icon

Ako sa stať vzťahovou koučkou alebo psychologičkou?

18. feb 2025

ahojte,
velmi som mala blizko k psychologii cely zivot, rada sa v tom vrtam, rada pocuvam ludi, ako maju tazkosti vo vztahoch a pod.
ale nakonec som sla studovat jazyky,lebo rodicia si to tak priali.
mna vsak stale laka, vztahovy a zivotny koucing, alebo psychologia, proste nejaky kurz absolvovat alebo vycvik, a neskor chcem psoobit ako vztahovy kouc, neviem ako sa k tomu dopracovat, chcem sa teda aj rekvalifikovat priamo na toto, ale dalsiu vysoku skolu nemozem zas studovat, neviem kolko x rokov externe psychologiu, neviem chcem sa preorientovat, ako sa k tomu dostat, kolk oto trva a za kolko, mate s tym vycvikom skusenosti, chcem mat aj certifikat a pod. chcem pomahat ludom so vztahmi aj so psychikou, dnes ma kazdy pomaly psychicke problemy, som empaticka, vela o tom studujem, o poruchach osobnosti, mam nadhlad nad zivotom, aj radim u zteraz kamoskam, ako co, mam 30. dakujem vam

Strana
z2
aandrea9
18. feb 2025

Psychológiu treba vyštudovat. Mne na fb vyskočil Daniel Diamant... www.diamantdaniel.cz skus pozrieť skúsenosti nemám

zic
18. feb 2025

A ako by si poradila niekomu, koho rodicia donutili studovat co nechcel... ;)

petronelag
18. feb 2025

@aandrea9 Psychologiu treba vyštudovať na VŠ a potom sa ešte ďalej vzdelávať, to nie len o tom niekomu radiť, tam najprv musí vedieť urobiť rozbor osobnosti a veľa ďalších vecí.

aandrea9
18. feb 2025

@petronelag ja viem, nie som autor príspevku 🙂 kamoška je vyštudovaný psychológ tak viem, čo to povolanie obnáša.

deedol
18. feb 2025

no v dnesnej dobe instagramov atd moze radit v podstate hocikto, ale otazka je, ako kvalitne. aj sa cudujem, ze si na to trufas, autorka, lebo nieco ine je pokecat s kamoskami a nieco ine radit ludom za peniaze napr. v oblasti vztahov, vychovy a inych dolezitych tem. ta psychologia sa nestuduje 5r len tak. a to ani nehovorim, ze terapeuticky vycvik trva dalsie 4r (a stoji nielen cas, ale aj nemale peniaze).

dadka1997
18. feb 2025

Na to treba vyštudovať školu, nie je na to žiadny kurz

zuzinabila
18. feb 2025

na to aby si sa stala psychologičkou, musíš mať magisterské štúdium na VŠ , ktoré trvá 5 rokov a je platené (predpokladám, že v 30-ke by si šla študovať externe, nie denne), teda investícia cca 7000 Eur+. k rôznym kurzom a rýchlokvasným riešeniam pre mentorov a koučov ti napíšem len toľko, že 2000 Eur investuj radšej inde, lebo tých vyškolených poradcov je ako maku a nenájdu si klientelu ako si predstavovali...má to zmysel hlavne vtedy, keď už máš nejaké zvučné meno a klientov takpovediac "na čakačke v rade"

svetlonos
18. feb 2025

Ty realne vobec nevieš, čo to vlastne odnáša. Dostan sa najskôr sama do poriadnych 💩 ze sa z toho ledva vyližes a potom skus radiť ostatným!

Tu skôr zaloz tému- ako vám uskodili pseudopsychologovia a končí rychlokvašky.

