Ako často periete?
Ja každý deň výnimočné sa stane že vynechám sme štyria, koľko vydrží potom práčka pri takom praní?😂
@nyusika Mňa skôr zaujíma, či máte len 1x tričko a 1x nohavice, že musíte prať po každom nosení. Áno, aj my športujeme a chodíme von, ale keď je niečo prepotené alebo špinavé, nebudem predsa zapínať práčku kvôli 1-2 veciam. Viem si obliecť iné tričko, veď na to slúžia prádelné koše, oblečenie sa do nich odkladá a čaká sa, kým sa nazbiera plná práčka. Rovnako mám viac plachiet a viac uterákov, takže nemusíme čakať, kým sa vyperie jeden kus.
@xkarolina nie, nezapina pracku kvoli jednej bluzke
ale nedam si na seba tricko viac, nez jeden krat, rifle maximalne dva dni, sportove oblecenie vzdy ciste...a kedze sme dvaja, proste sa to nazbiera.
nie, nie som na rodicovskej, aby som bola od rana do vecer oblecena v tom istom - niekolkokrat denne sa prezliekam, podla prilezitosti - ine mam do prace, po praci, ked niekam idem, mam nieco ine
proste zbytocne teoretizujete - urcite minieme dvaja dospeli viac, nez jednu pracku oblecenia tyzdenne.
minimalne oreto, lebo zvyknem prat zvlast cierne, farebme a biele veci - uz len toto su samostatne minimalne tri pracky
a nikde nepisem, ze periem jednu pracku/jeden den...niekedy neperiem dva*tri dni, ale to uz proste otocim dve-tri pracky....ja fakt nerozumiem tomuto vseobecnemu zdeseniu.
vy periete spolu uteraky so sportovym funkcnym oblecenim, postelnou bieliznou a bielymi vecami ?
Ja teda tak často neperiem, ale dávam všetko spolu do práčky, keď napríklad biele tak biele všetkých členov rodiny, kamarátka tiež perie veľa, ale ona rozdeľuje prádlo, pre deti sa perie zvlášť a pre nich zvlášť, deti ma uz pomerne veľké chodia do školy, ale povedala že to je nehygienicke prať manželove aj synove trenky c jednej práčke🤷🏻♀️
Ja teda tak často neperiem, ale dávam všetko spolu do práčky, keď napríklad biele tak biele všetkých členov rodiny, kamarátka tiež perie veľa, ale ona rozdeľuje prádlo, pre deti sa perie zvlášť a pre nich zvlášť, deti ma uz pomerne veľké chodia do školy, ale povedala že to je nehygienicke prať manželove aj synove trenky c jednej práčke🤷🏻♀️
@anonym_b55a89 tak toto ja nerobim ani nahodou 😀
ale zase - neperiem svetle bezove veci so zelenymi, napriklad...proste sa snazim aj tie farby prat tak nejak "v systeme"
cierne veci niekolkokrat tyzdenne - biele nanajvys raz
posdtelna bielizen aspon jedna pracka
osusky najmenej tri pracky (mame aj dvoch psov - psie osusky periem zvlast - ked je vonku sychravo, dve pracky sa nzabieraju - utoierame ich casto)
sportove veci aspon dve pracky
veci z chaty - dve-tri pracky - cez vikend na chcete neperieme, nosime to dompov - postelna bielizen, osusky, obelcenuie
polovnicke veci - jedna pracka urcite
ja fakt nechapem,preco sa zda niekomu zvlastne, ze tolkokrat neikto pusta pracku tyzdenne - nebudem zase cely vikenfd od rana do vecer prat
ale nedam si na seba tricko viac, nez jeden krat, rifle maximalne dva dni, sportove oblecenie vzdy ciste...a kedze sme dvaja, proste sa to nazbiera.
nie, nie som na rodicovskej, aby som bola od rana do vecer oblecena v tom istom - niekolkokrat denne sa prezliekam, podla prilezitosti - ine mam do prace, po praci, ked niekam idem, mam nieco ine
proste zbytocne teoretizujete - urcite minieme dvaja dospeli viac, nez jednu pracku oblecenia tyzdenne.
minimalne oreto, lebo zvyknem prat zvlast cierne, farebme a biele veci - uz len toto su samostatne minimalne tri pracky
a nikde nepisem, ze periem jednu pracku/jeden den...niekedy neperiem dva*tri dni, ale to uz proste otocim dve-tri pracky....ja fakt nerozumiem tomuto vseobecnemu zdeseniu.
vy periete spolu uteraky so sportovym funkcnym oblecenim, postelnou bieliznou a bielymi vecami ?
