icon

Aké výhody prináša štúdium medicíny alebo učiteľstva?

16. júl 2025

Dobrý deň,
čaká ma rozhodovanie, čo pôjdem študovať na VŠ. Chcela by som medicínu, no viem si predstaviť aj učiteľstvo biológie a chémie. Čo by ste si vybrali vy? Prípadne, ak ste si niečo z toho vybrali a študujete/pravujete v tej sfére, ste spokojní?

ivka225
16. júl 2025

@anonym_autor Je to dosť rozdiel, záleží od toho, či chceš učiť alebo liečiť. Ale na učiteľstvo máš prijatie takmer isté, na medicínu ani zďaleka.

anonym_de00f4
16. júl 2025

Plat absolventa: 1100 eur vs. 2000 eur

lucik194
16. júl 2025

po rokoch rozdiel v plate moze byt aj 4x vacsi, ak Ta bavi biolgia a chemia, chod na lekarinu, ucitelkou sa vies stat aj z lekariny

ale opacne to realizovat nevies......

patus_2
16. júl 2025

@anonym_autor z pohľadu učiteľky - prijatie na VŠ jednoduché, štúdium (bio, chem) - priprav sa,.že to bude náročné, uplatnenie- síce všade sa hovorí, že učiteľov je málo, ale popravde, nájsť si prácu ako kvalifikovaný učiteľ II. stupňa nie je úplne jednoduché, je možné, že aj po novej reforme sa bude ešte viac tlačiť na rozširujúce štúdium, pracovná doba - celkom slušná, ale veľa práce si nosíš aj domov, plat - poznáš, tabuľkový, prázdniny - mnohými závidené, musíš mať nadčasy, aby si pokryla prázdniny. Ak nemáš k učeniu a deťom vzťah a dávaš si to iba ako poistku, tak učiť určite nechoď.

maxalla
16. júl 2025

z tych dvoch asi medicinu, ale dala by som si prihlasku aj na ucitelstvo. oba smery maju plusy a aj znacne minusy. kebyze mam vybrat pre seba, sla by som uplne inym smerom.

glade22
16. júl 2025

Keď plánuješ rodinu, tak určite učiteľstvo

letfenixa
16. júl 2025

A kam ťa to ťahá? Veď to sú absolútne odlišné odbory.

zuzanockamt
16. júl 2025
@patus_2

@anonym_autor z pohľadu učiteľky - prijatie na VŠ jednoduché, štúdium (bio, chem) - priprav sa,.že to bude náročné, uplatnenie- síce všade sa hovorí, že učiteľov je málo, ale popravde, nájsť si prácu ako kvalifikovaný učiteľ II. stupňa nie je úplne jednoduché, je možné, že aj po novej reforme sa bude ešte viac tlačiť na rozširujúce štúdium, pracovná doba - celkom slušná, ale veľa práce si nosíš aj domov, plat - poznáš, tabuľkový, prázdniny - mnohými závidené, musíš mať nadčasy, aby si pokryla prázdniny. Ak nemáš k učeniu a deťom vzťah a dávaš si to iba ako poistku, tak učiť určite nechoď.

@patus_2 Prečo si myslíš, že nájsť si prácu nie je jednoduché? S touto aprobáciou aj áno.

patus_2
16. júl 2025
@zuzanockamt

@patus_2 Prečo si myslíš, že nájsť si prácu nie je jednoduché? S touto aprobáciou aj áno.

@zuzanockamt lebo mám takmer rovnakú kombináciu a na východe som mala pomerne veľký problém nájsť prácu.

zuzanockamt
16. júl 2025
@patus_2

@zuzanockamt lebo mám takmer rovnakú kombináciu a na východe som mala pomerne veľký problém nájsť prácu.

@patus_2 Teraz bolo plno inzerátov, ale východ nepoznám vôbec.

letfenixa
16. júl 2025
@zuzanockamt

@patus_2 Teraz bolo plno inzerátov, ale východ nepoznám vôbec.

Najviac žiadaná je fyzika a matematika.

@zuzanockamt u nás- Povazie, je che-bio tiež pomerne nezaujímavá kombinácia.

anonym_5cec33
16. júl 2025

v žilinskom kraji je problém obsadiť miesto chem. - biol.

zuzanockamt
16. júl 2025
@letfenixa

Najviac žiadaná je fyzika a matematika.

@zuzanockamt u nás- Povazie, je che-bio tiež pomerne nezaujímavá kombinácia.

