icon

Ako u vás prebiehal prechod z dojčenia na náhradnú umelú výživu?

miriam_nutrilon
7. júl 2014

Pre dieťa je v prvých mesiacoch najlepšou stravou materské mlieko, ktoré obsahuje všetky živiny potrebné pre úspešný vývoj dieťatka. V živote každého dieťaťa však príde moment, kedy mu mlieko už nestačí alebo z nejakého iného dôvodu začne s príkrmami náhradnej umelej výživy. Povedzte nám, ako u vás tento prechod prebiehal? Ako prijímalo dieťatko nové chute? A ako ste ho naučila piť z fľašky?

Ako u vás prebiehal prechod z dojčenia na náhradnú umelú výživu?
Strana
z2
anuskaaprazko
8. júl 2014

@perdiem len aby si na to nedoplatila chorlavejsim dietatom ☹ akurat teraz som sa bavila na svadbe so znamou ktora dojcila do 18 mesiacov a ako prestala tak mala zrazu chorlavejsia aj horsie choroby a tak dovteyd maximaaalne sople...

jessie321
8. júl 2014

@beloba to ako nepije žiadne mlieko, napríklad ku chlebíku alebo napríklad ku vianocke s maslom a lekvárom ma čaj alebo vodu?

monita1409
8. júl 2014

TSBDNGHBO

jahodka87
8. júl 2014

ja som dojčila rok a pomaly som malej dávala s fľaše Sunar, vynechávala som dojčenie počas dňa a nahrádzala Sunarom, a už som dojčila len pred spaním a raz nad ránom. Potom už som dala Sunar aj večer a celú noc mi spi fajne 🙂. Skús ísť na to pomaly nech si zvyká niekto nedáva UM ale kravské mlieko je to na Tebe ako sa rozhodneš čo jej/jemu dáš 🙂. Veľa šťastia 🙂

beloba
8. júl 2014

@jessie321 nie nepije ziadne mliecko, teraz ma tri a pol roka a za ten cas od odstavenia mal asi 2 x kakao... inak pije vodu, niekedy dzus s vodou a velmi malo caj...

jessie321
9. júl 2014

@beloba trochu som prekvapená, ale každý sme iní.... len by som sa ešte opýtala, či papa jogurty, alebo iné kyslo mliečne výrobky, pripadne ci s papa omáčky s mliekom atď....... pýtam sa preto, lebo aj my sme mali taky chvílkovy problém a lekárka mi poradila, že mlieko ako také piť nemusíme, ale aby som viac varila jedla-omacky a pridávala som tam mlieko a hlavne ak nechce mlieko, treba konzumovať veľa syrov 🙂 w

sissik
9. júl 2014

Mojim detom stacilo materske mlieko do 2 rokov a popri tom som zaviedla vsetky prikrmy. Vodu z flase pili bez problemov, takisto bez problemov pili z flase odsate materske mlieko, ak ich chcel nakrmit niekto iny.
Umele mlieko odmietala a som rada, ze mala tolko rozumu v malej hlavke. Odporucali mi ho totiz na internete, ze bude lepsie spat (pritom aj deti na UM nemusia spat dobre). Ked som im dala na stol flasu s cajom a UM, tak siahli po flasi z cajom.
Neviem, preco pisete, ze materske mlieko od urciteho veku nestaci. Pokial mamicka ma mlieko, v pohode si vystaci s mliekom materskym a zavedim prikrmov popri materskom mlieku.
Prikrmy z poharikov bolo uplne nudzove riesenie, pokial sa dalo, nosila som doma urobeny prikrm. Druhe mi dokonca odmietalo aj prikrmy z poharika.

