Ako dlho nosiť čiernu farbu po úmrtí blízkeho?
Dobry den, cierna sa nosi rok po smrti blizkeho? Myslim tym rodicia, manzelia, deti a pod? Nemam totiz vo svojom satniku absolutne nic cierne a nemam velmi ani peniaze na kupu celeho satnika, resp. co vsetko obnasa, od topanok, bundy, nohavice, tricka, tasky atd.
@anonym_autor moja kolegyňa po smrti mladého syna nosila vyše roka.Rob tak ako cítiš.Uz začala nosiť aj farby navonok ju to rozžiarilo, ale vo vnútri zomrela s ním😭
@anonym_19afa5 našej susede keď zomrel manžel, od toho dňa celá v čiernom. Desiatky rokov. Tiež umrela s ním. Fakt, každý prežíva stratu a smútok ináč. Ona bez neho tiež len prežíva.
@anonym_autor mozes chodit aj v neonovom... smuti sa v dusi, nie farbou oblecenia...
@anonym_autor toto je prezitok minulosti ktory nehovori nic o ucte ani vztahu k zomrelemu. Znama nosi uz niekolko mesiacov za svojho rodica a vztah mali na bode O. Cele trapne
Pred dvomi rokmi mi zomrela babka a ja som za ňu celý rok držala smútok v podobe čiernej farby oblečenia. Ona by si to priala a ja som to posledné pre ňu mohla urobiť.
V minulosti to malo rozhodne väčšiu výpovednú hodnotu, každý kto bol v čiernom smútil, ľudia k nemu boli ohľaduplnejší. Dostávali podporu od rodiny.
Rozhodnutie je na každom, ako to cíti, aké sú jeho pohnútky...
@anonym_autor toto je prezitok minulosti ktory nehovori nic o ucte ani vztahu k zomrelemu. Znama nosi uz niekolko mesiacov za svojho rodica a vztah mali na bode O. Cele trapne
@anonym_ef90ea úplne s Tebou súhlasím. Kamarátke nedávno zomrel manžel. Vôbec nenosila čiernu... zlomená je v srdci už navždy.
za svojimi rodičmi som nosila rok. Manž. to išlo riadne na nervy, mal aj blbé poznámky ,ale ja som to tak cítila tak som nosila.
Švagriná za svojou mamou nosila 6 týždňov. tiež to tak chcela a nikto sme to neriešili.
Nenosila som. Ani keď mi zomrel otec ani keď zomrel dedko nedávno. A to mám čiernu farbu rada. Ale vtedy sa mi tak zhnusila že som to nevedela nosiť.
Otázkou je, prečo napr. rok? 365 dní človek dáva okoliu najavo, že smúti a potom už nie? ja čiernu nemusím vôbec, necítim sa v nej dobre. Ak už mám čiernu sukňu, či nohavice, vrch mám farebný. Smútok je každého osobná a veľmi individuálna vec a okolie vôbec nemusí vedieť, čo práve prežívam.
Moja kolegyňa žila na dedine 'nosila' smútok za babkou presne rok, lebo sa to patrí, čo povedia ľudia. Síce chodila všade v čiernom, no každý piatok trávila v bare na diskotéke. (🤷♀️)
@anonym_autor V marci nám tragicky umrela dcérka, odvtedy vyše 4 mesiace chodím v čiernom. Výnimkou bola len dovolenka, ktorá bola zaplatená už od začiatku decembra ako darček k Vianociam a nedala sa zrušiť. Tam som nosila normálne farby, lebo letné oblečenie a plavky mám pestré. Smútok zo srdca mi už nikdy nezmizne 🖤🥺
ja osm mala iba na pohrebe otca.. inak nie... nevzkriesilo by ho to a ani nedostalo do neba.. nikto nic neriesil
Vylucuje nejako cierne oblecenie, ze dotycny ma smutok v dusi/srdci? Zvlastny argument.
Naco potom cierne oblecenie na pohreb?

@anonym_autor nie nenosí sa ,nič čierne po smrti
Nosis to čo ty chces a na čo máš chut
@minenkaa jasné. Od teba sa ani nič iné nečaká.