@letfenixa Mne chodia do mailu ponuky z DK, NO, TS, ZA, MTa teraz bolo veľa inzerátov, čo hľadali CHEM, BIO, INF, TECH a samozrejme MAT, FYZ, to by som si mohla vyberať.

deti95060810
16. júl 2025

to máš sto a jedno. porovnávaš neporovnateľné.
len si zober prijímačky na obe školy. kým na medicínu sa hlási okolo 2000 záujemcov - zoberú 300. na pedag. je to omnoho menej.
medicína robí výber - pedagog. nábor.

vulka
16. júl 2025

@anonym_autor Ty si asi dooosť sebavedomá, keď píšeš, že sa rozhoduješ, či pôjdeš na medicínu alebo pedagogiku. To myslíš, že Ťa vezmú? Možno si fakt skvelá a potom je pedagogika jasné mínus.

autor
16. júl 2025
@vulka

@anonym_autor Ty si asi dooosť sebavedomá, keď píšeš, že sa rozhoduješ, či pôjdeš na medicínu alebo pedagogiku. To myslíš, že Ťa vezmú? Možno si fakt skvelá a potom je pedagogika jasné mínus.

@vulka Prečo by som mala byť dosť sebavedomá? Vyberám si, kam sa uberať, na akú školu sa pripravovať a chcela som si len prečítať rady od skúsených, lebo v okolí mi nemá kto poradiť. Určite sa nevidím automaticky prijatá nikam, takže túto ofenzívu si nechaj…

anonym_b76815
16. júl 2025
@vulka

@vulka a prečo by ju nevzali na medicínu? A ak aj nie, nebude prvá ani posledná....
Autorka, ja som lekárka, ale dlhé roky som chcela byť učiteľkou. V podstate od detstva. Potom som sa nechala presvedčiť, že mám na viac, tak som išla na medicínu, bolo to moje slobodne a vedome rozhodnutie, chcela som pomáhať, to bol hlavný zámer, a zároveň som vedela, že platy sú lepšie, ako v školstve. Počas školy ma nadchol aj odbor, ktorému sa venujem. Avšak už by som nešla robiť lekárku. Ano, plat je dobrý, ale je to obrovská zodpovednosť a ja nemám na to sebavedomie (samozrejme, ty to môžeš úplne inak prežívať, je to len môj príbeh). Plus je tam neustále tlak poisťovní, veľa neslušných pacientov, celkovo vnímanie lekárov spoločnosťou je nie moc dobrá.... Služby, aj cez víkendy, cez sviatky. 5-6x za mesiac. Co je ok, kým nemáš deti. Potom je to dosť obmedzujúce, každý druhý víkend mat dodrbany. To, že nemôžeš mať rodinu ako lekárka, nie je pravda. Ja poznám veľa lekáriek, ktoré normálne ostali s deťmi doma 3 - 7rokov, užili si materskú, potom sa normálne vrátili do práce, poznám aj také, ktoré majú 4 a 6 detí. Poznám viaceré, ktoré po rodičaku si zariadili skrátený úväzok, aby mali viac času na deti, zároveň plat mali stále v pohode.
Myslím si, že ako učiteľka by som mala život menej stresujúci.

anonym_448aeb
16. júl 2025
@anonym_autor

@vulka Prečo by som mala byť dosť sebavedomá? Vyberám si, kam sa uberať, na akú školu sa pripravovať a chcela som si len prečítať rady od skúsených, lebo v okolí mi nemá kto poradiť. Určite sa nevidím automaticky prijatá nikam, takže túto ofenzívu si nechaj…

@anonym_autor Nevyberaj podla studia (to bude trvat 5-6 rokov), ale podla prace (ta bude trvat 30)

reela
16. júl 2025
@vulka

@vulka staci, ze ma v hlave, nemusi byt hned "sebavedoma"

renka30
16. júl 2025

Ak na to máš choď na medicínu. Akurát včera som stretla bývalú spolužiačku z gympla (od gympla sme 30 rokov). Má vyštudovanú medicínu, aj istý čas pracovala v odbore, momentálne učí na lekárskej fakulte. Takže s medicínou vieš aj učiť, s učiteľstvom robiť lekárku nie.

anonym_40d101
16. júl 2025
@patus_2

@patus_2 na vychode je to stale atraktivne povolanie , verim ti,ze sa tan drzia zubami- nechtami, ale tu na zapade clovek nema problem najst si pracu ako ucitel, tu to fakt nie je atraktivna praca a ani dobre platena. Jedina vyhoda je volno. Nic ine.

petronelag
16. júl 2025

Pre istotu si treba dať prihlášku na obe školy, aj tento rok bolo veľa prihlásených na medicínu a je aj veľa neprijatých.

joesvk
16. júl 2025

Skúsila by som radšej farmáciu,keď máš rada biológiu a chémiu.

