Aké máte skúsenosti s úhradou špeciálnych dojčenských mliek cez zdravotnú poisťovňu?

miriam_nutrilon
22. apr 2014

Využívate úhradu na špeciálne dojčenské mlieka (ako napr. mlieka pre deti s rizikom vzniku alergie, s prejavenou alergiou, s tráviacimi problémami, grckaním)? Aké sú vaše skúsenosti, je to rýchly proces a oplatí sa to? Podeľte sa o vaše tipy s ostatnými mamičkami.

lilysk
22. apr 2014

@miriam_nutrilon mali sme mlieko neocate nasadene ,ale len do 2 rokov -trebalo ist pre recept k specializovanej lekarke ( co bolo dost narocne hlavne casovo kedze tam bolo stale milion ludi )a predpisali nam max 1 balenie mesacne co je zalostne malo ☹(( Doplacali sme nejakych 3.50 na balenie -inak stoji 70 eur ☹

tichanska1
22. apr 2014

Ja mám veľmi zlú skúsenosť. Nakoľko som dosť silná alergička chcela som môjmu dieťaťu dávať špeciálne hypoalergénne mlieko. Vybrala som sa na základe odporúčania našej pediatričky za mojou alergologičkou no bolo mi povedané, že oni mi nemôžu dať papier s odporúčaním na podávanie tohto mlieka u nášho malého, nakoľko nie je preukázané, že by mal alergiu a ako prevenciu to neodporúčajú. Snažila som sa aj zmeniť alergológa, ale už vopred mi bolo povedané, že tiež mi odporúčanie nedajú. Tak sme to nechali tak a Nutrilon kupujeme v plnej sume. No čo už rodičia nespravia pre svoje dieťa.

mimikas
22. apr 2014

Mne pediatricka predpisovala HA mlieko pre maleho 5 krabic mesacne, alergolog mi v pohode dal potvrdenie ze som alergicka a liecena, to poistovni stacilo. lekarka vypisala 5 baleni na mesiac a bolo. Teraz nam alergologicka vypisuje Alergi care, maly ma alergiu na BKM, poistovna predpis mlieka v pohode zchvalila, nemali s tym najmensi roblem, chyba je asi v lekarovi a nie v poistovni.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@lilysk Mila Lily. To je bohuzial problem nielen legislativy, ale v niektorych pripadoch aj zlej informovanosti lekarok zo strany poistovni, kolko baleni moze lekar predpisovat. V tomto my, ako firma, bohuzial mame zviazane ruky a nemozeme ovplyvnit mnozstevne limity. Preto sa aspon nasi obchodní zástupcovia snazia doplnat informacie lekarom.

mimikas
22. apr 2014

@lilysk to je neaka hlupost, praveze Neocate predpisuju do pol roka v neobmedzenom mnozstve. Nam dali 3 balenia len na tes pre alergiu na BKM, kedze test bol pozitivny hned sme presli na Nutrilon Alergy care, poistovna nam predpisovanie hned schvalila, 5 krabic do mesiaca, ale to mal maly uz 1 rok a stacilo nam to.

mimikas
22. apr 2014

@lilysk inak ja som si to zistovala v poistovni a podla ich vestnika, lekar moze do 10 mesiacov vypisovat tolko HA mlieka kolko dieta spotrebuje, oni tam limit nemaju. Potom uz na Alergy care a neocate limit daju podla veku dietata, cim starsuie dieta tym menej mlieka na mesiac, ale to vc pohode staci, ked uz dieta normalne papa. Moj stale dostava AC mlieko.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@tichanska1 Pekny den. Co sa tyka Nutrilonu HA, tak je to mlieko, ktore je urcene pre zdrave deticky ako prevencia, pokial su rodicia alergici. Bohuzial, lekari ho mozu predpisat len na zaklade vystavenia potvrdenia alergologom, ze niektory z rodicov je alergik a to je mnohokrat podmienene ochotou tych lekarov. Co sa tyka mliecka Nutrilon Allergy Care, tak je skutocne urcene uz pre deti s podozrenim na alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, ale kedze sa v dojcenskom veku neda krvnymi testami urcit diagnoza, toto mleiko je mozne pouzit aj na tzv. expozicky test. Cize pri podozreni na alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, moze lekar predpisat urcity pocet baleni a mamicka na 14 dni podava toto mliecko. Ak sa po 14 dnoch klinicke prejavy zmiernia, alebo uplne vymiznu, je velka pravdepodobnost, ze ide skustocne o alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a potom uz alergolog moze predpisovat mliecko Alelgy Care. Bohuzial, vsetko je to tiez o ochote a spolupraci lekarov.

