Kojenie a dokrmovanie - čo robím zle?

lia1234
13. dec 2018

Mile mamicky,

prosim poradte prvorodicke ohladom kojenia a dokrmovania.

Na uvod mam doma 4 tyz. dcerku. Porodna hmotnost bola 4190g a teraz ma cca 4600g...takze velka baba 🙂

Po prichode z nemocnice domov sme 4 dni na to mali ist na prvu poradnu, kde sa zistilo ze mala schudla oproti prepustacej hmot. z nemocnice. Z toho dovodu, ze som mala malo mlieka a mala mala malo pocik. plienok sme museli zacat dokrmovat (Nutrilon).

Laktaciu som sa snazila rozbehnut odsavanim, castym prikladanim, lieky, caje a pod. Najprv sme cievkovali, no to nam zial neislo, tak sme presli na flasku. Momentalne mala odomna stiahne za 1 kojenie od 5-75ml. Kojim kazde 3 hod. Vecej ju nebudim. Kojim 30 min (15 plus 15 min obe prsia). Najprv jej ponuknem prsia a nasledne na to dokrmujem podla toho kolko odo mna stiahla. Stale ju vazim. Este by som napisala ze malu cez den budim na kojenie ako som pisala kazde 3 hod. Ona je velmi spava a ked stiahne cca 110ml tak spi aj 5hod. Podla pediatricky by som ju mala budit. Mala ma aj reflux, takze na odporucanie Dr by som ju mala castejsie krmit a menej aby sa jej mlieko nevracalo. No to mi nejako neide. Nie som si ista ci je ok budit malu cez den. Podla vas? Dalej kolko krat by som ju pocas 24hod. mala krmit? Na krabici od um sa udava 5x. Teraz sa ju snazim krmit 6x po cca 100 ml. No aj tak mi vracia. Ak dokrmujete tak ako to robite? Spravite pre istotu viac mliecka a kolko stiahne tolko ma, zvysok vylejete? Pretoze mam pocit ze moja by stiahla aj 200ml keby jej tolko dam 🙂 Ja to robim tak ze ak odo mna stiahne napr. 70 ml tak ju dokrmim uz len 30ml um. Inak po krmeni mi dost place a nikdy nie som si ista ci pre to ze ju boli brusko, ci malo sa najedla, alebo ze ma reflux a vracia sa jej kysle mliecko... Riadite sa inak podla toho ze na 1kg by malo babo vypit 150-180ml?

Mala ma aj spoliky a chrci...vraj pre reflux. Mate s tym skusenosti?

Ked krmim kazde 3hod. a medzi tym si odsavam, tak mala mi vypije len 5-20ml, no ked neodsavam nic tak aj 60ml stiahne. Rada by som len kojila...no ani na to neviem ako. Radili mi nedokrmovat a stale ked place tak ju len prilozit. No to sa bolim, ze mi opat schudne a to by som nerada.

Dakujem za kazdu radu 🙂

pininka
13. dec 2018

Nehnevaj sa ani som nedocitala, od začiatku celé zle vplyvom pani doktorky asi. Ak dieťa spí je kľudne absolútne by som neriešila to,že trocha schudla,hlavne ak to bolo na prvej poradni. Ak pije 15 minut z každého Prša a ty jej ešte hneď dáš Nutrilon, tak si jej fajne roztiahla žalúdok a už jej potom ozaj nebude stačiť tvoje mlieko. Ak je kľudná a vydrží tri hodiny, tak nieje čo riešiť. Na tvojom mieste by som ju radšej častejšie prikladali, určite nebudila a bude to ok. Keď tak si skús nájsť laktačnu v okolí, či mala dobré ťahá mliečko. Moja bola iba kojena a od začiatku priberala velmi málinko a ani nikdy veľa nepiskala. Až teraz.ked už vypije celú fľašu mlieka alebo čaju. Držím ti palce.

lia1234
autor
13. dec 2018

@pininka oproti prepustacej motnosti mala schudla cca 150g na prvej poradni. Plus mala malo pocik. plienok asi len 3x namiesto 6-8. Tak preto Dr. kazala dokrmovat.

katkakub
13. dec 2018

Po prve- UM je tazsie stravitelne, z coho vyplyvaju dlhsie intervaly spanku a aj reflux, ktory je pri UM viac neziaduci ako pri materskom mlieku, ktore nedrazdi sliznice pazeraka, ust a nosa tak velmi ako UM.
Kojenie nie je o intervaloch a o vazeni... Vazenie je stres a nemusi vobec hovorit o mnozstve spapaneho mliecka. Medzitym sa moze napriklad babatko pocikat, pokakat a vazenie je uplne nepresne a zbytocne. Nikto nevie, kolko dojca vypije z prsnika, nech chce vazit akokolvek presne...

