Môžem dávať 16 mesačnému dieťaťu umelé aj kravské mlieko?
Ahojte, môžte mi prosím poradiť či môžem striedať 16mesačnému dieťaťu umelé mlieko s kravským mliekom ? Ide totiž o to, že synček mi začal odmietať UM a preto by som to chcela mu trošku obmeniť ....
@sisaka citujem ťa : V svojom prispevku z 21.29 so uplne vedla ked tvrdis, ze v UM je vsetko co dieta potrebuje. Vacsiu blbost by nevypotil ani vyrobca UM.
Tak neviem kto vypotil blbost : lebo potom všetky deti chovane na UM by zakonite neprosperovali, ak by v UM nebolo optimálne zlozenie na to aby sa mohol ludský organizmus vyvíjať. Alebo chceš tvrdiť opak? Ze na UM dieťa ,,nevyrastie,,? Vyrastie tak ako vyrastla cela generacia na Sunare a neni jej pomaly ,,ani vreda,,. Ja neporovnavam UM a MM ani nemam nič proti kojeniu, kto chce nech koji na to to je.
ma mnozstvo protilatok, ktore ochranuju dieta pred chorobou a pomahaju pri budovani imunitneho systemu - to mas naozaj len z gugla lebo realita je taka ze deti na MM su rovnako chorlave ako na UM z mojho okolia dokonca viac su chore deti na MM..ale tak to neni vyskum len subjektivne pozorovanie.
Ale tak propagovať treba to mi je jasne. Ja len hovorim ze na UM dieťa vyrastie rovnako ako na MM...nič viac a nič menej.
@sardinka335 presne tak nic to s tym nema je to genetika som zo stareho sunaru neviem co je alergia choroba to iste aj moj syn bohuzial tiez na UM ale nikdy ho ani brucho nebolelo ani chory nebol moji bratia obaja kojeny velky alrgici dokonca astmu majeden od malicka imunita na nic asi to vobec neni tym ci je dieta kojene alebo na UM ...
@ada510 imunita nie je o kojeni - neverim tomu, nejake WHO ma bude presviedčať ...Kamošky čo koja a je ich vela - väčšina maju deti tiež chore, o nič viac zdrave ako moje, dokonca si dovolim tvrdiť, ze ich deti su ovela viac ,,chrontave,, ako to moje. Ked je tam taka imunita tak prečo maju laryngytidy, astma, alergie, ekzemy, furt sople, kašle - to je dedičnosť tam moze piť aj svätenu vodu a ked to ma dieťa zdediť tak to bude mať.
Ja som kazde z mojich 3 detí kojila kratko tretie dieťa len ,,nevyhnutne nutný,, čas v porodnici - lekarka ked nas zbada tak hovorí ,,a čo vy tu,,? čo tam nepachnem ako je rok dlhy. Aj sama doktorka mi povedala ze ona nema pocit ze by kojene deti boli nejake zdravšie ale nie je proti kojeniu, ani ziadne vzorky UM nikdy neponukla...jej je to ,,jedno,, ako si dieťa krmiš - do kojenia nutiť nemoze, povie svoj nazor a finito.
@ada510 ono to su take porovnania z ulice ... my sme tri sestry a najmladsia, co nebola kojena,ma alergiu a dve starsie, ktore boli kojene (jedna viac, druha spon trocha) alergiu nemame ...
ono niekde som citala, ze MM a protilatky je to tak, ze ked je matka chora, tak protilatky, co sa jej vytvaraju proti chorobe, sa dostavaju aj do mlieka a dostava ich dieta. a ze tak lepsie zvladne pripadnu chorobu pocas kojenia. takze sa to mylne interpretuje ..... nie je to o tom, ze by kojene dieta nemalo byvat chore, a podobne. (nedam za ten moj vyrok ruku do ohna, len si matne spominam, ze som nieco take citala, najskor niekedy po polnoci, ked chrust zaspal a ja som sa "vzdelavala" 🙂
@ukulela to moze byt pravda,lebo ja som najma pri malej byvala casto chora a deti nic. Oni mali jedine nezavisle od nasich chorob maximalne sopel pocas dojcenia (a maly aj mimo toho,kedze bol dojceny len 11m.).
