icon

Protivojnové kryty v Trnave

4. mar 2022

Vie mi niekto povedať kde sa tu nachádzajú? Keďže nemáme ani pivnicu, max. kočikaren 🤦 prosím vás viem, že keby nám niečo zhodili na hlavu tak asi ani kryt nepomôže ale pre môj pokoj v duši by som to rada vedela. A čo pivnice na Hlavnej ulici? Boli to meštianske domy, každý jeden mal vybudovanu pivnicu práve kvôli vojne. Viem, že teraz to všetko patrí súkromníkom, len ma to zaujíma. Alebo aj kostoly, v podzemí sú predsa krypty. Keby toto mesto normálne zverejnilo na svojej alebo na FB stránke, verím že veľa ľudí by to teraz uvítalo.

Strana
z3
emm_i
4. mar 2022

Uvitalo? Isli by sa tam skryt uz teraz a zivot by pre nich uz zastal? Ja nerozumiem. Mame tu este mier, na co sa strachovat. Doteraz od 2014 bola na UA vojna a nikoho to netankovalo. Uz naozaj... Stacilo. Nie je mi to jedno. Ale strach nepomoze.

0silvia0
4. mar 2022

Nachadzaju sa aj na Hospodarskej ulici pod bytovkami. Kedysi mesto robilo exkurzie po tychto krytoch.

kvietok2891
4. mar 2022

Skús pozrieť na nete CO kryty napríklad Trnava mala by si najst ja som tak pozerala Komárno ale je ich málo tam sa dostanú len vyvolený

kvietok2891
4. mar 2022

@emm_i vojna bola 2014 a od roku 2015 sa boje skončili vraj konflikt zamrzol precitaj si o tom a nedá sa to porovnávať nakoľko vtedy sa bojovalo len na donbas a luhansk území a nie na celej ukrajine

autor
4. mar 2022

@0silvia0 túto stránku som našla ale informácie ,,Úkryt CO – Blok D a E, Trnava,, mi nič nehovoria. Veď čo tam nedajú normálne pomenovanie ulice, číslo vchodov, bytoviek alebo čoho. Aby to normálne človek v prípade potreby našiel.

autor
4. mar 2022

@0silvia0 myslíš to čo teraz výživaju pri výťahu dole ako pivnice. Tam som kedysi bola ale ako kryty mi to nepripadalo

autor
4. mar 2022

@emm_i ja by som radšej bola pripravená ako potom zaskočená. Nazvi si to strach, panika ako chceš. Mám malé deti a čo mám robiť keď sa rozozvučia sirény? Potom už nebude čas niečo zisťovať. Len schmatnut sa utekať.

nika_val
4. mar 2022

Spamätaj sa!!!! Načo šíriš takúto paniku?! Ty si panikár kolko chceš hladaj so kryty kludne už teraz sa do nich nasťahuj ale prestaň šíriť takúto paniku ďalej!!!
Asi vedia prečo nezverejnia presne adresy! Lebo ludia ako ty by tam už teraz v radoch stáli!!!

loliki
4. mar 2022

Pre pokoj v duši? 🙂 A keby si vedela kde sú kryty a videla v akom sú stave, tak by si tam šla? A čo po tom? Vylezieš odtiaľ a zistíš, že všetko ja fuč. A potom čo? Pre pokoj v duši sa pomodli, skamaráť sa s Pánom Bohom, oľutuj, čo si zlého urobila a zvyšok života ži tak, aby si už nič nemusela ľutovať.🙂

0silvia0
4. mar 2022

Mas tam napisanu ulicu Slovansku aj cislo...