Pitie z flase kazi techniku dojcenia. Pre babo je pitie z flase mnohinasobne jednoduhsie a lahko si nan zvykne a prsnik nebude vediet adekvatne vyprazdnit. Z prsnika sa saje inym sposobom, tahsie a dlhsie ako z flasky, pokial nemas extra silne vypudzovanie mlieka.

Odsavanim sa tiez velakrat nic nevyriesi. Niekto neodsaje ani kvapku a pritom ma super prospievajuce dieta, ktore vie mlieko z prsnika vysat. Cize mnozstvo odsateho mlieka nehovori nic o skutocnom mnozstve mlieka v prsiach.... navyse, ak sa aj to mlieko odsaje, co ma potom to dieta jest?

Najidealnejsie je cim skor uplne zrusit flasku, a verit sama sebe a svojmu materskemu instinktu. Vela je to v hlave. Proste si uver, ze mlieka je dost, ze si nastavena na to, ze uzivis svoje dieta. Bylinky su casto len placebo. Najdolezitejsi spustac tvorby mlieka je babatko. Cize cim viac byt v kontakte s babatkom. Kedze je prve, spinkat pri nom, ponukat prsnik aj v polospanku. Mojkat sa, tulkat sa.

Spanok po vypiti MM moze byt omnoho kratsi. Lebo MM sa rychlo travi a kym sa jeho tvorba ustali na potreby dietata, chvilu to trva....

a mozno este, ak pouzivate cumel, skusit obmedzit aj ten... Kym sa kojenie neupravi. Ak teda chces kojit...

gram_lasky
13. dec 2018

@lia1234 zlatko, vsetky moje deti sli domov z porodnice s vahou nizsou o 300g oproti porodnej hmotnosti, mam 4 deti, 2 z nich mali vyse roka reflux a dalsie dve skoro rok po kazdom krmeni grcali. Tiez som pri prvom stresovala skoro tak ako ty, pri dalsich som sa vyflakla vazit, analyzovat pocikane plienky, moje jedlo a moze priciny zdravotnych problemov z kojenia, daj si pohov, relaxuj, v prvych tyzdnoch (mesiacoch) sa snaz rozkojit, byt stale s dietatkom, maj ho pri sebe, vykasli sa na flasku a UM, doktorku by som vymenila, to je otrasny pristup k prvorodicke, necudujem sa, ak mas z toho velku hlavu a materstvo si moc neuzivas... Z mojich skusenosti ti radim, kojenie je najpraktickejsi sposob krmenia, najkvalitnejsi pre dieta do 1 roka a po pociatocnych problemoch sa neobavaj, samo sa to nastavi (o mesiac-dva) na potreby dietata, len vytrvaj a flasu schovaj do skrine.

lia1234
autor
13. dec 2018

@gram_lasky dakujem za odpoved. No mala mi schudla 150g oproti prepustacej hmotnosti, nie porodnej hmotnosti

ukulela
13. dec 2018

@lia1234 moj mal na prvej poradni tiez nizsiu vahu ako prepustaciu - cca 100 g. oproti porodne to bolo o 200 menej. a to map porodnu 3 350. ale dok povedala, ze to moze byt aj vahou, ze vyzera OK, neriesila ziadne dokrmovanie. ja som ale mala potom zdrav. problem a maly skoncil kvoli liekom tyzden na UM, potom opat kojenie a raz/dva krat denne flaska ako vypomoc. (aktualne, 2 mesiace, uz opat plne dojceny)
ak ti babo pribera, neries, nebud, ... pol hod na prse je dost. ak chces silou mocou prikrmovat, tak by som skor nahrasila jedno krmenie cisto UM.
zaklad - prilis stresujes, vazis po kazdom krmeni, sledujes hodinky. z toho sa zblaznis. prveho som v noci po dvoch tyzdnoch nechala spat, kolko poteboval. tahal aj 8 hodin. nevazila som nikdy. mladsi teraz v noci potiahne do 6 hodin, nebudila som ho ani raz. cez den mu dam. ked si pyta. ked o dve hodiny, tak o dve, ked o hodku, tak o hodku, ked prespi tri, tak ho necham. naozaj, ked dieta pribera a nevyzera zle, neries vahu, neries intervaly, uzivaj si materstvo.