@nyusika Ja po praci dojdem domov a rovno veceriame, potom padnem "mrtva" do postele v uteraku (nekoncim o 15:00...a tu je teplo...). Stale mam pracu, kde musim byt repreznetativne oblecena, ale aj tak mi to vychadza 1 outfit na den alebo aj menej mozno tak 3 nohavice a 5 bluzok alebo este menej, ked mam saty, okrem dni ked idem rano cvicit. A nejako tie leginy alebo kratasky nezaberaju moc miesta v pracke, takze mi uplne staci to dnu hodit cez vikend. Sranda, ake maju ludia ine zivotne styly
@nyusika Ja po praci dojdem domov a rovno veceriame, potom padnem "mrtva" do postele v uteraku (nekoncim o 15:00...a tu je teplo...). Stale mam pracu, kde musim byt repreznetativne oblecena, ale aj tak mi to vychadza 1 outfit na den alebo aj menej mozno tak 3 nohavice a 5 bluzok alebo este menej, ked mam saty, okrem dni ked idem rano cvicit. A nejako tie leginy alebo kratasky nezaberaju moc miesta v pracke, takze mi uplne staci to dnu hodit cez vikend. Sranda, ake maju ludia ine zivotne styly
@bluka2 no...a mne to vychadza na niekoplko outfitov denne
ja chodim domov okole tretej, prezleciem sa do domaceho, nieco porobim, castokrat potom idem niekam na nechty/shopping/kavu - to si obleciem nieco ine, ako do prace...prodem domov atd atd
vsetko zalezi od stylu prace a travenia volneho casu
@bluka2 no...a mne to vychadza na niekoplko outfitov denne
ja chodim domov okole tretej, prezleciem sa do domaceho, nieco porobim, castokrat potom idem niekam na nechty/shopping/kavu - to si obleciem nieco ine, ako do prace...prodem domov atd atd
vsetko zalezi od stylu prace a travenia volneho casu
@nyusika Cool praca, cloveku ostava cas na zivot mimo vikendu...
@nyusika Ale ani ja nie som na materskej. Pre mňa nemá význam prať vec, ak nesmrdí alebo nie je špinavá. Ak smrdí, hodím ju do koša, kde čaká, kým na ňu príde rad v praní, kým mi deti aj manžel nedajú dostatok vecí, ktoré môžem vyprať spolu s tým tričkom, tak ho jednoducho neperiem, aj keby tam bolo mesiac. Zatiaľ nosím iné veci. To isté platí pri uterákoch a športových veciach. Proste čakám, kým nemám plnú práčku, veci čakajú v koši na prádlo, nosíme iné športové oblečenie a takto to ide, kým sa mi nenazbiera dosť športových vecí do plného bubna. Ak vy periete uteráky a športové veci po jednom použití, tak na konci týždňa by ste mali plnú práčku. To isté platí s uterákmi a podobne, atď. :D
@sherynkamalinka my sme mali za minulý rok v priemere 20 m3 mesačne. Ale v tom je aj kompletné napustenie bazéna (34 m3, zozelenala nám voda) a priebežné dopúšťanie + zalievanie záhrady (nič veľké). Elektrina +- stále rovnako za posledné 4 roky, dokonca mierne nižšia spotreba ako v roku 2021/2022, aktuálne cca 7,5 MW/rok.
