Aké vysoké školy odporúčate pre isté zamestnanie?
Dobry vecer, mate nejake odporucania na vysoke skoly? Take z ktorych naozaj clovek nieco ma ze si najde pracu vzdy a vsade aj z domu a v zahranici, na odbore v podstate nezalezi(okrem lekarstva), kludne viac typov, (pytam sa lebo napriklad umelecke mi pridu “zbytocne” ze sa proste tazko clovek uchyti v tom) takze ake odbory sa podla vas oplati ucit ze to je “istotka” a staci aj 3-5rokov ucenia?
@liz_lemon No lebo každý kto vyštudoval VŠ ovláda perfektne pravopis.
Dovoľ sa mi zasmiať.
A to poznám ľudí ktorí vyštudovali ťažké školy a odbory.Keď si vedia urobiť svoju robotu tak je to dôležitejšie ako nejaké písmenká.
nechtiac som zmazala príspevok, tak sa trochu zopakujem....22 ročná povie neskoro? prosím ťa študujú aj oveľa staršie a psychológia sa dá aj externe
Nerozhodujuo prijatí na VŠ aj prijímačky? Napríklad na ekonomickú treba spraviť matematiku, predpokladám že aj na IT smer treba matiku a ta na SŠ umeleckej nie je na takej úrovni ako na gymnáziu, napr. na farmáciu potrebuješ chémiu, ono je to pekne chcieť VŠ s ktoroudobre zarobíš, ale nie na všetky sa dá ísť bez prijímačok len preto ze mam dobrý priemer,
@charlotte911 No neviem, vraj tie externe studia neberu moc važne
Môj najstarší išiel tento rok matika, informatika a AJ do Prahy
@pribinak dostala som uz nejeden email od uciteliek s hrubkou, bohuzial. A minister E. Tomas doteraz nevie, ze Slovenska republika sa pise s malym r, vid jeho fb profil.
@kristinaanna Drvivá väčšina VŠ už prijímacie skúšky ako také nevyžaduje. Stačí urobiť SCIO testy.
@tehulka2011 tomas? To má vôbec neprekvapuje …..on je celkovo úplne sprostý
@pribinak presne tak...
Tak...aby si v tom mala jasno lebo vidim, ze nerozumies o com vs je....na vsetkych vs sa vyzaduju znalosti z gymnazia, ak ich nemas, treba doucovanie, inak nemas sancu zvladnut ucivo...takze si vyber skolu podla tvojich zaujmov, dovzdelaj sa a potom uvazuj, ci ma vyznam ist studovat
Keď máš umeleckú tak IT, farmácia a podobne typy škôl nie asi by Ťa to tahalo už na strednú na iný typ školy.A stredná ta bavila, alebo to bol omyl?
Istotka a stačí 3-5 rokov učenia. Nič také neexistuje. Všetko poriadne stojí na tom, že po skončení VŠ sa človek neustále ďalej a ďalej vzdeláva. Takže ak hľadáš niečo, čo je žiadúce a po skončení VŠ už nebudeš musieť nič, tak nič také neexistuje. Ty už tu máš diskusie o tom, že niekde robíš grafiku a nie si spokojná s platom však? Ale veď grafika je odbor, kde si vie človek skvelo zarobiť a byť nezávislý. Ale musí niečo pre to neustále robiť, sledovať trendy, nové technológie atď atď atď. Čiže odbor máš dobrý, len ak chceš byť úspešná, musíš sa neustále posúvať. Akýkoľvek odbor na VŠ si vyberieš, aj tam po skončení školy budeš musieť neustále pracovať na sebe, vzdelávať sa. Takže skús si ujasniť, čo chceš v živote robiť. Ale nie týmto spôsobom, že povedzte akú VŠ.