Dost ale spravi asi aj genetika,niekto je nachylnejsi na choroby,ma horsiu imunitu..
he he, najlepsie je na tej vašej diskusii o kravskom či umelom mlieku to, že umelé mlieko sa vyrába z kravského 🙂 😀
viem čo to sa z neho odoberie, čo to pridá ale stále je to KRAVSKÉ MLIEKO 😵, nie rastlinné, ani iné...KRAVSKÉ
Si myslim ze kazda chceme to to najlepsie pre svoje dieta ked mozeme kojit kojime ked nie dame UM potom cerstve od kravicky ano lubime aj mandlove ryzove sojove a tie moderne veci snazim sa ich pridavat do stravy ale aj tak ma radsej to od kravicky a i ked nemozem povedat ze na to nemam kupa rastlinnych mliek pri jeho a manzelovej spotrebe by nas zruinovala ako kazdu beznu rodinu...ludia od pradavna pili kravske mlieko a ludstvo nevymrelo...netreba robit zas paniku..vsetko s mierou ...
@inspiration2 Argumentovat sedliackym rozumom proti pitiu mlieka v zemepisnych sirkach, kde na mlieku vyrastlo xy generacii, je mierne povedane scestne. Slubujem, ze si v ramci samostudia doberiem co sa uci na biologii 2.stupna lebo priznam, ze popri 14 semestroch tej vysokoskolskej si na to uz nespominam 😀 Akurat pamatam, ze cicavce sa nazyvaju cicavcami pretoze piju materske mlieko a nie opacne. Precitala som si vsetky tvoje prispevky v diskusii a uprimne sa smejem na vete „ nech sa tu verejne netliachajú názory typu moja lekarka mi to kazala“ kedze vlaste vsetko co si tu napisala k teme mlieko je cista dojmologia a demagogia.
Ad 1, @sisaka tu napisala vitaminy, ktore naozaj kravske mlieko obsahuje a nie z brucha abecedy ako si to nazvala. Nie je to nieco o com treba diskutovat, to je proste fakt. Sisaka tiez netvrdila, ze mlieko nie je pre telata, podla toho co pise, je to inteligentna kocka, ktora pouziva zdravy rozum a vie si informacie dohladat aj sama.
Ad 2, pokial mi je zname tak u nas najviac ludi zomiera na choroby kardio-vaskularnej sustavy a nie rakovinu
Ad 3, vapnik z mlieka a mliecnych vyrobkov je ludkym oranizmom najlepsie vyuzitelny, o tom hadam nikto nepochybuje
Ad 4, u teliat nie je dolezity vyvin mozgu? Ach…
Ad 5, „schopnosť tráviť laktózu človek stráca v cca 3 rokoch..." U ludi sa schopnost travit laktozu s vekom znizuje, v zavislosti od zemepisnej sirky, pricom klesa zo severu na juh. Laktozova intolerancia taka rozsirena ako sa tvrdi, v USA sa uvadza 20% v skutocnosti bola potvrdena len v 5%. Tvrdenie, ze mlieko je na nic, v tomto kontexte je uplne od věci.
Co sa tyka rakoviny neviem z akych zdrojoch cerpas ale v r. 2012 bola robena rozsiahla metaanalyza, ktora dokazala, ze vyssi prijem mlieka bol spojeny s nizsim vyskytom rakoviny hrubeho creva! Asi nevies, ze existuju narody, ktorych hlavnou zlozkou potravy je maso a mliecne vyrobky a civilizacne choroby takmer nepoznaju.
