Ortopedická obuv na predpis od ortopéda

erickam
29. aug 2013

Dobrý večer mamičky, prosím, neviem či mám správne informácie, je možné vybaviť nejakú zlavu na mnou vybranú obuv od Protetiky, ked mi dá k tomu nejaký predpis ortopéd, ak áno aký je postup a topánočky sa vyberajú z nejakého katalógu alebo priamo v predajniach, ďakujem veľmi pekne za odpovede

kamilka1986
29. aug 2013

toto by aj mna zaujimalo

babulina
29. aug 2013

Ortoped vypise listok na obuv, kde je napisane co ma splnat a v specializovanych orto predajniach ti vyrobia na mieru podla specifikacie lekara, nam predpisuje vlozky do topanok a sandalky-prezuvky kvoli nabehu na plochu nohu, doplatok je viac menej minimalny

adkasmolka
30. aug 2013

@babulina ako pise babulina.. Narok na predpis mas len 2x rocne. Existuje na nete jedna ceska firma, ktora vyraba presne tie iste ortoped. topanky. Ale cenovo je to okolo 50eur vratane postovneho.

anuska74
30. aug 2013

Na plochú nohu, ti dá jedine predpis, na ortopedické vložky, zľavy na obuv neviem resp. som o tom nepočula.

koniarova
30. aug 2013

@erickam Máš 2x ročne nárok na topánky + vložky do topánok. Doplatok za topánky je okolo 23 eur, za vložky do 4 eur. Ortopéd ti vypíše predpis, spýtaš sa ho, v ktorý deň chodí pracovník vymeriavať topánky. U nás to býva streda ráno do 9:00. Má na to svoju miestnosť oproti ortopédovej ambulancie. Prídeš aj s predpisom, vymeria malému nohu na takej špeciálnej podložka, vyberieš si z katalógu topánky / mne ponúka Protetiku a ešte nejakú inú firmu, už nepamätám/. Vždy vyberám to, čo vedia najskôr urobiť, lebo výroba tých topánok trvá nikedy aj 2 mesiace /mesiac minimálne/. Potom zaplatíš jemu cca 27 eur /topánky aj vložky/ a doma už len čakáš na kuriéra, ktorý ti prinesie balíček. Vložky bývajú do 3 týždňov. Ak ešte niečo potrebuješ vedieť, pýtaj sa. 😉

koniarova
30. aug 2013

@erickam Ešte som zabudla dodať, že samozrejme musí mať dieťa indikáciu na nosenie takýchto topánok /teda ploché nohy/. Iné zľava na topánky neexistuje.

anaku
30. aug 2013

@erickam my tiez podobne ako baby pred nami. Mame vrodene ploche nohy, dvakrat rocne narok na predpis obuvy. Ja si davam predpisovat sandalky, to nosime prakticky cely den doma, v skole. Na von bezna obuv s ortopedickou vlozkou, tie nirmalne kupujem v zdravotnickych potrebach bez predpisu. Doplacane do 20 eur.

erickam
autor
30. aug 2013

@koniarova ahoj veľmi pekne ďakujem za odpoveď áno máme odporučenie k ortopédovi, len ešte tie topánočky si kde vyberáte u neho z nejakého katalógu, a tie topánočky majú presne vnútornú vložku na jeho nožičku ale sú všeobecne ortopedické, ďakujem

anaku
30. aug 2013

@erickam su presne na mieru, chodis na merne miesto kazdy polrok vymerat nohy. Tam ti da vybrat z katalogu ten ortoprotetik, my v podstate len farbu vyberame, typ sandal alebo topanok je tam len jeden myslim. Farbu ako
@koniarova dam taku, aby to bolo co najskor t.j. cca za mesiac, doma.

koniarova
30. aug 2013

@erickam Tú vnútornú vložku ti presne vymerajú a tie topánky ti vyrobia presne na nôžku.

erickam
autor
30. aug 2013

@koniarova ďakujem veľmi pekne, pekný deň

elenapol
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea5511
28. jan 2014

Dobrý večer chcela by som sa spýtať ako by som sa dostala k tym papuckam?nas ortoped nam nepredpisal ziadne topanocky iba ortezy.Mame krive clenky aj kolienka.mozem navstivit aj ineho ortopeda.sme z bb kto mi vie poradit.velmi pekne dakujem.