0silvia0
4. mar 2022

Co pri pivnici? Takto vyzeraju kryty co v tt
https://m.facebook.com/mestskateleviziatrnava/v...

autor
4. mar 2022

@nika_val aká panika, normálne sa pýtam. Kto chce nech sa ide aj do rady postaviť, každého vec. Ty sa načo vyjadrujes keď nemáš čo povedať...

lucilaines
4. mar 2022

Ja sa pripnem, tiez ma to zaujima. Podla mna to je uplne legitimna otazka vzhladom na dnesnu dobu aj na to, ze sme kusok od elektrarne, mala by to podla mna byt sucast vseobecneho prehladu aj inokedy. Len dnes v noci boli na Ukrajine kusok od rozbombardovania elektrarne a ak by sa im to podarilo, ten kryt by ste hladali vsetky. Vzdy lepsie zistit si dopredu a byt pripraveny, nestoji to nic. Ako byt v takom strese, ze vas takto vyvedie z miery uplne banalna otazka.

loliki
4. mar 2022

S tebou bude v tom kryte veľká sranda teda. Každý bude ticho, len ty budeš mať slovo. Máte tam stuchnuté deky. No, nič moc. Príjemný pobyt želám, pre každý prípad. 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
nelusiatko
4. mar 2022

@mamula20 keď to treba?! Čo treba? Zatiaľ nič netreba a ani treba nebude. Nešírte tu paniku zas.

nelusiatko
4. mar 2022

Choďte sa tam radšej už teraz schovať. Tam aspoň nebudete mať signál a ušetríte nás všetkých od podobných diskusií.

annm81
4. mar 2022

Podľa mňa je toto úplne logická otázka. Rozhodne zmysluplnejšia, ako miestne témy, kde niekto rieši, že sa máme modliť, lebo boh nás vykúpi, alebo kde sa rieši, že niekto celé dni mysli len na to, ako strašne bude umierať on aj jeho deti. Ja nemám vo zvyku panikáriť a nerobím to ani teraz, ale mám zajtra v pláne ísť do pivnice pozrieť, čo z bežných zásob nám chýba. Lebo tu už vôbec nejde len o to, že niekto cielene odpáli atómovú bombu. Uvedomujete si, čo sa mohlo stať minulú noc? Myslíte si, že Rusi dokážu ostrelovať jadrovú elektráreň tak presne, aby si boli istý, že nezasiahnu nič nebezpečné?

Ja by som sa na kryty nespoliehala - je v nich príliš málo miesta a sú v zlom stave. Lepšie je premyslieť si niečo po vlastnej osi. Napr. či poblízku nebýva rodina, čo má podpivničený dom. Aj úkryt v chodbe bytu bez okien je lepší, ako zostať pred krytom CO, lebo už nie je miesto. Samozrejme, netreba teraz v panike ísť vykúpiť všetku fóliu a lepiace pásky, ale z bežného každodenného života si ukradnúť pár minút a nachystať pár vecí ako balená voda, jedlo na niekoľko dní, deky...

nelusiatko
4. mar 2022

@annm81 tak v prípade jadrového výbuchu ako píšeš, že mohol byť minulú noc, ti ani podpivničený dom nepomôže, lebo tam je v 90% prípadoch aj okno, takže to nie je úplne izolované ako CO kryt.

annm81
4. mar 2022

@nelusiatko Stále lepšie ako ostať na ulici. V takom prípade sa odporúča okno zatieniť čímkoľvek, čo je k dispozícii - od vriec s pieskom po utesnenie plastovou fóliou. Nič z toho samozrejme nie je ideálne, ale zas stavať si súkromný protiarómový kryt je trošku prehnané, pokiaľ niekto nemá na účte zopár miliónikov. A spoliehať sa na verejné kryty je zas naivné, lebo do nich sa zmestí len veľmi malý zlomok obyvateľstva.