Este na margo rakoviny a podla teba pokrokoveho veganstva. Nedavno som sa stretla so statistikou z Australie kde bolo porovnanie vyskytu rakoviny u vegetarianov a veganov vs. „vsezravcov“. Hadaj, u ktorych bol vyskyt rakoviny nizsi (napoveda: u tych ktori nejdeli maso to nebolo)
To, ze mlieko je alergen je velmi chaby argument. V podstate kazda latka je potencialny alergenom ale na to aby alergen vyvolal reakciu je potrebny vnimavy organizmus. Ak ten moj vnimavy nie je, nie je dovod aby som sa tej latke vyhybal.
Ad 7, Clanok, ktory si tu pridala je ani odborny ani od odbornikov, je plny konfabulacii, polopravd, nepresnych informacii a nicim nepodlozenych tvrdeni a miestami az vtipny 😀 Ziadny odkaz na serioznu studiu alebo relevantne zdroje. Mudr. Bukovsky nie je odbornik, ze sa niekto pretrca v mediach, ma prijemny prejav a to co hovori dava neznalym zmysel z neho este experta nerobi. Velmi dobre poznam práce (skor nevedecke) , ktore uvadza resp. neuvadza a len tak mimochodom vo vedeckej obci je na smiech.
A kedze sa tak ohanas sedliacky rozumom, jeden priklad z toho vysoko odborneho clanku. Citujem: „Kto je zvyknutý na pokrmy z kravského mlieka, môže ho nahradiť napr. sójovým.“ Kravske mlieko, ktore tu mame par tisíc rokov vs. soja nepovodna potravina dovezena nikedy v 18. storoci. Kde zostal ten rozum?
@smoulingirl OMG aké múdrosti skoro som odpadla čo tak pozrieť si štatistiku úmrtnosti na onkologické ochorenia??? Predstav si že v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva ju vo svete vedieme!!! To bude asi preto že tu XY generácii vyrástlo na tom "zdravučkom" mliečku 😀 kde zostal tvoj rozum prosím ťa keď sa oháňaš generáciami???pozri sa prosím ťa na onkológiu do čakárne a potom tu rieš! Moja škola by mala podľa teba vrátiť akreditáciu keď to tak čítam, že sa nehambia učiť také nehoráznosti na výžive že mäso a mlieko je zlé, ale skús sa na to ohradiť možno sa z večera do rána zmení človeku tráviaca sústava a bude potrebovať materské mlieko iného cicavca celý život 😀 pomooooooc to je aká logika 😀
@smoulingirl a prepáč prečítala som si tvoj príspevok len po AD 1 lebo všetko čo som tu napísala je z ľahko overiteľných zdrojov, toto niesu veci o ktorých sa totiž diskutuje ak si niekto myslí že je teľa, páči sa-mliečko teliatkam prospieva 😀
A pre ostatok-neviem aká logika musí byť v hlave človeka aby dokázal odpozorovať že je jediný na svete čo pije materské mlieko celý život, to podľa mňa musí pochopiť aj človek čo má ZŠ že to nieje normálne 😀 na to asi netreba vysokú a už vôbec nie medicínu 😀 Jemine ozaj ešte mačky 😀
Ja som bola kojena tri týždne, potom len na sunare a v detstve som nebyvala takmer vôbec chorá. Dokonca som ani nechytila kiahne od súrodencov. V puberte sa to otočilo. Začali migrény, krcove zily, štítna žľaza. Môj brat bol kojeny tri roky, u doktora nebol päť rokov, je fit. Ako dieťa bol často chorý. Jasné, že choré bývajú kojene aj nekojene deti. Skôr záleží na genetike človeka, aké choroby podedi.
ze ak si niekto mysli, ze je tela, nech pije mlieko? to je argument hodny protiargumentu: ak si niekto mysli, ze je ovca,nech sa paci, nech zuje travu. aksi niekto ysli, ze je sliepka, nech sa paci, nech zuje obilniny. atd ....
clovek je vsezravec. moze - a potrebue - jest potraviny rastlinneho aj zivocisneho povodu. mlieko skodi? aj huby mozu skodit, aj zelenina naduva, .... kude, ved vsetko s mierou. ale ked siniekto melie dokola to svoje, tak to nie je o diskusii.
