icon

Šetrili by ste alebo si užívali život ako single žena?

Včera o 05:53

Ahojte, som samostatná žena, nemám dieťa, nemám žiadne veľké záväzky.

Mám auto, ktoré platím a teda celý ten servis okolo toho je dosť veľa - poistka GAP, servisné prehliadky, výmena a uskladnenie pneumatík, diaľničná, PHM, prípadné umytie apd.

Okrem toho dosť investujem do seba, vyčíslila som to mesačne na cca. 450-500 eur okrem jedla samozrejme. Dosť veľa investujem aj do jedla, keďže jem bezlepkovo a bezlaktózovo a mäso kupujem väčšinou od dodávateľa. Jem veľa zeleniny a ovocia, teda v porovnaní s mojím okolím asi viac. Chodím do posilky, cvičím, mám trénera, plus cvičím aj sama a rôzna tá starostlivosť o seba...

Potom si platím všetky streamovacie veci - Netflix, HBO, Voyo, Joj play, Youtube premium apd.

Ďalej investície do bytu, stále niečo kupujem, stále si niečo vynovujem, a stále niečo odíde alebo sa pokazí. Sú to aj vyššie investície - kávovar, televízor, tlačiareň, mobil, posteľ, nový laptop, nový monitor ... ale aj menšie investície.

Ďalšie investície sú do oblečenia a doplnkov - myslím si, že tak 150 - 200 eur mesačne do týchto položiek investujem. A to veľa nakupujem pritom cez vinted a drahšie kúsky kupujem od ruky.

Mám pocit, že stále niečo objednávam. Stále mi prichádza niečo z Notina, zo Sephory, z Alzy, z Douglasu, alebo z Vinted.

A potom je tu cestovanie. Ročne idem na minimálne dve dovolenky, a pár menších tripov po EÚ. Finančne je to náročnejšie samozrejme, ale stále v rámci môjho budgetu.

Mesačne neušetrím veľa, je to cca. 400-500 eur. Mohla by som viac, ak by som všetko osekala. Stále mám niekde takú myšlienku, že by som mala šetriť viac, hlavne na dôchodok. Našetrené niečo na účte mám, ale je to málo podľa mňa - mám 30 000 eur. Kupovala som auto, čiže sa to osekalo.

Nemám úvery, nikomu nič nedĺžim, nič nesplácam. Mám životnú a úrazovú poistku.

Ak by ste boli sama single žena, ktorá nezarobí zle, a teda viete, že rodinu a deti nebudete riešiť, šetrili by ste si alebo by ste žili a užívali by ste si? Alebo by ste urobili nejaký kompromis, niečo zosekali a niečo viac šetrili?

Strana
z4
anonym_3aa28d
Včera o 05:56

Za dovolenky som, ale kupuješ toho naozaj priveľa. Je to tvoja vec, ale ušetrila by som viac. Vždy sa niečo môže stať, kedy tie úspory bude treba. Máš svoj byt?

anonym_e29f3e
Včera o 05:59

Zase ty a ten tvoj prázdny konzumný život osamelej starnúcej starej dievky. Čo sleduješ neustálym pridávaním tej istej témy? Fakt si myslíš, ze niekto ti bude závidieť? Alebo veríš, že niekoho inšpiruješ? Alebo si ozaj taká sprostá, ze si nevieš určiť priority?

autor
Včera o 06:00
@anonym_e29f3e

Zase ty a ten tvoj prázdny konzumný život osamelej starnúcej starej dievky. Čo sleduješ neustálym pridávaním tej istej témy? Fakt si myslíš, ze niekto ti bude závidieť? Alebo veríš, že niekoho inšpiruješ? Alebo si ozaj taká sprostá, ze si nevieš určiť priority?

