icon

Je umelé mlieko horšie od materského?

aranel16
26. feb 2017

Ahoj, chcem pekne poprosit aby dojciace mamicky ktore sa vyznaju napisali v com vsetkom je materske mlieko lepsie od umeleho/umele horsie od materskeho... chcem druhe dieta dojcit (prve sa mi nepodarilo) tak by som chcela objektivne vediet rozdiel.... dakujem 🙂 🙂

malasandrika
27. feb 2017

@evittam jasné, nevyrovnám, dieťa so mnou nespí, má kočík, spí v zavinovačke, má aj cumlík a keď idem preč, jej otec jej dá materské mlieko z fľaše 😄😄

akronop
Autor odpoveď zmazal
xoxolusik
27. feb 2017

@maryah no to je presne ono.. Preto si nemyslim, ze je to mliekom.. Nedava to logiku, teda aspon mne.. Ked sa drobec vyvija v tele matky, tak prechadza roznymi procesmi, vyvinom, zmenami.. Jednoducho, skor by som povedala, ze je to dosledok dedicnosti a tiez vyvinovymi procesmi pri vzniku noveho zivota.. Uz to vela asi rozoberam.. Ale skor takto si to vysvetlujem.. Ved babatko je v podstate zazrak noveho zivota 🙂

sardinka336
27. feb 2017

už se poprali???

zase nekonečna tema o ničom ....nech si kazda robi ako chce. UM? Najlepšie investovane peniaze po dovolenkách a skrašlovacích zakrokoch...😝

jana_eyre
27. feb 2017

Tak mm je lepsie preto, lebo je prirodzene a jeho podavanie je podstatne jednoduchsie.. Taktiez sa zlozenie upravuje podla potrieb dietata, vraj to telo zeny dokaze rozpoznat..

Ale umele mlieko dietatu doda vsetko potrebne a ak mm nie k dispozicii je to najlepsia volba.. Keby neexistovalo um, tak by velmi vela deti, ktore nemozu byt dojcene trpelo..

Je to ako napr. S jahodami, ked mas cerstve das si tie.. Ak ich nemas, tak najlepsie je, dat si mrazene 😊

sardinka336
27. feb 2017

@jana_eyre kravina....snad neveriš tomu ze prsnik vytvara mlieko ,,podla potrieb dietata,,. A ako to to telo rozpozná? Nijako...mlieko sa tvori z krvi a vitaminy ma take aku ma matka stravu, to je cele. Ano, na začiatku ma kolostrum a bla, bla...dalej to kazda pozname. A ta čo dojčí tandemovo tak pre novorodenca ma v lavom prsniku namiešane ine mlieko podla jeho potrieb a v pravom prsniku ma koktejl pre neviem vymyslím si 2 ročne dieta. Ach zeny, tiež nenaleťte kazdej chobotine.

elizita
27. feb 2017

@sardinka336 @jana_eyre pise velmi spravne.. zlozenie mlieka sice zavisi od stravy matky, ale pomery vitaminov, tukov atd sa menia. Ta, ktora dojci tandemovo ma mlieko pre novorodenca, odvija sa to od hormonalnych zmien po porode.. mlieko je vtedy velmi vyzivne.. znama dojci tandemovo, starsi jej za prvy rok pribral skoro 5 kilov, kedze mlieko bolo tak vyzivne, "silne" ( medzi detmi je rozdiel tusim 2,5roka)..

maryah
27. feb 2017

@xoxolusik to áno, úplne zázrak 🙂 Dúfam, že budem mať možnosť kojiť aj toto dieťatko 🙂

jana_eyre
27. feb 2017

@sardinka336 a coze ta to tak sere, comu verim? 😉 citala som to, vraj je to dokazane, nie som vedec - tvrdit mozem len, to co som niekde citala a mlieko sa urcite vekom dietata meni.. Autorka sa pytala aky je rozdiel, medzi um a mm, tak pisem svoj nazor, ktory som si utvorila..

Nech si dava kazdy co uzna za vhodne, nechapem, preco sa ludia pri tejto teme musia tak hadat co je lepsie si mysliet..

elizita
27. feb 2017

@aranel16 niekde tu na konikovi dal niekto odkaz na rozbor mm a um... je tam obrovsky rozdiel.. skus pohladat tu vo forach o dojceni.. za mna, ked sa da dojcit, dojci... urcite decku tomu neuskodis a je to aj ekonomicke.. pre mna to bolo pohodlne a najviac ma otravovalo, ked zacala nabiehat mala aj na inu stravu ... vtedy som si vravela, zlate dojcenie bez starosti.... mne sa mala odstavila sama v 14 mesiacoch, takze aj to u nas prebehlo hladko..

xoxolusik
27. feb 2017

@maryah drzim palce, nech ti to vyjde 🙂

juhseverzapad
27. feb 2017

@aranel16 mm je pohodlnejšie a lacnejšie, ale iba najviac do 9 mesiacov. Potom to je o prehnanej pohodlnosti matky a zvyku dieťaťa

akronop
Autor odpoveď zmazal
elizita
27. feb 2017

@juhseverzapad ja som akurat vo stvrtok citala clanok o tom,ze mlieko cca po 1.roku je tiez velmi zdrave a nie je ani zdaleka len voda ako sa mnohi domnievaju.. a ze aj vtedy prispieva k zosilneniu imunity.. a nebolo to na zatracovanej mamile.

akronop
Autor odpoveď zmazal
midnightt
27. feb 2017
juhseverzapad
27. feb 2017

@elizita netvrdím, že to je voda. Iba už to je zbytočné, lebo dieťa už prijma aj tuhú stravu a tým si vytvára imunitu
@akronop sama si pripustila, že si pohodlná, takže mala som pravdu

nini1010
27. feb 2017

Samozrejme ze je!a v com to si mozes vyhooglit na nete ani sa mi to nechce rozpisovat v com vsetkom.A ak sa ti neda kojit tak druha najlepsia alternativa je umele mlieko.

