Skúsenosti s mliekom Madonan ako náhradou umelého mlieka
Ahojte, mate niekto skusenosti s tymto mliekom ako nahradou UM? Pre deti od 6m. Dakujem
@dadka1997 lebo? Je lepsie chemicky spracovane UMELE? Co o tom mlieku vies? Ide o A2 mlieka ktore su ovela lahsie stravitelne a deti ich velmi dobre toleruju. Jogurt ma zavedeny.
Čo na to hovorí pediater?
@lucia13022023 poradnu mam o dva dni, urcite sa opytam.Poznam len jednu osobu co davala toto mlieko ale pediater dovolil od 3m az. Ja mam uz 10m, mam moznost chodit na farmu, na internete som sa zatial ale vela nenasla nejake spolahlive onfo.
Nemam skusenost, ale vlastne aj preto, lebo by som do roka nepodavala.. do roka mlieko tvori zaklad jedalnicka dietata, vypije ho velke mnozstva.. UM je v dnesnej dobe rovnocenna nahrada materskeho, su to kvalitne formuly, ktore obsahuju to co mini dieta potrebuje a v akom množstve
Po roku kľudne pridat, zmenit ako chces
https://horecka.sk/pre-rodicov-malych-deti/
https://horecka.sk/ma-byt-mlieko-a-lepok-sucast...
Nešla by som do toho, umelé aspoň do 10m, tak mi povedala gastro. Mame doma abkm a teda musím povedať, že ja osobne netolerujem ani a2a2 mlieko.
Problém je, že kravské mlieko má iné zloženie a väčšie množstvo bielkovín ako UM a obličky budú nadmerne zaťažovane a to hneď od pol roku života. Ono sa to vôbec nemusí ukázať hneď a ani neukáže ale možno potom v dospelosti ti tvoje dieťa môže poďakovať... Tak skús a rokmi uvidíš či si urobila dobre. Pre mne je takéto hazardovanie so zdravým vlastného dieťaťa neprípustné.
kravské mlieko v tak malom veku do jedálnička nepatrí (bez ohľadu na to či je A2 B2 a neviem aké iné) a to Ti povie každý pediater, či gastro lekár.. Moja mama si nedala tiež povedať, lebo v tom čase Sunar bol asi pre všetkých čisté peklo alebo neviem, odchovala ma na krajskom mlieku a gastro problémy mám od malička :/ S dcérkou chodím aj na gastro (podedila niečo po mne) a aj napriek tomu, že už má 2,5 roka mám ostat do 3 rokov na UM a kravské používať iba na varenie. Neriskuj take mlieka na tak malom dieťati. Nehovoriac o tom, že ak dobre viem, oni ani nemajú klasickú pasterizáciu.
@pralinka86 stale je to nieco umele. A toto nam ponuka priroda, ale teda zatial len zbieram info
@nikpa
@liliblacky nenapisala som, mlieko by bolo kozie.
@liliblacky ako vies ze mas problemy z mlieka? Praveze pediater to dovolil. Ako som pisala opytam sa aj mojej, zatial zbieram info.
To mlieko nie je umele, je iba upravene tak, aby bolo pre male dieta stravitelne. Kravske mlieko bez tejto upravy je urcene pre deti od aspon 10-12 mes.
@kiki68 zvazujem kozie
Kozie mlieko nie kazdy dobre toleruje, ja napr absolutne nie. Ak to pediater dovoli, tak to skus. Ja by som este pockala
@liliblacky ja mam slabe oblicky. Akoze poskodenie vyslovene nie, ale...mna mama tiez krmila kravskym riedenym vodou od narodenia, mala zapal, neojcila ma takmer vobec, zo Sunaru som mala koliky, ale ze strasne, to druhe mlieko, co bolo, tak na to nemali narok, lebo som bola "zdrava", no tak mi davali od susedovie kravy. Taka bola doba.
Dnes by som to detom zamerne nerobila. Je xy mliek, z ktorych sa da vybrat. Nam gastro doktorka odporucila urcite ASPON DO ROKA dojcit (alebo teda umele podla veku) a potom ako dalsiu zlozku postupne to mlieko pridat, my sme napriklad davali aj skor, lebo vsak jogurt a kase, ale to bola jedna davka do dna, nie zaklad stravy.
Tak kozie je lepsie ako kravske, ale tam je zas vela otaznioov, ci je vysetrovane, kazda jedna varka. Lebo zase krava nie je tak nachylna na klieste, ja som z tohto dovodu mala problem detom davat kozie, lebo meningitida, lebo borelioza.
A ja dojcim uz 4.dieta, prikrmovali sme obcas umelym mliekom, ale Ty asi fakt nechapes, preco sa to mlieko vola umele 🙃🤯. Nie ze je z plastu, pre pana krala, ale upravene prirodne mlieko tak, aby sa podobalo zlozenim na materske! Obsahom makro aj mikronutrientov.
