icon

Aké potrebuje dcéra vzdelanie, aby mohla prednášať na univerzite?

30. jan 2023

Dobre ráno
Dcéra by chcela v budúcnosti byť profesorkou na univerzitách, prednášať.
Aké vzdelanie k tomu potrebuje?
Napríklad ak chce byť profesorka biológie, musí si z toho odboru spraviť najvyšší titul alebo učiteľstvo biológie najvyšší titul?
A čo by sa podľa vás oplatilo prednášať na VŠ? 😊

ivka225
30. jan 2023

@deti95060810 Tak sa prosim Ta opytaj, pretoze myslim, ze mam pomerne dobry prehlad o tom, co sa na sekcii vysokych skol ministerstva skolstva robi a veru o tomto som nepocula.

annm81
30. jan 2023

Nefunguje to tak, ako si asi predstavuješ. Ak dcéru baví učenie iných, tak nech sa orientuje na učiteľstvo na ZŠ a SŠ. Ak ju baví konkrétny vedecký smer, potom popri vlastnom výskume môže učiť.

annm81
30. jan 2023

@deti95060810 Nie, prednášajúci vôbec nemusí mať docentúru. Na pozíciu odborného asistenta stačí VŠ vzdelanie tretieho stupňa.

simca06022011
30. jan 2023

hlavne na VS moze prednasat clovek ktory je odbornik na dany obor. nie ten co si nastuduje par kniziek. CIZE musi byt najskor odbornicka na to, co chce ucit.

kvetinka75
30. jan 2023

@akvi presne tak. Mne niečo podobné študuje dcéra a máme aj zopár kontaktov, takže uvidíme kde bude po skončení.

kiwi3
30. jan 2023

moja svokra uci na vs, prednasat chodi rozne po svete, ale takto teda nad tym asi nikdy nerozmyslala. ja neviem, ci ma vobec docenturu. proste treba mat v niecom vynimocnu odbornost, najlepsie aj roky praxe v odbore

nanka3
30. jan 2023

Dcéra nech ide na VS pedagogického zamerania len vtedy, ak si vie predstaviť učiť v MŠ, ZS alebo SŠ, ak by ju toto nebavilo, tak určite nema cenu studovať pedagogicku. Učiť /prednášať na VS akehokolvek zamerania môze, ak absolvuje VS, získa titul Mgr. alebo Ing. v a potom MUSÍ pokračovať v 3. stupni vysokoškolského vzdelania čím je PhD studium, popri tomto studiu (ktoreho gro okrem skusok je samostatna vedecka práca) učí cvicenia studentov, ktorí študujú VS 1.-5. ročník. Ak skončí PhD. štúdium - čo znamená 4 roky štúdia, vedeckej práce, a ak bude mať sťastie - bud bude veľmi dobrá vo svojej vedeckej činnosti a prínos pre fakultu, + musí mať niekoho za sebou (doc. alebo profesora), môze ostat na tej VS alebo na skole podobného zameranie ako pedagogický asistent, ktorý sa venuje nadalej vedeckej cinnosti a popri tom učí. Na tých "zvučnejších" univerzitách prednáša väčšinou len doc. alebo prof. (čo dcéra moze dosiahnut az po rokoch praxe, vydaní vlastnej publikácie, publikovaní veľkého počtu karentovaných článkov.....), pedagog. asistenti vedú skôr cvicenia.

autor
30. jan 2023

@nanka3 fiha, ďakujem veľmi pekne 😊

lyci
30. jan 2023

uz na doktorandskom studiu bude musiet ucit inych vysokoskolskych studentov (pred dosiahnutim PhD). to znamena prednasat im cely semester alebo cast semestra, skusat ich, viest seminare... Teoreticky sa jej mozu ujst aj velke prednasky. Potom nastupi na normalnie miesto na katedre (ak bude volne). Docenta a profesora si nemusi ani nikdy spravit, netreba to. Ale bude musiet mat projekt, aby mohla robit svoj vyskum a na nom budu robit jej studenti. Prihlasit sa musi na cistu biologiu - vedecky smer

tiezjedna
30. jan 2023

s veľkým doktorátom môže prednášať na univerzitách, ak bude dosť fundovaná na to, aby mala o čom.

nanka3
30. jan 2023

@lyci prosom ta, to na ktorej skole student PhD. prednasa?

danica2711
30. jan 2023

ak má tvoja dcéra také ambície, určite si všetky potrebné náležitosti zistí aj sama, nepotrebuje, aby sa jej "matka" strápňovala otázkami na takej úrovni ako to robíš ty

ibrunova
30. jan 2023

Preboha, to je otázka 😅 koľko má dcéra rokov?