@anonym_e29f3e stará dievka v 30 rokoch? Ako tak na jednej strane možno pre niekoho áno. Ale mne príde, že 30 rokov je dnes v pohode... neviem 🙂

autor
Včera o 06:00
@anonym_3aa28d

Za dovolenky som, ale kupuješ toho naozaj priveľa. Je to tvoja vec, ale ušetrila by som viac. Vždy sa niečo môže stať, kedy tie úspory bude treba. Máš svoj byt?

@anonym_3aa28d áno, mám svoj vlastný byt /dedičstvo a následná rekonštrukcia/, teda neplatím hypo ani prenájom.

anonym_21a1a1
Včera o 06:03
@anonym_e29f3e

@anonym_e29f3e to je tym ze nema partnera a deti, tak co ine ma riesit ako seba? A s kym ked uz vsetkych okolo asi vycerpala? Tak hura na kona.

@autorka tvoj problem je nuda. Tipujem

autor
Včera o 06:04
@anonym_21a1a1

@anonym_e29f3e to je tym ze nema partnera a deti, tak co ine ma riesit ako seba? A s kym ked uz vsetkych okolo asi vycerpala? Tak hura na kona.

@autorka tvoj problem je nuda. Tipujem

@anonym_21a1a1 tak mám priateľa, mám rodičov, pracujem, chodím von s kamoškami, veľa cestujeme, cvičím apd. Neviem, či nuda priamo, ale psa a iné zviera domov nechcem.

anonym_9db475
Včera o 06:06
@anonym_e29f3e

@anonym_e29f3e peniaze vyhodené do vzduchu. Načo je to dobré? V skutočnosti potrebuješ tak 1/10 z tých blbostí. A držať diétu bezlepkové a bezlaktozove bez riadnej lekárskej diagnózy len z dajakych blbých testov z internetu je aj zdraviu škodlivé.
Pre mňa strašne márnivy, prázdny, nudný život.
Vnútorný pocit ti hovorí dobre, začni šetriť a hlavne Dávať lásku, prijímať lásku. Nie je to fráza, je to skutočne životné naplnenie. Nie v handrach a doplnkoch do bytu..🤦

anonym_fae27b
Včera o 06:07
@anonym_autor

@anonym_3aa28d áno, mám svoj vlastný byt /dedičstvo a následná rekonštrukcia/, teda neplatím hypo ani prenájom.

@anonym_autor akože máš super život!! Šetríš dosť!! My sme rodina s deťmi, neužívam si dovolenky a nedá sa nam šetriť vôbec na dôchodok.Nikdy nevieš ako dlho budes žiť a už teraz máš 30 tis a byt bez hypo! My mame skoro 50rokov a na účtoch skoro nič!! Dorábame dom,tiež bez hypo muž boldlhodobo PN-úspory sa míňali a z toho ešte mame školopovinné deti! Ja si myslím, že viac rodin žije ako my! Síce minas na blbosti, ale stále máš veľa úspor a pestrý život!!

autor
Včera o 06:08
@anonym_9db475

@anonym_e29f3e peniaze vyhodené do vzduchu. Načo je to dobré? V skutočnosti potrebuješ tak 1/10 z tých blbostí. A držať diétu bezlepkové a bezlaktozove bez riadnej lekárskej diagnózy len z dajakych blbých testov z internetu je aj zdraviu škodlivé.
Pre mňa strašne márnivy, prázdny, nudný život.
Vnútorný pocit ti hovorí dobre, začni šetriť a hlavne Dávať lásku, prijímať lásku. Nie je to fráza, je to skutočne životné naplnenie. Nie v handrach a doplnkoch do bytu..🤦

@anonym_9db475 mám laktózovú intoleranciu a som celiatik už 15 rokov. A deti mať nemôžem. Tak teda žijem pre dnešok.

autor
Včera o 06:09
@anonym_fae27b

@anonym_autor akože máš super život!! Šetríš dosť!! My sme rodina s deťmi, neužívam si dovolenky a nedá sa nam šetriť vôbec na dôchodok.Nikdy nevieš ako dlho budes žiť a už teraz máš 30 tis a byt bez hypo! My mame skoro 50rokov a na účtoch skoro nič!! Dorábame dom,tiež bez hypo muž boldlhodobo PN-úspory sa míňali a z toho ešte mame školopovinné deti! Ja si myslím, že viac rodin žije ako my! Síce minas na blbosti, ale stále máš veľa úspor a pestrý život!!