Možno potom pochopíš, ako veľmi svojou nevedomostou dokážeš ľuďom s psychoproblemami velmi uškodiť, nie pomôcť.
Tvoje zmyslanie som mala tak v 15tich ešte. Potom prišiel pan učiteľ život a bolo po psychológii. Ta sa konala ruka v ruke so životom. A pochopila som, ake nesmierne zodpovedne je cloveka správne nasmerovať, podržať, liečiť a mat na konkrétnu osobu a jej problém správne riešenie. Teda samozrejme bez toho aby mojou "pomocou a mudrovanim" z rychlokvašnych kurzov mala ešte väčšiu ujmu na zdraví ako doposiaľ.
Teda toto platí, pokial chces byt skutočne dobrá vôľa svojom oboje a ľuďom realne pomôcť. A nie si len niečo odkecat, co ta za 3-6 mesiacov naučili na nejakom kurze.
Tie sú fajn v rámci sebarozvoja ale ani z ďaleka nestačia na to, aby si vedela adekvátne reagovať na (vy)riešenie roznych situacii inych ľudí. Teda nie z psychologického hľadiska.
Pokial si pozrieš zopar ozaj dobrých psychologov - ti koli časovej náročnosti tohoto povolania takmer nemajú čas mat vlastnú rodinu. Je to o neustálom vzdelávaní sa, rozsirovani obzorom a uvedomeni si, ze nie sú schopní vzdy každému pomôcť. O finančnej a časovej náročnosti nehovoriac.
Ty snívať o niečom ale chces ist skratkou.
Chcela by si, aby ta operoval "doktor", ktorý si operáciu pozrel na youtube a rezal zatiaľ len zabu?
Nie.
A presne tak to je s týmito rychlokvaškami z kurzov.

autor
18. feb 2025

@zic samozrejme viem na urovni poradit vo vsetkom, co treba aj v tejto oblasti, sama mam ukoncene vs vzdelanie, mam nastudovane o tom knihy a hlavne realne sa treba na situaciu pozriet, a viem poradit, je tam vela variantov, ktore mozem poradit.

autor
18. feb 2025

@zic ak chces napisem ti svoj pohlad na vec do sprav..ale to je skor na dlhsi hovor...nie na pisanie.

autor
18. feb 2025

som aj lektorka aj mentorka v uceni a vychove- tiez v oblasti jazykov a iné. takže mam k tomu celkovo blizko veľmi.

autor
18. feb 2025

@svetlonos vies kolko je takych kurzov, co toto robia? su to kurzy za dve tisicky,ale su fajn 150 hodin ale chcem mat nejaky certifikat aspon z toho a pod. osvedcenie a ine.v pocte 150 hodin vycviku a ine.

psychologiu uz asi ako taku nebudem riesit 5 rokov

autor
18. feb 2025

som rozhladena zena, stale sa vzdelavam, zila som v roznych krajinach, zivot sa so mnou veru nemaznal, rpesla som si hroznymi vecami a pod. sama som navstevovala psychologov a pod. zacala som na sebe makat a vela citat o tom, a pod. dokonca som maturovala zo psychologie. Na vs sme tiez mali dva semestre, takze velmi ma to zaujima a chcem napredovat.

autor
18. feb 2025

@zic mna nedonutili, ale jednoducho vtedy v 17 som nemala v sebe tuto osvetu a prax ktoru mam, nezazila som to,co teraz ked mam po 30 ke.

stale sa vzdelavam neustale, a preto chcem svoje vedomosti, zrucnosti, a celkovo dat niekomu inemu,
ale koucov je vela, lenze chcem byt aj ofiko certifikovana ako kouc zivotny alebo vztahovy.
chcem to mat aj ako privyrobenie samozrejme k svojmu vzdelaniu mentorky a lektorky.

darinka27
18. feb 2025

Ahoj, páči sa mi tvoj pristup k tomu, no ako terajsi student psychologie naozaj nie je ina moznost ako len roky a roky sa vzdelavat a investovat cas aj peniaze. Studium psychologie nie je az tak narocne a je zaroven velmi zaujimave, ale je to beh na dlhe trate, takze si musis byt na milion percent ista, ze sa do niecoho takehoto chces pustit. Ak to chces mat len ako privyrobenie a nie ako "zivotne poslanie", bez toho aby si studovala VS, tak by som to na tvojom mieste nechala tak a mozno sa zamerala na nieco ine. Tak ci tak, drzim palce! 🙂

alenka58
18. feb 2025

https://sako.sk/o-nas/ - slovenská asociácia koučov, moja známa je členka, nemá psychológiu ale filozofickú a robila si certifikát, koučuje aj v cudzích jazykoch

mabenn
18. feb 2025

Regresna terapia?

