Špeciálne škôlky pre deti s autizmom v Trenčianskom kraji
Dobrý deň vedeli by ste mi poradiť kde v okolí Ilavy alebo teda trenčiansky kraj je nejaká špeciálna materská škola kde berú deti s autizmom alebo s podozrením na autizmus ?
V Považskej Bystrici je taká škola, je tam aj škôlka aj škola pre autistov. Skús pozrieť.
Zalezi, ci ma dieta mentalny postih alebo nie. S MP nie je problem takmer hocikde - v kazdom vacsom meste su specialne skoly a skolky. V Dubnici si znama velmi pochvaluje. Ak bez MP tak ja ti odporucam integrovat do beznej skolky, to dieta tam potiahnu,Mojho syna to neuveritelne potiahlo.
Z osobnej skusensoti - PB nie. Odisli od tial aj ti co su v NDCA
Spojená škola Trenčianska Teplá má aj špeciálnu materskú školu.
Este dolezity fakt, ze "podozrenie na autizmus" nie je diagnoza, a uz vobec nie na to, aby take dieta zobrali do specialnej skolky. Ak by mal potvrdenu diagnozu autizmus, a ziadne ine postihnutie, ide take dieta do beznej skolky.
No pretože boli v Žiline v adepte na diagnostike a kvôli veku povedali že ešte nemôžu dať diagnózu ale že su tam znaky autizmu ....a teda do odporúčani dali že špeciálna škôlka, kontrola o pol roka...a do diagnózy napísali že podozrenie alebo teda suspektne detský autizmus ...tak teraz neviem čo robiť ...malý ešte nerozpráva nie je odplienkovany, o pár mesiacov bude mat 3 roky
Môj syn chodí do trenčianskej teplej a veľmi sa mu tam páči
A aké príznaky autizmu má? Môj syn tiež mal nejaké príznaky, ale nakoniec mu zistili len NKS. Tvoj rozumie pokynom, že dones autíčko a podobné? Môj do 3 rokov vôbec nerozprával, išiel ale do normálnej škôlky.
@janickacrazy fakt ? No ja už prestávam veriť ...
- nerozpráva len blaboce hoci pred rokom a pol vedel asi 15 slov teraz používa tak 3 aj to výnimočne
- nie je odplienkovany stále nechápe ani len že keď už sa aj napr vykaka do plienky tak ani potom neupoznorni proste je schopný v Tom byť kým si to nevšimnem ja
- ukazuje len veľmi výnimočne čo chce, väčšinou našou rukou sa snaží dosiahnuť čo potrebuje
-pokyny ako kedy keď poviem občas že mladšej dcére spadla dúška a ukážem nech ju podá tak ju zdvihne ale nieoc iné keď poviem nech donesie tak nerozumie
-smeje sa niekedy a nevieme či bez príčiny alebo si spomenul na niečo
- rád sa točí ,
- ukladá veci do radu
- jemná Motorola je zlá , celkovo je neobratnejsi
@janickacrazy ale napr má rád deti, nebojí sa cudzích ľudí,
-očný kontakt má aj keď menej hlavne keď niečo vysvetľujem ale inak nemá problém pozrieť do očí ak cudzím keď napr niekto ku nám príde
-dokonca aj rad lozi a šplhá sa čo teda vraj autisti nemajú radi
A kto vám robil diagnostiku
@1mina to som rada ...a môžem sa spýtať aká je tam cena ?
My sme boli v Dialógu v Žiline, tam mu robili IQ testy, zistili, že je ok na svoj vek okrem rozprávania, proste nerozprával vôbec nič ako 3-rocny, ani zvuky, ani hatlaninu. Môj sa aj ľudí bál cudzích, aj deti, plienky tiež mal dlho, proste u týchto deti to nie je nič výnimočné. Tiež bol skôr neobratny, bál sa snehu, nechcel si napríklad obliecť iné topánky, len stále tie isté alebo aj bundu, čiapku, proste bál sa nových vecí. Očný kontakt mal tiež slabý, ale mal.
@janickacrazy aha...a kedy nakoniec začal rozprávať ? Čo mu pomohlo ?
