icon

Slovenský kroj na mieru: cena za výšivku. Je to veľa?

9. apr 2026

Ahojte, chcela by som si dat usit kroj z nasej oblasti (Podpolanie) na krstiny ale tie ceny co mi daktore zeny zahlasili su brutalne. Fakt stoji rucne vysita zastera a blúzka vyse 500 eur? Rozmyslam ci sa neda kupit daky "strojovy" kroj co vyzera aspon trochu k svetu, alebo je to velky hriech v tejto komunite? Mate daky tip na daku sikovnu krajcirku co nema ceny ako v Parizi?

Strana
z2
veselo_neveselo
9. apr 2026

Ved si to rozdel na hodiny prace, kolko to rucne vysivanie zaberie?
Ci ty by si tyzden sila za 3 eura na hodinu? A z toho potom poplatila jedlo a strechu nad hlavou?
Rucna praca je draha, uz duplom v tejto dobe. Treba to tym zenam zaplatit, aj ony predsa musia zarobit na zivobytie.

abbey1
9. apr 2026

@anonym_autor Za ručnú prácu je to super cena. Vezmi si, koľko hodín sa bude tá žena krčiť a slepiť nás tou výšivkou. Viem, o com hovorím.
Musíš si sama zvážiť, či chceš originálny kroj a zainvestuješ ca kúpiš pôvodný, alebo zainvestuješ do ručnej práci, no alebo strojová práca. Ale tiež nečakaj, že to bude lacné.

bomba36
9. apr 2026

@anonym_autor tak pozri na Temu, v Číne ti to ušijú deti za pár šupov, hlavne že ušetríš 🤦

abbey1
9. apr 2026

@anonym_autor Ešte k tomu, či je to hriech v tej komunite. Nuž, ženy, ktoré sa venujú folkloristike chytajú malé infarktu, keď vidia, čo dokážu niektorí ľudia s 'krojom' porobiť, ako zlepšia dokopy kroje z iných oblastí, pracovný a slávnostný kroj, ako kombinujú farby, ktoré na pôvodných krojoch nikdy byt nemohli.
Už je len na tebe, či chceš reálny kroj, alebo lacnejšiu napodobeninu. Veru, dat dokopy pravý kroj je hotová veda.

lubkavargova1
9. apr 2026

Kroj je specificky druh oblecenia a tie ceny "ako v parizi" si veru za to zasluzia"...a aj viac...podpolianksy vzor je dost narocny, a teda zasluzili by si aj viac zapytat. Ak sa nepaci, tak si to kup co treba sadni a vysivaj sama, a potom uvidis.
Sikovna krajcirka sa neda ani poriadne doplatit. Hlavne tie starsie damy, tie su hotove umelkyne.

anonym_c72315
9. apr 2026

To je ešte príjemná cena, klasické šaty šité na mieru sa kludne pohybujú v stovkách €, čo to ešte ručne vyšívaný kroj

oslo1
9. apr 2026

Ja som si vysila kroj, mam ho aj v profile. Ja mam ale vysivku polsku, lebo sa mi velmi paci. Trvalo mi to mesiace a to strih je uplne rovny zaklad. A nemam k tomu cepiec, lebo na to nemam cas.
Za 500 Euro vysivanu zasteru ( a to je vysivana velmi vela) a bluzku sa mi zda velmi malo, ale ja si oceninm rucnu pracu.
A vysit to rucne, to co maju sit a vysit za libru na hodinu?
V minulosti si dievcata vysivali kroje same, aby vedeli hodnotu svojej prace.

anonym_434845
9. apr 2026

Ja si myslím, že je to len za bluzku a zásteru veľmi veľa. Osobne by som zato toľko nedala a to sa venujem roky ručnej práci - šijem. Ale neviem ako sa pohybujú kroje, no stretla som sa veľakrát už s tým, že ľudia nevedia čo pýtať. Nevravim, že je to tento prípad, ale všeobecne. Ja by som si to dala vysiť strojovo, ak nemám možnosť vyšiť si to sama, ručne. Veď na krstiny nejdeš do nejakej komunity a kto Ťa tam bude “súdiť” za výšivku?