Práca lekára je strašný stres, väčšinou vyžaduje veľa času, celoživotné poctivé vzdelávanie, zodpovednosť.
Učiteľstvo-to treba mať talent na to.A biológia alebo chémia -dosť ťažké štúdium, nie vždy ľahké nájsť úväzok, skôr pri väčších školách .

taktotedanie
16. júl 2025

@anonym_autor mam vystudovanu medicinu, nad bio chem som ani nerozmyslala, prihlasku som tam nedavala ako istotu keby som prijimacky neurobila bola som odhodlana ist na dalsi rok na prijimacky a byt doma a ucit sa
Pre mna by ucitelstvo nebolo, jednoducho ma skolstvo netahalo, skusky na medicinu som spravila, vystudovala, odbor som si zvolila taky aky som chcela a vybrala, som spokojna, ak by som si mala vybrat znovu tak by u mna znova vyhrala medicina, absolutne nelutujem toto rozhodnutie

sisska96
16. júl 2025

Záleží aká si šikovná. Na medicína sa treba veľa učiť je to ťažké veľmi. No a učiteľstvo az tak nie je náročný odbor

gabrielle023
21. júl 2025
@anonym_b76815

@vulka a prečo by ju nevzali na medicínu? A ak aj nie, nebude prvá ani posledná....
Autorka, ja som lekárka, ale dlhé roky som chcela byť učiteľkou. V podstate od detstva. Potom som sa nechala presvedčiť, že mám na viac, tak som išla na medicínu, bolo to moje slobodne a vedome rozhodnutie, chcela som pomáhať, to bol hlavný zámer, a zároveň som vedela, že platy sú lepšie, ako v školstve. Počas školy ma nadchol aj odbor, ktorému sa venujem. Avšak už by som nešla robiť lekárku. Ano, plat je dobrý, ale je to obrovská zodpovednosť a ja nemám na to sebavedomie (samozrejme, ty to môžeš úplne inak prežívať, je to len môj príbeh). Plus je tam neustále tlak poisťovní, veľa neslušných pacientov, celkovo vnímanie lekárov spoločnosťou je nie moc dobrá.... Služby, aj cez víkendy, cez sviatky. 5-6x za mesiac. Co je ok, kým nemáš deti. Potom je to dosť obmedzujúce, každý druhý víkend mat dodrbany. To, že nemôžeš mať rodinu ako lekárka, nie je pravda. Ja poznám veľa lekáriek, ktoré normálne ostali s deťmi doma 3 - 7rokov, užili si materskú, potom sa normálne vrátili do práce, poznám aj také, ktoré majú 4 a 6 detí. Poznám viaceré, ktoré po rodičaku si zariadili skrátený úväzok, aby mali viac času na deti, zároveň plat mali stále v pohode.
Myslím si, že ako učiteľka by som mala život menej stresujúci.

@anonym_b76815 ja sa teraz smejem, že aký je ten život...Mne tiež chýbalo sebavedomie, vždy som chcela ísť na lekársku fakultu, kvôli tomu som šla na gympel a nie na zdravotnú. Chodila som po súťažiach, ktoré organizoval ČK...Som učiteľka a chcem dať výpoveď. Mám funkciu akože zástupkyňa, stres, chaos, mega veľký počet žiakov, tlaky od zriaďovateľa, ktorý vidí len 💸 Úplne som upustila od biológie a chémie. A nájsť si prácu v školstve je zázrak, najmä tu na východe...moja rada: choď určite na lekársku fakultu, medicína je krásna, mega veľa smerov a kto hovorí, že z nej nemôžeš učiť - ja som chcela učiť len v prípade doktorátu, ak by som teda ukončila 2.stupen VŠ všeobecné lekárstvo. Nad pedagogickou a inou uč.fakultou ani nepremýšľaj...je to hrozné tie platy a tie decká, záleží od školy, mesta...moja bývalá učiteľka che-bio teraz nedávno ukončila MUDr. ale ona má aj PhD. asi z chémie a je bezdetná a v kuse pracovala ako pedagóg alebo výskumník. Nevzdaj sa prosím svojho sna, pretože budeš ľutovať tak ako ja, že si to ani neskúsila. Ja som chcela ísť do Čiech. Mať teraz o 20 rokov menej, idem asi do Martina...
A moje dve bývalé spolužiačky sú lekárky, jedna endokrinologička a druhá pediatrička, teraz s tretím dieťaťom na MD

nelka39
25. aug 2025

@anonym_autor Ahoj, ja som študovala medicínu aj učiteľstvo chem bio, napíš mi