@inspiration2 Mne je uplne jedno ci si to citala alebo necitala, ja som mala len potrebu reagovat, pretoze som vrcholne alergicka na to ak niekto bez elementarnych znalosti problematiky argumentuje nezmyslami.
Pochybujem, ze niekto uci, ze mlieko a maso su "zle" (to by take narody ako Mongoli a Inuiti davno vyhynuli) ale sudiac podla prispevkov, bude problem skor v tvojom interpretacno-analytickom mysleni.
Asi mas problem googlit lebo tu statistiku umrtnosti vedieme len v EU. Podla tvojej logiky by sme mali mat teda aj najvacsiu spotrebu mlieka (a masa)...ale hold tuto statistiku nevedieme...hmm...nieco tu pokulhava..
Na hygiene potravin sa ucia take predmety ako fyziologia, evolucna biologia, epidemiologia a statistika z ktorych mas ty zjavne medzery. Inac by si sa nedivila "ohananiu generaciami", vedela by si, ze tvoje "z vecera do rana" trva 10 tis rokov, bol by ti jasny rozdiel medzi korelaciou a kauzalitou vo vztahu mlieko vs onkonadory a urcite by si tu nedala ako priklad "statistiku umrtnosti na rakovinu", pretoze by si vedela, ze pri sledovani vyskytu nadorov ma mortalita velmi obmedzenu vypovednu hodnotu (a rakovina hrubeho creva je priam ukazkovy priklad!).
A, ze sa mam ist pozriet na onkologiu...fakt argument hodny cloveka s vysokoskolskym vzdelanim. Navsteva cakarne ma dokazat co? Velku umrtnost? Velku spotrebu mlieka? Existenciu doktorov?
Overitelne zdroje? Jasne, ziadny vapnik v mlieku a vegani netrpiaci onkologickymi ochoreniami (tot tvoj prispevok v inej diskusii). Vazny problem s google?
Len mimochodom, stanovenie zloziek mlieka o.i. aj vapnika sa v tvojom odbore robi na cvikach niekedy na bakalarskom stupni. Nazor nech si utvori kazdy sam.
@smoulingirl tak ho pi! Keď máš pocit že Bukovský je idiot, že v mlieku je vápnik, že mlieko je zdravé, že je nabité vitamínami tak ho môžeš piť! ak si myslíš že tie dojnice sú v poriadku, že v mlieku nieje hnis, ATB tak ho pite celá rodina! Doporučila by som ti jeden deň pri dojniciach stráviť alebo vieš čo niekde na nete nájdeš článok mladej veterinárka ktorá ten proces v mliečnom priemysle krásne opísala a TAMI na ňu podali TO 🙂 ale aj ona argumentuje hlúposťami keď ľudí nabáda nepiť mlieko a nejesť mliečne výrobky, však s nimi pracovala! Drzaňa 🙂
Dnes som sa práve dostala ku krásnemu videu na YouTube kde Martina Navrátilová rozpráva prečo pomaly v dochodkovakom veku dokázala udržať svoje telo v tak výbornej kondícii - hnusná vegánka sa čudujem že ešte nezomrela na onko.
25 rokov WHO trvalo kým zverejní výsledky výskumu a začne riešiť skutočné súvislosti rakoviny a stravy. Že sa nehambia keď vegetariáni zomierajú na rakovinu najčastejšie! Takto klamať ľudí! 🙂
Vôbec sa tu netreba doťahovať, každý máme svoje skúsenosti, oblasti záujmu a svoje spôsoby v stravovaní, ja som tiež mlieko pila, kým som nevidela ten bordel a kým som naozaj prijala argument Kojacej matky-keby ho mám piť matka ma kojí dodnes, od toho tie úvahy majú začať!
Nehovoriac o tom ako celý tento priemysel vplýva okrem nášho zdravia na prostredie v ktorom žijeme.