derdia
18. feb 2025

@svetlonos ako prepac, ale ty musis mat riadne nevyriesene problemy, ked takto niekomu kto sa normalne pyta na radu, typu ako postupovat odpises...
Ach svet je plny takychto zufalcov ako si ty...ktory su absolutne nespokojny so svojim zivitom, osobou, a vsetkym, ze potrebuju znicit toho oproti, ktory chce ist za svojim snom....
Otras....

derdia
18. feb 2025

Ahoj neviem kolko mas rokov, a ake mas financne a fyzicke schopnosti... Ale ak mas tak do toho chod... Mozes byt o 10 rokov tam kde si.... Akovacsina ludi.... Alebo tam kde chces byt. Jasne ze to nejde z vecera do rana... Ale ber uz cestu k tomu ako uzasnu zivotnu skusenost....jasne ze ti tu budu radit ze to je nemozne najma ti ktori si zlevybrali, a su tam kde nechcu byt, ale preto aby to zmenili vedia len teba znechutit... Lebo aspon sa budu citi lepsie, ked aj niekto iny nedosiahne co chce... To je logika zufalcov... A tych tu naMK je taka kopa, ze az....
Nedaj sa nimi ovplyvnit. Ovplyvnit sa daj tymi, co v zivote nieco dosiahli....a nie ti co vedia len vypisovat urazky a skor rady pod pas....
Drz sa.... A este jedna mozna rada...ked ziskas ludi, ktori lajkuju, a budes krasna, zaujimava a budes mat sledovatelov aniskolu nepotrebujes... Lebo tento narod je taky, ze ked si cvibulkova kupi gatky s tigrym vzorom tak najvasi dopyt bude po gatkach s tigrym vzorom...to je totiz inteligencia tohto naroda.
Cest vynimkam, ktore nepotrebuju "zit" zivoty druhych...ale vychutnavaju si ten svoj😉
Ale aku cestu zvolis je na tebe...👌😉

pink_lady
18. feb 2025

napis Nika Hrazdil, ta sa tvari ze je koucka/mentorka ale podla dostupnych info nema ziadne skoly iba zlu zivotnu skusenost

svetlonos
18. feb 2025

@derdia
Ja nie som zúfalá ani zaproblemovana. Som len realista a ruzove okuliare uz nenosím. Mala som tu cest zo zopar ľuďmi, ktorým radili takyto rychlokurzovy psychológovia. Spôsobili viac škody ako osohu. Je super pokial to ma niekto vyštudovaný, k tomu neustále kurzy, školenia, su empaticki. Perfektné!
Ale prečo nevidíš aj tie negatíva? Ved autorka pisala, ze študovať uz vs nechce. Vibec nepochybujem o nej ako kamoske, ktora dokáže dobre poradiť, je zlata, empaticka a tým kamošom jej rady pomôžu.
Ale povedz mi tak uprimne, ako môže niekto s rýchlokurzom realne radiť cudzím ľuďom, o kých takmer nič nevie?

autor
18. feb 2025

@darinka27 pohybijes sa v tom vedela by si mi odporucit aj nejake kurzy ako cez ne ziskaz nalezite vedomosti a certifikat?