@anonym_fae27b ďakujem veľmi pekne. V živote sa nedá mať asi všetko. Niekto má rodinu, lásku, domček, deti a niekto to má zase inak. Asi je pár vyvolených, ktorí majú všetko.. Držím vám prsty, hlavne veľa lásky prajem ❤.

anonym_3a41af
Včera o 06:13

Máš aj nejaké úspory? Keby sa niečo udialo, aby si mohla v klude preckat nejakú krízu?

marci9
Včera o 06:13

Určite by som na tvojom mieste šetrila viac. Pre mňa je toto, čo si opísala, nepredstaviteľné rozhadzovanie peňazí. Nemáš, ani nebudeš mať deti, to je síce v poriadku, ale tým pádom absolútne nemôžeš počítať s tým, že sa o teba na staré kolená niekto postará, takže budeš potrebovať naozaj veľa peňazí, aby si si zaplatila nejaké zariadenie na úrovni. Mysli na to už teraz.

autor
Včera o 06:14
@anonym_3a41af

Máš aj nejaké úspory? Keby sa niečo udialo, aby si mohla v klude preckat nejakú krízu?

@anonym_3a41af mám našetrené niečo a príjem z prenájmu, nepokryje mi to všetko, ale aspoň na nevyhnutné životné náklady.

anonym_d409d0
Včera o 06:15
@anonym_autor

@anonym_9db475 mám laktózovú intoleranciu a som celiatik už 15 rokov. A deti mať nemôžem. Tak teda žijem pre dnešok.

@anonym_autor Úplne súhlasím s tým, že si svoje peniaze aj užívaš,nepchas ich len do ponožky.Mam známu, ktorá celý život šetrila, niekedy až extrémne.Teraz, keď zostarla, síce má svoje peniaze,ale ich hodnota značne za tie roky poklesla.Zivot si mohla aj užiť,nielen prežiť

anonym_555173
Včera o 06:22
@anonym_autor

@anonym_e29f3e stará dievka v 30 rokoch? Ako tak na jednej strane možno pre niekoho áno. Ale mne príde, že 30 rokov je dnes v pohode... neviem 🙂

@anonym_autor vek si mala napísať.hned v úvode aj to či chceš dieťa/deti?
Asi nie som sama, ale nikoho nepoznám kto má v30ke byt bez záväzkov

niki35
Včera o 06:23

@anonym_autor ako 30 ročná žena by som sa nepýtala takéto veci na MK že čo mám ja robiť so svojími financiami a či mám viac šetriť. Potrebuješ od nás nejaký návod a nasmerovanie aby si vedela lepšie hospodáriť? Žiješ dosť konzumný život to je fakt. Dovolenky sú ok ale tie ostatné zbytočnosti ani nie. Ja by som začala šetriť na tých blbostiach čo si zbytočne predplácaš a objednávaš. A hlavne si poriadne našetri na dôchodok keď budeš sama.

anonym_6576b3
Včera o 06:23

polovicu z toho by som skrtla na menej ako je oblecenie a ine veci co nepotrebujes a to by som este odlozila... kedze dnes si zdrava a zajtra nemusis.. o pracu tiez vies lahko prist ... 30k je malo ak si chces udrzat zivotny standart aky mas aj v pripade ze sa daco stane... naco je ti kozmetika drahe veci oblecenie? to ti nic do zivota neda... investovat do vzdelania , konickov,cestovania- daleko rozumnejsie .,, ale mne to aj tak pride,ze si sa len prisla pochvalit akos kvelo sa mas ..

