Je automatické tykanie starším neslušné?
Čauko, keďže som sa pred nejakým časom presťahoval na iné miesto, spoznal som samozrejme kvantum ľudí a mnohí z nich sú starší odo mňa. Ja mám o týždeň 33. Ešte u chlapov to beriem tak v pohode, keď mne začne 50 ročný ujko tykať, tak tykám aj ja jemu, však sme spolu husi nepásli.
Trošku blbšie mi je to pri ženách, napr. mi začala tykať jedna 48 ročná a ja jej nejako automaticky tiež. Nie je mi to blbé, malo by byť? Však ja už tiež nie som žiaden 13 ročný ušiak, že mi hocikto bude len tak ledabolo tykať...
Osobne si na tom nezakladám a bol by som najradšej, keby mne všetci tykali a ja som tykal všetkým.
Čo si o tom myslíte? Je to z mojej strany snáď nejaká drzosť, alebo čo?
Preco by to mala byť drzosť? Však keď im tykas a nepovedia ti nič na to tak zamna ok. Ak by im to prekážalo tak určite by na to reagovali.
@anonym_aef210 Tak keby zareagovali, tak sami sebe do huby nas... lebo oni začali tykať :D Tak keby namietali, tak jak by to vyzeralo?
Ahoj, ja mam tolko rokov ako ty a starsim vykam, a vlastne aj nestarsim ak sa nepozname, sme len znami, alebo nezaznelo ze potykajme si...a aj ked starsi mne zatykaju.
Ja mám 44 rokov a nikdy mladším mužom netykám, ani starším, ani ženám. Pokiaľ si spolu nepotykáme. Áno starší susedia, mi tykajú, lebo ma poznajú od malého dieťaťa, ale už tí 50tnici, novousadlíci mi riadne vykajú a všetkým novým aj ja. To, že mi starší človek tyká, neznamená, že budem tykať aj ja. V tomto prípade rešpektujem etiketu.
@anonym_aef210 Tak keby zareagovali, tak sami sebe do huby nas... lebo oni začali tykať :D Tak keby namietali, tak jak by to vyzeralo?
@thirstymonk ved to vravím 😀 ,že začali to oni 😀 tak ale ja som zas taká ,že keď mi niekto začne týkať tak ja ďalej vykám pokiaľ mi daná osoba nepovie aby som jej tykala😀
Aj ak mi niekto starsi tyka, ja mu nebudem tykat len preto aby som mu to vratila. Ja mam svoje moresy v tomto, nespravam sa sprosto len preto ze ini sa spravaju sprosto.
@thirstymonk v zivote by som nikomu netykala s kym som si nepotykala a od takych , ktori by mi zacali sutomaticky tykat , by som si to velmi rychlo vysvetlila
@thirstymonk Ja som to robila rovnako ako ty, ked som prisla do mojej sucasnej prace. Mala som menej rokov ako ty. Ked mi nejaky starsi kolega zacal tykat, brala som to tak, ze sme si potykali a tykala som aj ja. Nikto nic nenamietal.
@thirstymonk automaticky som starsim netykala v tomto pripade. Ale mozes to zaonacit tak, ked niekto automaticky tyka, ze sa spytas, ci mas, mozes tiez tykat.
Pre teba je 50 rocny ujko, ty si zas ujko pre 18 rocneho🤣
No je toho 48rocna ti tyka a??? Som v kancli najstarsia tykame si vsetci - s chalanmi a dievcatami co by mohli byt moje deti a neznamena to, ze sme k sebe neuctivi. Kebyze si namiesto toho bazirovania potrpis na slusne spravanie a prijemne jednanie tak je uplne jedno ci ti niekto tyka alebo vyka. Naozaj by som bola nerada sa stretavat s debilom, ktory mi sice vyka, ale sprava sa nadradene a vyslovene neprijemne ako s clovekom, ktory mi tyka ale sa sprava slusne a prijemne
Prišla som do kolektívu, kde sú šéf aj s manželkou 65r pár, mám dve kolegyne, ktoré majú tiež 65r, kolegu, ktorý má 55r a jedného 23r kolegu. Ja mám 38r. Hneď na druhý deň, keď som nastúpila, mi jedna z kolegýň navrhla tykanie, druhá nie. Ale vyká aj ona mne. Zato mladý 23r mi hneď tykal. Kolegyňa, tá, s ktorou si tykáme o ňom hovorí, že je nevychovaný, nevie čo je slušnosť. A áno, navrhla by som mu tykanie, keby dal šancu 😃 šéf aj s jeho manželkou mi tiež navrhli tykanie. A tomu staršiemu kolegovi som navrhla tykanie ja. Čiže, všetci si tykáme až na kolegyňu, ktorá chce, aby som ju volala priezviskom. 🤔 Na tvoju otázku, kým by mi žena nenavrhla tykanie, tak by som netykala aj keby ma volala zlatíčko 😃
@thirstymonk dakedy som automaticky vykala aj mladším, bazirovala som na slušnosti. Teraz pracujem v škôlke, deti mi týkajú a oslovujú ma menom. V spoločnosti tiež každému tykam, hanbím sa, ak mne niekto vyká🫣 minulle na futbale ma oslovil priezviskom a vykanim otecko (moje dieťa hra s jeho dieťaťom futbal) v mojom veku, s ktorým sa roky pozname.🫣 normálne sa stále v podvedomí hnevam naňho. Takže je to veľmi individuálne. Ak si dobroprajná, priateľsky, máš úsmev na tvári, kľudne týkaj každému 😀
@thirstymonk Toto primitívne slovenské potrpenie si na vykaní neexistuje hádam nikde na svete. Že veď mne nebude nejaký zasran tykať. Žijem v zahraničí a aj keď v jazyku existuje forma vykania, automaticky si všetci zamestnanci firmy tykajú, aj keď sa vidia prvýkrát. A väčšinou sa týka aj s riaditeľom. Úplný vrchol sú tie fuchtle na FB, často úplne mladé, keď pri nejakom negatívnom komentári vyťahujú, že kedy sme si potykali. No úplne smiešne a trápne.