Nie je všetko umelé peklo. Aj ATB sú umelé ale keď máš zápal pľúc, zápal močových ciest a podobné tak si ich dáš, že? Aj keď to je možno blbé prirovnanie ale proste to UM bolo vyvinuté ako potreba pre matky, ktoré nemôžu kojiť. A nie je to žiadna otrava, UM prechádzajú prísnymi testami, su plné vitamínov a látok potrebných pre správy vývin detí. Zatiaľ čo kravské, či kozie mlieko je samozrejme zdravé tiež ale nie pre také malé deti.
lebo v zdravotnej karte mám od maleho babatka, že som trpela zápalom čreva a nedostatkom vitamínov z toho (najmä b12) a bola som niekoľko krát hospitalizovaná v nemocnici a nič iné som nepila / nejedla.. lenže vtedy sa strava neriešila, dodali mi vitamíny, poslali domov a o nejaký čas opäť… A z dôvodu môjho zdravotného stavu riešim veľmi stravu u deti (aj seba) a všeobecne mlieko ako take sa odporúča až po roku postupne zaraďovať, aj to cez varenie najskôr (jogurt je iné, lebo tam sú tie zložky už procesom natravene), ten sa zvykne okolo 7m dávať postupne.. Kozie mlieko je fajn, ale opäť nie pre deti, z dôvodu jeho zloženia, aspoň mne to aj pediater, aj gastro tak vysvetľovali (tiež som chcela kozie, síce UM ale kozie). Viem, že niekto má problém s UM, ale ide o mlieka, ktoré sú prísne kontrolované a nastavené na jednotlivý vek. Ak nemôžeš kojiť, za mna je jednoznačne cesta UM a aj tak už budes dávať od cca 5-6m prikrmy, takze toho UM bude postupne ubúdať.. S mliekom ako “nápojom” by som sa vôbec neponahlala, dôležité je aby prišlo dieťa do styku s bielkovinou, napr cez jogurt. Narobis mu sarapatu
@nevenka ja súhlasím, naša má 2,5 roka a pije ešte UM (my dokonca musíme dávať bezlaktozove). Jogurty jedava, mlieko výnimočne, skôr stále ako súčasť stravy (puding, kasa). A akurát minuly týždeň sme boli na gastro a som sa pýtala, či nemám vymeniť UM (keďže to bezlaktozove zozenies len pre vek 0-6 mesiacov 😀) za klasické bzl mlieko a doktorka, že nie, že všeobecne odporúčania sú do tých 3 rokov byt na UM
@nevenka
@nikpa dievcata, ja nezhadzujem umele mlieko ani nie som taka vytreta aby som si myslela ze je z plastu alebo co. Je to moje druhe dieta, prve odchovane na um a teraz proste som zatual len v rovine rozmyslania ci nebude pre dieta vhodnejsie nieco prirodne nez priemyselne upravene (neviem ako to nazvat aby ste pochopili pointu). Nehovorim o kravskom zeiedenom mlieku z obchodu ale o kozom z farmy. Ide mi o to ze sa snazim zaujimat o to co deti jedia. Aj maso berieme z farmy a nie z lidla. Ale nechcem robit na nom nijake pokusy a mam celkom obavy, preto si zistujem.
K tym atb, keby vies zapal pluc vyliecit tym ze si das banan tak si das radsej atb ako banan? Priklad
@liliblacky dakujem. Za chvilu bude mat 10m, ma zavedeny aj jogurt aj mliecne kase, nema ziaden problem, um ma od porodnice to iste (ja som mlieko bohuzial nemala). Mna zaujalo ze tej babe to pediatricka schvalila prave uz od toho 3m tak som zacala nad tym premyslat.
Áno, dám si banán 😃 keby som o tom našla dôveryhodné zdroje tak s radosťou. Ale to je tiež zlý príklad lebo ten banan pol ročnému dieťatu neublíži ale to mlieko môže, hlavne keď je to na dlhšie užívanie. No chápem ťa ako to myslíš, len teda ja nie som taká odvážna ako ty, proste by som to neskúšala. Inak viem presne o akom mlieku hovoríš, syn má ABKM a vďaka tomuto A2A2 mlieku je jeho jedálniček značne širší. A toleruje ho, to je najdôležitejšie. Ale syn mal 3 roky keď som mu ho začala dávať.
No ved ale jeden Tvoj prispevok vyzeral fakt total cudne, ako prepac...🙃😅
Chemicky spracované ? Ako vážne? Je len upravené, ale urcite tym bábätku nedávaš do tela chémiu 🤦♀️
Ale tym kravskym mliekom, mozes sposobit len problémy
Hlavne sa informuj u pediatra, ale pochybujem, že ho schváli
@dadka1997 necitala si nic co som pisala?

Nemám skúsenosť, ale žiadne také mlieko by som nedávala polročnemu bábätku, aani do 1 roka