icon

Ako povedať rodičom, že medicína nie je moja cesta?

kawezsi
18. okt 2025

Asi ste to mali každý , že choď medicínu budeš sa mať dobre a atď . Keď vidím tých doktorov , že aby mali tých 3500 v čistom , musia robiť sviatky , zmeny , víkendy . Ja mám vyštudovaného rádiologického technika a možno v budúcnosti by som sa chcela prihlásiť na nadväzujúce štúdium , no ale rodičia si myslia svoje ... už u mňa hrozilo vyhadzov z domu . Viete mi poradiť ?

Strana
z2
tykat
18. okt 2025

@kawezsi a v com je problem odist od rodicov zit vlastny zivot? Bez ohladu na to co budes studovat. Potom sa nebudes musiet drzat zarubne rodicovskeho domu a vysvetlovat preco nie medicina.

pribinak
18. okt 2025

Prihlás sa na inú vysku a buď Tá budú podporovať alebo odides z domu a budeš žiť podľa seba

Dávať argument že lekári robia sviatky piatky nočné a podobne je blbosť. Lebo to robí aj kopec iných povolaní, ajnobycajni smetiari

Ponukni rodicommnieco v com uvidia benefit tvojho rozhodnutia pre iné štúdium ako medicína

madeincssr
18. okt 2025

@kawezsi medicinu (a ucitelstvo) by mal robit len ten, kto to naozaj chce a ma na to vlohy, predpoklady, odhodlanie. A peniaze nie su vsetko. Nadmerne zarabajucih ludi casto peniaze zmenia a niektori zostanu sami so svojim vysokym standardom.

anonym_9fc6a0
18. okt 2025

@kawezsi vieš čo ja aj muž robíme či piatok či sviatok denne aj nočné na neporovnateľne nižšie peniaze

anonym_fdd60e
18. okt 2025

@kawezsi joooj áno čosi strašne robiť sviatky víkendy a neviem čo a mať za to 3500..iba žeby ľudia robili za menej .nevieš čo je život máš ružové okuliare veď sa osamostatni a uvidíš 🤷

natalka13
18. okt 2025

Normalne - mami oci nechcem studovat medicinu.
Si dospela nemaju ti co kecat do zivota

dskjhfdlkdjhl
18. okt 2025

@kawezsi Si dospela, nemusia Ta vyhadzovat, mozes odist sama. A mozes si robit co chces a teda na co budes mat prostriedky. Rodicom treba jasne vysvetlit, ze medicina nie je pre Teba, lebo to tak necitis a radsej nebyt lekarom, ako byt zlym lekarom-to je lepsi argument, ako ten so sviatkami.

zuzanka.zuzu
18. okt 2025

hrozí vyhadzov z domu? 😀 veď si dospelá, hovorí sa tomu osamostatnenie 😀

oblecenie99
18. okt 2025

Tak si dospelý človek, neviem, či to, čo máš vyštudované je vlastne vysoká škola, alebo stredná zdravotná, ale v každom prípade si dospelá/ý a môžeš sa už osamostatniť. A ukázať, ako sa to robí a ako sa dá zarobiť dobre za menej roboty.

Ja netvrdím, že musíš robiť medicínu, a lekára, len teda neviem, ako si život predstavuješ, lebo ľudia, čo majú tie tri, štyri tisícky zvyčajne aj makajú... A majú za sebou už nejaké to vzdelanie, skúsenosti, prax, odbornosť, pracujú na sebe naďalej a neustále (to zahŕňa aj ustavične a priebežne štúdium prakticky stále, a to je jedno, či si právnik, lekár, IT a pod. - vždy sa naučíš niečo nové, musíš si veľa veci naštudovať, sú nové postupy a technológie, dokonca často z vlastnej iniciatívy ideš do toho, aby si dokázal ponúknuť viac, ako iní), a ano, nemáš až tak strašne veľa voľného času.. sú isté nejaké výnimky, ale to už ty musíš vedieť, na čo máš, a či na také výnimky máš predpoklady, aj odborné, aj osobnostné.

