mesačne 80 eur, tu chcem redukovať náklad na polovicu, pedi si budem robiť doma
- streamovacie služby Voyo, Netflix, Youtube Premium, HBO - cca. 35 eur
- nemám TV, mám iba internet doma za 19 eur a pár základných programov, ale tie nepozerám
- mobil s internetom mi platí firma
- auto mám svoje, náklad na poistku 560 eur/r, prezutie a uskladnenie pneu - 120x2, PHM 60 eur/m
- poistka za byt ročne 180 eur
- cvičenie mesačne cca. 80 eur
- rehabilitácie mesačne 80 eur
Som v práci väčšinou od rána do večera a nejako ja veľa tomu vareniu nedám popravde, ani ma to nebaví, ani mi to nejde. Zvládnem samozrejme cestoviny, kuracie mäso, šaláty apd.
Doteraz som si jedlo objednávala a stravovala som sa v meste počas obeda.
Čiže menu cez obed cca. 8 - 10 eur a potom niekedy donáška večer 10 eur. Medzitým som si kúpila kávu, niečo sladké apd, čiže denný náklad na jedlo bol 20 denne.
Bez nákupov jedla domov. Teda seriózne miniem cca. 500 eur mesačne len na obedy a donášky. Spolu s nákupmi jedla domov ( mlieko, chlieb, maslo, šunka, tvaroh, proteíny, ovocie, zelenina apd ) je to aj 1000 eur/m. Mám nejaké obmedzenia, teda kupujem bezlakto produkty, ktoré sú drahšie, chlieb iba celozrnný ten je dosť drahý, a samozrejme bio ovocie, zeleninku.
Ja na jedlo dám mesačne teda skutočne 1000 eur, niekedy aj viac. Ako sama osoba.
Takže tu je cieľ zredukovať náklad aspoň o 1/3 do konca roka.
Čiže idem si variť doma cestoviny, kuskus, nejaké mäso a zeleninku apd.
Jednoducho obmedziť stravovanie vonku.
Máte iné nápady, kde ušetriť?
Nejaké tipy? Budem vďačná za čokoľvek. Prvý krát som v situácii, že idem šetriť.
@anonym_autor nezrušili len sa volajú inak, aj bombuj stále funguje, ale áno sú to minimálne náklady.
@januska12323 kukajto nefunguje, stiahnito nefunguje.
Ja stale nechapem tym vecernym donaskam… chapem ze na sluzobke v hoteli sa nevies najest na izbe tak jes von/restika ale doma nechapem. ja ak mam naobed varenu stravu (ci uz doma varene alebo menucko) tak vecer jem uz len veci typu vajicka, cottage, salat, natierky, tuniak chlebik a pod. Este ked chodis domov neskoro ako pises, tak o 8-9 ladovat do seba donasku by som nedala. Ani zo zdravotneho hladiska nechapem jest skoro kazdy den toto, su to aspon nejake zdrave veci co si objednavas? Nechapem ze ta to bavi jest a nedas si radaej nieco domace nevarene.
Ja stale nechapem tym vecernym donaskam… chapem ze na sluzobke v hoteli sa nevies najest na izbe tak jes von/restika ale doma nechapem. ja ak mam naobed varenu stravu (ci uz doma varene alebo menucko) tak vecer jem uz len veci typu vajicka, cottage, salat, natierky, tuniak chlebik a pod. Este ked chodis domov neskoro ako pises, tak o 8-9 ladovat do seba donasku by som nedala. Ani zo zdravotneho hladiska nechapem jest skoro kazdy den toto, su to aspon nejake zdrave veci co si objednavas? Nechapem ze ta to bavi jest a nedas si radaej nieco domace nevarene.
@bg92 nie vzdy jem vecer o osmej doma, dam si po ceste nieco v restauracii, ked som v office, objednam si donasku tam. Ale ano, su chvile, kedy si vecer o pol osmej objednavam donasku. Spat idem az okolo pol noci - jednej v noci.