anonym_d29da1
Včera o 06:25
@anonym_555173

@anonym_autor vek si mala napísať.hned v úvode aj to či chceš dieťa/deti?
Asi nie som sama, ale nikoho nepoznám kto má v30ke byt bez záväzkov

@anonym_555173 ja mám 32 , manžel 37 a máme byt bez hypotéky. Nie je zdedený. Zarobili sme si - ja v zahraničí som si našetrila a manžel má tu na SK dobre zamestnanie a niečo mu prispeli aj rodiča. Dá sa to len treba mať plán a chcieť.

anonym_2d33ba
Včera o 06:26

Míňaš veľa,šetrila by som viac na starobu a investovala. Na cestovanie ano,na handry,veci a starostlivost o telo by som ja dala podstatne menej.

crazy_cat_lady
Včera o 06:27

Za mna minas vela, radsej by som na tvojom mieste cast penazi investovala

autor
Včera o 06:29
@crazy_cat_lady

Za mna minas vela, radsej by som na tvojom mieste cast penazi investovala

@crazy_cat_lady investujem do ETF akciového fondu, zatiaľ iba 500 eur/m.

cyberk
Včera o 06:32

Podla mna je to, co robis uplny ideal, aj setris, aj si uzivas. Nemenila by som nic.

ivik4
Včera o 06:34

To co vsetko investujes do seba ked to tolko stoji pre boha ? Ja som myslela ze ked uz, tak je v tom aj oblecenie ale vidim ze to je dalsia samostatna polozka. Ja sa tiez o seba staram ale nic prehnane, neviem ako by som musela vyzerat aby bolo potrebne davat kazdy mesiac cca 500e na svoj vzhlad. Ci som to zle pochopila a je v tom nieco ine?

anonym_555173
Včera o 06:35
@anonym_d29da1

@anonym_555173 ja mám 32 , manžel 37 a máme byt bez hypotéky. Nie je zdedený. Zarobili sme si - ja v zahraničí som si našetrila a manžel má tu na SK dobre zamestnanie a niečo mu prispeli aj rodiča. Dá sa to len treba mať plán a chcieť.

@anonym_d29da1 tak poprvé nepoznám nikoho komu by rodičia prispeli na byť významou čiastkou, a po druhé vy ste boli dvaja na kúpu toho bytu

autor
Včera o 06:38
@ivik4

To co vsetko investujes do seba ked to tolko stoji pre boha ? Ja som myslela ze ked uz, tak je v tom aj oblecenie ale vidim ze to je dalsia samostatna polozka. Ja sa tiez o seba staram ale nic prehnane, neviem ako by som musela vyzerat aby bolo potrebne davat kazdy mesiac cca 500e na svoj vzhlad. Ci som to zle pochopila a je v tom nieco ine?

@ivik4 je v tom oveľa viac - posilka, tréner, jóga, masáž a fyzio, nechty, pedikúra a ošetrenie pleti každý mesiac.

crazy_cat_lady
Včera o 06:44
@anonym_autor

@crazy_cat_lady investujem do ETF akciového fondu, zatiaľ iba 500 eur/m.

@anonym_autor no tak potom super, ak mas uspory, zvladnes usetrit/investovat a vyhovuje ti to/mozes si to dovolit, tak ziadny problem 🙂

anonym_21a1a1
Včera o 06:48
@anonym_autor

@anonym_21a1a1 tak mám priateľa, mám rodičov, pracujem, chodím von s kamoškami, veľa cestujeme, cvičím apd. Neviem, či nuda priamo, ale psa a iné zviera domov nechcem.