mk1111111111
9. apr 2026

Urob si sama, uvidis kolko casu stratis a potom sa spravodlivo ohodnot, ako v praci. A poprosim, nie zakladnu mzdu, je to odborna a umelecka cinnost. Papre sa s tym hodiny, to moze s rodinou travit. Tak sa hecni Ty a budes to mat "zadara"

abbey1
9. apr 2026
@anonym_434845

Ja si myslím, že je to len za bluzku a zásteru veľmi veľa. Osobne by som zato toľko nedala a to sa venujem roky ručnej práci - šijem. Ale neviem ako sa pohybujú kroje, no stretla som sa veľakrát už s tým, že ľudia nevedia čo pýtať. Nevravim, že je to tento prípad, ale všeobecne. Ja by som si to dala vysiť strojovo, ak nemám možnosť vyšiť si to sama, ručne. Veď na krstiny nejdeš do nejakej komunity a kto Ťa tam bude “súdiť” za výšivku?

@anonym_434845 Prosím ta, odkiaľ si? Potrebovali by sme dobrú krajčírku a zdá sa, že máš super ceny. Kľudne mi napíš IP.

anonym_d6e067
9. apr 2026

A tak je to s kazdou rucnou pracou 🤷
Ak to je poctivo rucne vysivane hodiny, tak nespekulujem nad cenou, ze kto si co pyta.
Kedysi to bolo aj s remeselnikmi tak. Nadreli sa ako kone a dostali almuznu. Konecne si pytaju slusne peniaze za svoju tazku fyzicku pracu.

viestta
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 je rozdiel kroj a "kroj". Rucne vysivany, taky co zodpoveda tradiciam stoji nie stovky, ale aj tisice.

anonym_434845
9. apr 2026
@viestta

@anonym_434845 je rozdiel kroj a "kroj". Rucne vysivany, taky co zodpoveda tradiciam stoji nie stovky, ale aj tisice.

@abbey1 prepáč, ale keďže mám dobre ceny a kvalitnú prácu, nemám čas.
@viestta kroj určite áno. Ale zástera a blúzka nie je cely kroj.

viestta
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 rucne vysivana, kedze ide o kroj z Podpolania, tak urcite krivou ihlou, co je piplava technika. 500 € za take kusky nie je vela.

viestta
9. apr 2026
@anonym_434845

sense
9. apr 2026

@anonym_autor tá cena vôbec nie je premrštena. Moja bývalá svokra dala dcére ušiť kroj pred 9rokmi, a vtedy dala za síce komplet kroj ale nie taký vyšívany neviem či nie zo tri štyri stovky. Potom si ho pýtala naspať že keď jej je malý že jej ho máme vrátiť a nie predať, lebo ona by ho rada podarovala keď tak pravnucke ale dcera si ho chce nechat na pamiatku, tak dala babka ušiť nový.

abbey1
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 Tak skus raz ušiť a zvýšiť taký kúsok a potom môžeme diskutovať o cene za ručnú prácu takejto kvality.

anonym_434845
9. apr 2026
@abbey1

@anonym_434845 Tak skus raz ušiť a zvýšiť taký kúsok a potom môžeme diskutovať o cene za ručnú prácu takejto kvality.

@abbey1 nemám najmenšiu potrebu ani čas s Tebou otom diskutovať. Vyjadrila som svoj pohľad na autorkinu otazku, či je podľa mňa 500€ za ručnú výšivku na zásteru a blúzku veľa. Je. Komu sa nezdá, nech zaplatí.
To je celé.

viestta
9. apr 2026
@anonym_434845

@abbey1 nemám najmenšiu potrebu ani čas s Tebou otom diskutovať. Vyjadrila som svoj pohľad na autorkinu otazku, či je podľa mňa 500€ za ručnú výšivku na zásteru a blúzku veľa. Je. Komu sa nezdá, nech zaplatí.
To je celé.

@anonym_434845 ja som pridala fotky detvianskych krojov, pridaj fotky tvojich prac, porovname

katulienka160
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 je rozdiel nieco rucne vysivat a šiť. To nemyslite vazne porovnavat tieto dve veci co sa tyka času práce vlozeneho do daneho kusu odevu...

anonym_434845
9. apr 2026
@katulienka160

@anonym_434845 je rozdiel nieco rucne vysivat a šiť. To nemyslite vazne porovnavat tieto dve veci co sa tyka času práce vlozeneho do daneho kusu odevu...

