icon

Ako si správne vybrať vysokú školu?

9. mar 2025

Ahojte, krati sa mi cas na podavanie prihlasok na vysoku skolu, preto by som potrebovala pomoct. Som studentkou gymnazia, kde sa mi nie vzdy dobre darilo, mala som niekedy pocit, ze to fakt nie je skola pre mna. Odmalicka som mala blizko k zvieratam. Lenze som nerozhodny typ, seminare na gymnaziu mam biologiu a obciansku nauku, takze studium veteriny by pre mna nebolo asi vyhodne, kedze nemam uz niekolko mesiacov chemiu. Mam plan ai podat 3 prihlasky, z toho som si robila testy, na co by som sa hodila a to boli prirodne vedy, medicina, veterina a psychologia.
Taha ma to este k veterinarnej sestre, len co som citala, je to take zbytocne studium.
Dalej som rozmyslala nad pedagogikou, alebo este nejakym ekonomickym smerom- marketing, uctovnictvo. Bojim sa, ze tam zase pohorim na matike. Od psychologie ma vsetci odhovaraju, ze nenajdem pracu.
Nejde mi len o titul, ajked vyssi titul ako bc. by sa na pracovne pozicie hodil, chcem sa niekde isto pracovne uchytit. Nechcem svoju buducu pracu vykonavat zle, vzdy som chcela pomahat ostatnym, ktori to potrebuju. Ako sa z toho celeho vymotat a vybrat si spravne?

sara07
9. mar 2025

ked nevieš sama tak sa v tom odbore zamestnaj alebo prostredí a uvidíš či ti to vôbec sadne
však môžeš mat rok pauzu , rozhliadnut sa, rozhodnut sa ..

deti95060810
9. mar 2025

ak nemáš chémiu tak to ani na medicínu neskúšaj...
asi naj bude učiteľstvo... podľa seminárov.
alebo vyskúšaj prírodov. fakultu.

janickacrazy
9. mar 2025

No keď máš rada tie zvieratá, tak skús tu veterinu. Ak tam treba chémiu, tak si zaplať doučovanie. To kto ti povedal, že s psychológiou nebudeš mať prácu? Duševne choroby sú na vzostupe, psychológov bude potreba veľa v budúcnosti. Ekonómiu a účtovníctvo by som neriešila u teba, ak nemáš rada matiku.

zltalienka
9. mar 2025

Od psychologie Ta odhovaraju, ze si nenajdes pracu, ale ked treba termin u psychologa, tak najblizsi volny o 3-6 mesiacov. Nemam pocit, ze by bolo psychologov privela. Sla by som tymto smerom

bolarazjedna
9. mar 2025

Psychológov bude treba čím ďalej, tým viac. Vela ludi potrebuje psychologa, len stále je to tabu, takže nikto ti nebude hovorit, te chosi k psychológovi, pokiaľ nemáte naozaj dôverný vzťah. Z toho vyplýva, že niektorí ľudia si myslia, že psychológovia nemajú prácu.
Ja som v 3.rocniku mala predmety biológia dejepis, v 4.rocniku asi v novembri som som z toho zrušila dejepis a učila som sa chémiu vo svojom voľnom čase. Prijali ma na medicínu. Takže určite nie je neskoro zrušiť náuku, ak je ti nepotrebná. Co vy študuješ, možno budeš chcieť robiť celý život, ake minimálne to budeš študovať 5-6 rokov, tak je blbosť určiť smer iba na základe toho, že teraz máš predmety biológiu a náuku. Ak ta ťahá k veterine, tak smelo do toho.

tiffany18
11. mar 2025

Ja by som išla na psychológiu na tvojom mieste. Hlavne v tejto dobe treba čím ďalej tým viac psychológov. Tiež som sa rozhodovala a jedna možnosť bola psychológia, no vyhrala to APZ. Ale veterina je tiež super ak máš blízko k zvieratkám 🙂 Nezávidím ti to rozhodovanie, ale držím palce nech si dobre vyberieš 🙂

taktotedanie
12. mar 2025

Myslim ze absolutne nemas potuchy kde ne sever pleties tu pedadogiku s mesicinou veterinou a ekonomiou
Psychologov je teraz vsade vela, tam by som nesla ja urcite
Bud veterinu alebo pedagogiku