@anonym_3ba548 na dentálnu chodím 2x do roka minimálne, cenu mám 80 eur, ale je to naozaj jedna z najlepších dentálok, čo som zažila. Každý mesiac si niečo kúpim na tvár - buď sérum, teraz to bol krém - cena 40 eur, alebo tonikum, prípadne cleanseri apd. Ono vždy ti niečo vypadne iné. Plus sa snažím chodiť na čistenie pleti, mezoterapiu, dermabráziu apd. Do roka mám 2x ten botox, ideálne by bolo aj 3x, ale ja to nepreháňam. Plus raz do roka mám Lumi eyes, v minulosti som chodila na KH pod oči, ale posledné roky mám iba peptidy. Chcem šetriť, potrebujem cca. 8000 eur na zuby. Implantáty plus korunky.
@anonym_autor kvoli korunkam??? kolko mas rokov? 70? ked sa budes starat o svoje, nepotrebujes korunky...
@anonym_autor kvoli korunkam??? kolko mas rokov? 70? ked sa budes starat o svoje, nepotrebujes korunky...
@anonym_14fe6d korunky mam, ale potrebujem si dat urobim implantaty a nato korunky, cize toto bude draha vec.
@anonym_2b97a5 keď prídem domov večer alebo som niekde na hoteli, tak si večer zapnem film, seriál, prípadne pozriem nejakú show, alebo noviny z archívu. Tým, že nie som často doma, tak som si telku zrušila a používam tieto služby iba. Cez víkend, ak som doma, tak mám priestor na reset pri sledovaní filmov, alebo seriálov. Neznášam reklamy, čiže toto chcem na youtube skipnúť. Keď som v aute, púštam si hudbu z youtube, alebo rozhovory. Plus mám ešte náklad na platenú formu chatGPT a na angličtinu, ktorú mám online 4x mesačne.
@anonym_autor ked uz píšeš o tom YouTube, vôbec ti netreba prémium. Ja mam stiahnutý prehliadač Brave a ide na nom YouTube bez reklam, aj ked zablokuje telefon
@anonym_14fe6d korunky mam, ale potrebujem si dat urobim implantaty a nato korunky, cize toto bude draha vec.
@anonym_autor tak už taká dobrá nie je tá dentálka, ak sa ti tak kazia zuby
Absolútne prázdny konzumný život starnúcej ženy. Veľmi smutné čítanie.
a kde su naklady za erotiku a antikoncepciu? 🙂
@anonym_183681 nahodou si autorka zije dobre a dopraje si, polovica kona jej aj tak zavidi 😀
@anonym_autor tak už taká dobrá nie je tá dentálka, ak sa ti tak kazia zuby
@sisska96 nekazia sa mi zuby. Museli mi cistit dutiny a pri tej prilezitosti mi vybrali zadne zuby. S dutinami mam problem od mladosti a uz mi ich cistili niekolko krat. Naposledy v roku 2022. Po vybrati zubov som cakala, ale kedze sanka zacina pracovat a je potrebne to riesit, tak si idem dat urobit implantaty a korunky. Nevidno to, len i to chyba pri jedeni potravy a pri spani, kedy mi zapadava jazyk. Cize prave kvoli tomu to musim riesit, operacne v celkovej narkoze a budu mi to robit asi na 2x.
@anonym_0202a2 na antikoncepiu mam minimalne naklady a zatial si vystacime sami, ziadne hracky nepotrebujeme. Ale musim povedat pravdu, kupila som si uz lubrikacny gel, mega drahy, ale snad pomoze v urcitych fazach mesiaca.
@anonym_183681 pozri, moje dieta je uz dospele a pracuje v zahranici. Nie je nutne ho zivit. Staram sa teda sama o seba. Ked raz pridu vnucata, tak to bude ine, ale podla toho ako pozeram, to este takych 10 rokov nebude aktualne. Posledne roky ako pisem, som uz samostatna jednotka. Cize zivim viac menej iba sama seba. Syn je ITckar, v zahranici sa ma natolko dobre, ze nie je nutne mu pomahat financne, zamestnal sa uz od 2 rocnika VS.