@katulienka160 veru je to dosť rozdiel 🤦🏼‍♀️ vyšívanie je pre mňa skôr oddychovejšia aktivita kde si ja osobne sadnem ku telke a vyšijem čo potrebujem, kdežto keď šijem šaty na ples musím navrhovať, merať, strihať, šiť ručne, potom sedieť hodiny pri stroji a aj tak došivať detaily ručne. Čiže takto všeobecne dehonestovať šitie je dosť smutné … asi si videla niekoho šiť len gumičky do vlasov ..

viestta
9. apr 2026
@anonym_434845

@katulienka160 veru je to dosť rozdiel 🤦🏼‍♀️ vyšívanie je pre mňa skôr oddychovejšia aktivita kde si ja osobne sadnem ku telke a vyšijem čo potrebujem, kdežto keď šijem šaty na ples musím navrhovať, merať, strihať, šiť ručne, potom sedieť hodiny pri stroji a aj tak došivať detaily ručne. Čiže takto všeobecne dehonestovať šitie je dosť smutné … asi si videla niekoho šiť len gumičky do vlasov ..

@anonym_434845 ja sijem, sice nie profesionalne, ale nieco odsite uz mam a neboli to len gumky do vlasov, aj vysivam a nebola to len zalozka do knihy. A teda oplecko vysivane krivou ihlou sa neda porovnat s "krojom" s nasitymi krojovymi stuhami.

akvi
9. apr 2026

@anonym_autor vysivam kroje, nie na predaj, ale teda viem odhadnut pracu - podpolianska zastera krivou ihlou mne osobne trvala cca 300hodin. Viem si predstavit trochu jednoduchsia moze trvat polovicny cas, resp. niekto, kto sa tym vyslovene zivi, tak mu to isto ide rychlejsie.. Ale tak ak by sme aj ratali polovicu mojho casu, tak si zrataj - 150 hodin prace x minimalna mzda + material a myslim,ze nemusime ani dalej pisat.. Rucne vysivanie nie je na zarobok, je to len zaluba a kto to predava, tak preto, aby sa mu vratili peniaze za material plus nieco.. Ak ti je luto penazi, daj si vysit strojovo, nie je to ziadna hanba, nejdes tym prezentovat tradicnu kulturu niekam , kde by to bolo nevhodne.. Radsej sa zameraj na spravne ustrojenie, poskladanie jednotlivych kuskov, aby si nebola nevhodne ustrojena z titulu veku a postavenia - napr. rozpustene vlasy alebo nezakryta hlava, ak si vydata je uplne nevhodne... a aby kroj nebol zlepenec roznych kusov, ktore k sebe nepatria.. Ak je to len na jednu prilezitost, na tvojom mieste volim pozicanie kroja, hociktory subor toto ponuka za nejaky poplatok, ktory je zlomok ceny toho kroja..

abbey1
9. apr 2026
@anonym_434845

To je celé.

@anonym_434845 Však nediskutuj. Ja reagujem, lebo sa trošku pohybujem, osobne síce len ako pozorovateľ, okolo žien, ktoré sa venujú tradičnej výrobe čipiek, krojov a vidím, koľko hodín mravenčej práce dá na pohľad jednoduchá čipka. Plus práve dávame dokopy kroj pre dcéru. To sú neskutočné umelecké diela, za ktorými sú hodiny a hodiny ručnej práce.
Áno, kto na to má, alebo skutočne chce, zaplatí za to. Ale uráža ma, keď niekto povie, že to nehodné tej ceny.

maryetta
9. apr 2026

Ono aj o to ide. Ze taky poriadny kroj nie je len na jedno oblecenie si.
Je to kus historie. Tradicia. Je to sperk. Vzacnost. Dedicstvo.
Keby sa aj dnes nosil kroj(ano niekde stale a tak trochu-ok trocha viac aj zavidim) tak si zaobstaram aj ja. Jasne ze tie ceny su vyssie. Casto nie umerne k platom. To je uz ale na inu temu.
Stale tvrdim ze hand made veci nie si drahe len zial nie kazdy si ich moze dovolit.