gram_lasky
13. dec 2018

@lia1234 aj moje tie refluxove boli zo zaciatku s klesajucou tendenciou hmotnosti, ale ja uz som mala nejake skusenosti s kojenim, odporucam najst si laktacnu poradkynu, ktora skontroluje prisatie a ci nie je problem aj v pusinke, zvykne byt pod jazykom problemova blanka, ktora nepusti jazyk k spravnemu pohybu. Alebo vymakni nejaku skusenu maminu u vas v okoli, mozno by ti stacilo malicko podporit v usili 🙂 Drzim palce, bude to lepsie.

arthemiis
13. dec 2018

V prvom rade by som odporucila prestat dieta vazit pred kazdym dojcenim je to zbytocne. Tato technika sestre v porodnici umozni vidiet ci je dieta schopne aspon nieco z prsnika vytiahnut, ty uz vies ze ano je takze netreba sa zbytocne zdrzovat a stresovat neustalym vazenim. Dalsim krokom by mohlo byt castejsie prikladanie dietata najma cez den a obmedziit prikrmovanie. 3 hodiny platia pre krmenie umelym mliekom nie pre dojcenie. MM je llahko stravitelne preto ak viem ze dieta si odomna vytiahne max 75ml tak prikladam po hodine a pol alebo aj skor nie po troch. Dalej by som urcite zacala uzivat benedikt lekarsky a senovku grecku. A kedze vidis ze dieta neprospieva (nie kvoli vahe ale kvoli cikaniu) tak by som odporucala akticnejsi pristup k dietatu ako takemu lebo teoriou ze ved spinka nejdem ju budit daleko nezajdes. Cerstvy novorodenec dokaze denne precikat 3 plienky a nie mesacne dojca, ak naozaj vypije 100ml UM po dojceni a aj napriek tomu tak malo cika znamena to len to ze ju krmis proste malokrat do dna

elizita
13. dec 2018

@lia1234 ak chces len kojit, tiez by som poradila krmit na poziadanie a nedokrmovat.. moja si casto vypytala aj po pol hodinke.. asi bola este smadna, cucla si a bolo dobre... kojenie sa urcite nestopuje ze kedy kolko.. daj jej, ked si vypyta a bude podla mna spokojna

dzulli1980
13. dec 2018

Toto váženie pred a po jedle, je moc zlá vec na psychiku ... aj ja som to robila, lebo dcéra je slabý jedák, normálne mám zošiť, kde som si zapisovala, koľko, kedy zjedla, akú mala váhu, och dnes, keď sa na to pozerám ... no viac by som to nerobila ... nakojila by som kľudne aj po pol hodine, keby si maličká pýtala ... pri tých umelých mliečkach sa odporúča interval 3 hodiny, lebo to mliečko je ťažšie stráviteľné ... ja som dcéru nebudila na kojenie, keď sa začala mrviť, priložila som si ju, napapala sa, spinkala ďalej.
@lia1234

lia1234
autor
13. dec 2018

@pininka
@katkakub
@gram_lasky
@arthemiis
@elizita
@dzulli1980 baby mate pravdu...vobec si neverim, ze mozem sama nakrmit moju malu. Teraz som ju odvazila a vypila len 55ml. Samozrejme jej to nestaci. Plakala a teraz ju mam opat na prsiach. Neviem ci to dokazem. Za aby cas by sa mi malo rozbehnut mlieko? To vazenie je stres ale uz aj posadlost. Odkial mam vediet ci jej uz staci? A mam s tym uplne seknut a ziadne um? Naozaj neviem ci bude stacit moje mlieko...co robit?

jaja23
13. dec 2018

@lia1234 ja od narodenia dokrmujem Nutrilonom.Maly sa narodil s vahou 2870 kg a teraz ma 5mesiacov a 7,4 kg.Ja ho tiez vazim,vobec mi to nevadi,krmim ho podla toho ako je napisane na Nutrilone.Cize odvazim ho,nakojime sa,znovu odvazim a potom len dorobim do flasticky mnozstvo,ktore pisu na Nutrilone.Cize ak ma papa120 ml,a vytiahol si z prsnika 60 ml,dorobim este 60ml nutrilonu.Inak od narodenia som ho po krmeni nosila na rukach asi 15 min,vraj sa dietatku lahsie udrzi mliecko v brusku.Teraz to uz nerobim.Moj by tiez vypil viac,hlavne Nutrilonu,ten mu chutimAle ja mu dam kazde 3 hodiny vzdy presnu davku.Teraz aj nejake prikrmy uz robime.Mne vazenie nevadilo,kemili sme sa aj cievkou,aby sa mi rozbehlo mliecko,ale stale je to rovnako.Uz papa z flasticky.Mne sa odsavat nedalo,ale keby ano,urobila by som mu do ostateho nutrilon,kolko by bolo treba.Moj tiez plakaval po papani,to si musel zvyknutna Nutrilon.Vela stastia..

