icon

Ako dlho nosiť čiernu farbu po úmrtí blízkeho?

Včera o 09:41

Dobry den, cierna sa nosi rok po smrti blizkeho? Myslim tym rodicia, manzelia, deti a pod? Nemam totiz vo svojom satniku absolutne nic cierne a nemam velmi ani peniaze na kupu celeho satnika, resp. co vsetko obnasa, od topanok, bundy, nohavice, tricka, tasky atd.

Strana
z2
anonym_3ffdc7
Včera o 11:38
@minenkaa

@anonym_autor nie nenosí sa ,nič čierne po smrti
Nosis to čo ty chces a na čo máš chut

@minenkaa jasné. Od teba sa ani nič iné nečaká.

minenkaa
Včera o 11:41
@anonym_3ffdc7

@minenkaa jasné. Od teba sa ani nič iné nečaká.

@anonym_3ffdc7 toto som nepochopila

jamimo
Včera o 11:50
@anonym_19afa5

@anonym_autor moja kolegyňa po smrti mladého syna nosila vyše roka.Rob tak ako cítiš.Uz začala nosiť aj farby navonok ju to rozžiarilo, ale vo vnútri zomrela s ním😭

@anonym_19afa5 našej susede keď zomrel manžel, od toho dňa celá v čiernom. Desiatky rokov. Tiež umrela s ním. Fakt, každý prežíva stratu a smútok ináč. Ona bez neho tiež len prežíva.

krasneleto
Včera o 12:01

@anonym_autor mozes chodit aj v neonovom... smuti sa v dusi, nie farbou oblecenia...

rozculena
Včera o 12:47

nenosila som

anonym_ef90ea
Včera o 13:03

@anonym_autor toto je prezitok minulosti ktory nehovori nic o ucte ani vztahu k zomrelemu. Znama nosi uz niekolko mesiacov za svojho rodica a vztah mali na bode O. Cele trapne

anonym_a7c623
Včera o 13:13

Pred dvomi rokmi mi zomrela babka a ja som za ňu celý rok držala smútok v podobe čiernej farby oblečenia. Ona by si to priala a ja som to posledné pre ňu mohla urobiť.
V minulosti to malo rozhodne väčšiu výpovednú hodnotu, každý kto bol v čiernom smútil, ľudia k nemu boli ohľaduplnejší. Dostávali podporu od rodiny.
Rozhodnutie je na každom, ako to cíti, aké sú jeho pohnútky...

janulka1802
Včera o 13:14
@anonym_ef90ea

@anonym_autor toto je prezitok minulosti ktory nehovori nic o ucte ani vztahu k zomrelemu. Znama nosi uz niekolko mesiacov za svojho rodica a vztah mali na bode O. Cele trapne

@anonym_ef90ea úplne s Tebou súhlasím. Kamarátke nedávno zomrel manžel. Vôbec nenosila čiernu... zlomená je v srdci už navždy.

anonym_b3f0d1
Včera o 13:17

za svojimi rodičmi som nosila rok. Manž. to išlo riadne na nervy, mal aj blbé poznámky ,ale ja som to tak cítila tak som nosila.
Švagriná za svojou mamou nosila 6 týždňov. tiež to tak chcela a nikto sme to neriešili.

anonym_a4cdf4
Včera o 14:49

Nenosila som. Ani keď mi zomrel otec ani keď zomrel dedko nedávno. A to mám čiernu farbu rada. Ale vtedy sa mi tak zhnusila že som to nevedela nosiť.

anonym_e7976c
Včera o 15:03

Otázkou je, prečo napr. rok? 365 dní človek dáva okoliu najavo, že smúti a potom už nie? ja čiernu nemusím vôbec, necítim sa v nej dobre. Ak už mám čiernu sukňu, či nohavice, vrch mám farebný. Smútok je každého osobná a veľmi individuálna vec a okolie vôbec nemusí vedieť, čo práve prežívam.
Moja kolegyňa žila na dedine 'nosila' smútok za babkou presne rok, lebo sa to patrí, čo povedia ľudia. Síce chodila všade v čiernom, no každý piatok trávila v bare na diskotéke. (🤷‍♀️)

jaja20
Včera o 15:45

@anonym_autor V marci nám tragicky umrela dcérka, odvtedy vyše 4 mesiace chodím v čiernom. Výnimkou bola len dovolenka, ktorá bola zaplatená už od začiatku decembra ako darček k Vianociam a nedala sa zrušiť. Tam som nosila normálne farby, lebo letné oblečenie a plavky mám pestré. Smútok zo srdca mi už nikdy nezmizne 🖤🥺

anonym_cf3f0e
Včera o 15:55

ja osm mala iba na pohrebe otca.. inak nie... nevzkriesilo by ho to a ani nedostalo do neba.. nikto nic neriesil

anonym_3876e6
Včera o 17:22

Vylucuje nejako cierne oblecenie, ze dotycny ma smutok v dusi/srdci? Zvlastny argument.

Naco potom cierne oblecenie na pohreb?

Strana
z2