martinamk
9. júl 2014

Dojčila som dcérku 20mesiacov, už dva mesiace predtým sa začala sama od seba odstavovat. Mliečko ma rada, striedam jej rastlinné, kvalitne kravské, kozie a 2x som kúpila aj umelé a vypila aj to 🙂 ale fľašu s cumlíkom sme vynechali prešla rovno na pohárik. Čo sa týka tých poharikovych prikrmov tak sme zopár dostali ale tie jej vôbec nechutili tak putovali do kosa... Odjakživa ma radšej doma varenu stravu.
Inak sa mi nezdá že by od odstavenia bola viacej chorá, akurát nedávam kravské ani UM ak sa mi zdá že jej začína nádcha všimla som si že liečenie sa tak skráti na 2 max 3 dni.

beloba
9. júl 2014

@jessie321 ano papa kyslomliecne aj mliecne vyrobky, syry - tvrde, alebo Cottage alebo Lucinu, tavene nedavam, jogurty, acidofilne mlieko, kyslu smotanu, aj smotanove polievky a privarky...

bimba01
9. júl 2014

Blahozelam mamickam, ktore maju to stastie a koja svoje dieta aj do puberty, len aby tu "umelinu umelinovu, otravu plnu jedov" rozumej UM ponukli svojmu dietatu. Niektore ale to stastie nemaju, takze musia siahnut po tejto nahrade a su stastne, ze nieco take existuje a ich dieta nemusi hladovat.
Zakladatelka temy ma pravdu, ked pise, ze v zivote kazdeho babatka pride cas, ked materske mlieko nestaci. Ved kazda z nas snad zacina ponukat babatku zeleninku, masko, ovocie, atd niekde medzi 5-7 mesiacom. Ci sa mylim?
Drzim zakladatelke temy palce a pevne nervy, nech to tu ukociruje bez stratenia zdraveho rozumu 🙂

macik131314
9. júl 2014

Ja dojčím svoju dceru uz rok, UM sa nechystam zaviest, mala nevie ani z flase sať. Cajik pije z flase bez cumla ale s tym sosačikom. Mala mi vsak odmieta jest jogurty, vyzivy najradsej ma vsak normalne jedlo a hlavne omacky a povievky. Dojčenie si neviem vsak vynachvalit v obdobi prerezavani zubkov a pri teplotach. Mala mala teptoty cely tyzden a nechcela poriadne jest, ani cajik jej nechutil, ale dojcit sa chcela, ci uz v noci, som nemusela vstavat, ked plakala , napila sa mliecka a hned zaspala,takze zatial neprespate noci kvoli zubkov nepoznam vdaka dojčeniu. budit sa budila ale hned aj zaspala. keby som jej mala pripravovat este flasku s mliekom tak by sa roztatarila. Inak mala mi spi dobre aj bez sunara, ci nutrilonu, to nezavisi od toho co dieta vypije na vecer. si myslim ale ako je unavena, ci je na cerstvom vzduchu... Mala inak je len 2- 3 za den. inak nechce ine mliecne nahrady.. Zeny pokial mate mlieko dojčite a dojčijte. nevyhoda je len v tom, ze ste musite byť v pohotovosti a nebyt prec od maleho ale vzdy sa to da zahranit a deti uz su velke aby to zvladli aj tak ale viac v tom vidim vyhody. hlavne mala nebyva chora len teploty ked idu zubky inak nic, ani len sople. takze kojit kojit kojit ........ 🙂 a este je to financne vyhodne :D ci gratis.... 😀 😀 😀 😀

jessie321
9. júl 2014

@beloba ok, dik za pokec a prajem vašej rodinke, veľa zdravia, šťastia a veľa pekných, slnečných dní 🙂 🙂 🙂 :