pralinka25
4. mar 2022

v trnave je krytov viac. urcite bol na tekela velky a aj na hospodarskej ten som videla osobne. potom ako je mestsky urad. je ich myslim okolo 20. kazdopadne udrziavane su malo a hlave nesplnaju uz svoj ucel a normy. stavali sa pre pripad problemu v jaslovskych. su stare, vybava v nich davno nefunkcna. a urcite sa do nich nezmestia vsetci obyvatelia. kym by si tam prisla v pripade jadroveho utoku je z teba ziarovka. radioaktivny spad po vybuchu bomby zacne sadat do 15 minut. v kryte sa musis zdrziavat nejaku dobu. musi tam byt zabezpeceny prisun vzduchu a funkcnost tohoto napriklad v pripade hospodarskej je dost otazna kedze ten barak ma 60 rokov. takisto funkcnost toaliet, zasoba potravin, pitnej vody. ktovie ako su na tom trubky po tolkych rokoch. niekde bol o tom pred par rokmi celkom dlhy clanok. mozno na nete najdes

malapepka
4. mar 2022

Vobec nepocitam s tym, ze by som sa mohla zachranit v kryte. A vies preco? Lebo som obycajny clovek. Ak by sa nieco dialo, tak do krytov pojdu najprv papalasi, potom ini doleziti, dalej ti, co su blizko (tak si to predstavujem) a dost. Tolko kapacity nie je, aby pomkol vsetkych. A urobia to potichu. Ci si myslis, ze v rozhlase vyhlasia, ze nech sa paci, podte do krytu? Vznikla by panika, hysteria, tlacenica.
Ja radsej dufam v upokojenie situacie, ze nastane mier a mozeme zit dalej.

oblecenie99
5. mar 2022

Co ja viem, tie pivnice.. Ked v lete bolo to tornádo na Morave, tak sme sa presne o tom bavili doma, že ta pivnica by nám síce pomohla, že sa máme kde skryť, ale, keďže je priamo pod domom, tak by ten dom na tu pivnicu spadol...Mam teraz pred sebou tie americké filmy keď ide tornado a oni sa idú skryť do pivnice, ktorá je tak mimo domu trosku.. Asi to majú viac premyslené, sú na take situácie zvyknuti.

myriam2
5. mar 2022

Podľa mojich informácií, čo sme dostali ešte na vysokej škole, v prípade takej situácie máš ísť napr do miestnosti, kde je co najmenej okien, zapchat všetky prívody vzduchu a čakať na evakuáciu... Toto je v prípade výbuchu jadr. elektrarne... V prípade jadrovej vojny žiadne kryty nepomôžu, lebo ta nemajú kam evakuovať, zbytočne to zisťujete... ako kryty CO sa budú v takýchto prípadoch využívať napr podzemné garaze

opica_skorica
5. mar 2022

@0silvia0 dobrá info, ani by clovek nevedel, že i tú vodu tam treba doniesť, lebo maximalne prázdne kanistre tam sú.
Inak krytov
je v Trnave 22, pričom každý (okrem najmenších dvoch) má kapacitu 150 ludi,
cize
20x150 + 2x100 = max.kapacita 3200 ludi.
Lepsia je vlastna pivnica.
Najlepsie, aby jadrová vojna nikdy nebola.

0silvia0
5. mar 2022

@opica_skorica ja som kedysi bola na tych "Potulkach Trnavou" takze som kryty videla na vlastne oci. Preto som sa zapojila do debaty. Ale neuvazujem o ich vyuziti, byvam v Modranke a mame pivnicu. Ale ak by k niecomu prislo, ani ta mi nepomoze....

opica_skorica
5. mar 2022

@0silvia0 ja uvažujem tiež nad Modrankou, lebo pivnica v činžiaku je mini. A videla si, že okrem paliva a pasov, teraz veľmi veľa ľudí vykupovalo jódové pirule?🤦🏻‍♀️
A možno sme sa aj videli, som v Modranke veľmi často 🥰

opica_skorica
5. mar 2022

@0silvia0 verím a pevne dúfam, že jadrová vojna nebude. 🙏

0silvia0
5. mar 2022

@opica_skorica ja mam nejake jodove tablety po expiracii este v domacej lekarnicke, este som ich nedala prec. Mas v plane sa do Modranky stahovat?

Strana
z3