icon

Aké vysoké školy odporúčate pre isté zamestnanie?

26. dec 2023

Dobry vecer, mate nejake odporucania na vysoke skoly? Take z ktorych naozaj clovek nieco ma ze si najde pracu vzdy a vsade aj z domu a v zahranici, na odbore v podstate nezalezi(okrem lekarstva), kludne viac typov, (pytam sa lebo napriklad umelecke mi pridu “zbytocne” ze sa proste tazko clovek uchyti v tom) takze ake odbory sa podla vas oplati ucit ze to je “istotka” a staci aj 3-5rokov ucenia?

autor
27. dec 2023

@tilly A ked je pre mna matematika problem, ekonomia by nebola dobrym vyberom však?

medda_beda
27. dec 2023

Predpokladám, že rodina VŠ nemá lebo ak človek nemá dostatočné znalosti zo svojho odboru tak mu je VŠ ajtak na dve veci.A potom si je ťažšie nájsť akúkoľvek prácu na nižšej pozícií.
Takže ak chceš mať aj vedomosti a zamestnať sa v odbore a zarábať, tak dobre porozmýšľaj čo ťa baví, čo by ti šlo.
Mne napríklad nejde matematika, nie, že nejde, ale mám k nej odpor a zlé základy.Preto mi ani nenapadlo si poslať prihlášku na školy kde matematika je.
Takže takto rozmýšľaj a nepreceňuj a ani nepodceňuj svoje schopnosti a vedomosti.

A nikto ti nebráni študovať len tak pre vedomosti aj keby si nakoniec pracovala v inej sfére.

medda_beda
27. dec 2023

Neurobíš ekonómiu keď ti nejde matematika.Ekonómia sú čísla, výpočty.
Potrebovala by si poriadne doučovanie.

tilly
27. dec 2023

Podľa toho, ktorá fakulta. Národohospodárska v ba bola celkom v pohode. Treba sa to naučiť, pre gymnazistov to bolo s prstom v nose, my ostatní sme sa trošku potrápili, ale dalo sa to.
Určite to bolo jednoduchšie, ako niektoré skúšky na práve. Tam bolo učenia na dva týždne na jednu skúšku.

tilly
27. dec 2023

@medda_beda nebola tam tak brutálna matematika. Ja som sa s deckami učila matiku tak max po štvrtý ročník, potom som to už nedávala, ale tie tri matiky na eu sa dali nejak s odretymi ušami a doucovanim zvládnuť. Mladý mozog to ešte vstrebal 🤣

danielahamar
27. dec 2023

@kittykat22 presne, môj hovorí, že keby sa mal učiť doma, tak to nedá. Proste kľud a len škola a hlavne sa musel naučiť učiť sa a rozmyslat😬

danielahamar
27. dec 2023

@medda_beda môj ma SŠ ekonomickú a veruže si vybral matematiku vysku, ale za mňa ruka v ruke ako hovoríš, hlavne to musí bavit

medda_beda
27. dec 2023

@tilly Pre takých ako som ja je brutálna matika už len logaritmická rovnica 😂, ale som názoru, že nie som z matiky blbá len všetko išlo z rýchlika a ja s dyskalkúliou potrebujem mať na všetko rozpísané príklady a na to čas v škole nie je.
Takže keď som matiku na SŠ vytiahla aspoň na 2jku na vysvedčení tak to bol úspech.
Keď som videla vysoškolskú učebnicu tak som ju radšej hneď zavrela.
Moja mama už na strednej mala príklady na 5 strán takže pre ňu bolo jednoduché pochopiť ekonómiu aj bez ekonomického smeru, školy.
Ja by som možno pochopila ekonómiu v praxi, ale nie na škole.

letfenixa
27. dec 2023

@medda_beda napr ja som učiteľka matematiky, ale ekonomiu neznášam.

medda_beda
27. dec 2023

@danielahamar Ja som od brigádnikov v práci počúvala, že matematické odbory sú úplne jednoduché.Pre nich 😂.Takže to čo im šlo, študovali.

medda_beda
27. dec 2023

@letfenixa Tak určite sa to odlišuje.
Mňa napríklad matematika bavila keď mi šla, keď som ju chápala.
Ale najviac ma baví keď ju viem použiť v praxi.

autor
27. dec 2023

@medda_beda a ake odbory su bez matematiky fyzike chemie? Že tam buf vobec niesu alebo su tam naozaj len zaklady? Lebo viem len o umeleckych asi

medda_beda
27. dec 2023

Základy máš napríklad na predškolskej pedagogike, sociálna práca pokiaľ viem nemá matematiku, právo nemá konkrétne matematiku, ale majú tam niečo kde sa ráta asi obchodné právo, umelecké odbory matematiku na VŠ nemajú, veterina nemá matematiku, ale má genetiku takže tam sa tiež ráta, farmácia má tiež nejakú matematiku.
No veľa toho na výber nie je.