beloba
9. júl 2014

@jessie321 bolo mi potesenim 🙂

patricia52
10. júl 2014

Pekny den...ja mam 6mesacneho synceka........do 4mesiaca sme boli plne dojceny,obcas ked uz boli velke horucavy pili sme aj cajik cez flasu a nebol problem aj flasu aj moj prsnik 🙂 no neskor zacal stale menej a menej chciet moje materske mliecko........tak sme postupne vecer zaviedli kasu po ktorej sme spali krasnych 6hodin (dovtedy som kojila kazde 3hodinky v noci)...neskor sme zaviedli na obed zeleninku rozmixovanu......a uz teraz davame aj na olovrant obcas vyzivku.......sme velky jedaci.......a uz 2tyzden moj prsnik vobec nechce......ked nepapa ani nepije cajik cca 4hodinky potom si da aj moj prsnik,kedze je uz velmi hladny....ale inak nie...a ano snazila som sa prikladat maleho co najviac,aj kazdu hodinku ale nic nezaberalo...tak sme presli na nutrilon na ranajky, potom cajik,na obed zeleninka,poobede 2x nutrilon(obcas aj vyziva) a na veceru kasu a nutrilon (na flasi zaspavame)........prechod na nutirlon bol pokojny,hned si zvykol a zavadzanie zeleninky trvalo 2dni a potom to islo krasne,len tak dalej/////////.je to krasne spokojne,usmiate babatko a dakujem,ze existuje nahrada materskeho mlieka v podobe NUTRILONU 🙂 😉 😉

evittam
10. júl 2014

Ahojte. Tak ja mám doma 6 a pol ročného syna a 7 mesačnú dcérku 😉 . Pri synovi bolo kojenie bez problémov-asi aj preto lebo sa narodil "klasickou cestou". Plne bol kojený skoro do 4.mesiaca a potom som dokrmovala vždy večer - jeden večer UM a druhý odstriekané svoje mliečko. Kojila som cca do 9.mesiaca kedy sám prestal nejak chcieť a ešte do 10.som mala z mraziaku. Samozrejme postupne som kojila menej najskôr len ráno,obed (po príkrme) , večer, neskor len ráno a večer a ku koncu už len večer na zaspanie-predtým hodinku sa napapal-väčšinou kaša 🙂 .
Pri dcérke už to bolo komplikovanejšie nakoľko sa narodila cisárskym rezom, tak aj mliečko sa rozbiehalo pomalšie a je od začiatku prikrmovaná ale ešte stále úspešne kojím, aj vďaka rade laktačnej poradkyne zaviesť kapsule senovky a beneditktu 🙂 . Síce mám mliečka akurát čo vypije - raz za čas nechá jeden prsník, tak odstriekam ale stačí. Momentálne tiež kojím už len ráno a večer na zaspanie a dúfam, že vydržíme tak ako pri synčekovi. S tým papaním to momentálne u nás vyzerá takto:
-ráno okolo 7-8 nakojím, potom okolo 10.00 mliečko alebo ovocie ale zatiaľ viac mliečko, potom obedík-zeleninovo-mäsový alebo žltkový príkrm a čajík, okolo 16.00 olovrant - presnidávka, ovocie..., okolo 18.00 kaša a max. o 20.00 nakojím a spinkáme do rána. Čo sa týka používania flašky či pri synovi alebo teraz pri dcérke som nemala žiadny problém, že by "zleniveli" a nechceli ťahať z prsníka-našťastie. A to aj syn aj dcérka dostávali čajík už od 1.mesiaca. Tak držím pršteky dievčatá. 🙂

preshibana
12. júl 2014

Ja som od zaciatku mala asi tolko mlieka, ze by mi sotva stacilo do 1 kavy na ochutenie.... teta je pediatricka a vybavila ma Nutrilonom Comfort uz pred porodom, pre pripad, aby sme vrabca mali cim zasytit.... ale bola velka optimistka a aj utopistka, vraj ho nevyuzijem... 😠 Mlieko sa aaaale po ziadnych figloch, ani odsavackach nerozbehlo.... 🙄 A vobec sa necitim previnilo, aj moja mamka ma odchovala na vtedajsom Sunare a aka som pekna a aj zdrava dievka ? 😉 Aj ked, viete, co som si pri kazdej kolike od tety vypocula? "To lebo nekojiiiiis...."..... no, ked to nejde, tak to nejde..... A choroby ju tiez chvalabohu obchadzaju a (mozno) aj ta chudokrvnost jej vymizla vdaka UM.... Teda suma sumarum, u nas prechod na flasu bol bleskovy, mala o nom ani nevedela, mali sme s cumlom v tvare prsnika.... 🙂