bambibam
22. apr 2014

pri babách som mliečko kupovala za plnú úhradu , ale pri synovi sme museli chodiť na gastro(reflux do 8 mesiaca) a tam nám predpisovali 5-6 plechovíc AR BEBA mlieko , asi do 1 roka a tak sme iba doplácali okolo 20€ na mesiac čo bolo celkom prijateľné pri tom množstve výdajov.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@mimikas Pekny den. Ano, to je pravda, mnozstvevne limity pri Nutrilone HA nie su dane, ale bohuzial z nasej skusenosti a skusenosti mamiciek vieme, ze napriek tomu sa lekari boja a pisu v najlepsom pripade 8 ks na mesiac. Ten vek je skutocne zakonom urceny do ukonceneho 10.mesiaca.

lilysk
22. apr 2014

@mimikas No u nas to bolo dost komlikovane -nakolko mame celiakiu aj alergiu na mlieko -mala mala uz skoro 2 roky ,takze preto nam dali len 1 balenie na mesiac - mi hovorili na gastre ,ze viac nemoze ...aj sme boli v nemocnici a ona na zaciatku absolutne skoro nic nemohla ...ale to neocate bolo uplne super mlieko je mi luto ,ze uz ho nemozeme mat -mne by aj to jedno balenie pomohlo na mesiac ☹ Teraz ma dcrea cez 2.5 roka a nahradzame ryzovym a sojovym ....ale z toho neocate mala aj super nastavene travenie ...☹(

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@mimikas . Pekny den. Ano, presne takto by to malo byt. Ale ako som uz pisala, skusenosti mamiciek su rozne a tiez aj ochota,alebo mozno aj informovanost lekarok zo strany poistovni. Nasi obchodní zastupcovia sa snazia lekarkam podavat informacie o predpisovani, ale castokrat je to aj strach, aby im to poistovne nedali zaplatit a preto to radsej nepredpisu, alebo predpisu len velmi male mnozstvo.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@bambibam Pekny den. Dakujeme ze, ste sa podelila o Vasu skusenost.

mimikas
22. apr 2014

@lilysk a neskusala si Nutrilon Alergy care, je ceno prijatelnejsi ako neocate

nata83
22. apr 2014

Ja mam naopak dobru skusenost. Moja alergiologicka bez problemov dala mi papier s odporucanim na podavanie dcerke HA mliecka. Kupovali sme Nutrilon HA. Aj pediatricka vzdy predpisala nam tolko baleni kolko sme potrebovali, niekedy aj 5. Doplacala som polovicu, aj tak sme dost usetrili. Len bohuzial poistovna to preplaca do 10. mesiaca veku dietata.

kikuleenka
22. apr 2014

u nasej Hanky aj po roku pretrvava intolerancia laktozy, cez gastroenterologicku ambulanciu bola podana ziadost na schvalenie prispevkov na Nutrilon Low Lactose. Cakali sme asi 3 tyzdne a ziadost bola schvalena na dalsieho 1/2 roka. Takze to prebehlo hladko. Napriek tomu, ze uz davame aj bezne bezlaktozove mlieko z obchodu, ciastocne pouzivame este aj tento Nutrilon, nakolko nas zbavil kolik z MM.

salome123
22. apr 2014

@miriam_nutrilon kolko allergy care mlieka moze teda pediater predpisat 1,5r dietatu? resp. ake su mnozstevne limity vzhladom na vek dietata? mohli by ste to prosim ujasnit?

nam pediater predpisuje 3ks allergy care mlieka na mesiac, ale potrebovali by sme 4ks (dcera ma 1,5r).

alenka777
22. apr 2014

@miriam_nutrilon

syn ma tri mesiace, dcéra je alergička, na základe tohto nám doktorka predpisuje nutrilon 1 ha, ale vraj mi môže napísať len 4x 800 g na mesiac, čo nám teda nestačí, ako je to teda s limitmi? príp. na základe čoho lekárka tvrdí že viac nemôže napísať kvôli poisťovni?

zuzana_lv
22. apr 2014

mne pediatricka predpisovala nutrilon HA 5x800g mesacne do 10 mesiacov a to na zaklade potvrdenia od koznej ze ja ako matka sa liecim bohuzial cely zivot na atopicky ekzem a nebol s tym ziaden problem skoda ze teraz uz nemoze dost to ide do penazi ale nevadi hlavne aby nase deticky boli zdrave 🙂

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@alenka777 .Pekny den. Ano, zalezi od limitu poistovne. Proste poistovna vypocita, kolko asi priblizne vypije dietatko podloa odporucanych davok mlieka za mesiac a potom to prerataju na krabice. Bohuzial, nerataju s tym, ze su to len odporucane davky a spotreba kazdeho dietatka je ina. Su lekari, ktorí proste toto nariadenie ignoruju za rizika, ze im pride kontrola z poistovne. Je pravda, ze pri Nutrilone HA v minulosti mnozstevne limity neboli.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@kikuleenka :Dakujeme ze ste sa nami podelila o Vasu skusenost.

salome123
22. apr 2014

@miriam_nutrilon neodpovedali ste na otazku, ktoru sme vam polozili. viete KONKRETNE napisat kolko krabic mlieka moze pediater predpisat vzhladom k veku dietata?

lilysk
22. apr 2014

@mimikas Nie uz ine UM som neskusala .