@tiezjedna my sme 4 a v priemere máme 6 m3 vody mesačne, tiež máme bazén na ktorý ide raz za rok 12 m3 vody
@nyusika Ale ani ja nie som na materskej. Pre mňa nemá význam prať vec, ak nesmrdí alebo nie je špinavá. Ak smrdí, hodím ju do koša, kde čaká, kým na ňu príde rad v praní, kým mi deti aj manžel nedajú dostatok vecí, ktoré môžem vyprať spolu s tým tričkom, tak ho jednoducho neperiem, aj keby tam bolo mesiac. Zatiaľ nosím iné veci. To isté platí pri uterákoch a športových veciach. Proste čakám, kým nemám plnú práčku, veci čakajú v koši na prádlo, nosíme iné športové oblečenie a takto to ide, kým sa mi nenazbiera dosť športových vecí do plného bubna. Ak vy periete uteráky a športové veci po jednom použití, tak na konci týždňa by ste mali plnú práčku. To isté platí s uterákmi a podobne, atď. :D
@xkarolina ked si kazdy den dvaja hodine do kosa po dve tricka, kazdy jednu sadu sportoveho, kazdy jednu osusku z posilky, kazdy jednu osusku z kupelne a kazdy dalsich par ks oblecenia - mam plny kos...to, ze ty hadzes denne jedno tricko a ziadne osusky -super. ked vam toto vyhovuje - uplne v poriadku
u nas je to inak a nema zmysel o tom diskutovat
sumar u nas:
niekolkokrat osusky
minimalne jedenkrat postelna bielizen (ked ideme na chatu a prinasam postelnu bielizen z chaty - tak viac, nez jedenkrat)
niekolkokrat specialne oblecenie - sport, hobby
niekolkokrat bezne oblecenie - biele, cierne, farebme
uteraky a deky pre psov - aspon raz tyzdenne
@anonym_autor uz som si to tri mesiace znacila ,lebo som bola zvedava na presne cislo. .takze je to mesacne 40 prani 8 kilovej pracky mesacne . A to sa snazim minimalizovat ,inak by to bolo v pohode omnoho viac Pracku mame jednu z najlacnejsich a drzi 8,5 roka ( bum a teraz cakam ,ze sa pokazi 😂 )
Inal nemam ani susicku .planujem kupit ,lebo to pradlo mi prerasta cez hlavu
@anonym_autor periem každý deň a niekoľko pračiek. Prvá práčka nám vydržala 10 rokov, druhú máme 3 rok ( a už sme davali opraviť).
@anonym_autor sme 5-ti a periem prevazne tak ze 2-3pracky v jeden den zhruba to je max 6 pracok za tyzden
@tiezjedna my sme 4 a v priemere máme 6 m3 vody mesačne, tiež máme bazén na ktorý ide raz za rok 12 m3 vody
@sherynkamalinka tak u nás ide na ten bazén podstatne viac, tých 34 m3 bolo navyše, pretože sa musel komplet celý vypustiť. Bežne keď prídu bazenári zazimovať, tak sa vypúšťa pod čerpadlo, to je odhadom tak tretina, tá sa na začiatku sezóny dopúšťa + tak raz-dvakrát do týždňa dopúšťame, čo deti vyskáču🙂 Všeto ide z kohútika, nemáme dažďovku. Je nás 5, sprchy bežia tiež každý deň, cez leto aj viackrát denne...
Len to kupujte , používajte, normalizujte pohyb je dôležitý, samozrejme mimo nočných hodín
My sme šiesti a máme fakt veľa veci. Periem každý tretí deň, aby sa prádlo stihlo uschnúť a odložiť do skrin, nemám sušičku a odmietam mať v každej izbe sušiak. Už dva je viac ako dosť.
Tak u nás raz týždenne biele a raz týždenne tmavé - normálne sa teraz cítim ako špinďúra🙂
@nesana ale kde spindura.
Ludia peru nie koli tomu ze je to spinave, ale zo zvyku. Rucim ti ze ak by nemali automaticku pracku, neprali by tak casto.
Mame najomnikov pod nami v byte.
Taky isty pocet ludi ako sme my. Presne ta ista pracka. Ich dieta rovnako stare, velmi malo chodi von a ked ide, tak sa skor len pozera okolo seba, na rozdiel od nasho, ktory je vonku kazdy den a nezastavi sa.
Oni peru kazdy jeden den. My perieme 2-3 pracky za tyzden. V podstate peru ciste veci stale dokola.😀 Ale tak ked ich to bavi, nech peru.
Ludia peru nie koli tomu ze je to spinave, ale zo zvyku. Rucim ti ze ak by nemali automaticku pracku, neprali by tak casto.
Taky isty pocet ludi ako sme my. Presne ta ista pracka. Ich dieta rovnako stare, velmi malo chodi von a ked ide, tak sa skor len pozera okolo seba, na rozdiel od nasho, ktory je vonku kazdy den a nezastavi sa.
Oni peru kazdy jeden den. My perieme 2-3 pracky za tyzden. V podstate peru ciste veci stale dokola.😀 Ale tak ked ich to bavi, nech peru.
@andreatytler a ty im prádlo triedis, že máš taký prehľad ?