Mne v praci jedna dochodkyna tyka,ale ja jej vykam. Ja som prisla posledna,s ostatnymi v time si tyka,tak zacala aj mne,ale mne to proste nejde jej zacat tykat a mne nevadi,ked mi tyka. Ked mi raz povie "tykaj mi"! tak budem,ale zatial je to takto v poriadku a vobec sa necitim ako sopliak.
Ja som nastavena na vykanie, od veku kedy aj decka vyzeraju dospelsie, kludne od 14 15 vykam kazdemu. A nwvadi mi, ak mi niekto tyka
Vždy každému výkam staršiemu, kým mi nepovie opak mne to proste nedá 🫣všeobecne väčšinou aj cudzím vykam
@thirstymonk čo sa týka napriklad svokrovcom z úcty k ním vykám, aj keď mne oni tykajú.. kamoškiným rodičom vykám, aj keď oni mne tykajú ..vzdy vykám starším odo mna, rovesníkom tykám 😃 ak niekto povie tykaj mi a je starší, tykám aj ja
Mám uctu k starším 😃 a mne je vtipne keď mi niekto vyká 🤣🤣🤣
@thirstymonk no co uz, si drzy fracek, mam rovnako stareho syna, cela firma mu tyka a on vsetkym vyka. Hanba by mna fackovala keby to bolo inak.
Evidentne ti "odrazili" ego😄
je mi jedno kto mi tyka- ja som naucena vykat -je to slusnost ... aspon na sk a v podstate mi je to jedno - nikomu tym neublizim a ze ste spolu husy nepasli -sorry ta hus si ty -aspon sa tak prezentujes
@thirstymonk čo sa týka napriklad svokrovcom z úcty k ním vykám, aj keď mne oni tykajú.. kamoškiným rodičom vykám, aj keď oni mne tykajú ..vzdy vykám starším odo mna, rovesníkom tykám 😃 ak niekto povie tykaj mi a je starší, tykám aj ja
Mám uctu k starším 😃 a mne je vtipne keď mi niekto vyká 🤣🤣🤣
@anonym_1e5b93 a keby si svokrovcom tykala, tak k nim nemas uctu? Ved ucta sa da prejavovat aj inak ako vykanim.
Moji stari rodicia hned na svadbe povedali mojmu muzovi, ze u nas v rodine sa tyka, a ze im ma tykat. Stari rodicia! Cize je samozrejme, ze moj muz tykal aj mojim rodicom, aj starym rodicom.
U nás je vykanie preceňované , ale OK , sme na ro zvyknutí . Mne keď hlavne muž starší odo mna tyka , automaticky mu tykam tiež . Presne tak , nemám 15 rokov a beriem to tak, že daný človek si na vykanie nepotrpí . A keď ma niečo proti , nech sa ozve , hneď by som sa mu ozvala naspäť . Ja mám dospelú dcéru a keď prídu ku nam jej kamosi , automaticky im vykam . Vsetko sú do dospeli ľudia , tak sa s nimi nebudem bavit ako so sookavami deťmi . Samozrejme , že mi všetci povedie , teta nevykajte mi , ale tak to už ono si vybrali .
@thirstymonk Mozno je to v tej komunite zauzivane... Tak ako v práci, my na našom oddelení si všetci tuniské bez ohľadu na vek. A s ostatnými si riadne až vtedy, keď to niekto navrhol.
A susedom u rodičov vykam, hoci oni mne tykajú, veď ma poznajú od môjho detstva.
@thirstymonk automaticky som starsim netykala v tomto pripade. Ale mozes to zaonacit tak, ked niekto automaticky tyka, ze sa spytas, ci mas, mozes tiez tykat.
Pre teba je 50 rocny ujko, ty si zas ujko pre 18 rocneho🤣
@anonym_1e3c66 nad tymto som sa pozastavila, ze 50 rocny ujko, keby mal 20, tak pochopim, ze je to pre neho ujko. Ale ja si ujka predstavim tak 65+ 🤣. Lebo budem mat 45 a na tetku si nepripadam 🤪
Ja som v tomto zasadova. Mam okolo seba ludi ktorym ok tykam.
Ale mam aj takych so si potykali ale ja im tykat nedokazem. Oslovim ich menom. Ale vykam. Proste je tam neviem ucta. Zdvorilost. Uznanie.
ja rovesníkom môjho dieťaťa tykám. zatiaľ nemal nikto odvahu mi zatykať - a úprimne by ma to prekvapilo ak by mal…
v práci si tykáme - a komu netykám, tam je to obojstranné.
tvoje príklady vôbec netuším kam zaradiť - tykajú ti v obchode? susedia? v krčme? 🤷♀️

Preco by to mala byť drzosť? Však keď im tykas a nepovedia ti nič na to tak zamna ok. Ak by im to prekážalo tak určite by na to reagovali.