anonym_d7dc18
18. okt 2025

@kawezsi poznám mamičku ktorá syna technického zamerania dotlačila na medicínu lebo chcela mať v rodine pána doktora, dokonca mu sama pripravovala ťaháky na skúšky
teraz už má "pána doktora" ale recenzie na jeho kvalitu sú slabé, niektorý sa sťažovali že im zhoršil zdravotný stav

alickapusinka
18. okt 2025

Môj muž výpravca plus ak treba ísť ako rušňovodič ak niekto vypadne tak isto či sviatok, ako sa povie piatok soboty nedele.Tak ako Ti píše prispievateľka skoro všade už robia na sviatok.Takže nie len lekári ale aj pekári, požiarnici, policajti,už bude aj predavačky vdaka našej nevlade neschopakov.Takže argument že aj sviatky aj nadčasy to už robi takmer každý.A aj za menši plát ako lekári.

anonym_384ee6
18. okt 2025

Normálne. Rozhodla som sa robiť niečo iné. Mám inú víziu.

kiki68
18. okt 2025

@kawezsi normalne, vyber nieco ine perspektivne. Nechapem to, lebo medina nie je pre kazdeho. Tam musis mat na to zaludok a aj psychiku, empatiu. Moj muz to studoval, lebo rodicia chceli, ale robi v kancli a pracuje ako bioinzinier

deti95060810
18. okt 2025

jáj rodičia si plnia svoj sen cez teba. no stáva sa. 😉
koĺko ľudí sa dostane na medicínu , ale aj odtiaľ odíde. nezvládnu skúšky, štúdium...

anonym_7273c0
18. okt 2025

zabudla si spomenúť, že už 3 roky študuješ

trema
18. okt 2025
@anonym_7273c0

zabudla si spomenúť, že už 3 roky študuješ

eliska13
18. okt 2025

@kawezsi rodičia si môžu myslieť svoje....vy sa doma nerozpravate?Nie, nechcem študovať na medicíne nechajte rozhodnutie na mne.Dufam, že rodičia majú aspoň 2 tituly.Tieto nenaplnené ambície a tlak na deti je katastrofa.

anonym_169a5f
18. okt 2025

Takto to vizera ked rodicia linajkuju zivot decku.Ked chcu,aby dieta plnilo ich ocakavania,ich vlastne tuzby a predstavy.Nenechaju dieta dychat a ist vlastnym zivotom a cestou,ktoru si samo vyberie.

taktotedanie
18. okt 2025

@kawezsi fuuu strasne, co taky policajti, predavacky, rusnovodici, pumpari chudata robia piatky sviatky tahaju 12/24 a dostavaju ovela menej
Akoze mas vystudovane neviem co dalej riesis, evidentne mas uz vek, si svojpravna a ze by som si nechala rodicmi skakat po hoave ze ma vyhodia z domu?! Akoze halo kde to zijes a s kym….?
A mimochodom praca v nemocnici ako lekar a praca lekara na sukromnej ambulancii je nieco uplne ine
Ak to nieje tvoj sen, niet sa o com bavit
Pre mna sa stat lekarom bolo vtedy najlepsie rozhodnutie a nelutujem dodnes

elzu
18. okt 2025

Bud se rozhodnes pro medicinu srdcem a nebo ji fakt nedělej. Ten stres a zodpovědnost ti penize nevyplatí, pokud presne nevis, proc tuto profesi delas.
A kor pokud chces rodinu- porad budes sedet jednim zadkem na vice mistech a budes se snazit skloubit to nejak dohromady, aby ani profese, ani rodina netrpěla.
Mne to za to stojí…a pokaždé bych se rozhodla stejně.