pyngua
21. feb 2014

Dobrý deň. Pracujem ako ortopedický technik a postup je takýto: Ak ortopéd, resp. rehabilitačný lekár predpíše dieťatku ortoped. obuv na mieru, príde mamička s dieťatkom na pracovisko výroby ortoped. pomôcok a tam mu vyškolený personál vezme príslušné miery na obuv + dohodneme sa na farbe a vzore topánok, ktoré si vyberie z katalógu. Obuv môže byť prezuvková, celoročná a zimná. Dieťa má nárok na ortoped. obuv 2x ročne s doplatkom 16,60 eur + 0,17 eur za lekársky poukaz. U nás trvá výroba 6 týždňov.
@andrea5511 ak Vám môžem poradiť, tak si dajte predpísať ortoped. obuv, alebo si sandálky môžete aj kúpiť, resp. objednať na internete. Pokiaľ máte krivé členky a kolienka ako píšete, tu je vhodná nadčlenková obuv, aby boli členky pevne fixované a nevybočovali sa. Posielam Vám link na nejaký typ takýchto sandálok
http://www.mimibazar.sk/foto.php?id=14634333&tab=0
http://www.mimibazar.sk/foto.php?id=14770996&tab=0

andrea5511
21. feb 2014

Dakujem velmi pekne za odpoveď

fanta3
21. feb 2014

@erickam v podstate ako to tu bolo spomenute- 2x do roka mame narok na vlozky do topanky a taktiez na sandalky na prezutie. Nejake specialne modely neni na vyber, skor len farba sandalok. A ked sme spominali ortopedovi, ze kupime nejake krajsie ortopedicke topanocky napr z protetiky, tak nam povedal, ze tato topanocka nebude nikdy plnit ucel natolko ako samozrejme ta ortopedicka obuv, ktoru mas priamo na mieru. Ale je to lepsie nez klasicka neortopedicka obuv.

matafen
21. feb 2014

Moja dcera ma "mierny stupen plochonozia" a ortoped nam predpisal len ortopedicke vlozky do topanok, ale tie univerzalne na pozdlznu a priecnu klenbu, nie robene na mieru. Predavaju ich v zdravotnickych potrebach a lekarnach a stoja okolo 5€. Sandalky-prezuvky do skolky sme kupili presne tie, co spomina pyngua, ale uz za vlastne.

gabivana
28. feb 2014

@andrea5511 ani nam ich nepredpisali, dal nam iba vlozky a ortezy.... a ako zvladate tie ortezy ??? ja sa toho velmi bojim, ze ako to bude☹

andrea5511
28. feb 2014

My celkom fajn ale zacali sme postupne 10,15minut teraz vydrzi okolo pol hodinky a pyta si ich sam vysvetlujem mu ze ma chore nôžky a tak dookola a potom si ich dava sam..bola som velmi prekvapena...netreba davat nasilu nech sa s nimi hra aj to pomoze..

sy_13
24. nov 2014

ahojte baby. syn ma ploché nohy, tak nám ortopéd predpísal vložky na mieru a ortézu. vložky už nosíme zhruba mesiac. problém je v ortéze. tú stále nemáme a sú to už presne dva mesiace. ako dlho trvá kým príde tá ortéza?

erickatt
24. nov 2014

@sy_13 my sme cakali tak 3 tyzdne. Skus tam zavolar

slavka1307
24. nov 2014

@pyngua Dobrý deň. Chcem sa opýtať, koľko ortopedických vložiek do topánok môže do roka predpísať ortopéd - myslím tie tvrdé farebné. Ďakujem. Lebo nám povedali a ani viac nechceli predpísať - ako jeden pár.
To je podľa mňa ... málo. V lete mala 25, ale teraz v zime potrebuje väčšie a na nové 40 eur topánky nemám, tak som chcela vložky. Ďakujem.

slavka1307
24. nov 2014

@pyngua A ešte vraj musím prísť znova na kontrolu, ale až budúci rok, keďže tento rok už nemá nárok. Ďakujem.

pyngua
24. nov 2014

Dobrý deň. Dieťa do 18 rokov má nárok na ortopedické vložky dva krát ročne u nás väčšinou po pol roku lekár predpíše druhý pár.

pyngua
24. nov 2014
sy_13
24. nov 2014

@erickatt ahoj, už som volala do BA. tak po rodným číslom môjho syna tam evidujú iba ortopedické vložky. potom som volala tej pani čo nám to merala, tak tá tvrdí, že sa ortéza stratila a mám dnes prísť, aby nám znovu pomerala nožku 😅 neviem čo si o tom myslieť 😕

erickatt
24. nov 2014

@sy_13 no stane sa, ale nastve to, mi si boli pre hrudny korzet. Nasadili mlademu a pani hovori, no je to na nic ideme nieco vymyslet a na pockanie nam urobila novy

sy_13
25. nov 2014

@erickatt verím tomu, že teraz si na to dá pozor a tú ortézu vyrobia expresnejšie. tak to ste potom dobre pochodili, keď ste narazili na takýto prístup. to poteší 🙂

sy_13
9. dec 2014

chcem pridať príspevok pre všetky mamičky, ktoré pochádzajú z popradu a jeho okolia. môjmu synovi boli predpísané ortopedické vložky a ortéza na pravú nôžku. dali sme si to zhotoviť v Protetike v poprade. na ortopedkické vložky sme čakali mesiac (1.10. to posielali z BA). to by som ešte prežila, ale ortézu ešte stále nemáme. takže tam určite nechodte, robia to aj v Probene (bývalý úrad práce). kamarátka tam na ortopedické vložky čakala 4 dni.

gbaguidi213
12. feb 2015

Plochá noha
Plochá noha

Plochá noha je najčastejšou deformitou nôh. Stretávame sa s ňou najmä v detskom veku, aj keď nie je výnimkou ani u dospelej populácie. Príčiny sú rôzne. V detskom veku prevažne chabosť väziva, v menšej mierne vrodené chyby chodidla, neuromuskulárne ochorenia (detská mozgová obrna), ochorenia svalov atď.

