icon

Ako si vybrať medzi psychológiou a pedagogikou?

emanale
24. feb 2025

Dobrý deň,
Som v treťom ročníku na strednej a neviem sa rozhodnúť medzi psychológiou a pedagogikou na vysokej škole.

Chcela by som sa opýtať, ak pôjdem na psychológiu viacero otázok, ak by mi vedel niekto odpísať bola by som veľmi vďačná (najviac by som chcela pracovať s malými deťmi ako školská psychologička alebo potom nejako v poradenstve, netúžím po nejakej vedeckej stránke ani po Phd titul, chcem len dorobiť školu ako sa dá a robiť čo ma baví)
1. Viem že tam je štatistika atd. ohľadom celkového učiva je to veľmi ťažké?
2. Dá sa prax nájsť ľahšie alebo ste stým mali ťažkosti?
3. Keď budem mať bakalára dá sa s ním pracovať niekde na slovensku v psychologickej sfére?
4. Ak nie tak dobre budem mať Mgr., môžem sa rovno po škole zamestnať alebo musím urobiť niečo na viac, povedzme že prax som si spravila počas vysokej školy ak to je možné. Najviac mam strach z toho ako dlho to trvá, koľko rokov ste približne mali keď už ste sa mohli s týmto titulom zamestnať, koľko rokov trvá CELKOVÉ štúdium aj s ďalšími vecami ak ich treba?
5. JE ľahké sa s týmto titulom zamestnať na Slovensku? Má niekto skúsenosť so zamestnaním v tejto sfére v zahraničí?
6. Akú máte skúsenost v zamestnaní? Je to veľmi náročne? Dá sa to zvládať? Je to iné od štúdia, niečo nečakané?

A na pedagogiku:
Ohľadom tochto by som chcela vedieť, že ak chcem pracovať napr. ako učiteľka na strednej napr angličtiny a niečoho iného, sú voľné pozície? Je to lepšie ako na základke? Taktiež viem robiť s titulom Bc. niečo ak budem študovať pedagogiku alebo tiež potrebujem Mgr.?

Budem šťastná s hocijakou odpoveďou, najlepšie čo najúprimnejšie, neviem si vybrať.

domkakvet
24. feb 2025

@emanale co sa tyka psychologie, ak by si chcela mat vlastnu ambulanciu, tak v tom pripade je trochu tazsi postup, ucitelku mozes robit iba ak budes mat aj Mgr. Vyber si podla toho co by ta viac bavilo robit, ked ta to bude bavit studium bude pre teba menej narocne a aj ziskanie praxe bude lahsie. Na psychologiu je asi narocnejsie sa dostat na skolu.

emanale
autor
24. feb 2025

@domkakvet a ak budem mat mgr a budem chciet ist robit napr na tu skolsku psychologicku treba mi este k tej praxy nejake atestacie nieco take alebo staci ta vysoka skola

domkakvet
24. feb 2025

@emanale tusim staci vs, ale nie som si ista, to si radsej pozri.

katuskamala1
24. feb 2025

Psychologov je ako safranu, istotne odporucam,

kacena4
24. feb 2025

ja sa vyjadrim k pedagogike. dnes je tam malo ucitelov ze ak budes mat bc. a budes pokracovat v studiu externe bez problemov ta vedia zamestnat najma v okoli bratislavy kde je nedostatok ucitelov. na SŠ je tak malo ucitelov ze bezny ucitel SŠ ma viacero uvazkov na viacerych skolach, takze urcite si vies pracu najst drzim palceky v rozhodovani ono je dolezite vybrat si podla toho ci vies pracovat so skupinou ludi/ziakov a mat pred nimi autoritu, pretoze v psychologii pracujes 1 na 1 a tak sa pracuje uplne inak a "lahsie" ako rozpravat a zaujat 25-30 ziakov

emanale
autor
24. feb 2025

@kacena4 dakujem za info na pedagogiku, potesilo ma, to je dost dobra pointa o tom kolko ludi tam treba sledovat

emanale
autor
24. feb 2025

@selenka7 dakujem!

aandrea9
24. feb 2025

@emanale podrobne ti neodpoviem. Dám iba svoj názor...ako tak pozorujem dnešnú mládež, pedagogiku by som vylúčila. Cest vychovaným rodicom a vychovanym detom. Prides o nervy skor ci neskor. Známa vyštudovala psychológiu. Zamestnala sa v psychiatrickej nemocnici a po tusim 15tich rokoch si otvorila súkromnú ambulanciu. Psychológov je naozaj málo a sú čoraz potrebnejší. Ma svoju klientelu a robí aj sudneho znalca v odbore psychológia. Pre mňa je zaujímavejšia tá psychológia. Pedagogika...každý den to isté v podstate, bonus sú prázdniny. Psychológia...každý klient ma iný problém, jednoducho nemáš taky stereotyp ako v triede.

ninusa221
24. feb 2025

@aandrea9 len aj psychológiu veľa ľudí vyštuduje a nerobi to. Ono je to ťažko aj v dnešnej dobe si otvorit ambulanciu keďže je to finančne veľmi náročné…ale určite treba vyberať tak aby ju to bavilo

aandrea9
25. feb 2025

@ninusa221 ona ma ambulku v prenajatých priestoroch, nemusí mať vlastnú nehnuteľnosť. Píšem len to, o čom skutočne viem. Pacientov ma dosť, znaleckých posudkov tiež. Takže podľa mňa o klientelu autorka strach mat nemusí. Len aby ju to bavilo, tak ako píšeš.

