icon

Ako sa stať zdravotnou sestrou bez školy?

24. okt 2024

Všetci to vieme / vedia. Zdravotne sestry držia zdravotníctvo ako tak funkčné, žiaľ, 80% má vysoký vek, mladšie ročníky sestier už pravdepodobé sú v CZ a ďalej...

Rada by som sa stala sestrou ale mám vyšší vek a sš alebo vš sa už necítim, no viem že 90% skúsenosti majú sestry priamo z praxe nie zo školy.

Je šanca že by som sa mohla stať sestrou nejakou neoficiálnou cestou?

Respektíve zmení sa niečo v systéme vzdelávania keď fakt nikto nebude chcieť robiť sestry?

Mám rada práca s ľuďmi, nočné mi problém nerobia, prax s ľuďmi mám.

mofa
24. okt 2024

Inak dobre ti tu pisu niektore baby, ze je to dokonca trestne🙂

majamat
24. okt 2024

takto, to nie je robotnicky odbor, toot podlieha nielen nejakym zauzivanym pravidlam,a le ani ti to zakon nedovoluje a ani zamestnavatelovi nedovoluje zakon urobit sestru z hocikoho bez vzdelania.
potrebujes vzdelanie a nielen to, dokonca aj pocas toho,c o si zamesntana si povinna sa vzdelavat a zbierat kredity. musis byt zaevidovana v komore sestier, kde sa samozrejme tiez dokladuje vzdelanie.

cize ot nad cim rozmyslas, je nezakonne.

modrykolibrik
24. okt 2024

@autor nehnevaj sa ale ty do zdravotnictva ani nechod. Ako chces robit infuzie ked nevies riedit? Nepoznas ktory liek je na co. Ty si myslis, ze doktor pride a bude Ti ukazovat ako mas riesit lieky? A zavedenie kanyli? Vymena katetra? Osetrenie ran? Na to potrebujes SKOLU! Ano da sa to naucit ale tym teoriu musis vediet! Ako stanovis sestersku diagnozu ked ani nevies co je nanda?

majamat
24. okt 2024

@modrykolibrik no veru dobry postreh, ak sa niekto stretne s nejakou Dg 1x, nemoze ju poznat a teda s niektorymi Dg, ci netypickymi priznakmi nejakej dg sa mozes stretnu kludne aj po dlhej dobe praxe. tu zaucenie p nepomoze, tu treba mat vedomosti.

petronela1985
24. okt 2024

Tak toto by bolo veľmi zlé, keby sa ľudia bez kvalifikácie trepali do ambulancií alebo do nemocníc. Preboha, ako ti mohlo aj napadnúť, však ten pacient potrebuje zdravotnú starostlivosť. Ja mám dve spolužiačky ešte z obchodnej akadémie, ktoré šli potom na zdravotnú školu a sú sestričky, lebo ich tá ekonómia nezaujímala. Z nich jedna robí neviem či na šestonedelí alebo neonatológii. Tak ďakujem pekne za nápad, že by sa napríklad o novorodencov na JISke mala starať nekompetentná osoba. Však to nie je sranda toto. Hlavne, že na dorobenie kvalifikácie sa už necítiš...

beloved
24. okt 2024

Co je vyssi vek /len pre zaujimavost/ 🙄 ?

jozef11111111
24. okt 2024

@beloved to aj mňa zaujíma . .vyšší vek na štúdium .

marianarem
24. okt 2024

Tak zeny sa tu do teba pustili, ale mne je sympaticke, ze by si chcela pomoct zdravotnictvu a ist tam robit. Bohuzial taketo lahke riesenie to nema, pod nejaku uroven sa proste ist nemoze, lebo to by ziadne riesenie nebolo.

jozef11111111
24. okt 2024

V banskej bystrici brali na začiatku roka pomocnú zdravotného pracovníka...bez zdravotného vzdelania s tým že počas práce by bud preplatiť alebo už neviem dorobiť sanitárnych kurz..

luliu
24. okt 2024

@jozef11111111 ale to ma od zdravotnej sestry ďaleko 😉

petrahl
24. okt 2024

😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
Tak toto je TOP otazka.... zaucena v nemocnici 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
Pane na nebi😆😆😆😆😆😆

fantaghiro21
24. okt 2024

Ja odpadnem....

barbie2023
24. okt 2024

Jemine , toto je už čisté dno. Človek,ktorý chce robiť tak zodpovednú prácu bez žiadnej znalosti a kvalifikácie dokazuje svoju absolútnu nezodpovednosť. Drž sa ďaleko od tejto profesie. Jedna zle pichnuta infuzia môže zobrať život tak si to uvedom. Nie, nemôžeš byť ani sanitarka bez školy. Chvála pánu Bohu.

barbie2023
24. okt 2024

Veď ešte aj na opatrovanie seniorov potrebuješ mať aspoň kurz 🤦

modrykolibrik
24. okt 2024

@barbie2023 ja ti ppviem tak ze v tych zariadeniach su uz tak zufali z nedostatku personalu, ze beru uz aj bez kurzov

barbie2023
24. okt 2024

@modrykolibrik ty nechápeš pointu ? Tam ale nejde o život aj keď sú zúfalí ... No v zdravotníctve proste nemôže niekto robiť bez poriadnej kvalifikácie a tu získa len a len školou.

modrykolibrik
24. okt 2024

@barbie2023 ja tomu chapem. Ja som si len tak povzdychla

barbie2023
24. okt 2024

@modrykolibrik no tak ja som úplne hotová ako niekto môže reálne nad tým rozmýšľat,že byť zdravotná sestra bez školy. To musí byť veľmi nezodpovedna osoba.