juliette173
13. dec 2018

@lia1234 pockaj, nerozumiem. Teraz place, lebo je asi hladna. A preco ju este nekojis? Proste lahni si k nej a nakoj ju este. Preco jej hned davas UM?

jaja23
13. dec 2018

@lia1234 inak som este chcela napisat,ze samozrejme je najlepsie,aby ste len kojila.Ja som pre kojenie ilurobila vsetko,jedla som benedikt a senovku,pila hroznovr stavy,to aj do teraz,dokrmovala som cievkou,2x bola u mna laktacna poradkyna.Maly bol aj tak stale hladny.Aby som sa nezblaznila,zacala som dokrmovat,pretoze som sa na maleho nemohla pozerat,ako chcrl papat a nemal co.To vazenie je podla mna super,ukaze mi,kolko si vytiahol,nechcem mat z neho tucne babatko,ani vychudnute,preto ho vazim.Nam to poradila doktorka,lebo zacal dost priberat a od vtedy sa mu to pekne ustalilo,je z neho dlhan a je krasny,ja by som to inak nerobila.Je to na kazdom,komu co vyhovuje.

lia1234
autor
13. dec 2018

@juliette173 kojila som ju aj pocas pisania...zatial som je um nedala. Po kojeni mi aj odgrcla. Tak teraz sa ju snazim trosku uspat aj sa bude dat

katkakub
13. dec 2018

@jaja23 pozor, lebo je rozdiel , ci dieta "nadmerne" pribera z UM alebo z MM. Moje dieta priberalo "mimo tabuliek" do cca 1 roka. Bola prevazne na MM. A momentalne ako 3 rocna je uplne normalna. Skor chuda. UM sa inak travi a lahsie z neho neskor vznika obezita... Preto sa vaha dietata na UM viac sleduje...

asia83
13. dec 2018

@lia1234 Bože, to je čísel. 😵 Ja som nevedela čo skôr, kde to takto sledovať. Moja mala pri narodení 4200 g a za prvý mesiac pribrala 1300 g. Spala mi zo 4 hodiny, NIKDY som ju nezobudila, ani by som ju nezobudila kvôli jedlu. Zlú pediatričku máte. Vstala, dala som prsník, potom fľašku, čo vypila to vypila, nikdy som to nesledovala a spala pekne. Ja netuším, čo je to cievkovanie a z tých vaších čísel mám guláš. NERIEŠTE. Dajte jej jesť, koľko potrebuje, nechajte ju spať, vtedy rastie a robte si doma čo potrebujete, oddychujte a nič nepočítajte, každé dieťa je iné.

juliette173
13. dec 2018

@lia1234 ja len koli tomu, ze ak je hladna, tak jej kludne daj, ked si vypyta. Nedodrzuj intervaly, ani cas kojenia. Ona je este malinka. Tam ide o to, ze vzdy ked das UM, to je to mliecko, ktore sa tebe nevytvori a tym, ze mala bude papat viac a viac, takto budes pomaly stracat mlieko a nebude nikdy dost. Ja netvrdim, ze ked sa inak neda, UM je pomoc, ale tym si to kojenie kazis. Vykasli sa na vsetko, proste venuj sa malinkej, daj jej mliecko kedy chce, mojkaj sa s nou, oddychuj. Skus to este zachranit, je to v tvojej hlave. Ked to nepojde, vzdy je tu moznost dat UM... Drzim palce. Kojenie je niekedy boj, no stoji za to!!!

