Zmenila som veľkonočné zvyky. Urobila som chybu?
Pekný deň, chcem počuť názor iných ľudí, lebo neviem či som sa zachovala správne. Mám syna a dcéru. Vždy na šibačku manžel zoberie syna a ide vyšibať moju aj mužovu rodinu. Lenže máme aj dcéru čiže keď všetkých došibú tak sa celá rodina zoberie a prídu knám... nie len muži šibači, ale všetky manželky a deti. Čo je okrem mňa s manželom a deťmi ešte 11 ľudí (8 dospelých a 3 deti - švagrov syn a sestriny dvaja synovia). Moja dcéra je teda jediné dievča v rodine. A tak náš Veľkonočný pondelok vyzerá vždy tak že prídu všetci o cca 12 knám a vysedávajú tu 4 hodiny. Vždy majú navarené rezne a šalát, pripravené misy a napečené. Vypijú sa u nás dve flaše tvrdého a tri flaše vína, deti narobia bordel a ja okrem toho že makám celý deň predtým tak makám aj deň potom. Vždy som to brala tak že mám dcéru a to tak má byť. Takže kto mi povie že som si ich tak naučila, tak má samozrejme pravdu ale vždy som to robila rada. Ale minulý rok som ochorela a obvolala som všetkých aby sa knám neišlo a viete čo ? Prišli aj tak aj keď som ich žiadala že chcem chorobu vyležať a mali reči že kde je pohostenie. Lenže tento rok, piaty v poradí som to chcela zmeniť. Všetkých som u nás privítala ale nachystala som len jednu malú studenú misu ako malé občerstvenie, každému chlapovi naliala jeden pohárik, deťom dala balíčky a zavelila som že dobre chlapi je pekné počasie ideme my na výlet ako rodina. Výsledok ? Dnes mi celý deň niekto vyvoláva a vyjadruje svoj hnev. Že som pokazila tradíciu, že ničím deťom spomienky a rozvraciam rodinu a že vraj si nemyslím že by mali rodinu hostiť matky synov. Keď som sa ohradila že nie, že som v poode stým že sa chodí knám ale že to budeme robiť v menšom lebo že nevládzem, tak som si vyslúžila titul "lakomca" lebo že oni celé doobedie šibú a sú hladný... Taká som nešťastná, neviem ako z tohto von. Keby mi niekto aspoň pomohol, ale moja sestra so švagrinou išli spolu doobeda na wellness. Človek sa snaží, lieta mesiac predtým po obchodoch zháňa sladkosti, ozdoby... a toto si zaslúži. Čo myslíte ?
myslím si, že by mal zakročiť tvoj manžel a telefonistov konfrontovať spätným telefonátom. Lebo toto je už extrém, ak sa niekto začne sťažovať na pohostinnosť u niekoho
a tvoj muž čo na to? ale aj tak, všetko je na tebe lebo oni sa rozhodnú - a ty proste takú tradíciu nechceš. a basta…
Že by mi to bolo úplne jedno kto si čo mysli a nech ide do kelu
Nás je ako hadov, keď sa dáme všetci dokopy tak to aby si človek zobral úver na pohostenie
Alw sme naučení tak, že vždy každý niečo priecestie.
A sme naučení tak, že žiadne litre vina a tvrdého sa nepodáva.
Toto nie je sviatok o chlastani, kto si to mysli má u nás smolu.
Nabudúce choďte na výlet ešte pred obedom, my sme varili vonku guláš a každá rodina prispela čo sa vopred nakúpilo a ešte doniesli sladké.
a tvoj muž čo na to? ale aj tak, všetko je na tebe lebo oni sa rozhodnú - a ty proste takú tradíciu nechceš. a basta…
@biba_18 sním som sa akurát tak pohádala dnes, pretože je síce vraj na mojej strane ale miesto toho aby sa ozval mi slubuje že narok pripraví polovicu on a polovicu ja (varenie, upratovanie, nákupy)... že on by sa aj ozval ale že už vidí že dcéru potom nikto ani nepríde vyšibať a že bude z toho smutná ... takže úplny nátlak na mňa zo všetkých strán, ako ďakujem pekne aby som minula 200€ a dva dni života na to aby bol niekto ochotný vyšibať moje dieťa
@anonym_autor ale bratranci ju vyšibať môžu, bez mamičiek… a stretko si potom dajte niekde v reštike…
Ze si sa konecne dpamatala. Minuly rok chora.
Tento studena misa.
O rok pozdrav a buchni dverami.
Nech sa postriedaju, ponoste si navzajom, ale nie si jedina zena v rodine
ešte aj moja mama mi na to povedala že čo sa sťažujem že hádam kvoli deťom obetujem raz do roka pár dní, že to tak vždy bolo že ona si pamätá tiež ako jej mama celú Veľku noc lietala okolo hostí
Odidte na veľkú noc preč, nechapem tieto hlúpe tradicie a ponižovanie dievčat.
