icon

Ako sa stať zdravotnou sestrou bez školy?

24. okt 2024

Všetci to vieme / vedia. Zdravotne sestry držia zdravotníctvo ako tak funkčné, žiaľ, 80% má vysoký vek, mladšie ročníky sestier už pravdepodobé sú v CZ a ďalej...

Rada by som sa stala sestrou ale mám vyšší vek a sš alebo vš sa už necítim, no viem že 90% skúsenosti majú sestry priamo z praxe nie zo školy.

Je šanca že by som sa mohla stať sestrou nejakou neoficiálnou cestou?

Respektíve zmení sa niečo v systéme vzdelávania keď fakt nikto nebude chcieť robiť sestry?

Mám rada práca s ľuďmi, nočné mi problém nerobia, prax s ľuďmi mám.

Strana
z3
jozef11111111
25. okt 2024

Keby sa dalo rozšíriť z opatrovateľské kurzu na sestru v starobinci ako rozšírenie vzdelania tak to je najjednoduchšia cesta.. inak škoda že neviem to ako vychcanci tými marodkami 🤣

majamat
25. okt 2024

@jozef11111111 neda sa rozsirit, iba normalne vystudovat, ako aj sestry v nemocnoci. ci uz prakticka sestra, alebo vysokoskolske zdelanie na sestru.

malokto vie, akos a v soc. zariadeniach robi, ako to tam chodi, ale aj u nas treba odbornost. napr konkretne u nas dokonca mame aj vykony platene poistovnou a podmienkou je, aby tie vykony robili sestry, nie tie prakticke, ale normalne sestry.

u nas nie ej zas extremne vela vykonov, vykony ktore robime su bezne vykony, ako v nemocke na odd, take tie zakladne. jasne, ze opcas robime aj osetrovatlesku pracu, ale postupom casu nam ubuda, lebo pribuda dokumentacia a sstem prace sa dost meni. som tam 100rokov 😀 a teda rozdiel ej fakt markantny. robime minimalne 2-nasobok roboty.

u nas sa odobera krv, robia sa glyk, profily, pichaju sa inzuliny, Fraxiky, i.m. inj, prevazy + kozna TH, zavadza sa PK zenam, preplachy PK, opatrovatelky nekrmia ludi s PEG-om ( ci NGS ), to robime my. merame FF, prirpavujeme a podavame lieky, objednavame na vysetrenia, vypisujeme ziadanky na sanitky, nahadzujeme vykony pre poistovnu. kolegyna ( ako ambulantna sestra ) ordinuje s dr, ked pride ordinovat a aj predpisuje lieky, podavame Hypodermoklyzu, kyslik, odsavame, cistime Tracheu a co je najdolezitejsie, tym, ze nemame k dispozicii lekara, musime si vediet zhodnotit stav cloveka, pri zhorseni a vyriesit ho, ci uz zavolame sanitku, ci zvladnut to u nas, ak to dokazeme a diabetolog sa vyjadril v tomto zmysle naozaj pozitivne, lebo si vacsino poradit vieme, musime sa vediet rozhodnut, ci podat inzulin v hypoglyk, pri akych hodnotach a apod. podavanie Diazepamu rektalneho pri EPI, mame aj alergikov na ustipnutie hmyzom - musime ich zaucit na podanie Epipenu, podavame Hyqviu. a neviem, urcite by som este nieco nasla. neviem co som pisala o dokumentacii - piseme mnozstvo zaznamov - osetr. standardy, rozne testy, mame tlaciva na kadeco ani vymenovat to neviem,komunikujeme s rodinou, ked idu klienti do nemocky, pripadne oznamujeme zhorsenie stavu, ci umrtie, pre poistovnu nahadzjeme vykony zazmluvnenych klientov do PC. ja mam normalne svoje razitko, ktore v praci pouzivam.
a co mozem povedat, prakticke sestry vystudovali, doskolili saa robia s nami, no zopar vykonov nerobia ( napr zavadzanie PK ), ale stav az tak dobre uplne vzdy zhodnotit nevedia, je to samozrejme od konkretneho zamestnanca, ale spoliehaju sa na sestry, tak mozno aj preto.