Ja by nechala jednu streamovaciu sluzbu. Taktiez manikuru by som obmedzila, kadernicka je tiez prilis draha. A teda aj vysedavanie v kaviarni dennodenne treba obmedzit. Tu 5 eur, tam 5 eur a hned sa nazbiera. Kavu a vodu si vies dat aj doma. A stravu fakt treba poriesit, ze viac varit.
Ja by nechala jednu streamovaciu sluzbu. Taktiez manikuru by som obmedzila, kadernicka je tiez prilis draha. A teda aj vysedavanie v kaviarni dennodenne treba obmedzit. Tu 5 eur, tam 5 eur a hned sa nazbiera. Kavu a vodu si vies dat aj doma. A stravu fakt treba poriesit, ze viac varit.
@mishka81 streamovacie sluzby ma nezachrania. Ale ano, odhlasila som sa z HBO a z Netflixu, nechavam si voyo a youtube, usetrenych cca 17 eur. Pedikuru si spravim doma aj s gellakom na nohy, cize 40 eur som usetrila. Tu kaderinicku si necham, len sa budem snazit ist raz za 4 mesiace a zvysok doriesit doma. Kavy vonku velmi neobmedzim, kedze ja so vacsinu dna vonku a chodim domov az vecer. Ale zase jedna kava vonku ma nezabije.
ja som napr začala nakupovať kozmetiku cez bazár (V...d). často tam nájdem dobrý krém, šampón hocičo za 1/2, lebo to niekto dostal darom a nepoužíva také...taktiež oblečenie a obuv sa tam nájde aj nové s visačkou
@anonym_c2770f kozmetiku z bazaru nikdy, nevies, kao to bolo skladovane, zaruka a ostatne veci.
@anonym_autor Tá kaderníčka a kozmetika je naozaj drahá. Ja si napríklad nechávam raz za 4 mesiace iba dorovna podstrihávať a sama si farbím hennou. Bolo by fajn zmeniť strih na nízkoúdržbový, bez ofiny. 😃 Na kozmetike síce nešetrím, ale všetko si tiež viem poriesit doma a to kupujem drahé krémy Juvena. Lifting načo? Rob pravidelnú tvarovú masáž, techniky sa vieš naučiť aj doma. Nechty musíš mať gélové? Nestačí prirodzené nechty, ktoré si doma sama prebrúsiš, nalakuješ? Obmedz služby ako kaderníčka, manikúra pedikúra a kozmetička a skús si s kvalitnou kozmetikou to isté urobiť doma. 😃 Za cvičenie tiež platíš veľa, veď predsa permanentka do fitka stojí oveľa menej. Obmedz streamovacie sluzby a pozeraj nelegálne cez internet, alebo využívaj trial verzie na týždeň a potom zruš členstvo. Var si na dva /tri dni dopredu, chystaj si večer raňajky a obed do krabičiek. Obmedz kávičky, radšej si kúp kávovar a rob si kávu doma. Obmedz auto, využívaj MHD a chodievaj pešo, aspoň budeš fit.
Ahoj, ja by som si skúsila dať denný limit na jedlo, napr. 20- 23 Eur. Takže na mesiac to vychádza tých cca 600 - 700 Eur. Vždy lepšie ako 1000 Eur.
Zahrnula by som do denného limitu obed a kávu, to rozumiem, že musí byť. Obmedzila by som ale donášku striktne na raz denne. A cez víkend, alebo keď máš čas, by som skúsila uvariť nejaké jednoduché jedlá vo väčšom mnożstve a zamraziť po jednej porcii. To by som mala potom ako večeru v priebehu týždňa, kde chápem, že nestíhaš a nemáš chuť variť. Kombinovala by som to prípadne s večerami typu vajíčka, rôzne pomazánky, šunky, syry, k tomu chlieb, pečivo, zelenina.
