icon

Aké vysoké školy odporúčate pre isté zamestnanie?

26. dec 2023

Dobry vecer, mate nejake odporucania na vysoke skoly? Take z ktorych naozaj clovek nieco ma ze si najde pracu vzdy a vsade aj z domu a v zahranici, na odbore v podstate nezalezi(okrem lekarstva), kludne viac typov, (pytam sa lebo napriklad umelecke mi pridu “zbytocne” ze sa proste tazko clovek uchyti v tom) takze ake odbory sa podla vas oplati ucit ze to je “istotka” a staci aj 3-5rokov ucenia?

Strana
z4
ysseba
26. dec 2023

Pedagogika? To máš "istotku", že sa uchytíš určite 😀

autor
26. dec 2023

@ysseba Áno tam tá istota by pravdepodobne bola, ale na druhu stranu si myslim že učitelia niesu dostatočne docenovany platovo a tak celkovo, a vztah deťom alebo teengareom nemam takže to u mňa padá pravdepoodbne

colsami
26. dec 2023

Vysoku skolu musis vyberat podla toho co Ta bavi a co Ti ide, ake odbory atd. A potom obides tie zbytocne.

Ale taketo sito co Ty chces je uplne zbytocne, predsa niekomu s vlohami na genetiku ci archivnictvo nepojde elektrotechnika ci IT...

autor
26. dec 2023

@colsami ano samozrejme ja sa hlavne pytam tak obširne , ze co sa naozaj vyplati a z toho si vybrat lebo by ma bavilo viac veci, ale chcem hlavne nieco co ma zmysel lebo ako vravim, nemyslim si ze z takej umeleckej - napriklad odbor socharstvo, by som sa niekde dostala, to je skor potom o talente a štasti , nieje tam až tak ta istota ako napriklad neviem lekar - ten hned najde , ale okrem toho ake su ešte odbory čo chybaju a su dobre platene?

beata_k
26. dec 2023

K vojsku. Tym smerom. Nemyslim za vojacku 🙈

tinalia
26. dec 2023

Vysoka škola sa vyberá podľa toho, co chces v buducnosti robit, k comu mas vztah a nie podla vyssie spominanych kriterii. Dovod? Tazko vydrzis 5 rokov studovat nieco, k comu nemas vztah a potom taku pracu este aj vykonavat niekolko rokov... na niektore pozicie netreba ani vysoku skolu, tak mozno to netreba ani riesit a lepsie je ist rovno do "praxe" 🙂

autor
26. dec 2023

@beata_k To som rozmyslala ale aj tam je podstate vela odborov od IT po tych vojakov, ale ano podstate vojenstvo a celkovo štatna sprava si myslim ze je aj dobre platena a hned si clovek najde pracu,alebo sa mylim? Len do zahraničia s tym potom asi nie

mikadooo
26. dec 2023

Podľa mňa IT, všetky technické smery, ekonómia.

pribinak
26. dec 2023

Učiteľstvo s tvojou gramatikou určite NIE.

Co tak ekonomicke odbory? Účtovníctvo? Alebo nejaké finančne analýzy?

autor
26. dec 2023

@tinalia Ja chapem ja sa pytam len tak ze ske nazory maju ludia na toto, mne rodina velmi vravi ze s vysokou si najdem pracu vzdy a vsade a este aj super platenu, no to tak nie je , nie pri kazdom odbore teda, preto by som rada vedela ktory odbor je taky ako si mysli moja rodina 🙂

beata_k
26. dec 2023

To zahranicie neviem. Vsetky ostatne kriteria to splna.

autor
26. dec 2023

@pribinak gramatiku mam dobru len tu pisem bez diagritiky a narychlo, nedavam extra pozor, je to len MK predsa :D na jednotky som zmaturovala

pribinak
26. dec 2023

Ja neriešim diakritiku, máš tam hrubku a spojené slovíčka

celka12
26. dec 2023

Farmácia, ak ťa baví chémia

qwerty2
26. dec 2023

Jednoznačne informatika.