V dospelom veku má časť pacientov plochú nohu pretrvávajúcu z detského veku, respektíve ide o vývoj plochonožia na zdravej nohe najmä preťažovaním chodidiel dlhodobým státím a nevhodnou obuvou. K plochej nohe v tomto veku prispieva nadmerná hmotnosť, tehotenstvo, zápalové reumatické ochorenia, poúrazové stavy, ako aj cievna nedostatočnosť. Na zdravej nohe rozoznávame dva oblúky – klenby, pozdĺžna klenba a priečna klenba.

Pri poklese pozdĺžnej klenby hovoríme o pozdĺžne plochej nohe, pri poklese priečnej klenby o priečne plochej nohe. Priečne plochá noha je zrejmá najmä v dospelom veku a jej príčinou je najčastejšie nevhodná obuv (obuv s vyšším podpätkom a úzkou špicou). V menšej mierne sa s touto deformitou stretávame aj u detí a dospievajúcich, kde sú zrejmé dedičné vplyvy. Priečne plochá noha sa často spája s deformitami palcov, najmä veľkého, kde vzniká vybočenie smerom von – tzv. hallux valgus, ako aj menších prstov, kde vzniká kladivkovitá deformita.

Plochá noha u detí

U malých detí je klenba vytvorená od narodenia, avšak prekrytá tukovým vankúšikom. Klenba sa postupne demaskuje a je zreteľná okolo 2. – 3. roku života. Chýbanie vyklenutia v tomto veku hodnotíme ako plochú nohu, často sa spája s vybočením piet smerom von, často aj kolienok. Plochá noha v tomto období je väčšinou asymptomatická.

Zriedkavo sa deti sťažujú na bolesti nožičiek, predkolení, častejšie sa pýtajú na ruky. V ťažších prípadoch sa môžu vyhýbať chôdzi. V dospelom veku sú bolesti chodidiel časté, spájajú sa s bolesťou predkolení, kŕčmi lýtok, bolesťami kolien, bedrových kĺbov, ako aj chrbtice. V detskom veku (okrem prípadov vrodeného plochonožia) od liečby očakávame korekciu deformity. Podľa stupňa deformity používame ortopedické vložky sériové, resp. zhotovené na mieru podľa odtlačku a obkresu chodidla pacienta, v ťažších prípadoch ortopedickú obuv.

Cvičenie je vhodným doplnkom liečby plochonožia v každom veku. Operačná liečba pozdĺžne plochej nohy v detskom veku sa indikuje zriedkavo, zväčša pri bolestivom vrodenom plochonoží, resp. u neuromuskulárnych združených deformít chodiel s cieľom umožniť plantigrádny náš ap a efektívnejšie zaobutie nohy.

Plochá noha u dospelej populácie

U dospelých pacientov nie je spravidla korekcia plochonožia pomocou ortopedických vložiek a ortopedickej obuvi možná. Od liečby očakávame podopretie klenby so zabránením zhoršeniu deformity, odľahčenie bolestivých miest a uľahčenie chôdze ako aj kozmetické krytie deformity.

Na vyrovnávanie deformovaných prstov používame odťahovače veľkých palcov, resp. na menšie kladivkové prsty bandáž tvaru pečatného prsteňa. Do obuvi sa vkladajú pomôcky na báze silikónu, ktoré vybočené prsty oddeľujú, napr. silikónový separátor na halluxy, alebo kryjú prominujúce kostné časti, napr. výrastok na deformovanom palcovom kĺbe. V dospelom veku je indikáciou na operáciu pozdĺžne plochej nohy bolestivá deformita, ktorá sa nedá ovplyvniť ortopedickými pomôckami.

Častejšie je operovaná priečne plochá noha a jej dôsledky – metatarsalgiu, hallux valgus a digiti hamati. V prevencii je dôležité správne zaobutie, t. j. u detí nadčlenková obuv s pevnou pätou a profiláciou pozdĺžnej klenby. U dospelých, prevažne žien, obuv na podpätku do 3 cm, vpredu dostatočne priestranná nad prstami ako aj do šírky, v optimálnom prípade s profiláciou pozdĺžnej a priečnej klenby ako aj antistresovou úpravou. Nemenej dôležité je cvičenie svalstva nohy, prípadne aj s použitím relaxačných podložiek.