icon

Slovenský kroj na mieru: cena za výšivku. Je to veľa?

9. apr 2026

Ahojte, chcela by som si dat usit kroj z nasej oblasti (Podpolanie) na krstiny ale tie ceny co mi daktore zeny zahlasili su brutalne. Fakt stoji rucne vysita zastera a blúzka vyse 500 eur? Rozmyslam ci sa neda kupit daky "strojovy" kroj co vyzera aspon trochu k svetu, alebo je to velky hriech v tejto komunite? Mate daky tip na daku sikovnu krajcirku co nema ceny ako v Parizi?

Strana
z2
atikab
9. apr 2026

@akvi tiež ti chcem vyjadriť obdiv a vysloviť veľkú vďaku ❤️
Neraz sa v spomienkach vraciam k mojej milovanej starkej, rodenej Očovianke, kde sa dievčatá uz rodili s krivou ihlou v rukach 🙂 A presne takto si ju aj pamatam - sediacu a zohnutu nad rámom s natiahnutou látkou, vysivajucu krivou ihlou... Za jej zivota sa takmer vsetko, co vysila, darovalo. Bola to velka vzácnosť. A tak zostalo naozaj len pár kúskov, ktore si strazime "ako oko v hlave" (v bežnom živote nepoužívame v domácnosti vôbec obrusy... jedine, ktore mam, su tie, ktore nám vnuckam, vysila "do vybavy" a vyberám ich na rodinné najsviatocnejsie chvile 🙂)
A taketo drobnosti nám po nej zostali 🙂

abbey1
9. apr 2026
@akvi

@anonym_434845 netusis, k comu sa vyjadrujes. Kroj z Podpolania - to je jedna z tych narocnejsich vysiviek, jednak technika - kriva ihla, to nevie len tak hocikto, potrebujes specialny ram a trochu aj ovladat tu techniku. Podpolianska zastera ma na sirku cca 160-200cm, je velmi bohata a je to vyslovene piplacka, ved si vygoogli, nech si v obraze.. Absolutne nemozes porovnavat sitie a vysivanie, zasteru mas usitu za par minut, ale vysivas ju desiatky hodin. Podpolianske oplecko tiez, obzvlast, ak robis vzor z konca 19.storocia, to su neskutocne premakane vzory a ver, ze sa s tym natrapis.. A uz ani nevravim, ze ja napriklad kopirujem uplne presne stare vzory, aby sa zachovali a iba to spracovanie starej vysivky mi trva niekolko desiatok hodin, kym sa vobec dostanem k vysivaniu.. Mna ked sa niekto opyta, ci mu nevysijem a "za kolko", tak sa len zasmejem, lebo ak by som si uctovala nejaku hodinovku, na ktoru si tu pracu realne cenim, tak to by za to ani nahodou nik nedal.. Takze ani nahodou to nepredavam..

@akvi Hovoríš mi z duše. Dcéra sa venuje paličkovaniu. Ja keď vidím, čo tie ženy dokážu, koľko času nad tým strávia, ako precízne musia pracovať. Stovky a stovky špendlíkov. Pokým si dcéra nakresli vzor, upraví požadovanú veľkosť, v prstoch vytlačené hlavičky špendlíkov a hodiny nás tým sklonená. To sú peniazmi nezaplatíteľné hodiny a trpezlivosť.
Všetka česť každému, kto to dokáže a má na to trpezlivosť
Teraz máme doma zopár starých kúskov krojov. To je niečo tak nádherne.
Práve minulý mesiac bol u nás kurz vyšívania krvou ihlou a výstava. Niečo nádherné. Ale teda opäť, hodiny tréningu pokým to človek aspoň trochu chce robiť na určitej úrovni.

lubkavargova1
10. apr 2026

A zabuda sa na jednu vec tiez, ze je to sice pekne usit/vysit ale potom pride ta dalsia casť, oprať tak aby nepustili farby nite, vyškobiť, napariť, žehliť+skladať , by to držalo pekne tvar a až tak sa nadherne ukaže ta krasa tych krojov...
Ja som minuly rok niesla do pracovne a to su akoze EKO+BIO a neviem co a odmietli a aj samotny majitel vravel ze netrufa si na to a boji sa ze by to poskodil a ze sice ma moderne stroje tak na toto nie.

Strana
z2