sardinka336
27. feb 2017

@jana_eyre mna nesere čomu veríš ale take tvrdenia, ze ,,niekde som čitala, počula,, to su take fakty ala JPP...tie linky čo tu davaju ako hlavne spravy...topky a novy čas...to je fakt uroven informacii hodná 5 cenovej. A to mna ,,sere,, ze zeny tomu uveria a potom sa tým trapia a miesto toho aby si uzivale krasne zdrave dietatko tak riešia ako ,,mohli,, porodit a kojit a neviem čo.

jana_eyre
27. feb 2017

@sardinka336 nie, zeny sa netrapia kvoli nekojeniu preto, lebo si precitaju, preco je to lepsie - trapia sa preto, lebo sa materske mlieko prezentuje casto ako jedine dobre a umele mlieko je zatracovane ako nieco zle.. ale AK si precitas moj prispevok JA take nieco nikde netvrdim..

mozem dat opat priklad, ak napisem, ze v paprike je viac vitaminu C ako v citrone a tak je to moja prva volba, neoznacujem ale preto citron za menejcenny..

nikitavb
27. feb 2017

Materske mlieko od kravy je pre telata, materske mlieko od ludskej matky je pre ludske dieta. Krava je bylinozravec, clovek je vsezravec a od toho sa odvija aj samotne zlozenie materskeho mlieka. UM je susene kravske mlieko s aditivami cize to hovori samo za seba...

juhseverzapad
27. feb 2017

@nikitavb Až na maličkosť, že je prirodzené zachraňovať mládatá jedného druhu mliekom od iného

matka1989
27. feb 2017

tieto diskusie nemaju zmysel. um niekto vymyslel a vdaka zan ... a to je toto ze vsade len kojit kojit a kojit ..

klara333
27. feb 2017

Umele mlieko sa snazi co najviac podobat na to prirodzene, materske. Ale aj odbornici vravia, ze napodobnit ho na 100% nedokazu. Materske by malo byt prvou volbou, pretoze priroda vie co robi, ak by sme nemali svoje deti kojit, tak by sme mlieko nemali. Ak zena nekoji, lebo sa boji, ze bude mat skarede prsia, alebo ju to obtazuje, nepovazujem to za spravne. Ak zena mlieko nema, nenecha dietatko zomriet od hladu a krpcekovi sa nic nestane ani z umeleho mlieka. Na druhej strane, podial viem, neexistuje ziadne geneticke vysvetlenie, preco zena mlieko nema, nie je to v rodine a je to proste len o hlave. Ani to ale clovek neovplyvni. Ked to nejde, tak to nejde. Statisticky su kojene deti zdravsie a odolnejsie. Ale su jasne vynimky, kedy je dojcene dieta na tom zdravotne horsie nez to, ktore vyrastlo na mlieku umelom. Ja som mlieko dvojcatam odsavala skoro 10 mesiacov, potom som ho stratila behom tyzdna. Ale to bol trochu nestandardny pripad a nabuduce by som to cele riesila inak. Drzim palce. Inak, jedna znama mi kedysi povedala, ze najlepsie na spustenie materskeho mlieka je dat si vanu a nalakovat si nechty 😉 skratka pohoda, neprezivat to, ono sa to nejak vyvrbi (ale laktacnu by som mala v zalohe) 🙂

sardinka336
27. feb 2017

@juhseverzapad sak ano, kazdy si tu prirodu prisposobuje ako sa mu hodi🙂

libawet
27. feb 2017

@evittam do 8 rokov bez príkrmu 🙂

akronop
Autor odpoveď zmazal
piacere
27. feb 2017

@aranel16 nerozumiem téme/otázke 🙂
Čo ti to vlastne pomôže?
Ak ti napíše 10 žien, že UM je lepšie ako MM, že je to pohodlnejšie, že nebudeš po roku dojčenia vyzerať ako kokršpaniel, keď dáš dole podprsenku a že ich deti na UM sú zdravšie ako deti ich známych na MM, tak tvoje rozhodnutie dojčiť pominie?

A aj naopak... ak ti 10 žien napíše, že UM je hnus, v živote by to dieťaťu nedali, tak ti bude dieťa hladovať, ak sa ti nepodarí rozbehnúť dojčenie?

Ak si rozhodnutá druhé dieťa dojčiť, pre niečo si sa tak rozhodla... a tieto TVOJE dôvody, by ťa mali hnať k tomu, aby si sa snažila čo to dá, aby si dojčila....
Ale... ak to nepôjde, svet sa nezrúti, moderná doba nám vymyslela náhradu za MM... UM... na ktorom vyrástlo x-detí a všetky sú tu živé a zdravé, bez újmy na fyzickej, či psychickej úrovni...

Držím palce... či už pri dojčení, či nedojčení 🙂

juhseverzapad
27. feb 2017

@akronop ja som v poho 🙂 prvú som odstavila v 9 mesiacoch aj to dostávala iba večer a ráno od 6-tich mesiacov, a daľšie dve baby boli na um, lebo som mala málo mlieka a aj to sa mi stratilo. Nie je jedno, je druhé. Tak, či tak od 4-mesiacov prikrmované normálnou stravou, jogurtami, výživami a samozrejme kravským mliekom

nikitavb
27. feb 2017

@juhseverzapad to je jasne, vyzdvihnem slovicko ZACHRANOVAT, pretoze to by malo byt UM, krajna moznost a nie rovnocenna alternativa, pretoze tou urcite nie je.