yanni
13. dec 2018

Necitala som komende ale cele zle. Zla lekarka a zle robis aj ty. nestresuj sa. Ked spil, tak spil, nebudit.
Ja som sa prve ca. 2 mestace s dcerou tiez natrapila. Tiez vela spala, zle tahala. Na prvej poradni u pediatra mesiac po porode (zijeme v zahranici) pribrala len 300 g od porodnej vahy plus ca. 300 g to co este schudla v nemocnici, cize ca. 500 g. Dr. tiez stresoval, ze aspon kilo mala a hoed mi check natlacit UM. Ja som povedala nie, ze este skusime. Dieta nevyzera chore, uvidime.A tiez co checa od tacevo chuduckeho babätka s porodnou hmotnostou 2790 g (bola normalne donosena). Kazal prist o tyzden na prevazenie. ja som niks ydoma nevazila (ani som nemala na com), UM som nedala, skusila som ju prikladat aj pocas spanku (nebudila som), pricucla sa automaticky. Aj som odsala a skusila moje mlieko dat z flasky, ona ale nevedela z flasky pit. No a cuduj sa svelte, nejak sme to dali a ked sme isli o 1,5 tyzdna na prevazenie zrazu mala o 500 g viac. Zaujimave. Bud ju prvy krat odvazili alebo zrazu viac pila? Neverim.

Nevaz, nestresuj, UM vyhod, vcastejsie prikladaj a nechaj ju pit aso dlho bude chciet. Sama pressa vies, kedy naozaj z prsnika taha a kedy len cucka ako dudel. Nevadi, ked bude pytat aj kazdu hodinu a pit pol hodinu v jednom kuse. Ono sa to casom ustali.

gram_lasky
13. dec 2018

To vazenie pred a po dojceni je zle v tom, ze tvoje dieta aj teba akoby obera o kompetenciu davat a prijimat materske mlieko, obera ta o tu kvalitu, sustredis len na ukazovatel kvantity, to moc neprospieva dojceniu ani dovere v telo a jeho schopnosti. Raz si babo vytiahne viac, raz menej, min.50% hodnot z vazenia ti bude zbytocne vyvolavat pochybnosti a negativne pocity, kasli na to a sustred sa hlavne na pohodlnne polohy pri kojeni, najdi si najlepsiu techniku odgrgavania, vela jedz a vela, vela pi a ked sa da, spi. Keby bolo tvoje dietatko podvyzivene, alebo narodene s extremne nizkou hmotnostou, to by som radu lekarky, ze vazit a dokrmovat UM chapala, ale takto, nemam pochybnosti, ze ti to moze viac uskodit ako pomoct.

saja1
13. dec 2018

@asia83 ak ti dost pribera, jasne ze si neriesila. Asi by si nebola taka pohodacka keby ti dieta chudlo.

@lia1234 ked sa spytas 100 zien, dostanes 100 odpovedi lebo kazde babo je ine, kazda mama ina. Napriklad moja mala odmietala flasku, takze ked sme mali krizu, v podstate cely den som lezala na gauci a kojila. Musela som na sebe pracovat a stale si opakovat, ze na svete nie je nic dolezitejsie ako moje dieta 😀 a vyplatilo sa - teraz ju zas neviem odstavit - proste kojenie je smrt 😂 a este som chcela povedat, ked jej nedas umele, nebude 3 hodiny spat, nemusis ju budit 🙂

ukulela
13. dec 2018

@lia1234 mlieko mas. a ked mala bude tahat, bude jej tiect. vela pi, voda, caje na kojenie, polievky, ak ches, pridaj nejake vitaminy. ale hlavne ukludni sa. skus si spravit na zavciatok jeden den bez vazenia. nakrm nie podla budikov, ale podla toho, ako bude mala na prse reagovat. nie 15 mi, ak chce, tak 10, alebo 20, ako bude mala chciet. odgrgnut, pomojkat, ak si vypyta o hodinu, das jej o hodinu, ak bude spat 4, nezobudis ju. ak bude velmi nervozna, urobic jej celu flasu UM, kolko vipije, tolko vypije. ak to das jeden den, das aj dalsi.

asia83
13. dec 2018

@saja1 ASI PRETO MI PRIBERALA, LEBO SOM NERIEŠILA, DALA JEJ JESŤ KEDY CHCELA, KOĽKO CHCELA A SPALA KOĽKO CHCELA. Prečítajte si môj predchádzajúci príspevok ešte raz, prosím. Ešte niečo. Ja som sa netvárila, že mám dosť mlieka, dokrmovala som ju od narodenia, čo autorka nerobila.

lia1234
autor
13. dec 2018

baby teraz mi mala spi uz 4 hod. co som ju naposledy nakojila. Viem ze radite nebudit, ale ako sa mi takto rozbehne este viac mlieko ak nebude dost casto sat?