@anonym_autor ano nuda, ale v tom zmysle ze neriesis bezne problemy ake maju 30tnici s rodinami, hypoteky, vypadok prijmu pocas RD, potom naklady na deti kym ich vychovaju.
Ja osobne by som zacala setrit na konzume, Pises investicie do bytu, investicia je jeho zhodnotenie typu vymena okien, to ze namiesto benastskej stierky das oblozenie je konzum, to hodnotu bytu nedvihne.
Dalej kavovar, telka... to je tiez konzum a nie investicia. To strati 1/3 hodnoty uz po prvom pouziti. Ku investovaniu do oblecenia sa ani nevyjadrujem, zbytocnost. Jedine ze mas z toho velku radost a nevies bez toho byt stastna a spokojna.
Streamovacie sluzby uplna zbytocnost, ak mas kopec casu toto sledovat tak je nieco zle ak len sem tam tak vyhodene peniaze.
Takze suma sumarum. Okresala by som tieto pseudo-investicie, zasla za financnym piradcom do svojej banky a poradila sa co s volnymi peniazmi. Myslela by som hlavne na dochodok a naozaj investovala. Aktualne mas tolko volnych fin.prostriedkov ze v dochodkovom veku alebo aj skor mozes byt rentierka. Len to neroztrusit na kadejake "investovanie do seba".

anonym_07ac9f
Včera o 06:48

Je to tvoj zivot, tak si ho zi podla seba. Nase nazory su predsa nepodstatne. Ja akosi nerozumiem tymto temam . Niekedy mam pocit, ze si tu ludia chodia nieco dokazovat? Spokojny clovek s naplnenym aktivnym a zmysluplnym zivotom neriesi ako ziju ini a neradia sa s cudzimi ludmi.

autor
Včera o 06:54
@anonym_21a1a1

@anonym_autor ano nuda, ale v tom zmysle ze neriesis bezne problemy ake maju 30tnici s rodinami, hypoteky, vypadok prijmu pocas RD, potom naklady na deti kym ich vychovaju.
Ja osobne by som zacala setrit na konzume, Pises investicie do bytu, investicia je jeho zhodnotenie typu vymena okien, to ze namiesto benastskej stierky das oblozenie je konzum, to hodnotu bytu nedvihne.
Dalej kavovar, telka... to je tiez konzum a nie investicia. To strati 1/3 hodnoty uz po prvom pouziti. Ku investovaniu do oblecenia sa ani nevyjadrujem, zbytocnost. Jedine ze mas z toho velku radost a nevies bez toho byt stastna a spokojna.
Streamovacie sluzby uplna zbytocnost, ak mas kopec casu toto sledovat tak je nieco zle ak len sem tam tak vyhodene peniaze.
Takze suma sumarum. Okresala by som tieto pseudo-investicie, zasla za financnym piradcom do svojej banky a poradila sa co s volnymi peniazmi. Myslela by som hlavne na dochodok a naozaj investovala. Aktualne mas tolko volnych fin.prostriedkov ze v dochodkovom veku alebo aj skor mozes byt rentierka. Len to neroztrusit na kadejake "investovanie do seba".

@anonym_21a1a1 prenajímam jeden byt a mám tam teda investície, kupovala som tam nové bezpečnostné dvere, kupovala som tam novú posteľ, televízor, chladničku, práčku. Všetko som vyberala veľmi rozumne, žiadne high end produkty, keďže to ide do prenájmu, ale rozumný pomer cena/kvalita/výkon. Sebe som kupovala nový laptop po 10r, potom nový mobil po 5 rokoch, potrebovala som tlačiareň, keďže sa mi pokazila a nový monitor. Podnikám a pracujem z domu, teda potrebujem všetko vybavenie.

oceanahory
Včera o 07:05

Ja nechapem naozaj tie urazlive prispevky vyssie 🤷. Mas svoje priority, zijes tak, ako si sa sama rozhodla, ostatnym moze byt suma fuk, do coho ty investujes. Za mna super, uzivas si zivot a aj setris, podla mna setris dost, mas nehnutelnosti...kedze rodinu neplanujes, ostatne kludne minaj na seba, konicky, zazitky a pod. ja by som inak nerobila 👍.

Strana
z4