Ale kdyz ve tri rano prodychavam primodrale novorozene, tak si pak v duchu stejne rikam- doprdele prace, ze ja si radeji nesedla nekam do kanclu, kde nejde o holy zivot- a to svoji praci fakt miluju.

taktotedanie
18. okt 2025

@kawezsi a ani, do zahranicia som nesla , len v ramci stazi a pod, pracujem na SR a nelutujem
Mimochodom uz taky ten boom ohladom ceskeho zdravotnictva pomaly upada a po druhe mimochodom- kamos co koncil tento rok a siel do ciech mal nizsi nastupny plat v Brne ako moj nastupny plat pred 8 rokmi na slovensku 🤷🏻‍♀️ normalne som bola v soku ked mi to vravel, vraj planuje zostat rok a odchadza naspat na slovensko a rodicia mu musia pomahaju s najmom lebo by nevysiel do platu, tiez mal “velke ocí” a len cechy cechy a dostal tam doslova facku
A ja osobne mam aj dieta

sss777
18. okt 2025

@kawezsi
Tiež by mi to na Slovensku nestačilo. Riešenie by bolo ísť do Nemecka/Rakúska a máš 3x toľko. Ale medicína naozaj nie je len práca, mala by to byť vášeň.

reela
18. okt 2025

Ved aj radiologicky technici sluzia vikendy, sviatky... Vzhladom na tu diskusiu, co si tu minule pisala... nie si schizo?

reela
18. okt 2025
@taktotedanie

@kawezsi a ani, do zahranicia som nesla , len v ramci stazi a pod, pracujem na SR a nelutujem
Mimochodom uz taky ten boom ohladom ceskeho zdravotnictva pomaly upada a po druhe mimochodom- kamos co koncil tento rok a siel do ciech mal nizsi nastupny plat v Brne ako moj nastupny plat pred 8 rokmi na slovensku 🤷🏻‍♀️ normalne som bola v soku ked mi to vravel, vraj planuje zostat rok a odchadza naspat na slovensko a rodicia mu musia pomahaju s najmom lebo by nevysiel do platu, tiez mal “velke ocí” a len cechy cechy a dostal tam doslova facku
A ja osobne mam aj dieta

@taktotedanie zamestnal sa v nemocnici milosrdnych bratri?

anonym_63cbf4
18. okt 2025

@kawezsi a este tie uplatecky k tomu však? Koľko by si tak chcela zarábať? 10000? A keď pochybis, žiadna zodpovednosť, ze? To ako iba taky bonusik k tomu

knihkupec
19. okt 2025

Ja som tiež chcela, aby môj syn išiel na medicínu. Preto som vybrala ako strednú školu gymnázium. No keď nastúpil tam, povedal: Mami, tá matematika je nádherná. A teraz je z neho matfyzák ako často hovorí. Keď vidím, že je šťastný on, nič viac si nemôžem želať. Študuj, čo ťa baví, bude to tvaja práca.

taktotedanie
19. okt 2025
@reela

@taktotedanie zamestnal sa v nemocnici milosrdnych bratri?

@reela nie

reela
19. okt 2025
@taktotedanie

@reela nie

@taktotedanie fuf, o nich som vedela, ze urcite davaju nizsie mzdy. Je znepokojive, ze v Brne je aj ina nemocnica, kde to praktizuju.

taktotedanie
19. okt 2025
@reela

@taktotedanie fuf, o nich som vedela, ze urcite davaju nizsie mzdy. Je znepokojive, ze v Brne je aj ina nemocnica, kde to praktizuju.

@reela bola som v soku ked mi povedal sumu, o rok sa vracia na SR lebo nema sancu bez rodicov tam ostat

reela
19. okt 2025
@taktotedanie

@reela bola som v soku ked mi povedal sumu, o rok sa vracia na SR lebo nema sancu bez rodicov tam ostat

@taktotedanie par mojich znamych (tiez lekari + jeden ITckar) sa vratili bud hned po studiu, alebo po par rokoch na Slovensko z Brna kvoli nedostupnosti byvania alebo nizkym platom. Ti, co na Slovensku vystudovali a ostali tu, tak v drvivej vacsine maju uz byty na hypo a pozakladane rodiny. V Brne z tych x ludi, co tam ostali, tak nepoznam nikoho, kto by mal na hypo. Vsetci v prenajmoch. Malokto z nich ma deti.

Strana
z2