tilly
27. dec 2023

Na práve sme nič také nemali, ziadna matika ani fyzika alebo prírodné vedy. Zas iné veci boli ťažké. Právo je brutálne na učenie, veľa učenia a presne to musí byť., žiadne obkecavacky

tilly
27. dec 2023

@medda_beda čo je logaritmicke rovnice? 🤣🤣 ja som fakt úplne povysavana z matiky

zuzuliennka1
27. dec 2023

bez matematiky, fyziky a chemie su odbory jazykove, marketingove,... jazykove napr. tam mas velmi siroky zaber co vies studovat

tilly
27. dec 2023

Ešte som si spomenula, kamoška študovala masmediálnu komunikáciu v Trnave, to ešte funguje?

luccija
27. dec 2023

Kamarátka je s mg art učiteľka tanca a robí na živnosť kurzy v škôlkach, detských centrách, druhá je na marketingu vo firme a nikdy v obore nepracovala.Nechces zdravotnú dentálna hygiena, fyzioterapiu?tam máš skôr chémiu, biológiu.
Na tvojom mieste idem k psychologicke na otestovanie na akú VŠ si vhodná.alebo pedadogicka a neskôr logopedia či niečo iné špeciálny pedagóg deti s poruchami pribuda?ísť učiť do ZUŠ?otvoriť si krúžok?

abbey1
27. dec 2023

V tvojom veku by si už mala mať celkom jasnú predstavu, čo ťa baví, v čom vynikáš, v čom máš možnosť sa presadiť a hlavne byť aj spokojná.
Viem, že je ťažké vybrať si jeden konkrétny odbor, ale zasa aby si ani netušila smerovanie?

autor
27. dec 2023

@abbey1 smerovanie tušim, alebo teda skor viem čo určite nie. Som niekde medzi - umenie/psychologia/IT no v každom vždy najdem nejake mínus

ruzoveokuliare
27. dec 2023

Na psychológii by mala byť aj logika a štatistika, takže ak nemáš rada matematiku, prezisti si to.

medda_beda
27. dec 2023

@tilly Niečo takéto 😂
Známa mi hovorila, že aj na práve mali asi jeden predmet kde museli niečo počítať a musela sa naučiť postup.

luccija
27. dec 2023

Psychológia je super, ale, keď chces byť terapeut to sú roky a roky učenia, výcvikov, praxe, keď chces byť iba psychológ tak menej, ale vieš v každom odbore nájdeš plusy, mínusy.Preco nechceš robiť čo si vyštudovala veď grafický dizajn je žiadaný robila si vôbec po škole v takej oblasti?
A vôbec túžiš po VS kvôli sebe či rodine?
Ako kozmeticka ci kaderníčka, masérka, nechtarka sa uzivis lepšie ako roky na VŠ a možno po škole budeš tápať tak isto ako teraz

tilly
27. dec 2023

@medda_beda tak toto vôbec netuším, čo s tým 🤣🤣, ale je pravda, že som chodila na ekonomiku pred v,se 20 rokmi, vtedy, som to možno vedela 🤣

autor
28. dec 2023

@luccija na maserstvo treba ale aj školu či? Kozmetika a podobne by ma pravdepodobne nebavilo , možno tatérstvo ešte , a ten dizajn je dobrá vec ale nedostala som sa k tomu

estellas
28. dec 2023

@luccija Ak by mala vlastný salón tak zarobí veľa, ale ak by pracovala u niekoho v salóne tak veľa nezarobí. Záleží aj od toho v akom meste býva, aj od salónu.

luccija
28. dec 2023

Áno, na maséra aspoň 2 r zdr.skolu, ešte máš maderoterapiu, mihanice, obočia, microblading ja bývam v malom zaprdenom satelite a na všetky procedúry sa objednáva pomaly 3 t.Ked máš estetické cítenie prečo nie kozmetika a microblading, ale kurz je dosť dráhy, ale veď dnes robia úrady práce kurzy aj zadarmo
@estellas málokto kto si spraví kurz či školu robí pre "niekoho" možno na začiatku, že majú klientelu, ktoru potom pretiahnuť k sebe.Ale áno, miesto lokalita je dôležitá.

estellas
28. dec 2023

@luccija Áno väčšinou najprv pracujú v salóne ako zamestnanci a neskôr si založia vlastný salón.
Ja som chodila na odbor kozmetička a nikto z triedy si neotváral salón po škole. Spolužiačka si plánuje otvárať vlastný salón v budúcnosti.

black_wolf
30. dec 2023

Autorka, ak Ti nejde matika, tak nad IT ani neuvazuj, tam je sito matika-fyzika. Ja som bola z matiky v top trojke na gympli a mega ma to bavilo a aj tak som sa musela na VS drvit (mam vystudovane FEI STU - aplikovana informatika). Kazdopadne, v korporate Ti kedysi na najnizsi level stacila aj lepsia VS (nie sv.Alzbety a pod - tym nechcem nikoho dehonestovat, ale proste HRisti takychto absolventov rovno vyraduju), no dnes uz nie je taky nabor ako kedysi. Ja by som sa s odstupom casu ucila jazyky, urcite viac nemciny, pripadne ineho svetoveho jazyka mimo AJ, dobrych pracovnych ponuk s jazykmi je vela. A asi by som sla robit elektrikara alebo vodara :D tam je praca ista a clovek sa psychicky neznici

valeria_h
30. dec 2023

Tu je zase zlet grammar nazis 😂🤦‍♀️