Ukulela je iné odobrať matke dieťa, pichať jej hormóny aby sa predĺžilo laktáčné obdobie a piť mlieko určené jej dieťatu a iné je asi zasadiť mrkvu! To len tak na okraj k tým myšlienkam. Lebo tento produkt je skutočne určený jej deťom, tebe niekto vzal niekedy tvoje dieťa? Asi nie, že, ale možno vies že s tvorbou kvalitného mlieka u matky úzko súvisí psychický stav a rovnako to je u zvierat!
Apropo veterinárky v Tej našej známej mliekarni sú vraj vegánky-podľa toho článku tej mladej kočky ktorá tam praxovala 🙂 názor nech si ale utvorí každý sám predsa 🙂
@inspiration2 ja pijem mlieko od kravy ktorej tela neoodbrali, nie je napichana hormonami atd. som stastna konzumentka mlieka od stastnej kravy.
poprosim protiargument na tych inuitov a mongolov ... ti si paradajky velmi nevypestuju ....
a mam znamu, co je stuodovana vet a maso a mlieko v pohode. len si dava pozor na povod.
@bobaska6 urcite mozes kravske uz od 1roka
@alja20, kolko teliat pise na kona, ze? Aj ja som sunarove decko, tiez som asi tela. Toto je taky novodoby pojem, ze az. Asi vsetky deti na UM su telata, lebo UM je rovnako kravske mlieko ako kravske, jasne ma ine zlozenie, ale tiez je kravske. Ale podla mna UM je tu minimalne 50 rokov a ta domaca krava bola ozaj ina kava ako dnes. Bola inak zivena, nebola odchovana na soji ako dnes. Toto nie je mlieko uz ako kedysi.
@alja20 že ,,nemam kopyta,, som sa nasmiala 😀 😀 😀 😀
V minulosti (na začiatku 20. storočia) a čase nedostupnosti umeleho mlieka davali deťom riedene kravske mlieko, chleba rozmočeny vo vode, muku rozrobenu vo vode...tých črevných katarov čo deti mali ze dovi dopo...ale taka bola doba, prezili len silní jedinci. ,,Vrchnosť,, a zeny vyššej vrstvy nedojčili bolo to nevhodné pre ich spoločenský stav, mali svoje pestunky a dojky s dieťaťom sa tak maximalne ,,hrali,, inak sa o deti nejako nestarali v zmysle krmenia či vymeny plienok. Dojčili len sedliačky, chudoba - ak mali mlieko.
@alja20 to ja len tak 🙂 ked tu často od niektorých mamičiek čítam ako kojenie je tu uz ,,miliony rokov,, a nič ine nebolo tak zeny ,,bez vynimky,, kojili.... 🙂 🙂
http://www.tarak.cz/cowspiracy-klic-k-udrziteln...
Super dokument 👈👍
Odporúčam pozrieť do konca 🔝
Posledná vec-nikde nebolo spomenuté že UM nieje kravské, bavili sme sa o NEVYHNUTNOSTI pitia mlieka u dieťaťa ktoré ho NEPOTREBUJE tak neviem o čom vlastne diskutujete, myslim že logika hovorí, že ak 6 miliónov ľudí vypije denne liter mlieka jeho produkcia padne na kvantitu ak by však mlieko dojnice bolo využívané iba na spracovanie do formy UM tak by sa asi nedojili aj dojnice s mastitidou a na ATB!!!!! Trochu sa už zamyslite preboha!

@miskajankova kuracie? Fuj.Nikdy ..jedine ze by som si to sama vychovala..A je síce pekné že niekto ponúkne domáce kurence,ale určite nie sú bez zmesiek a ostatných srmracuek,pretože také kura rastie asi pol roka keď žerie prírodné veci a chovatelia ho majú za 6 týždňov(brojlery). U nás jeme mäso max raz za dva tyzdne aj to divinu,ale zato kvalitné ryby z vylovu ktorý poznám.