akvi
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 netusis, k comu sa vyjadrujes. Kroj z Podpolania - to je jedna z tych narocnejsich vysiviek, jednak technika - kriva ihla, to nevie len tak hocikto, potrebujes specialny ram a trochu aj ovladat tu techniku. Podpolianska zastera ma na sirku cca 160-200cm, je velmi bohata a je to vyslovene piplacka, ved si vygoogli, nech si v obraze.. Absolutne nemozes porovnavat sitie a vysivanie, zasteru mas usitu za par minut, ale vysivas ju desiatky hodin. Podpolianske oplecko tiez, obzvlast, ak robis vzor z konca 19.storocia, to su neskutocne premakane vzory a ver, ze sa s tym natrapis.. A uz ani nevravim, ze ja napriklad kopirujem uplne presne stare vzory, aby sa zachovali a iba to spracovanie starej vysivky mi trva niekolko desiatok hodin, kym sa vobec dostanem k vysivaniu.. Mna ked sa niekto opyta, ci mu nevysijem a "za kolko", tak sa len zasmejem, lebo ak by som si uctovala nejaku hodinovku, na ktoru si tu pracu realne cenim, tak to by za to ani nahodou nik nedal.. Takze ani nahodou to nepredavam..

maryetta
9. apr 2026
@akvi

@anonym_434845 netusis, k comu sa vyjadrujes. Kroj z Podpolania - to je jedna z tych narocnejsich vysiviek, jednak technika - kriva ihla, to nevie len tak hocikto, potrebujes specialny ram a trochu aj ovladat tu techniku. Podpolianska zastera ma na sirku cca 160-200cm, je velmi bohata a je to vyslovene piplacka, ved si vygoogli, nech si v obraze.. Absolutne nemozes porovnavat sitie a vysivanie, zasteru mas usitu za par minut, ale vysivas ju desiatky hodin. Podpolianske oplecko tiez, obzvlast, ak robis vzor z konca 19.storocia, to su neskutocne premakane vzory a ver, ze sa s tym natrapis.. A uz ani nevravim, ze ja napriklad kopirujem uplne presne stare vzory, aby sa zachovali a iba to spracovanie starej vysivky mi trva niekolko desiatok hodin, kym sa vobec dostanem k vysivaniu.. Mna ked sa niekto opyta, ci mu nevysijem a "za kolko", tak sa len zasmejem, lebo ak by som si uctovala nejaku hodinovku, na ktoru si tu pracu realne cenim, tak to by za to ani nahodou nik nedal.. Takze ani nahodou to nepredavam..

@akvi sice len takto ale ozaj uprimne-ruky bozkavam. Lebo vytvorit nieco tak uzasne a dokonale ❤️ chce ano sikovne ruky ale aj to srdce. Dakujem a vazim si ludi ktori sa usiluju zachovat toto dedicstvo.

akvi
9. apr 2026
@maryetta

@akvi sice len takto ale ozaj uprimne-ruky bozkavam. Lebo vytvorit nieco tak uzasne a dokonale ❤️ chce ano sikovne ruky ale aj to srdce. Dakujem a vazim si ludi ktori sa usiluju zachovat toto dedicstvo.

@maryetta dakujem ❤

katulienka160
9. apr 2026
@anonym_434845

@anonym_434845 ja nedehonestujem sitie. Nikde som to nenapisala... Ale usitie zastery na stroji (ok potom dositie detsilov rucne) a celu ju rucne vysit, chcete mi povedať, ze by vam to zabralo rovnake množstvo hodin? Neporovnavajte tu prosim usitie plesových šiat (bavime sa tu o krojoch) ja som v mojom prispevku pisala o porovnani usitia a vysitia jedneho daneho kusu odevu. Ale myslim, ze zeny ktore sa venuju rucnemu vysivaniu k tomu uz dost popisali, ako to v realite vyzera a kolko casu to zaberie.

viestta
9. apr 2026
@akvi

@akvi mas moj obdiv a obrovsku vdaku ❤

Strana
z2