evittam
13. júl 2014

@preshibana
Tak to je jasné, ked sa nedá tak sa nedá. Ja som videla ten rozdiel medzi synom a dcérou. Našťastie sa mi to mliečko podarilo rozbehnúť a to prajem všetkým maminám. 🙂

matricia
13. júl 2014

Nas maly bez problemov presiel na umele mliecko po troch tyzdnoch, pretoze som prisla o mlieko v dosledku stresu z mojich pribuznych, tak ma zostresovali, ze som sa rozculila, a mliecko sa mi prestalo v priebehu par dni tvorit, uzivala som aj homeopatika na rozbehnutie mliecka, ale uz nepomohli, tie prve tri tyzdne som krmila malého materskym mliekom, ale kedze sa narodil o mesiac skor, tak som si pracne mlieko odsavala kazdych par hodin a davala mu ho z flase, lebo mal malu pusinku a nevedel sa prisat, takze na flasu bol navyknuty a potom som zmenila uz len typ mliecka, z materského na Nutrilon Ha1, ktore som si dala predpisat od detskej doktorky, kedze som potvrdila vlastnu alergiu v zdravotnej karte, dostavala so ho do 10 mesiacov na predpis za polovicnu cenu, 800 gramov za 11 Euro, takze chodievala som ovesana "konzervami" a dvoma taskami z lekarne, lebo som vzdy brala naraz viac, my sme davali Nutrilon do 1 roka aj troch mesiacov a bola som s nim spokojna, nutricne sa mi zdal v pohode, videla som to aj na malom, ako pekne rastie, urcite sme minuli na tuto znacku aj vyse 700 Euro, po 10 mesiacoch som kupovala v Hypernove a Tescu po tri kusy po 40 Eur velke balenia, ale nikdy som nevyskusala na malom ine mlieko, nechcela som prejst na inu znacku, aby mu to nesposobilo nejake tazkosti, napríklad zaludocne, grckanie a podobne:0

matricia
13. júl 2014

aj kasicky nam chutili, zo zaciatku som davala vanilkovu a piskotkovu

kkl82
13. júl 2014

@dumamcelyden nevyjadrim sa k teme, pretoze otazka je polozena velmi nestastne. no neda mi nereagovat na tvoj prispevok, v ktorom pises, ze UM obsahuje dostatok zeleza a materske mlieko ci kravske nie. a ze deti na materskom alebo kravskom su casto anemicke a my musime doplnat zelezo (ci ine latky) umelo a nikto do svojich deti nechce pchat umeliny. ibaze si zabudla na jeden dolezity fakt - vsetko zelezo dodavane do UM je tiez syntetickeho povodu, presne ako tie vitaminove doplnky, ktore ako umeliny neodporucas. dava ti to co si napisala zmysel? lebo mne nie.
a este jedna vec, o kravskom mlieku polemizovat nemienim, rovnako ako nemienim ucit svoje dieta pit ho. ale odkial mas, ze materske mlieko neobsahuje dostatok zeleza? ty robis nejake rozbory? a co tak porovanavat aj stravitelnost a vstrebatelnost? a brat do uvahy este jeden fakt - a to ten, ze zelezo sa da doplnat aj prirodnymi formami cez stravu? ci uz mamickinu alebo dietatkovu, ked uz papa aj ine veci ako materske mlieko? pre mna isto schodnejsia cesta, ako pchat do dietata zelezo ziskavane z rudy, ci uz v UM alebo vo forme doplnkov vyzivy... pomimo este pridam aj info, ze existuju doplnky vyzivy, ktore su "food based", t.j. ziskavane z potravin, dokonca v raw kvalite, vid napr. produkty znacky vitamin code. ale to je uz uplne mimo temy...

Strana
z2