Bože, zlatko, je mi to luto...ale toto je fakt vadna a vrcholne drza rodina....vsak dceru vysibe syn a manzel...o rok nebudte ani doma
Budúci rok by som zbalila dcéru a išla so švagrinou a sestrou na wellness alebo dve na výlet. A keby mal niekto blbe reči, tak by som im dodatočne vyčistila žalúdok do telefónu po jednom….
@anonym_autor My chodievame cez velkonocne sviatky na taky predlzeny vikend na nejake pekne miesto-ked je este sneh,tak lyzovat, ked nie je, tak turistikujeme a toto je ovela lepsie, ako to, co prezivas Ty.
Navrhla som, či by nemohla byť tá konečná stanica každý rok u niekoho iného (napr., ako poslednú pôjdu všetci vyšibať moju sestru a tam sa aj zostane). Ale nie, lebo že sestra nie je dieťa aby sme ju chodili šibať, je to o vraj o deťoch.
ešte aj moja mama mi na to povedala že čo sa sťažujem že hádam kvoli deťom obetujem raz do roka pár dní, že to tak vždy bolo že ona si pamätá tiež ako jej mama celú Veľku noc lietala okolo hostí
@anonym_autor a preco sa teda nedohodnete ze kazda rodina nieco nachysta a donesie,jeden slane druhy sladke pripadne rezne a tak...kazdy nieco ,nech sa netrhas len ty,alebo sa poskladajte na catering
Myslim si, ze si urobila spravne, a to ja som gazdinka, ale toto teda nie. Mam 2 chlapcov a 2 dievcata a nasi chlapi pridu o 12 domov a jest nechcu, pretoze su doslova prezrati, to akoze Vasi idu sibat a nikto ich nicim neponukne? U nas krstna mojho muza spravila riadny obedisko, ze prisli naozaj najedeni.
A co by sa stalo, kedze potom pridu aj zeny, ze by ste sa dohodli, ze to budete robit pohostenie na striedacku? Preco by si to mala robit len Ty, len preto, ze mas dievca? 🫣
@anonym_autor a preco sa teda nedohodnete ze kazda rodina nieco nachysta a donesie,jeden slane druhy sladke pripadne rezne a tak...kazdy nieco ,nech sa netrhas len ty,alebo sa poskladajte na catering
@dadanu5 ja som niečo také aj navrhla, ale oni to nechápu, tým že takéto akcie nemusia robiť nevedeia si zrátať čo to cca človeka vyjde peňazí... alebo nechcú. Takže ešte ma aj poohovárali že riešim každé euro. Ale nie je to len o tom, človek chce mať aj upratané, vyzdobené. A nepridáva mi na psychike ani to keď mi švagriná šplechne do očí že "aké máš ucápané to okno, ako keby si mala doma batoľa". Akože srandovala, zasmiala sa pri tom, ale človeka v takejto situácií naserie už hocičo.
Myslim si, ze si urobila spravne, a to ja som gazdinka, ale toto teda nie. Mam 2 chlapcov a 2 dievcata a nasi chlapi pridu o 12 domov a jest nechcu, pretoze su doslova prezrati, to akoze Vasi idu sibat a nikto ich nicim neponukne? U nas krstna mojho muza spravila riadny obedisko, ze prisli naozaj najedeni.
A co by sa stalo, kedze potom pridu aj zeny, ze by ste sa dohodli, ze to budete robit pohostenie na striedacku? Preco by si to mala robit len Ty, len preto, ze mas dievca? 🫣
@anonym_cf43b7 veru nie, manžel spomínal že väčšinou ponúkli len alkoholom, babky aj malým pagáčom/praclíkom ale to ich tak nezasýti
@anonym_autor My chodievame cez velkonocne sviatky na taky predlzeny vikend na nejake pekne miesto-ked je este sneh,tak lyzovat, ked nie je, tak turistikujeme a toto je ovela lepsie, ako to, co prezivas Ty.
@dskjhfdlkdjhl ach tak by som to zaviedla aj ja, ale toto mi u muža neprejde, keď sa nám narodil syn to bolo medzi prvými vecami čo spomínal, ako budú spolu šibať...
Navrhla som, či by nemohla byť tá konečná stanica každý rok u niekoho iného (napr., ako poslednú pôjdu všetci vyšibať moju sestru a tam sa aj zostane). Ale nie, lebo že sestra nie je dieťa aby sme ju chodili šibať, je to o vraj o deťoch.
@anonym_autor ja som za striedanie ako kompromis, ak nie, tak este tak, ze ak u Vas, ale s tym, ze kazdy nieco donesie, dohodne sa vopred. A ak ani to nie, tak ziadne navstevy nebudu a dcere to vysvetlim, Velka noc nie je o sibani. Co ona z toho vlastne ma? Ani sladkosti, ani peniaze,...