@anonym_183681 nahodou si autorka zije dobre a dopraje si, polovica kona jej aj tak zavidi 😀
@anonym_2a0740 Tak toto je dobry bullshit. Tu ani niet co zavidiet.
Fúha tak to nevieš čo zo sebou extrémne miňaš, skín care 70 eur? Fu dva krémy a čistiaci gél tá musí vyjsť 30 euro na pol roka, nechtíky zbytočnosť, kaderníčka tiež zbytočne, cvičenie 80? Dosť extrém to sa dá zredukovať tiež, proste ja by som polovicu ušetrila čo dávas na kraviny, streamovacie služby naco televízor a hotovo nemusíš sledovať všetky kraviny, sem tam si navariť atď... Za mňa extrém míňanie, rehabilitácie 80 to naco?
@biba_18 kadernicka stoji realne 120 eur. Snazim sa farbit si doma kazdy mesiac, lebo inak by som bola velmi siva. Ale musim ist najbeskor kazdy treti mesiac na strih, plus dofarbenie. Robila som si prieskum, viac menej su ostatne kadernicky rovnako. Usetrila by som max 10 eur, vzhladom na moju dlzku vlasov.
@anonym_autor keď sa farbis doma, načo chodíš na dofarbenie? A fakt chodíš každé tri mesiace na strih? Veď to nestíhajú vlasy rásť. Alebo, choď na suché strihanie, to stojí pár eur.
Potom strava naozaj veľmi veľa. Minimálne na polovicu, cvičiť môžeš tiež doma. Vsetko sa dá.
@anonym_f43499 chodim bud na dentalnu hygienu, alebo na mezoterapiu, cistenie pleti, mikrodermabraziu apd. Raz do roka na lumi eyes a 2x do roka botox celo plus vraska hnevu. Mam 45 rokov… to treba vazne…
@anonym_autor no hlavne ten botox je tak zivotu potrebna vec,a isto aj pery.Ved ako by to pre boha vizeralo botox bez pier.Ty nebudes setrit,nevies to a nechces to.
@anonym_2a0740 čo závidieť? Ja som v miernom šoku. Myslela som že sa jedná o nejakú max. 26 ročnú ženu, ktorá sa len učí hospodáriť. Rozdr..at tolke peniaze a musieť teraz šetriť na zuby? Veď úspory by mali byť prvé v poradí. Nie skincare, nechty, restiky. Mne to hlava neberie.
@anonym_autor Tá kaderníčka a kozmetika je naozaj drahá. Ja si napríklad nechávam raz za 4 mesiace iba dorovna podstrihávať a sama si farbím hennou. Bolo by fajn zmeniť strih na nízkoúdržbový, bez ofiny. 😃 Na kozmetike síce nešetrím, ale všetko si tiež viem poriesit doma a to kupujem drahé krémy Juvena. Lifting načo? Rob pravidelnú tvarovú masáž, techniky sa vieš naučiť aj doma. Nechty musíš mať gélové? Nestačí prirodzené nechty, ktoré si doma sama prebrúsiš, nalakuješ? Obmedz služby ako kaderníčka, manikúra pedikúra a kozmetička a skús si s kvalitnou kozmetikou to isté urobiť doma. 😃 Za cvičenie tiež platíš veľa, veď predsa permanentka do fitka stojí oveľa menej. Obmedz streamovacie sluzby a pozeraj nelegálne cez internet, alebo využívaj trial verzie na týždeň a potom zruš členstvo. Var si na dva /tri dni dopredu, chystaj si večer raňajky a obed do krabičiek. Obmedz kávičky, radšej si kúp kávovar a rob si kávu doma. Obmedz auto, využívaj MHD a chodievaj pešo, aspoň budeš fit.