@melanta Nie nie ja nerobim momentalne v odbore
@luccija stredna bola fajn, no umenie mi pride nedocenene ajplatovo a celkovo - vš Mgr art. je vraj tak na McDonald, Preto rozmyslam IT a podobne ale tam je matika ktoru moc neovladam
Mgr. Art. je na McDonald's? No na McDonald's je človek z akejkoľvek školy, ak svoju prácu nevie robiť dobre. Teraz hľadám už tretieho Mgr. Art. ak to tak mám nazvať ako ty, tento rok, full remote a príjem cez 5000 usd. A poznám teda množstvo grafikov, aj bez VŠ, ktorí robia na seba a majú sa skvelo. Ako som napísala v prvej reakcii, každý dobrý job je o tom, že sa musíš neustále vzdelávať, sledovať trendy, novinky. V IT taktiež. Tí, ktorí sa v IT majú dobre, ovládajú jazyky a neustále sa posúvajú, absolvujú školenia, atď. To, čo vedeli pred 5 rokmi im dnes už nestačí. Chceš vzdelanie, kde sa po škole nebudeš musieť učiť. Chcela by si IT, ale matika je problém. Z toho čo píšeš pôsobíš tak, že chceš dobré uplatnenie, ale nechceš sa namakať. Ale tak to nefunguje. Takže ako prvé sa vráť do reality a uvedom si, že ak nechceš robiť nízko kvalifikovanú prácu, tak vzdelávať sa budeš celý život, ak budeš chcieť byť úspešná. A práve preto si vyber odbor, ktorý ťa bude baviť a pre ktorý máš vlohy. Neustále na sebe pracovať v oblasti, v ktorej človek nie je doma a ktorá ho nebaví je masaker.
Včera som nepochopila, prečo je trávenie času s rodinou problém, keď sú zatvorené obchody.
Dnes nechápem, že niekto si takto hľadá VŠ smer.
@autorka máš vystudovanu strednú odbornú školu so špecifickým zameraním a okrem medicíny si vyberas z celej škály vysokých škôl???
Viem, že sem chodia aj vyucujuce na VŠ, často sa tam s takýmito študentami stretávate?
@melanta Naše vysoké umelecké školy napríklad odbor grafika sa zamieriavajú skôr na klasickú grafiku, výstavy, konceptuálne umenie.
Nejaká prax do budúceho zamestnania tam skutočne chýba a za 6 rokov štúdia to naozaj nestojí pokiaľ chce človek normálne pracovať.
Za 6 rokov by jej viac dali kurzy.
Psychologia je dobre platena len ak by su splhala na vyssie pozicie ako je klinicky psycholog, pripadne HR niekde vo vacsej zahranicnej firme, inak sa s dobre plateným miestom rozluc. A to nehovorim o množstve samostudia a energie ktore musis dat do kurzov a vycvikov, aby si dokazala s ludmi pracovat na nejakej urovni, lebo skola ti ziadne prakticke znalosti neda, o to by si sa musela snazit sama... a na psychologiu sa na vacsine skol (nastastie!) robia prijimacky. Vacsinou zo psychologie, biologie, vseobecneho rozhladu a niekde aj z matematiky a logickeho myslenia. Externe to studovat mozes, mozno alo odborz ktory ta zaujima, ale ak uz teraz nemas pre psychogiu jasny zamer do buducna, tak si vyber odbor, ktory podla teba staci vystudovat a zarabat dobre peniažky, lebo o takom som este nepocula 😀
a preco nepokracujes vo svojom obore na VS? Graficky dizajn do hier je velmi ziadany. Ja ti mozem doporucit Aplikovanu informatiku ale je to extremne narocna skola - sama matika, statistika, pocitanie algoritmov, programovanie je akademicke - nie prakticke a musis vsetko pocitat a vytvarat kody sama. Nejde to odpisat. Google ani chatGPT ta nezchrani, nestaci sa naucit, musis premyslat a vytvarat. Uci sa programovanie v 3 jazykoch, objektovo orientovane programovanie, databaze, siete, zaklady kybernetickej bezpecnosti, unix ... ale do druhaku prejde 20% studentov - ak vobec. A 1/3 z nich s odretymi usami. AKo uplatnenie urcite je. Ale nestaci sa ucit - treba to pochopit a vytvarat. Je to intelektualne a psychicky vyzva. Sediet nadtym desiatky hodin a ani to ti nezaruci, ze predmet spravis. Ale skola je to fakt dobra.