@biba_18 sním som sa akurát tak pohádala dnes, pretože je síce vraj na mojej strane ale miesto toho aby sa ozval mi slubuje že narok pripraví polovicu on a polovicu ja (varenie, upratovanie, nákupy)... že on by sa aj ozval ale že už vidí že dcéru potom nikto ani nepríde vyšibať a že bude z toho smutná ... takže úplny nátlak na mňa zo všetkých strán, ako ďakujem pekne aby som minula 200€ a dva dni života na to aby bol niekto ochotný vyšibať moje dieťa
@anonym_autor a pán manžel prečo tak nerobil doteraz? No to máš teda doma podporu v podobe manžela
@dadanu5 ja som niečo také aj navrhla, ale oni to nechápu, tým že takéto akcie nemusia robiť nevedeia si zrátať čo to cca človeka vyjde peňazí... alebo nechcú. Takže ešte ma aj poohovárali že riešim každé euro. Ale nie je to len o tom, človek chce mať aj upratané, vyzdobené. A nepridáva mi na psychike ani to keď mi švagriná šplechne do očí že "aké máš ucápané to okno, ako keby si mala doma batoľa". Akože srandovala, zasmiala sa pri tom, ale človeka v takejto situácií naserie už hocičo.
@anonym_autor no mna takto nasral svagor, len ja som to nepocula na vlastne usi, to mi len muz povedal, ked boli u nas na oslave, ze preco furt mame tolko porozkladane v tej kuchuni, na linke furt daco. Tak by som mu od srdca daco povedala, tak nech pride upratat, mame 4 deti, mame co robit stale. Oni s jednym nevladzu poobede ani dat prat 🫣, a to robia v statnej sprave, ze o 15 najneskor vypadnu z roboty. V sobotu daky vyletik, v nedelu nemozeme prist, lebo musia upratovat 🫣. A malemu uz ani vysvetlit neviem, preco sme nesli aj ku nim niekedy. Ze on by rad aj bratrancove hracky trosku prestriedat. Nuz...
@anonym_cf43b7 veru nie, manžel spomínal že väčšinou ponúkli len alkoholom, babky aj malým pagáčom/praclíkom ale to ich tak nezasýti
@anonym_autor tak teda su riadni zgrlosi a lenivci, z vysoka by som sa na to cele vykasala. Oni velmi dobre vedia, ze je ti nie sranda nachystat, nakupit. Alr Tebe budu vycitat, ze si zgrlos, by som im dobre zaludok vycistila.
@anonym_autor Za mna je toto dobrý nápad. Zduvaju sa, že chcú u niekoho sedieť a vyzrat, ale že by sa striedali to nie.. veď jasne, keď doteraz vyzierali Vás a ty jediná si s tým mala robotu, im sa nechce..dobre že si sa ozvala.
Alebo, keď chcú u vás zostať, nech každý nieco prinesie- jedny rezne, jedny salat a môžu zostať poumývať riad!
@anonym_autor tak teda su riadni zgrlosi a lenivci, z vysoka by som sa na to cele vykasala. Oni velmi dobre vedia, ze je ti nie sranda nachystat, nakupit. Alr Tebe budu vycitat, ze si zgrlos, by som im dobre zaludok vycistila.
@anonym_cf43b7 a paradox je, že zrovna tie babičky čo niečo málo ponúkli - mojim deťom prababky, neišli potom o 12 knám
@anonym_autor este k tomu, zacala by som aj ja volat, ze ako to, ze pridu zo sibacky hladni, ze to sa nepatri a ci sa nehanbia neponuknut chlapcov dacim velkonocnym jest!
@anonym_autor Za mna je toto dobrý nápad. Zduvaju sa, že chcú u niekoho sedieť a vyzrat, ale že by sa striedali to nie.. veď jasne, keď doteraz vyzierali Vás a ty jediná si s tým mala robotu, im sa nechce..dobre že si sa ozvala.
Alebo, keď chcú u vás zostať, nech každý nieco prinesie- jedny rezne, jedny salat a môžu zostať poumývať riad!
@anonym_4f6d17 ešte mal švagor takú poznámku, že čo si nezohnala teplé jedlo ? a potom tak "zo srandy" že či som vedela že na Veľkonočný pondelok sú ponovom otvorené obchody
@anonym_4f6d17 ešte mal švagor takú poznámku, že čo si nezohnala teplé jedlo ? a potom tak "zo srandy" že či som vedela že na Veľkonočný pondelok sú ponovom otvorené obchody
@anonym_autor By som mu šplechla to iste naspat- svagor a čo nemáte doma navarene na sviatky, keď ste prišli s prázdnymi rukami na návštevu?
Za mna dobre že si sa ozvala. Ja tiež bojkotujem tieto sviatky, nevyvarala som ako hlupa, spravil sa normálny obed, venovali sme sa deťom. Neviem prečo by som ja mala behat okolo hrncov len z titulu že som žena a sú sviatky?
Tak mu treba odpovedat, ci oni doma nevaria teple jedlo na Velku noc, ked Tvoj muz zo sibacky pride hladny, ci sa nehanbia chciet iba Vas vyzierat.
@anonym_autor k vám chodia dcéru šibať aj ženy z celej rodiny, alebo sa prídu len dobre najesť ??

Ze si urobila spravne..a ostatni su hlupaci, hlavne, ze budu mat vypite a vyzrate.. ale to, ze kvoli nim niekto minie kopec penazi a energiu, to uz nevidia