ina2405
25. okt 2024

@majamat úplne súhlasím, v DD musí byť sestra schopná zhodnotiť stav, kedy už volať záchranku, kedy stačí objednať lekára, pracuje s dokumentáciou, komunikuje s lekármi a všetky výkony čo si vymenovala. Je toho veľa. Robila som to len krátko pred 10r. a vtedy to bolo veľmi finančne podhodnotené.

majamat
25. okt 2024

@ina2405 veru, prijem mame nizssi ako v nemocke a hoci v nemocke je viac vykonov, aj ked nie tak celkom. su tam oddelenia, ktore su zamerane na nieco konretne, cize tam azs nebudu mat niektore vykony ako my, lebo my mame vseobecne zameranie. su rozne oddelenia v nemocke a tiez sestry z takeho dodelenia sa musia zaucat na inom, keby pridu ku nam, tak aj u nas sa musia zaucit. kazdopadne oproti nemocnici mamme na starosti ovela viac ludi na 1 sestru.

za tie roky dokonca aj poslednych par dokov nastlo vlemi vela zmien, cez kovid sa inak robilo, boli krizov obdobia, za sinak sa robilo, teraz je to trosku lepsie, tak zas inak sa robi, no v tom najhorsom obdobi som bola bud s praktickou sestrou na cele 1 poschodie, co je asi 110 ludi, pripadne na druhom poschodi sama na 80 ludi.
teraz je nas trosku viac,a le roboty amme stale dost.

yoxinka
25. okt 2024

Prepáč, ale úplne si ťa predstavujem, ako zachraňuješ slovenské kolabujúce zdravotníctvo, lebo sa už na to “nemôžeš pozerať”. A v správach sa objaví reportáž: “Sestrička bez zdravotného vzdelania zaučená v nemocnici zachraňuje zdravotníctvo” … Sila!!! 🤦‍♀️

jozef11111111
25. okt 2024

@majamat ja som si robil nedávno kurz opatrovatela po čom co som nechal ošetrovateľstvo externe ..spekuloval som...tak ze pôjdem skúsiť do dom dôchodov...ale s tým dostudovanim dá sa dohodnúť pri nástupe že ti umožnia a dať to do zmluvy...že počas práce si buď spravíš prax sestru alebo Bc sestru..že ti budú tak písať smeny..

anika
25. okt 2024

Omg

majamat
25. okt 2024

@jozef11111111 vsak studovat sa da, ale nie dostudovat,a le mussi si komplec celym studiom prejst. jasne, ze popri zamestnani a ajsne, ze ak mas cast za sebou, tak uziba cast, ale mne to vyjadrenie vyznelol akoze z opatrovatelky, len nieco pridam a som sestra v socialnom zariadeni.
z opatrovatelky nemoze byt sestra,sestra moze byt iba ked vystuduje sestru, ci je predtym opatrovatelka, alebo nie je.

milanemila
25. okt 2024

A nechces byt rovno lekarka bez skoly? Ich je tiez nedostatok 🤦🏼‍♀️ profesia zdravotnej sestry nie je blokovanie potravim v tescu. Prosim ta ak chces ist spasit zdravotnictvo, tak si sprav adekvatne vzdelanie.

jozef11111111
25. okt 2024

@majamat ono napr to teraz už to nemusí byť tento rok platné..v rk sa dalo stačilo mať maturitu a dalo sa ísť rovno na Bc osetrovatelku bez predchádzajúceho zdravotníckeho vzdelania..ale to bolo..tak ináč s tebou súhlasím je to ci je opatrovateľka je jedno ..ináč v ktorom zariadení si robila stačí mesto..

jakubrianka
25. okt 2024

To si ako predstavuješ? A ten výrok že sa 90% naučili v nemocnici? Anatómiu, fyziológiu, biológiu, chémiu, protetiku, Latinský jazyk…. To si naozaj myslis že bez vedomostných základov by si bola schopná robiť zdravotnú sestru a spolupracovať so zdravotníkmi, zhodnotiť stav pacienta?

janinah
25. okt 2024

Predpokladajme,že autorka ci Jozef sa naučia zmerať pacientovi glykemiu.....následne však asi ťažko zhodnotia situáciu,čo robiť ďalej,nevedia aká glykemický je normálna,ako sa prejavuje hypo ci hyperglykemia,čo robiť ako prvú pomoc,kedy volať lekara....toto všetko sestra vie,lebo je vzdelaná aj teoreticky aj praxou v škole...nielen niekde niečo orecitala ci odkukala

Strana
z3