@mameha7 tak skusim z inej strany, ja sa autom presuvam denno denne v ramci regionu, v office som mozno jeden den v tyzdni, zvysok som na cestach, cize chodit MHD nemozem. Teraz k tym nechtom, keby som mala svoje pekne a pevne, velmi rada by som ich mala. Ale moje nechty su velmi malicke, lamu sa mi a nevyzera to pekne. Moje ruky su moje repre, cize nechty mat gelove budem. Ani gellak u mna nie je riesenim. Teraz ku kave. Kavovar mam doma, velmi dobry. Rano si dam kavu doma. Vecer si uz nedavam.. Cez den som v terene, cize kavu na pumpe alebo v coffee shope alebo kaviarni si dam. Streamovacie sluzby som uz obmedzila.
@anonym_2a0740 čo závidieť? Ja som v miernom šoku. Myslela som že sa jedná o nejakú max. 26 ročnú ženu, ktorá sa len učí hospodáriť. Rozdr..at tolke peniaze a musieť teraz šetriť na zuby? Veď úspory by mali byť prvé v poradí. Nie skincare, nechty, restiky. Mne to hlava neberie.
@anonym_aeaca6 teraz k tomu, ja mam na ucte peniaze, mohla by som si dat urobit aj cely chrup, dva krat. Ale na nasetrene peniaze nechcem siahat. Clovek nikdy nevie, ja som stale za to, aby mal clovek na ucte aspon 12x svoj rocny prijem, idealne 24x. V pripade, ak sa nieco stane. Mesacne si odkladam cca. 1000 eur bokom. Teraz si to chcem odlozit z dvoch, troch vyplat, aby som mala na tie zuby. Jednoducho viem, ze viem usetrit, ze mam z coho usetrit, tak idem na to.
@anonym_0202a2 však je sama stará dievka
@anonym_0202a2 však je sama stará dievka
@anonym_8db12a pisala ze si kupila drahy lubrikant na smykanie
@anonym_8db12a pisala ze si kupila drahy lubrikant na smykanie
@anonym_0202a2 raz možno že už je dávno po záruke 😂
@anonym_autor bože moj, niektoré komentáre. Neviem čo sa tu pohoršujete na sume, ktorú zaplati u kadernika. Ja dochadzam ku kadernicke do Ba cca 100km lebo som spokojná a len za farbenie(umytie,fukana, pripadne vlny)platím 200€ mesačne. Manikúra/pedikura je úplný základ. To, že niekto nechodí je jeho vec. Jasné ak si zručna vieš si oboje urobiť doma. Upravené nechty sú podľa mna úplne prirodzená vec. Kozmetika mesačne takisto úplne v poriadku. Takze jedine môžeš naozaj šetriť na strave. Preto ti poradim urobiť si nejaký zoznam jedál na týždeň a vyskúšať či ti to bude fungovať alebo nie. Základ aspoň vždy nejakú polievku a druhé podľa toho čo preferujes.

@anonym_autor mňa zaujala tá kozmetika a skincare. Mňa stojí kozmetika 180 eur na 3-4 mesiace , teda v priemere 50-60 eur na mesiac .Mám 52 rokov , nemám na čele žiadnu harmoniku a ani vrásku hnevu . nechodím na botox, ale kúpila som si led masku a žehličku na tvár plus som sa naučila masáže tváre, pri večernej rutine len tak prebehneš. Na dentálku chodím raz do roka .
@anonym_3ba548 na dentálnu chodím 2x do roka minimálne, cenu mám 80 eur, ale je to naozaj jedna z najlepších dentálok, čo som zažila. Každý mesiac si niečo kúpim na tvár - buď sérum, teraz to bol krém - cena 40 eur, alebo tonikum, prípadne cleanseri apd. Ono vždy ti niečo vypadne iné. Plus sa snažím chodiť na čistenie pleti, mezoterapiu, dermabráziu apd. Do roka mám 2x ten botox, ideálne by bolo aj 3x, ale ja to nepreháňam. Plus raz do roka mám Lumi eyes, v minulosti som chodila na KH pod oči, ale posledné roky mám iba peptidy. Chcem šetriť, potrebujem cca. 8000 eur na zuby. Implantáty plus korunky.