icon

Je bežné zasielať všetky osobné údaje pri ubytovaní?

petver3
19. aug 2026

Pozdravujem vás.

Potrebujem poradiť - je bežné, že súkromný poskytovateľ ubytovania (cez booking) odo mňa žiada zaslanie údajov všetkých osôb, ktoré máme byť ubytované - meno, priezvisko, trvalý pobyt, dátum narodenia, číslo pasu alebo občianskeho preukazu?

Ešte som sa s tým nestretla.

Ďakujem 😊

anonym_d9f29b
19. aug 2026

V ktorej krajine to je?
Bude tam prítomný alebo len dostaneš heslo ku kľúčom?

crazy_cat_lady
19. aug 2026

@petver3 ano, zvyknu pytat udaje z OP, alebo rovno odfoteny OP. Ked sa priamo ubytujes v hoteli, tiez im davas doklad a svoje udaje

petver3
autor
19. aug 2026
@crazy_cat_lady

@petver3 ano, zvyknu pytat udaje z OP, alebo rovno odfoteny OP. Ked sa priamo ubytujes v hoteli, tiez im davas doklad a svoje udaje

@anonym_d9f29b Slovensko - západ. Ja som z východu, takže krajina tá istá.

@crazy_cat_lady áno, chceli buď odfotený OP alebo pas, alebo údaje z dokladu.

Zdalo sa mi to zvláštne, lebo sa mi to stalo prvýkrát.

V hoteli áno, pýtajú. Ale u súkromného som sa s tým ešte nestretla.

anonym_12757b
19. aug 2026

@petver3 vacsinou chcu udaje iba jedneho ale ina chata chceli vsetkych. OP neprefocuj ! Len nech si opisu

petver3
autor
19. aug 2026
@anonym_d9f29b

V ktorej krajine to je?
Bude tam prítomný alebo len dostaneš heslo ku kľúčom?

@anonym_d9f29b vraj dostanem hesla a nebudem potrebovať kľúče.

petver3
autor
19. aug 2026
@anonym_12757b

@petver3 vacsinou chcu udaje iba jedneho ale ina chata chceli vsetkych. OP neprefocuj ! Len nech si opisu

@anonym_12757b nie, do rúk im ho nedám 😊údaje som odoslala len v chate na booking.

anonym_12757b
19. aug 2026
@petver3

@anonym_12757b nie, do rúk im ho nedám 😊údaje som odoslala len v chate na booking.

@petver3 ano tiez sme takto poslali

lenka7477
19. aug 2026

Bežný postup na Booking

petver3
autor
19. aug 2026

Ďakujem všetkým za informácie, ukľudnili ste ma 😊

anonym_90bc21
19. aug 2026

@petver3 bežné, musí viesť evidenciu hostí

zalka
19. aug 2026

@petver3 je to bežné, ubytovateľ musí viesť evidenciu hostí. Robí to legálne, zapisuje všetkých. O tom, kto zapíše jednu osobu no robí chybu, kt. sa mu nemusí oplatiť, pri kontrole.
A niekedy sa cez booking dalo ubytovať "načierno". Teraz už je všetko legálne, booking a aj iné platformy na hlasujú údaje o príjmoch daňovému úradu.

akvi
19. aug 2026

@petver3 pre súkromného ubytovatela platia presne tie isté podmienky, ako pre hotel. V hoteli nikomu nie je divné dať doklad, u súkromných sa veľa ľudí čuduje. Pritom viesť knihu hostí je povinný aj súkromník, kvôli dani z ubytovania a pri cudzincoch aj kvôli hlaseniu na CP. Údaje si súkromník pýta poslať, lebo väčšinou nie je ani pri check in- e a teda logicky si sám nevie tie údaje odpísať.

euka210
19. aug 2026

@petver3 je to uplne bezne, ze take veci pytaju. Vacsinou staci manzelov OP resp.udaje z neho. A ked chceme vyuzit rekreacny poukaz, tak urcite to pytaju.

mirola
20. aug 2026

ano je to bezne