S prečo by v súčasnosti niekto nemal mať automatickú práčku ?
Argument ako diva svina
@andreatytler Inak strašne veľa by sa dalo ušetriť ak by neprali furt všetko možné a nemožné 😂 energia, voda, čas peniaze a oblečenie, lebo časté pranie zničí oblečenie a potom plakajú že tričká raz dva musia vyhodiť
@andreatytler a nenapadlo ti napríklad, že každý sa potíme inak? Niekto čpie po dvoch hodinách ako prasa, a to nemusí vykázať žiadnu extra fyzickú námahu. To je len jeden príklad, prečo môžu prať každý deň...
@andreatytler a najma preto, aby nasrali take uzkoprse, ako ste vy...kks, ako keby bolo dolezite, kto kolkokrat perie.
dokazat este kvoli tomuto zhejtovat driuhych - to chce obrovsku davku xxx
@andreatytler Inak strašne veľa by sa dalo ušetriť ak by neprali furt všetko možné a nemožné 😂 energia, voda, čas peniaze a oblečenie, lebo časté pranie zničí oblečenie a potom plakajú že tričká raz dva musia vyhodiť
@sisska96 tvoje penaize minaju ?
niekto si moze dovolit nakupovat aj inde, ako v Lidli a Pepcu - tricka aj viac, nez par prani vydrzia
ty PLAKAJU 😀 😀
@sisska96 nakupujem na shein veci mi vydržia aj 5 rokov a to ich periem tak po 2.dnoch 😅 tričká legíny mikiny
@nesana uteráky , osusky, posteľnú bielizeň , kuchynské utierky…a podobne… takéto neperiete ?
@nyusika ale áno perieme ale proste ich mám toľko že ich mám v praní aj niekoľko. Posteľnú bielizen tiež. No mám aj veľkú pračku takže väčšinou periem keď sa mi nazbiera. A nerada periem len kôli dvom či trom veciam.
@nyusika ale áno perieme ale proste ich mám toľko že ich mám v praní aj niekoľko. Posteľnú bielizen tiež. No mám aj veľkú pračku takže väčšinou periem keď sa mi nazbiera. A nerada periem len kôli dvom či trom veciam.
@nesana pozri, mne je uplne jedno, ako casto peries postelnu bielizen - ja to radsej operiem hned, ako keby som mala stravit dva dni pranim troch a viac suprav obliecok, plachat a podobne...ja mam toez velku pracku, ale viec, nez jednu sadu tam proste nedam...plachra, dve velke obliecky, styri vankuse...OK, mozno sa zmesi jeden-dva uteraky.
cca 10 a viac osusiek a uterakov tyzdenne - to tiez proste nezbieram na opratie raz mesacne
a ja proste fakt neverim, ze si vyclenis jeden den v mesiaci, aby si oprala postelnu bielizen NARAZ z celeho mesiaca - za predpokladu, ze ju menis raz tyzdenne - co je taka norma
a periem to na klasickom programe na 60 stupnov - to neperie jednu hodinu

@sisska96
kazdy den pouzijes dve osusky, raz do tyzdna minimalne menim postelnu bielizen - teda, obliecky v zime raz tyzdenne, plachtu niekedy aj castejsie
obaja cvicime - cize dalsie oblecenie a osuskz do posilky
chlap je polovnik, obaja ideme aspon raz do lesa so psami - cize v takomto pocasi (aj ked nie je mokro) sme proste spotemi a spinavi
ja zas nerozumiem, ako niekto moze zit tak komotne a kludne, ze neda viac, nez tri pracky tyzdenne - ved len postelna bielizen z dvojpostele je jedna pracka
osusky nazbierane za tyzden su druha pracka
a to chodite cely tyzden v tom istom, ze sa nazbiera potin uz len jedna pracka s oblecenim ?
@nyusika Mňa skôr zaujíma, či máte len 1x tričko a 1x nohavice, že musíte prať po každom nosení. Áno, aj my športujeme a chodíme von, ale keď je niečo prepotené alebo špinavé, nebudem predsa zapínať práčku kvôli 1-2 veciam. Viem si obliecť iné tričko, veď na to slúžia prádelné koše, oblečenie sa do nich odkladá a čaká sa, kým sa nazbiera plná práčka. Rovnako mám viac plachiet a viac uterákov, takže nemusíme čakať, kým sa vyperie jeden kus.