No pomohla mu škôlka a logopedia a veľa cvičiť doma. Rozprávať začal veľmi pomaly, najskôr hovoril len prvú slabiku z každého slova. Nikto mu nerozumel, len ja. Ako 4-rocny začal konečne hovoriť slová, ale výslovnosť tiež bola zlá, gramatika ako Maďar, proste išlo to pomaly, ale napredoval. Dnes má 9 rokov a chodí normálne do bežnej školy a učí sa veľmi dobre, len slovná zásoba je taká horšia, ale aj tak je to obrovský pokrok. Ani som nedúfala, že to takto dáme.
Tak toto som. Bola aj ja prekvapena neplatime skoro nic, iba stravu a školné 20 e na polrok. To u dcéry v normálnej škôlke sme platili 30 e mesačne školné. Takže cena je super
@1mina fakt ? A ja som niekde čítala že to bývaju aj stovky ...
@janickacrazy tak to je super 🙂 ...kiežby aj u nás to dopadlo tak dobre ale nejak už neverím ...
Nestrácaj nádej, ja som tiež rátala s tým, že mi ho ani do škôlky nezoberú, keď nerozprával a mal plienky. No podarilo sa mi ukecat pani riaditeľku, že nech to s ním skúsi. Mne sa odplienkoval až v škôlke, keď videl deti tam, doma som sa mohla aj pokrájať a nechcel. Na logo má strašili, že 90% týchto detí majú v škole problémy, dyslexiu dysgrafiu a podobné. My sme mali šťastie, že nič nemáme nakoniec. Aj diktáty píše na 1, čo považujem za zázrak u nás. Ale zase máme to aj vydreté, celé prázdniny pred nástupom do školy sme precvičovali rôzne zošity, lebo jemná motorika bola slabá.
Autorka - to možno v súkromných škôlkach. Túto je to práveže super ja som sa divila na prvom rodičku že či fakt chcú tak málo
@1mina tak to je super ..a chodí tma každý deň ? Alebo ste sa nejak dohodli že len párkrát do týždňa ?
@janickacrazy tak to ste mali fajn že takto v škôlke boli ochotné ...ja som rozmýšľala nad normálnou že snáď tiež tie ostatné deti potiahnu ...no ale v Žiline síce diagnózu nedali ale hneď povedali že keď do normálnej tak jedine s asistentom a že radšej dať do špeciálnej ...hoci na diagnózu je vraj skoro že sa uvidí na kontrole ....tak aj preto už nejak neverím že to bude ok...
Zo začiatku mal mať adaptácie obdobie 3 dni do týždňa na celý deň. Boli aj deti čo mali len doobeda napr. Po cca mesiaci mi pani riaditeľka povedala že keďže sa super adaptoval a majú aj dosť personálu môže už ostávať celý týždeň takže chodí stále.
Mne sa zdá ze v soblahove je speicalna skoka zamerana na autizmus
Alebo skúste nájsť nejakú súkromnú škôlku, tam by mohli byť ochotnejší. Vieš čo, ja ti poviem, že som vôbec neverila, že môj tu škôlku zvládne. On bol úplne hanblivý, bojazlivy, myslela som, že bude plakať 3 mesiace a vylúčia ho. Plakal len prvý deň, potom sa tam tešil, to som absolútne ani nečakala! Možno aj tvoj malý prekvapí a adaptuje sa, každopádne skúste a uvidíte. Držím palce.
V Púchove je tiež špeciálna materská škola pre deti od 3 rokov. Väčšina detí sú autisti. Mesačne sa plati strava a 9 eur úhrada školné.
@janickacrazy súkromnú si nemôžeme dovoliť platiť momentálne ....to pekne zvládol teda to aj veľa iných detí má problém sa adaptovať ..
@tinna22 ďakujem za tip
Pozri Pro Autis
@pieksamaki tam sa mi zdá ale že sa dosť platí
@1mina závisí od právnej formy....zriaďovateľa......pozerám ze to je občianske združenie....ahááá.....zároveň tam píšu ze sukromne

s podozrenim urcite nikde zalezi ci je tam mentalne postihnutie