icon

Ako umyť fasádu domu od rias svojpomocne?

10. apr 2026

Zdravím, máme severnú stranu domu úplne zelenú od rias, vyzerá to hrozne. Pozeral som firmu čo to robí ale pýtajú vyše 1000 eur. Skúšali ste to niekto umyť wapkou a dákym prípravkom z Hornbachu? Bojím sa aby som dako nepoškodil tú omietku alebo aby mi neostali fľaky. Existuje daky postrek čo tie riasy fakt zabije a samé to dako opadá?

viestta
10. apr 2026

zasada je umyvat stenu odspodu a stale splachovat aj to co uz bolo umyte. Pripravok, ktory by spravil robotu za teba nie je. Riasy musis odstranit mechanicky a hlavne musis odstranit prach, v ktorom sa drzia. Riasy sa "zabyvaju" hlavne na akrylovych omietkach, silikonove su voci tomu odolnejsie, pretoze dazd ich umyje.

mk1111111111
10. apr 2026

Neskoro si zacal, my umyvame kazdy rok, aj ked mame samocistiacu.

anjelicek26
10. apr 2026

Nic co same opada neexistuje, treba to dat mechanicky dole...

zabka79
10. apr 2026

@anonym_autor my sme si pozicali wapku, nevyhoda je ze je to vycistene len pokial sne dociahli. Nic sa neposkodilo a vyzera to pekne

nika1971
10. apr 2026

podla mna s wapkou by sa to dalo...my takto cistime steny v altanku, minuly rok sme wapkou cistili skridle na dome

janina1127
10. apr 2026

Ak to nie je nejaké katastrofálne, tak vapka by si mala s tým poradiť. My sme zatiaľ nič iné používať nemuseli.

anonym_c11957
10. apr 2026

@anonym_autor svojpomocne ti neporadim... ale nasu bytovku sme davali robit profikom, osetrili to chemiou, fasada vyzera ako nova uz 3 roky... bez pripravku odstranis iba to, co vidis... ale riasy idu zo sporov a ked ich odstranis mechanicky... coskoro su tam opat... to je ako s plesnou... to ze je vyrazena na povrch neznamena, ze nie je na spodku...

done
10. apr 2026
natalka13
10. apr 2026

najskor naniest nestriekat pripravok nechat posobit potom vapku ale nie uplne silny prud.
cetesit ct99

poisonblu
10. apr 2026

my sme to riesili cez firmu...ale my sme mali skor plesne...po 8 rokoch bola biela fasada sediva....teraz je zase jasna..ja som platila 880 eur, 80 eur bol za postrek proti plesni (ale iba predna strana), lebo ta bola najviac spinava..pri tom postreku mamu 5 rocnu zaruku, ze nebudu tam plesne....len som nevidela ako presne postupovali, bola som v praci..ale mali kopec chemie so sebou

sisska96
10. apr 2026

My iba vapkou raz za rok/2 a stačí

jj_anka
10. apr 2026
@poisonblu

my sme to riesili cez firmu...ale my sme mali skor plesne...po 8 rokoch bola biela fasada sediva....teraz je zase jasna..ja som platila 880 eur, 80 eur bol za postrek proti plesni (ale iba predna strana), lebo ta bola najviac spinava..pri tom postreku mamu 5 rocnu zaruku, ze nebudu tam plesne....len som nevidela ako presne postupovali, bola som v praci..ale mali kopec chemie so sebou

@poisonblu pozerám, že di z NR, vieš mi odporučiť firmu, ktorá vám to robila ? Dik