icon

Ako sa naučiť angličtinu na cestovanie?

5. sep 2025

Ahojte, som už vo vyššom veku a konečne mám priestor na cestovanie. Chcem sa naučiť dobre anglicky, pretože mi je veľmi ťažko dohovoriť sa na dovolenkach mimo sr. Veľmi sa hanbim, ako tam stojím ako kôl v plote a meliem zo seba slovička, ako z osobitnej skoly. Na doučovanie mimo pracovnú dobu nemám čas, práve naopak, v práci mam dostatok času, aby som sa čo to priučila. Kamarátka tak pozeravala filmy v aj a naučila sa Lenže ja v tých filmoch nerozumiem poriadne ničomu. Existujú na ytb nejake filmy konkretne na naučenie sa jazyka? Alebo seriály? Pozrela som si zopár lekcií, ktoré sú grátis, ale nemajú nič spoločne s cestovaním. Ja sa potrebujem naučiť niečo, čo využijem práve na dovolenke. Napr ak sa chcem spýtať na cestu, alebo sa stratím, alebo sa ma na letiskách alebo v hoteloch niečo pýtajú. Neviem či mi rozumiete. Skúste poradit.

viestta
5. sep 2025

Akykolvek film s titulkami, budes citat a zaroven pocuvat, casom budes menej citatAlebo pozeraj filmy, ktore su ti notoricky zname v anglickom originale. Vies o com hovoria, uz len budes ukladat anglicke vazby do pamati. . Nas maly si vytrenoval anglinu aj bez titulkov, proste pozeral videa, ktore ho zaujimali a kde mal predstavu o com je rec. Aj to je cesta. Ak to mabyt o cestovani, tak videa o vareni alebo cestopisne

anonym_f48003
5. sep 2025

@anonym_autor neviem, ci je to vseobecne, ale napriklad ja som vela pochytil na serialy Priatelia. Riesia totizto siroku skalu beznych zivotnych veci, maju vcelku jednoduchu anglictinu (verzus Big bang theory, kde maju same vedecke veci)...
Navyse sa to da stale pozerat dokola plus titulky (alebo si stiahnut "script" (to co maju hovorit)... obcas tam padne aj dobry slang / idiom alebo ako sa to povie (hovorove vyrazy)... a ked to otocis 10x kazdy diel, tak pochopis / naucis sa (aj naspamat) 🙂 🙂
Kludne aj snazit sa pochopit co povedali a potom pretacat spat a spat, dokial to nedostanes do usi...
Da sa aplikovat aj na ine serialy (co ta bavia)... idalne nieco "jednoduche" (nie lekarske, nie vedecke apod)... aby to bolo "zo zivota"

majasimon
5. sep 2025

Dobrá jednoduchá angličtina je v rozprávke Peppa Pig. Bežné situácie zo života. Jednoduché zrozumiteľné vety na to, aby sa jazyk dostal do ucha

anonym_70578c
5. sep 2025

@anonym_autor anglicky som sa naučila zo seriálov (Big bang theory, Priatelia, alebo hocijaký iný) a z filmov, akýkoľvek romantický film či komédia ťa čo to naučia. Ideálne také ktoré poznáš a v angličtine si ľahko spojíš vety s významom, najlepšie si nájsť s anglickými titulkami aby si aj rozoznala o aké slovo presne ide.

kofa77
5. sep 2025

ja sa z filmov tiez nenaucim. resp. ja rozuimem, co nie, tak si domyslim z deja, ale rozpravat nie. takze idem do jazykovky, lebo tiez vonku stojim ako truba jerichova☹

kofa77
5. sep 2025

inak hladaj knihy pre samoukov, ktore su na situacie na cestovanie

spongebob1
5. sep 2025

@anonym_autor Ucim ludi uz dlhe roky, od najmensich az po sedemdesiatnikov. Odporucania si dostala dobre, ale ked sa chces zamerat na cestovanie, treba rozsirit slovnu zasobu tymto smerom. Precitas, naucis sa, ale najdolezitejsia je konverzacia. Na to potrebujes bud kvalifikovaneho ucitela alebo nativa speakra, ktory nerobi chyby. Naivne si ludia myslia, ze oni ich nerobia.

madeincssr
5. sep 2025
@spongebob1

@anonym_autor Ucim ludi uz dlhe roky, od najmensich az po sedemdesiatnikov. Odporucania si dostala dobre, ale ked sa chces zamerat na cestovanie, treba rozsirit slovnu zasobu tymto smerom. Precitas, naucis sa, ale najdolezitejsia je konverzacia. Na to potrebujes bud kvalifikovaneho ucitela alebo nativa speakra, ktory nerobi chyby. Naivne si ludia myslia, ze oni ich nerobia.

@spongebob1 v cestovatelskej anglictine chyby az tak nevadia. Ty riesis, ked u nas niekto zo zahranicia vsakovako lame slovencinu? Skor ocenis, ze sa skusa dohovorit po slovensky. Ale chapem, profikovi to moze drazdit usi no.

spongebob1
5. sep 2025
@madeincssr

@spongebob1 v cestovatelskej anglictine chyby az tak nevadia. Ty riesis, ked u nas niekto zo zahranicia vsakovako lame slovencinu? Skor ocenis, ze sa skusa dohovorit po slovensky. Ale chapem, profikovi to moze drazdit usi no.

@madeincssr Poznam vela ludi, co vedeli napisat slova, rozumeli vyznamu, ale ked zacali hovorit, ani vlastna matka by im nerozumela. Proste potrebuje niekoho, kto je opravi vyslovnost. Aspon zopar konverzacnych hodin.