IT, ekonómia, manažment..
@melanta mňa by zaujímalo či je nejaká šanca s takýmto titulom pracovať perspektívne čiste z domu.. sama ho totiž mám no u mňa práca taká tá klasická že by som do nej musela dochádzať nehrozí zrejme nikdy.. skrátka musím aj budem musieť vždy byť doma.. zdravotné dôvody starších detí.. ďakujem 🙂
@medda_beda ano o tom hovorim ze vlastne chcem vš z ktorej aj mam niečo ktora naozaj pomoze zamestnaniu, lebo vsade teoria prax nikde moc a vsade skor tu prax chcu ale samozrejme sa im pači aj titul , ale niektore odory z vš mi nepridu priam že sa najde vsade vzdy robota na to
@melanta No robia velmi vtipy o tom že Mgr art je na dve veci, že sa len tak praca pre ludi s tymto titulom nenajde vsade a dobre platena, ze to je nepotrebny odbor a podobne, takže neviem
@letfenixa chcem mat viacero otvorenych moznosti, ano mam sš s odborom ale premyslam aj nad inymi moznostami, ine vysoke ine odbory, preto pisem co sa oplati co je buducnost a poodbne aby som mala rozhlad a vedela sa skor rozhodnut
Ja poznám ľudí čo vyštudovali právo, jadrovú fyziku, veterinu, telesnú výchovu, sociálnu prácu, automobilovú výrobu, biológiu vedecký smer a fakt ti nemôžem napísať žeby niekomu pomohla len škola.
Niektorí sa uplatnili v úplne niečom inom na čo ti stačí kurz z univerzity (pre verejnosť) na ktorý ti stačí mať absolvovanú SŠ a pracujú hodinu denne za pekné peniaze a titul z letectva je im je na prd makový.
Poznám aj vyštudovanú ekonómku ktorá brigáduje v potravinách zatiaľ čo stredoškoláčka to robí 20 rokov so slušným platom.
Poznám aj Itčkara ktorý odišiel z VŠ lebo sa tam učil veci ktoré nepotreboval a napriek tomu zarába dobre z domu.
A viem aj sociálnej pracovníčke ktorá vyštudovala sociálnu prácu a pracuje na kuratele.
Nezáleží len od školy, ale aj od toho čo vieš a či si vyberieš dobrého zamestnávateľa pretože niektorí by chceli veľa muziky za málo peňazí.Už som videla kadečo v inzerátoch.Vyštuduješ 5/6 rokov školy aby ťa potom porovnávali s predavačkou produktov a raz za čas zoperuješ zviera.Tak za minimálku.Hlavne aby si pokladňu ovládala.
Takže si vyber odbor ktorý by ťa bavil a urob si prieskum platov a aj si pozri koľko je asi ponúk na danú pracovnú pozíciu.
Medicína, s tou sa uplatníš vždy a všade. Alebo nie rovno medicína, ale zdravotníctvo, možno sestrička, pôrodná asistentka, fyzioterapia, farmácia, teda za predpokladu, že na to máš bunky 🤭.
Inak ekonómia. Nie je to náročná škola a máš pomerne široké spektrum uplatnenia a naučiť sa to nie je problém, nepotrebuješ žiadne špeciálne danosti alebo talent.
It smery ťa podľa mňa musia baviť a musíš mať na to bunky, podobne aj na techniku.
@medda_beda Ja verim že vš nie je všetko a nie je taka doležita, skor rodina si mysli ze bez nej je ťažko, že bez nej nenajdem tak lahko a tak dobre pracu všade vždy za dobry plat

@liv1 príspevok 20:13, hrúbka