Je automatické tykanie starším neslušné?
Čauko, keďže som sa pred nejakým časom presťahoval na iné miesto, spoznal som samozrejme kvantum ľudí a mnohí z nich sú starší odo mňa. Ja mám o týždeň 33. Ešte u chlapov to beriem tak v pohode, keď mne začne 50 ročný ujko tykať, tak tykám aj ja jemu, však sme spolu husi nepásli.
Trošku blbšie mi je to pri ženách, napr. mi začala tykať jedna 48 ročná a ja jej nejako automaticky tiež. Nie je mi to blbé, malo by byť? Však ja už tiež nie som žiaden 13 ročný ušiak, že mi hocikto bude len tak ledabolo tykať...
Osobne si na tom nezakladám a bol by som najradšej, keby mne všetci tykali a ja som tykal všetkým.
Čo si o tom myslíte? Je to z mojej strany snáď nejaká drzosť, alebo čo?
@anonym_29e131 ale ano, existuje aj v zahraničí. Len v niektorych firmach sa udomacnilo vseobecne tykanie zamestnancov medzi sebou.
@anonym_7f1224 zavykaj mi anglicky
@anonym_29e131 ale ano, existuje aj v zahraničí. Len v niektorych firmach sa udomacnilo vseobecne tykanie zamestnancov medzi sebou.
@anonym_7f1224 žijem v nemecky hovoriacej krajine…nerieši sa tu tykanie/vykanie medzi zamestnancami…prišiel nový riaditeľ s pri predstavení hneď, že samozrejme si tykame….hocikedy ti priateľsky klient/predavac/hocikto týka nikto to nepovažuje za neúctu…Slovensko je uzkoprsé, zaostalé, malomeštiacke
@anonym_7f1224 zavykaj mi anglicky
@anonym_671b78 zahranicie nie je iba anglicky hovoriace
@anonym_7f1224 žijem v nemecky hovoriacej krajine…nerieši sa tu tykanie/vykanie medzi zamestnancami…prišiel nový riaditeľ s pri predstavení hneď, že samozrejme si tykame….hocikedy ti priateľsky klient/predavac/hocikto týka nikto to nepovažuje za neúctu…Slovensko je uzkoprsé, zaostalé, malomeštiacke
@anonym_29e131 Nemecko poznam viac nez dobre. A stojim si za tým, čo som povedala vyssie.
Ak mne niekto tyka, automaticky zacnem aj ja. Nastastie si vazim seba a svoje JA a nie som z hornej dolnej, ze si ku mne mozu starsi dovolovat taketo veci. Doba sa meni, vsetci sme si rovni, ak sa niekto citi nadradene, nebudem mu predsa bozkavat nohy. 😁
nemam rada kombinaciu meno plus vykanie..bud vykanie s priezviskom alebo tykanie. a nie automaticky by som netykala ani ovela mladsej kolegyni alebo kolegovi
@zuzanaam nepise, ze zdravi ruky bozkavam ale bozkavam, to sa tak kedysi zdravilo
@anonym_94fa5c a bozkáva akože čo? Veď to je skrátene ruky bozkávam, tak zdravil môj starý otec, ale iba ženy. Keby žil, mal by 116 rokov. To je ako povedať dobrý, namiesto dobrý deň.
@anonym_94fa5c a bozkáva akože čo? Veď to je skrátene ruky bozkávam, tak zdravil môj starý otec, ale iba ženy. Keby žil, mal by 116 rokov. To je ako povedať dobrý, namiesto dobrý deň.
@zuzanaam ti pisem, ze sa tak zdravilo, ja to nepouzivam, ale pouzivalo sa to aj mojej rodine davno pradavno..netere mojich rodicov takto zdravili, ked sme prisli na navstevu.
@zuzanaam Na dedine sme tak zdravili ako deti každého dospelého (bozkávam), doteraz, keď som u našich, takto zdravím starších ľudí.
Sama používam vykanie a je mi to takto komfortnejšie, vyslovene ma vykoľaji, ak niekto starší odo mňa (vo veku mojich rodičov) mi navrhne tykanie, ale je to v podstate preto tak, lebo u nás to má takú tradíciu a takto sme boli vychovávaní... Detto lipnutie na tituloch, či tá akasi predpriprava svojho monológu v duchu predtým, než predstupi človek so svojou požiadavkou so stiahnutým zadkom pred úrad/lekára/študijné oddelenie (toto bola echt klasika na výške, stereotypia vymaxovana uplne)/apod.
Často komunikujem s maďarmi (myslím s tými original 😁), či už je to klient, kolega, notár, atď. a prakticky všetci mi automaticky tykali ešte aj v písomnej komunikácii (nemyslim na štýl "hello sister", ale v takom slušnom a priateľskom duchu). Napríklad som napísala email, Vážený pán "titul" ten a ten, s odkazom na náš telefonicky rozhovor zo dňa vtedy a vtedy sa na Vás dovoľujem obrátiť bla bla .. S úctou "titul, meno, priezvisko, pracovné zaradenie atď". Odpoveď od nich vždy začína takto: "Milá "X" (tu doplň LEN krstné meno). Krátka odpoved. S pozdravom opäť krstné meno.
Jeden klient z HU mi to raz dokonca aj povedal, že sa mu zdá, že sme na Slovensku až príliš "oficiálni" vždy a všade a že jemu je to úplne zvláštne.
Ja vykam kazdemu starsiemu aj mladsiemu,koho nepoznam. Beriem to automaticky a ani sa nadtym nezasmyslam. Vykam aj takym,ktory mne tykaju,ked sa este nepozname. Ale to som ja,mne je to tak prirodzene. Ty kludne tykaj,ked ti je to prirodzene.
Ja mam 35 a popravde 50 ročnej babe vikam . Kľudne aj 45 dokonca aj mladšej. Proste slušne som bola vychovana ano ked ma staršie o to požiadali že si môžeme týkať tak si tykame ale samozrejme padne tam aj vikanie lebo nezvyk ale záleží vždy od situácie
Pre niečo sa to používa a nieje to nič náročné dodrziavat vykanie, pokial si ľudia nepotykaju
@thirstymonk ja vykam aj rovesnikom a rovesnickam, pokial si nepotykame alebo sa lepsie nepozname. A samozrejme, ze babky na dedine mi tykaju ked som sem prisla, ja starsim stale vykam, pokial mi nepovedia, ze im mam tykat.
Tykam detom a mladezi.
Ked ony zacnu tykat a ked ty tykas im nevadi, tak asi ok.

@thirstymonk Toto primitívne slovenské potrpenie si na vykaní neexistuje hádam nikde na svete. Že veď mne nebude nejaký zasran tykať. Žijem v zahraničí a aj keď v jazyku existuje forma vykania, automaticky si všetci zamestnanci firmy tykajú, aj keď sa vidia prvýkrát. A väčšinou sa týka aj s riaditeľom. Úplný vrchol sú tie fuchtle na FB, často úplne mladé, keď pri nejakom negatívnom komentári vyťahujú, že kedy sme si potykali. No úplne smiešne a trápne.