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@salome123 Pekny den. Oficialne limity nie su urcene, s vynimkou eliminacneho testu, kedy lekarka zistuje testovanim ci je alebo nie je moznost alergie na bielkovinu kravskeho mlieka. Vtedy moze na dobu 2-8 tzydnov predpisat maximalne 8 baleni Nutrilonu Alergy Care. Bohuzial, aj toto ma svoje "ale"...aj ked oficialne limity nie su, poistovna moze lekarovi dat odporucanie na mnozstva predpisovaneho limitu. Je to hlavne v pripade deti uz nad 1 rok, ked mlieko netvori hlavnu sucast jedalnicka. Odbornikmi je odporucane denne mnozstvo mlieka u deti nad 1 rok cca 500 ml mlieka a odbornici v poistovni to potom aj podla toho vyratavaju a odporucaju ako limity. Cize, ked povedzme jedno balenie AC , ktore ma 450 gr a dietatko naozaj vypije tych 500ml denne, je priblizna spotreba odmeriek na den 16 odmeriek ( 8 odmeriek na 240 ml vody 2x denne) . Jedna odmerka ma 4,8 gr, to je denne cca 77 gr a tak cele balenie vydrzi asi 5-6 dni. Takze len pri tomto vzorci by dietatko potrebovalo aspon 4-5 baleni na mesiac. A to je skutocne len pri tom, ze dietatko pije iba 500 ml denne. Ale oficilane limity nie su, je to len o ochote lekara.

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@salome123 Pekny den. Uz som odpovedala, len pisem doplnujuce informacie. Mlieko môže indikovať imunológ - alergológ alebo gastroenterológ pri liečbe dokázanej alergie na bielkovinu kravského mlieka (ABKM), diagnostikovanej na základe klinického obrazu a eliminačno-expozičného testu alebo na základe klinického obrazu a pozitívnych špecifických IgE protilátok na bielkovinu kravského mlieka.
Hradená liečba sa poskytuje do dovŕšenia tretieho roku veku dieťaťa. U detí starších ako jeden rok hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne. Podmienkou pokračujúcej hradenej liečby je pozitívny expozičný test opakujúci sa po 6 mesiacoch terapie. Co sa tyka limitov, ako som uz pisala v predchadzajucej odpovedi, nie su oficilane urcene, zalezi od lekara a od limitov, ktore urci poistovna.

lenia11
22. apr 2014

Dobrý deň, ja by som chcela vedieť či máme nárok na Nutrilon HA na predpis keď môj syn 5 ročný je alergik a manžel je ekzematikDakujem

miriam_nutrilon
autor
22. apr 2014

@lenia11 Pekny den. Ano, v tomto pripade je indikacia na Nutrilon HA, takze je mozne ho na zaklade potvrdenia od alergologa, ktore prinesiete Vasej pediatricke, predpisovat do veku dietatka ukonceneho 10. mesiaca.

shania31
22. apr 2014

@miriam_nutrilon
Obaja nasi mali potrebuju bezlaktozove mlieko. Spociatku sme vyuzivali predpis bezlaktozoveho mlieka lekarom, od 1. roka uz nie- kedze poistovna si kladie naroky kazdeho pol roka mat potvrdenie od gastroenterológa. Objednavam bezlaktozove mlieko z CR v cene akej hradim mlieko v lekarni na Slovensku s receptom. Je to bezproblemove, kurier doruci balik az domov, ziadne behanie po recept a do lekarne.....

pillinka
22. apr 2014

ahojte, moja mala bola 2 roky na bezmliecnej diete kvoli alergii na BKM. Z poistovne sme vzdy mali vynimku na mlieka, z poslednej vynimky nam dokonca nejake mliecka aj ostali, keby niekto z vas chcel, lebo medzicasom uz zacala mensie mnozstva mlieka tolerovat... vynimky vraj chcu schvalovat poistovne len do 3r. veku dietata, nastastie teraz to uz nepotrebujeme

cillamilla11
22. apr 2014

Dobry den ja mam kazdy rok na jar sennu nadchu alergiu na pel a kvety travu atd...som v 33 tt , chodim stym ku krcnemu co mi zvykol predpisat lieky a liecbu.mam narok na lacnejsi nutrilon aj takto? Este neviem ci budem moct kojit.moze mi aj krcny vypisat ten papier ze som alergik? A to uz teraz mam ist k nemu a vybavit si to? Vdaka

andreakubalikova
22. apr 2014

🙂 Dobry deň, moja mala bola od 2 mesiacov na Neocate, pila mi ho 5 mesiacov aj to ledva mi ho pila,strasne mi ho nechcela.Teraz ma 7 mesiacov a sme uz 1 mesiac na mlieku Nutrilon Allergy Digestive Care a zatial sme problem nemali co sa tyka s predpisom. Kolko chcem tolko nam predpisu. 🙂