emanale
autor
25. feb 2025

@aandrea9 najvacsi strach mam asi kolko casu do toho treba dat aby si sa mohol zemstnat, ta znama ma phd alebo iba magistra?

aandrea9
25. feb 2025

@emanale je Mgr. ale tituly za menom nie sú zárukou ničoho. Vela ludi si tie tituly spravi len aby mali. Zamestnať sa? Myslím, že viac menej každá nemocnica má psychiatrické oddelenie.

tana85
25. feb 2025

na psychologiu Bc nestaci. a to je celozivotne vzdelavanie. skolsky psycholog - tych je malo, v skolach aj v CPPaP, pracu si urcite najdes. ked uz chces ale robit terapie, tak si musis vybrat aky pristup a dorobit si vycvik. ten nie je zadarmo, platis si to cele sama, plus je potrebna aj priebezna prax a mentoring. to neodradzam, ale ma to svoje postupnosti. detskych psychologov je stale malo a ak to s detmi vies, tak chod do toho. sypat sa ti peniaze nebudu, mozno az neskor az sa nejak etablujes, budes mat sukromnu prax alebo nejake dalsie aktivity typu posudky a pod. ja som zial vystudovala a nevenujem sa psychologii, co teraz po rokoch velmi lutujem, ale rozhodla by som sa pre nu opat. tazke to bolo tak zvladnutelne, zvyknuta na ucenie z gymnazia mi to prislo len trochu narocnejsie cez skuskove, ze to bolo narazove ucenie.

katuskamala1
25. feb 2025

Este ti tak z praxe poviem, psycholog napr v "detskom domove" (teraz uz CDR) zarobi cca 1200-1300e v cistom (bez danovych bonusov a pod). V skolstve ako skolsky psycholog je mierne vyssi plat, v Cppap neviem. To robia psychologovia,nemusia mat okrem vš ine vycviky (kebyze chces mat svoju poradnu tak ako ti pisali vyssie,musis).
Neviem ako je to s pedagogmi,ale takyto plat ma velmi malo ucitelov, viem ze maju,konkretne o jednej skole viem kde robi moja svagrina,je to sukromna stredna skola. Ale vseobecne maju isto nizsie platy ako psychologovia.

emanale
autor
25. feb 2025

@tana85 dakujem cize aj ked chcem byt skolska psychologicka musim si roky nadrabat po vysokej skole ak to chcem robit? pytala som sa psychologicky v skole a ona mi povedala ze jedine co mi treva je prax a mgr titul ale niekto iny mi povrdal ze to trva ovela dlhsie preto sa uistujem

emanale
autor
25. feb 2025

@tana85 mne ide o to ze mna psychologia velmi zaujima aj bavi lenze niesom typ na celozivotne ucenie a urcite tomu niesom pripravena dat viacej ako 8 rokov zivota tak len preto mam pocit ze mozno mi to nestoji zato, no len nechcem to zasa lutovat a robit pracu co ma nenaplna

tana85
26. feb 2025

@emanale nie, skolska psychologicka nie, ale sama uvidis, ze ta oblast si vyzaduje stale sa vzdelavat. nie ze nad knihami, ale rozne seminare a pod. prax ti da vela, ten certifikat potrebujes hlavne na terapeuticku pracu. taktiez klinicky psycholog musi mat prax v konkretnych zariadeniach apod. ale to su veci, co teba samu budu zaujimat a budes si hladat info aj sama, aby si si rozsirila obzory. drzim palce ak sa rozhodnes pre psycho, je to narocna, ale krasna praca

betulinka1
26. feb 2025

@emanale osobne si myslim, ze oba odbory su super a uplatnis sa. A ak zvazujes pedagogiku a aspon trochu ti ide matika, tak si daj matiku a ANj. Matika je v súčastnosti najviac žiadaný odbor. Poznam skoly, co maju aj dva roky vyberka zverejnene a nikto sa nehlási. Maju postahovane dôchodkyne aby ucili ale tie uz teda len z milosti ucia, lebo nie su matikarky. Ja som tiez malemu zhanala matikarku na doucko a ti teda poviem, ze cez znamosti nas jedna zobrala. A to teda sa plati 15€ na hodinu, my sme male mesto. V Ba asi ovela viac.

tana85
26. feb 2025

@betulinka1 presne, matikarov je ako safranu, u nas dochodkyna odisla a prisla taka tesne pred dochodkom, vacsina deti znechutena z matiky lebo ani tie ucitelky to uz nebavi...bieda

betulinka1
26. feb 2025

@tana85 Akoze mi mame stastie na skvelú dôchodkyňu co prisla. Ale je zo strednej skoly a nosi take papieriky na DU, ze teda Akoze mame co robit niektore slovne ulohy. Vie vysvetlit vsetko, len nahodila taku vysoku latku ako keby boli matematickej triede.

emanale
autor
26. feb 2025

@betulinka1 bohuzial som z umeleckej a tam matiky po 2. rocniku nieje vobec ja som s nou osobne nikdy nemala problem ked som ju chapala tak ma aj bavila lenze my sme predne tiez mali problem vobec zohnat nejakeho matikara takze to boli biedne hodiny

emanale
autor
26. feb 2025

@tana85 jasne dakujem za informacie uvidim ako sa budem citit ked si budem vyberat

betulinka1
26. feb 2025

@emanale hmmm tak to je skoda.

emanale
autor
26. feb 2025

@betulinka1 najdem nejake ine kombinacie kebyze si vyberiem tu pedagogiku v poriadku