Na to na co sa pytam?

autor
18. feb 2025

@svetlonos si ma tu riadn e sfukla a pre nic za nic. Pytam sa seriozne nie s cielon odrbat niekoho

autor
18. feb 2025

@pink_lady aha nepoznam tu pani.. Ako twda moze robir t koucku.. Na to musis msr vycvik aapon

autor
18. feb 2025

@alenka58 ja mam tiez filozoficku fakultu.. Filozofia psychologia tiez predmety.
Chcem to vztahove poradenstvo

alenka58
18. feb 2025

Špecifické koučovské vzdelanie je potrebné z dôvodu, že koučami sa stávajú ľudia rôznych profesií s rôznym druhom vzdelania. Žiadna škola, ani študijný odbor na Slovensku v súčasnosti neposkytuje ucelené odborné vzdelanie na vykonávanie pozície profesionálneho kouča v zmysle, ako ho určuje ICF – Medzinárodná federácia koučov. Akreditáciu na odborné vzdelávanie získa iba kurz, ktorý ma v obsahu osvojenie si a ďalší rozvoj 8 kľúčových kompetencií kouča podľa ICF, a to teoretickou, ale aj praktickou formou. Takýto kurz trvá najmenej 60 hodín, čo je minimum potrebné na prvý stupeň certifikácie. Obsahom kurzu musí byť i etika kouča a koučovania. Akreditovaný program tiež musí zahŕňať mentorské hodiny a praktickú záverečnú skúšku - tá moja známa absolvovala kurz na SK aj v Nemecku, spýtaj sa v tej asociácii, ktorý by bol naj, ona je aj v ICF

alenka58
18. feb 2025

poradenstvo nie je koučing

Poradca (konzultant) je expertom na konzultovanú problematiku. Ponúka klientovi rady, návody a odporúčania pre riešenie určitých problémov.

Kouč je zase expertom na to, ako viesť rozhovor, ktorý umožní klientovi (jednotlivcovi či skupine) ujasniť si svoje ciele, zdroje a možnosti, vedúce k ich dosiahnutiu. Kouč nemusí byť expertom na danú tému, ale pomôže klientovi vidieť jeho situáciu v iných súvislostiach.

svetlonos
18. feb 2025

Autorka,
po tvojich ďalších príspevkoch beriem čiastočne speť co som napísala!
V prvom príspevku si znela trosku naivne a slnieckarsky, v ďalších si diváka nové informácie. Na youtube je par dobrých vzťahov ch koučov, jedného rada pocuvam, je Čech. Pozriem a napíšem ti jeho meno ak chces 🙂.
Držím palce do buducna, nech si úspešná a darí sa ti.
A prepáč, najskôr to vyznelo ozaj ako sen o ktorom do hĺbky viac nevieš ale stačilo par ďalších info o tvojom zivote a zmenila som celkom názor na to tvoje nadšenie 🙂. Všetko dobre prajem.

petrofka
18. feb 2025

ono je to o tom, že ty vlastne ani nemáš radiť 🤦 ale to zistíš až keď to vyštuduješ. Externe psychológia 6 rokov + mnoho ďalších vzdelávaní. Ak je to tvoje životné poslanie, daj sa na tú cestu. Ale stojí to veľa času, peňazí a nakoniec si možno povieš, že na to kašleš. Raď tam kamarátkam. Niekedy je aj cesta vzdať sa svojho sna. Veď koľkí chceli byť lekármi, archeológmi, atď. a dnes robia tam, kam ich vývoj života priniesol. Ak sa s tým nevieš zmieriť ani po rokoch, skús terapiu. Nie robiť, ale si ju dopriať.

oli18
18. feb 2025

Zrazu sa tu objavili ako huby po dazdi koucovia. Ludia, ktori sa nevedia uplatnit vo vystudovanych odboroch, castokrat mladi, s minimom skusenosti zo vztahov, hlavne manzelskych. Absolventi rychlokurzov s bezvyznamnymi certifikatmi a vysokym sebavedomim. Fusuju psychologom do remesla. Ja neidem ani k rekvalifikovanemu maserovi, nieto k nejakemu vztahovemu koucovi 🙉. Zial, ludia su dovercivi, neskumaju vzdelanie cloveka, ktoremu sa idu zdoverit a ocakavaju fundovanu radu. Preto tito rychlokvaseni "odbornici" zrejme este dlho budu mat prace dost.

Strana
z2