modrykolibrik
24. okt 2024

@barbie2023 obavam sa, ze ak tuto myslienku povie pred tymi debilmi na ministerstve tak sa coskoro moze stat toto aj realne

180207
24. okt 2024

Tak to sa tak určite nerobí. Po dvojročnej škole môžeš robiť sanitarku, po ďalšom štúdiu asistentku a po ďalšom štúdiu sestru. Ja som študovala na zdravotnú sestru 7 rokov. Veď preboha robíš s ľuďmi, je tam zodpovednosť a v kritických situáciách musíš vedieť, čo robiť. Ako prepac, priamo v nemocnici ťa zaucia tak akurát za upratovačku, poprípade niekde v jedálni.

valiant
24. okt 2024

Sestra je povolanie, ktore ked chce vykonavat musis byt okrem ineho registrovana v komore sestier. Bez registracie v komore ta nikto ako sestru nezamestna. Do komory ta zapisu, len ak predlozis potrebne diplomy o vzdelani. Sestra musi mat Bc.z odboru osetrovatelstvo.

benimnadir
24. okt 2024

Co chces byt mengele ci co, kazda zdravotnicka studovala, snad si nemyslis ze prides do nemocnice daka sestra ti ukaze ako sa picha injekcia a ty hned na druhom cloveku to budes skusat. Vsak by som usla aj napojena na pristroje radsej..

majamat
24. okt 2024

@barbie2023 prave v tych zariadeniach o zivot ide. kto iny ako seniori casto zomieraju. ako ano,a j mladi ludia a ti este nemaju svoj zivot odzity,ale teda seniori zomieraju viac, lebo trpia mnohymi ochoreniami. a v dnesnej dobe, kedy maju mnohi pribuzni pocit, ze stary clovek nema narok zomriet, tak sa aj stari ludia sa zachranuju. navyse v socialnych zariadeniach nie su len stari ludia, ale aj maia invalidni dochodci. cez leto nam zomrel 52r chlap s prevazne psychiatrickymi dg. inak minuly rok vekove rozmedzie u nas 20-99r. teraz momentlane 21-95r.
to iba pre info, ze aj v socialnych zariadeniach treba odbornost.

opatrovatelky sice bez kurzu prijmu, ale musia si ho dorobit. a mas pravdu, beru kohokolvek. a hlavne vychcancov, ktori sa zemastnaju, potom kazdu chvilu PN, ci dlhodoba PN, OCR, vsetky paragrafy vyuzite hned prve 4m a pod. novi si kladu anroky, nechcu robit na smeny, tak doobeda je u nas kopec zamestnancou na rannej,a le u ludi sa treba starat 24hod. zial kaztdemu sa vyhovie, hoci to stoji na nas starych zamestnancoch.

barbie2023
25. okt 2024

@majamat seniori zomierajú visc pretože to je už konečná časť života a nie len preto ,že sú chorí. A neviem načo to mne vypisuješ.

majamat
25. okt 2024

@barbie2023 reagujem na to co si napisala, ze nejde o zivot.

a ano,seniori koncia, ale nie je senior ako senior. je rozdiel, ked ma niekto 65r a 85r.
ak zomrie 65r clovek, tak potom to nie je na starobu.
navyse ak zomrie vitalny clovek na zapal pluc, tak nezomrie na starobu. ak ma diabetik hypoglykemiu, nie je to spsobene vekom, ale ochorenim. a tiez ide o zivot.
urcite by sa dalo pokracovat.

aj v takom zariadeni ide o zivot. mne ide len o tuto nepravdivu vetu. s ostatnym samozrejme suhlasim, ze bez vzdelania nema sancu, chvala bohu.

barbie2023
25. okt 2024

@majamat no veď ja a týmto súhlasím ,ale ak to máme porovnať tak jednoducho tu si to viem skôr predstaviť ako niekde v nemocnici/ambulancii,že sa niekto učí za pochodu keď je nejaký extrémny nedostatok ľudí.

kittykat22
25. okt 2024

A neslo by to dialkovo? Ze by si si robila SS + prax v nemocnici a potom by si sa plynule presunula do zdravotnictva? Urcite nejake moznosti su.
Nenechaj sa odradit blbymi komentarmi na diskusii. Hladaj moznosti kde a ako by to islo. Urcite sa nejaky sposob najde.

majamat
25. okt 2024

@barbie2023 ale ani tam nemoze robit sestru. je to jedno. mozno opatrovatelku. no bez skoly uoplne to nepojde, tu si musi tiez dorobit.
nizsi zdravontnicky pracovnici by sa vedeli zaucit aj bez vzdelania a to aj v nemocke,a le musia sa zaucit fakt dobre, no ako sa to tu pisalo, nikto na nich nebude mat cas,a by ich tolko zaucal. aj v socialnom zariadeni su na nich kladene naroky, ale teda nie je z coho vyberat, tak beru kde koho.
myslim si, ze v nemocke nejde o to, ze by to neslotymto sposobom, ale skor to bude nezakonne. no to pisam samozrejme stale len o NZP.
pri sstrach sa to neda vobec.

barbie2023
25. okt 2024

@majamat ale veď jasné ,že nie sestru. Ale keď chce pomáhať ľuďom tak takú nejaku pomocnú silu.

majamat
25. okt 2024

@barbie2023 pisala si, ze v nemocke nemoze bez vzdelania nic, ale v soc. zariadeni moze, ez tam nie je take riziko. podla mna riziko je rovnake, v nemocke neze bez vzdelania nie koli riziku,a le koli zakonu.

no ona chcela vyslovene pomahat ako sestra, lebo vsak sa to pretriasa v poslednej dobe v mediach. zrejme jej nejde o pomoc ako taku,a le o pomoc v tom zmysle, ze by rozsirila vyslovene rady sestier. k tomu uz dostala dost vyjadreni.