kvetinka75
30. jan 2023

@danica2711 presne tak, mojej som tiež nič nezisťovala a určite nešla na to, že chcem učiť tam a tam. Mala vybraný smer, ktorým chce ísť, ktorý chce študovať, pretože ju baví a časom zisťuje, čo, kde, ako a čo by sa dalo ešte s tým spraviť. Aké sú možnosti a čo k tomu treba, pretože nie vždy na všetko príde hneď na začiatku. Ono aj počas štúdia človek veľa zistí a aj získa kontakty. Už na strednej začala s rôznymi projektami, bola súčasťou tímov, ktoré pracovali v tejto oblasti a postupne ju to posúvalo tam, kde je dnes.

kvetinka75
30. jan 2023

@ibrunova mne to príde ako keď 5 ročné dieťa povie, ja chcem byť speváčka - predstavuje si pekné šaty, potlesk a všetko to pozlátko okolo toho. A má predstavu dokonalého života, ako jej len bude dobre

autor
30. jan 2023

@danica2711 nemám pocit, že sa "strápňujem" 😊 Ale je mi ľúto, že podľa teba je "trápne" ak človek niečo nevie a chce to zistiť. Takýto zmýšľaním to môžeš mať v živote ťažké.

majasimon
30. jan 2023

@danica2711 pomenovala si to pravým slovom bez zbytočných škrupúl.
Ak má mladá ambície a je v tom danom odbrore dobrá, tak maká a hľadá si vlastný cieľ a cesty a nemusí sa mama pýtať čo a ako

beky223
30. jan 2023

Nemyslím si, že sa strápňuješ, veď kto sa nič neopýta, nič sa nedozvie, len je to taká otázka, no.. ako keď ja som farmaceut a niekto sa spýta, aký kurz si musí urobiť, aby mohol predávať v lekárni 🙈 to je že fuuuu 🤯

lukbe
30. jan 2023

@deti95060810 presne to mi napadlo ako prvé,koľko má dcéra rokov. Také niečo,ak má záujem,si vie zistiť aj sama.

lyci
30. jan 2023

@nanka3 ja som skoncila phd z biologie na PriF UK v BA, ale aj ini kamosi doktorandi na inych fakultach maju svoje predmety. alebo aj na trnavskej univerzite, kamarat mal teraz 500 studentov, aj ich skusal

lukbe
30. jan 2023

@ibrunova to je celkom dôležitá otázka,ak dcéra niečo chce, pokiaľ ide o jej zamestnanie,tak si tieto veci rieši sama.

ibrunova
30. jan 2023

@lukbe Presne tak, minule chcela vedieť, že na akú školu má ísť, ak chce byť chirurgička.

kvetinka75
30. jan 2023

@ibrunova pane bože, to už keď niekto dá takúto otázku. No nechcela by som aby ma operovala takáto chirurgička. A pochybujem že niekto kto tu takú otázku položí vážne by sa tam aj dostal.

zuzana76
30. jan 2023

@autor vyšetruje odbor, napr biológiu, zostane na katedre, kde študovala alebo aj na rovnakej ci na katedre podobneho zamerania na inej VS, podľa toho kde ju príjmú, avšak to je len začiatok, naďalej sa musi vzdelávať, rigorózne skúška/nemusí byt/ PhD, docent, profesorov menuje prezident, okrem toho musi prednášať a zúčastňovať sa sympozii, publikovať v slovenských či zahraničných odborných časopisoch a na stránkach, byt veľmi aktívna, dnes prepustia aj docenta ak napr nepublikuje. Okrem toho nemajú miesto nastalo, ale na pár rokov náporom znova idú na konkurz a musia si miesto obhájiť, je to veľmi náročné.

zuzana76
30. jan 2023

@autor otázka je zvláštna, pretože kto nemá dostatočne povedomie, tak nech nad vyučovaním na VS ani nerozmýšľa. Ak niečo neviem, najskôr zisťujem na vlastnú päsť. Dnes nie je problém dostať sa k informáciám

zuzana76
30. jan 2023

@zuzana76 vyštuduje odbor/ prepísal mi mobil/

nanka3
30. jan 2023

@lyci fiiiiha, no, ja som studovala na UPJS v KE a teda doktorandi aj pedagog. asistenti mavali len cvika a ak skusali, tak len v ramci cvicenia, ale vyslednu znamku za skusku daval vzdy docent, prof.

annm81
30. jan 2023

@nanka3 Aj na UPJŠ vedú kurzy aj ľudia bez docentúry. A bohužiaľ, odkedy sa zaviedla pozícia garanta, už ani titul docent dnes na Slovensku veľa neznamená.

ibrunova
30. jan 2023

A otázka čo by sa oplatilo prednášať na VŠ, to už čo je? 🙈

nanka3
30. jan 2023

@annm81 ake kurzy? myslis kurzy pre zaujemcov o VS studium?