sajmiona
13. dec 2018

@lia1234 ono sa to potrebuje celé prispôsobiť jej potrebám. Aspoň vidíš, že jej stačilo aj to od teba keď tak spinka aj bez do kŕmenia. My sme mali ťažké prvé 3 mesiace. Koliky, malo mlieka, veľa mlieka, ale povedala som si, že to dám a hotovo. A pritom okolo mňa kopu múdrych rad ako mam dat UM, lebo mala place určite preto, že jej moje mlieko nestačí. Hlavne, že mlieko mam a mala saje. A potom to prešlo a bolo dobre. A odstavila sa tesne pred nástupom do škôlky 😁

veronikadomanova
13. dec 2018

@lia1234 tak ju nebuď..iba si ju daj na posteľ ľahni si k nej a daj jej prso aj v spánku 🙂 ja som malú tiež takto kŕmila aby sa mi zvýšila tvorba keď dlho buvala 🙂

mogaa
13. dec 2018

@lia1234 môj názor je dať jej z prsníka koľko vypije a ak je stále hladná dorobiť UM. A nevážiť.Si v strese ty a malá to vycíti. Po 4 hodinách by som ju už zobudila, aby sa ti zase nezobudila priveľmi hladná lebo potom pije hltavo....Cez deň ju buď len ak prespí viac ako 4 hodiny a ked začne priberať tak ju nebuď vôbec... V noci ti koľko prespí?V noci ju budíš? Naša mala nízku pôrodnú hmotnosť a tú teda kázali tiež budiť prvé týždne po 2hodinách a potom po 3-3,5hodiny...ale do 4hodín sa vždy zobudila Ona sa vďaka tomu budeniu rozpapala pekne, po prvých 2 týždňoch už priberala týždenne 200g a to sa narodila 2300g. Potom sme ju prestali budiť. Teraz má 10mes.a cez 8kg. Ak máš dosť mlieka, tak si odsaj. Malej daj najskôr mlieko z prsníka(oboch) a ak má málo daj odsaté. Nerieš koľko vypije. Slabé mlieko nie je, je len predné a vzadu je viac tukové.Skús dávať na jedno kojenie 1 celý prsník a ak má málo daj z druhého. Pri ďaľšom kojení prsníky vymeň.....Je možné že si ťahá len to predné vodové. Pokiaľ spí, skús odsať a ak bude mať málo z prsníka daj odsaté z flaše....Naša bola kŕmená najskôr v nemocnici striekačkou, doma týždeń len odsaté z flaše(nevedela si chytiť bradavku, lebo mala malú pusinu), po týždni už kojenie s klobúčikom + odsaté mlieko z flaše a po mesiaci už len z prsníka s klobúčikom. A neskôr aj bez klobúčika...

oslo1
13. dec 2018

uvar si caj z: fenykel, anyz a rasca. Daj do velkeho krcaha, zalej vodou a vypi. To to podpori tvorbu mlieka, to pi kazdy den.
Mne sa narodil valibuk cez 4 kila, kojim na poziadanie, nebudim. Ak je hore, tak ponukam mlieko, ked mam pocit, ze uz je hladny (zacina byt nekludny, viac vokalny, alebo uz presla hodina).
Pri jednom kojeni ponukam iba jeden prsnik, aby hlavne vytiahol zadne mlieko.
Riad sa svojim instinktom, neprikrmuj, hlavne ked ma mala reflux. Zabudni na vazenie, ja mojho vazim raz za 2 - 4 tyzdne, poradnu mam daleko a stresovat s cestovanim sa nebudem.
Ak ti spi dlhsie ako 2 hodiny, tak sa kludne odsaj a toto mlieko zmraz. Dobre sa napi, mlieko sa ti dotvori a mala bude mat co papat. Flasku nedavaj, koj z prisnikov, je tam ina technika a babatko musi najprv a potom aj pocas kojenia bradavku stimulovat, aby sa mliecko spustilo. Tato praca pri flaske odpadava.

saja1
13. dec 2018

@asia83 nechapem preco tema kojenia vzdy vzbudzuje taketo prehnane emocie 🤔

nela6
13. dec 2018

@lia1234 inak tie pocikane plienky, moja išla z porodnice 2600g, na tri mesiace mali 7kg...keďže je tucna tak už od ukončeného 2m nosí 3plienky, dokonca aj 4 by asi boli ok...no nech mi dakto ukáže ako mi nacura do 7 takých denne...;) A to pije každé 3-4h, v noci aj 5+h pauza a aj tak je aká je z materského mlieka...