aeruginosa
26. dec 2023

Z toho, co pises urcite aplikovana informatika, rozne odbory na FIIT, FEI, kde sa dostanes k programovaniu. Ludia si na takych odboroch uz po Bc. (niektori aj pocas Bc.) najdu nejaky part-time job v odbore a vedia si uz zrabat… Ale tak tam treba zasa mat dost dobre logicke myslenie, matematiku, fyziku a musi ta to aj bavit, to nie je len tak…

martinkatinka
26. dec 2023

A akú máš strednú?

autor
26. dec 2023

@martinkatinka umelecku

martinkatinka
26. dec 2023

Odbor myslím konkretne

ysseba
26. dec 2023

Jasné, chápem, že pedagogika nie je pre každého, hoci to je asi najväčšia istota. Ja pracujem v školstve (ale nie som učiteľka). Inak ja som Bratislavčanka a v mojom okolí je veľa žien, východniarok, čo majú nejakú VŠ a ešte si dorobili pedagogické minimum, že RAZ keď budú staršie a budú sa chcieť vrátiť naspäť domov, tak aby mali istotu, že sa zamestnajú - a istotou aj v hladových dolinách sú učiteľky. A napríklad psychológia? To je podľa mňa tiež taký odbor, že pomaly prichádza jeho sláva. Myslím to v tom zmysle, že ľudia sa pomaly, ale isto prestávajú hanbiť vyhľadať psychológa a, bohužiaľ, čoraz viac ľudí ho potrebuje....

autor
26. dec 2023

@martinkatinka digitalny dizajn - polygrafia

autor
26. dec 2023

@ysseba Ano rozmyslala som nad psychologiou ale myslim ze to je velmi dlha cesta a neviem či nieje neskoro pre mna uz (mam 22)

liz_lemon
26. dec 2023

s tym pravopisom nad VS ani neuvazuj, a to ze si mala jednotky, je len vysledok biedy nasho skolstva

autor
26. dec 2023

@liz_lemon aky pravopis, stale nechapem? :D

autor
26. dec 2023

@liz_lemon na MK asi nebudem pisat ako na diktáte alebo na urade :D verte mi s gramatikou problem nemam naozaj a okrem toho poznam X ludi čo y/i pišu zle a maju vš / su na vš

mane01
26. dec 2023

ekonomia, IT

liv1
26. dec 2023

@pribinak nema hrubku ak myslela typov skol, typy skoly, nie nejake vase tipy na skoly 😉

martinkatinka
26. dec 2023

Pokračuj v tom na VS

kastia
26. dec 2023

Priateľ vyštudoval matfyz - matematiku (ekonomická matematika a štatistika alebo niečo také) pred par rokmi. Robotu si našiel takmer okamžite, už počas školy ich firmy oslovovali aby prišli k nim na intership a stáž, z toho co mi on hovoril. Nástupný plat mal taky ako niektorí po 5-10 rokoch praxe. Nemôžem si sťažovať, mam sa pri ňom dobre (aj to na mne vidno) 😅

liv1
26. dec 2023

Autorka aj ja som za IT. Ale ak k tomu nemas vztah, tak nieco neutralne, napriklad ekonomiu. Alebo marketing. Ale nestaci ti len titul, ak chces dosiahnut to, co hore pises. V tom pripade odporucam ucit sa viac jazykov, robit si kurzy, uz pocas skoly ziskavat prax. Drzim palce, a na VS urcite chod. Ak chces mat v zivote viac moznosti, urcite si ju urob 😉
@liz_lemon Schopnosti, odbornost, sikovnost, vedomosti, su ovela dolezitejsie ako gramatika. Ano je dolezita v pisomnom prejave, ale naozaj nemusi byt 100%. Ludia/firmy maju hodnoty uplne inde

Strana
z4